Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta de 4,5637 lei/euro, in crestere cu 0,1% fata de nivelul precedent si nivel maxim al ultimelor 11 zile.
Analistii spun ca moneda romaneasca este afectata, in ochii investitorilor, de politica fiscala si salariala a guvernului, spun analistii.
Deprecierea leului din ultima perioada este in contrast cu evolutiile altor monede din regiune, care s-au intarit si a fost determinata in primul rand de factori interni.
"Ne asteptam la o saptamana linistita, cu zi libera in Romania joi, si EUR/RON sa se tranzactioneze in intervalul 4,54-4,57. Sunt de monitorizat dezbaterile din Parlament privind legea salarizarii unitare din sectorul public, calendarul de implementare si impactul bugetar al acesteia", arata un raport al ING Bank, publicat luni si citat de News.ro.
Si dolarul american a crescut cu 0,45%, pana la un curs de 4,0822 lei/unitate.
Totodata, francul elvetian a crescut de la 4,1860 lei/unitate, cotatia de vineri, la 4,1875 lei/unitate, cursul de luni.
Lira sterlina creste si ea la 5,2420 lei/unitate, in timp ce pretul unui gram de aur a crescut pana la 166,3634 de lei.
Proiectul Legii salarizarii intra, luni, in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputatilor, care este for decizional in aceasta speta, membrii Comisiei de buget urmand sa dea, de la ora 14:00, aviz proiectului, Comisia de munca fiind raportoare.
Citeste mai departe despre "Curs valutar: Legea salarizarii... mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 13:31
Fondul Monetar International avertizeaza ca proiectul Legii salarizarii unice si noile reduceri de taxe reprezinta un risc la deficitul bugetar.
Economia romaneasca va inregistra o crestere de 4,2% in 2017, principalul risc la adresa perspectivei fiind o perceptie de relaxare a prudentei fiscale care ar putea afecta negativ increderea pietelor, mai arata expertii FMI.
Potrivit raportului FMI elaborat in urma consultarilor cu Romania in baza Articolului IV din Statutul FMI, o eventuala relaxare fiscala, cumulata cu cresterea tensiunilor politice, ar putea afecta consumul si investitiile, ar putea majora costurile cu imprumuturile si ar pune presiuni asupra cursului de schimb, ceea ce ar afecta bilanturile bancilor.
FMI saluta progresele inregistrate de Romania in reducerea dezechilibrelor economice dupa criza financiara globala insa recomanda o reorientare a politicilor dinspre stimularea consumului catre sprijinirea investitiilor pentru a proteja rezervele si a creste in mod sustenabil standardele de viata.
"Cu toate acestea, recenta deteriorare a politicilor fiscale si incetinirea ritmului reformelor structurale ar putea pune in pericol aceste castiguri. In acest context (-directorii-) au subliniat necesitatea reorientarii politicilor dinspre stimularea consumului spre sprijinirea investitiilor pentru a proteja rezervele si a creste in mod sustenabil standardele de viata", sustine FMI.
De asemenea, Comitetul director al FMI subliniaza ca proiectul Legii... mai mult
Joi, 25 Mai 2017, ora 15:17
Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca una dintre sursele de risc la adresa proiectiei ratei anuale a inflatiei ar putea fi reprezentata de Legea salarizarii, in timp ce presedintele PSD, Liviu Dragnea, a sustinut raspicat ca nu va renunta la aprobarea actului normativ.
"Efectele potentiale de accentuare a excesului de cerere din economie si, astfel, de generare a unor presiuni inflationiste superioare ca amplitudine celor din scenariul de baza vor depinde in mod esential de forma finala a legii, de etapizarea in timp a majorarilor salariale si de criteriile de conditionalitate a acestora", arata Banca Nationala.
Eventuale reduceri ale investitiilor publice in vederea incadrarii deficitului bugetar in tintele asumate de autoritati, coroborate unei majorari a distantei dintre variatia salariilor si cea a productivitatii muncii, "s-ar rasfrange, in cele din urma, asupra potentialului de crestere si competitivitatii economiei romanesti".
In aceste conditii, "deteriorarea echilibrelor macroeconomice ar urma sa aiba un impact advers asupra perceptiei de risc a investitorilor straini, cu consecinte asupra fluxurilor de capital stabile puse la dispozitia economiei romanesti, a finantarii deficitului de cont curent si, astfel, asupra evolutiei viitoare a monedei nationale", mai arata autorii Raportului BNR.
Insa presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la Cilieni-Olt, ca ministrul Finantelor, Viorel Stefan, ar trebui sa spuna daca nu e de acord cu... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 21:26
Guvernul nu vrea sa atraga oameni din privat la stat gratie legii salarizarii, ci sa determine companiile sa inteleaga ca romanii nu mai sunt sclavii nimanui, sustine ministrul Muncii. Olguta Vasilescu si-a propus sa forteze firmele mari sa creasca si ele nivelul de salarizare.
"Marile companii private trebuie sa inteleaga faptul ca romanii nu mai sunt sclavii nimanui si ca trebuie sa munceasca si ei pe salarii decente. Poate ca nu vor putea din primii ani sa faca salariile cum sunt in Uniunea Europeana, dar in mod sigur isi vor permite sa creasca toate aceste venituri ale angajatilor lor, in conditiile in care statul roman le face facilitati fiscale. (...) Ne dorim de la mediul de afaceri sa-i dam cat mai multe facilitati fiscale, sa avem un mediu de afaceri prietenos, poate mai bun decat este peste tot in Uniunea Europeana din punct de vedere al fiscalizarii, dar in acelasi timp banii care nu mai revin statului, din TVA de exemplu, care s-a scazut de la 24% la 19%, din taxa de stalp care nu se mai colecteaza, din accizele scazute la inceputul anului, din impozitul pe profit, impozitul pe dividende, care a scazut de la 16% la 5% si de la anul o sa fie zero.
In conditiile in care dam mediului de afaceri toate aceste facilitati, ne asteptam ca banii respectivi sa se duca nu numai in profitul lor, in buzunarul lor, ci sa mearga si catre partea de investitii, sa mearga si catre partea de salarizare, ca sa poata aduce cat mai multi romani in clasa de mijloc", a spus... mai mult
Joi, 27 Aprilie 2017, ora 07:28
Noua lege a salarizarii ii nemultumeste pe investitorii autohtohi, tocmai cei despre care diversi lideri PSD au spus in ultima perioada ca trebuie protejati in detrimentul multinationalelor.
Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) arata intr-un comunicat de presa remis Bursa ca aceasta lege sfideaza atat realitatile economice, cat mai ales pe cei angajati in mediul privat, in mod deosebit pe cei din industria romaneasca, cu capital autohton.
Si asta in conditiile unor distorsiuni generate de maririle administrative, arbitrare, operate in anul 2016 si anul 2017, la presiunea unor grupuri ocupationale, arata sursa citata.
"Nivelurile de salarizare deja aflate in plata in sectorul bugetar genereaza in aceasta perioda o migratie masiva a personalului calificat, ingineresc indeosebi, din sectorul privat catre sectorul bugetar, chiar prin afectarea calificarii individuale dobandite de acestia in ani de activitate.
Reducerea activitatii sau chiar incetarea acesteia in companiile private ce nu vor putea concura salarial cu salariile preconizate a fi platite in sectorul bugetar vor reduce incasarile la bugetul de stat", avertizeaza investitorii din PIAROM.
Citeste si Asociatia Oamenilor de Afaceri critica Legea salarizarii: Degeaba faci majorari, daca nu se imbunatatesc si serviciileLegea salarizarii: Cine va avea salarii de peste 10.000 de lei in 2022? Un curier va castiga peste 3.500 de lei
Acestia explica si ca salariile in sectoarele industriale sunt... mai mult
Luni, 24 Aprilie 2017, ora 14:17