Angajatorii care nu respecta legislatia muncii pot fi sanctionati de catre inspectorii de munca cu amenzi care variaza in functie de gravitatea faptei. Astfel, acestia pot risca amenzi chiar si de pana la 100.000 lei.
Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii stabileste ca inspectorii de munca trebuie sa aiba acces liber, permanent si fara instiintare prealabila, in sediul persoanei juridice si in orice alt loc de munca organizat de aceasta.
Citeste mai multe despre Ce amenzi aplica inspectorii ITM angajatorilor care incalca legislatia muncii? pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 16:03
Legislatia muncii prevede ca, pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Totusi, Codul muncii nu stipuleaza intre ce ore trebuie desfasurata munca, astfel ca angajatorii pot stabili singuri programul de lucru.
Prin urmare, salariatii pot veni la serviciu intre orele 09,00 si 17,00 sau pot lucra in intervale de timp "neobisnuite", intre 14.00 si 22.00 sau intre 16,00 si 24,00. In aceasta situatie, ce drepturi au salariatii sau ce beneficii pot cere angajatorului, pot ei solicita anumite plati pentru transport in comun, taxi etc.?
Citeste mai multe despre Drepturile salariatilor cu program de lucru "neobisnuit": Ce trebuie sa stie acestia pentru a evita abuzurile angajatorilor pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 05 August 2014, ora 16:45
Peste 5,5 milioane de angajati din Romania intra, in prezent, sub incidenta legislatiei muncii, expertii din acest domeniu putand deveni liber-profesionisti prin modificarea viitoare a prevederilor referitoare la profesiunile liberale, a afirmat vineri profesorul universitar Alexandru Ticlea, in cadrul celei de-a doua editii a Conferintei nationale a expertilor in legislatia muncii.
"Conform datelor puse la dispozitie de Ministerul Muncii, peste 5,5 milioane de angajati din Romania intra, in acest moment, sub incidenta legislatiei muncii. In cazul in care se inregistreaza conflicte la nivel de unitate intre angajat si angajator, un expert in legislatia muncii va putea fi acceptat, in viitor, sa reprezinte interesele salariatului. Pentru ca acest lucru sa fie posibil este insa nevoie de o modificare a actualei legislatii, prin care expertul va avea un statut caracteristic profesiilor liberale, asa cum se intampla de exemplu cu medicii. Acestia pot fi angajati si la stat si la o clinica particulara si pot avea si cabinet individual", a spus Alexandru Ticlea.
Presedintele Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii, Corneliu Bente, considera - la randul sau - ca una dintre cele mai importante competente ale expertului in legislatia muncii este concilierea conflictelor de munca existente la un moment dat intre angajat si angajator.
"Sustinem cu tarie solutionarea conflictelor de munca, fie ele colective sau individuale, in afara salii de judecata. De... mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 16:25
Legislatia muncii prevede ca salariatii au posibilitatea de a lucra de acasa, caz in care vor beneficia de toate drepturile aplicabile prin lege. Acest tip de munca, la domiciliu, va fi efectuata in baza unui contract de munca la domiciliu, ce va contine unele elemente in plus fata de un contract normal de munca.
Munca la domiciliu este reglementata de Codul Muncii, document ce prevede ca salariatii pot indeplini si de acasa atributiile specifice functiei pe care o detin. In acest caz, vor fi considerati salariati cu munca la domiciliu, avand posibilitatea de a-si stabili singuri programul de lucru.
Potrivit legislatiei muncii, salariatul cu munca la domiciliu se bucura de toate drepturile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca este la sediul angajatorului.
"Toate drepturile si obligatiile recunoscute prin lege si prin contractele colective de munca aplicabile salariatilor al caror loc de munca se afla la sediul angajatorului sunt valabile si pentru salariatul cu munca la domiciliu, cu exceptia programului de lucru", se arata si intr-un ghid publicat de Inspectia Muncii pe site-ul propriu.
Citeste continuarea articolului pe avocatnet.ro mai mult
Miercuri, 12 Martie 2014, ora 15:16
Ocupatia "expert legislatia muncii" a fost introdusa la data de 8 august 2011 in Clasificarea Ocupatiilor din Romania sub codul 242220, la grupa "Specialisti in domeniul politicilor administrative".
Aproape doi ani mai tarziu, la inceputul lunii aprilie 2013, Autoritatea Nationala pentru Calificari a aprobat Standardul ocupational pentru ocupatia "Expert legislatia muncii".
Noua ocupatie se situeaza la granita cu cele deja cunoscute (manager resurse umane, specialist in relatii de munca/resurse umane, inspector/referent in resurse umane), dar este mult mai apropiata de cea de consilier juridic sau de avocat, fara a se confunda, insa, cu acestea.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 18:03
Schimbarile legislative frecvente nu sunt in avantajul mediului de afaceri.Propunerile venite din partea Blocului National Sindical (BNS) urmaresc sa restabileasca situatia de dinaintea anului 2011, care oferea o flexibilitate mai redusa angajatorilor si mai putine parghii de actiune pentru acestia, a explicat pentru Business24, Daniel Cirstea, Partener specializat in Dreptul Muncii in cadrul Dragne & Asociatii.
BNS intentioneaza sa schimbe legislatia muncii. Propunerile de modificare au fost lansate saptamana trecuta printr-o campanie nationala pentru strangerea de semnaturi in vederea modificarii actualului Cod al Muncii.
Sindicalistii considera ca actuala legislatie a muncii este defavorabila, din multe puncte de vedere, angajatului, oferind libertate deplina angajatorului. De asemenea, conducerea BNS sustine ca rata somajului in Romania este, in realitate, de peste 20%, iar schimbarile pe care le propune pentru Codul Muncii ar veni in sprijinul cresterii reale a gradului de ocupare.
Proiectul de modificare a actului normativ vizeaza, in principal, cresterea salariului minim brut pe tara la 1.000 lei, in paralel cu reducerea cu 4 puncte procentuale a contributiei angajatorilor la bugetul asigurarilor sociale, reglementarea in detaliu a obiectivelor de performanta, dar si marirea perioadei maxime pentru care se pot incheia contractele de munca pe durata determinata, de la 3 la 5 ani.
Ultimele modificari ale legislatiei muncii facute in urma cu un mai bine... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 12:11
La nici un an si jumatate de la intrarea in vigoare a Noului Cod al muncii, un proiect legislativ vizeaza modificarea substantiala a acestui act normativ.
Initiat de una dintre cele cinci mari confederatii sindicale reprezentative din Romania, proiectul de modificare a Codului muncii isi propune sa corecteze erorile din actuala legislatie, dar si sa echilibreze relatia dintre angajat si angajator.
Vezi proiectul care propune noi modificari la legislatia muncii pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 12:05
Guvernul a propus FMI dublarea limitei maxime de valabilitate a unui contract colectiv de munca, posibilitatea prelungirii acestui contract de mai multe ori si eliminarea interdictiei ca in contracte sa fie incluse alte drepturi in bani si natura decat cele stipulate de legislatia in vigoare.
In acelasi timp, conform propunerilor Guvernului catre Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si Banca Mondiala, prelungirea contractului colectiv de munca nu va mai fi limitata la cel mult 12 luni, extinderea urmand sa fie posibila de cate ori partile, respectiv societatea si sindicatele, convin asupra acestui lucru si pe o durata cel mult egala cu durata initiala a contractului.
Propunerile modifica forma actuala a Codului de Dialog Social si au fost primite din partea mai multor organizatii sindicale si patronale.
Conform propunerilor inaintate FMI, contractul colectiv de munca va fi incheiat pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 48 luni, iar partile pot hotari prelungirea aplicarii contractului pe o durata cel mult egala cu durata initiala.
Legislatia actuala stabileste ca un contract colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 24 luni, iar partile pot hotari prelungirea aplicarii o singura data, cu cel mult 12 luni.
Presedintele Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, Iacob Baciu, a declarat ca intentia legata de termenele privind... mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 15:30
Comisia Europeana a obligat Guvernul sa suplimenteze cu o luna perioada in care angajatii care lucreaza peste durata normala a timpului de munca beneficiaza de ore libere, de la 60 zile la 90 zile calendaristice, si sa extinda cazurile in care pot fi incheiate contracte de munca pe durata determinata, potrivit Mediafax. Modificarile vor fi introduse pana in toamna acestui an, releva Memorandumul de Intelegere convenit de Guvern cu Comisia Europeana in urma misiunii din aprilie-mai, obtinut de MEDIAFAX.
"Se va largi categoria de situatii in care pot fi folosite contracte de munca pe durata determinata, asigurandu-se ca aceasta nu va creste segmentarea pietei muncii. In acelasi timp, legislatia privind protectia angajatilor va fi adaptata la principiile flexicuritatii", se arata in document.
Principiul flexicuritatii este definit de catre Comisia Europeana drept un concept care sa impace pretentiile angajatorilor cu cele ale angajatilor, imbinand flexibilitatea si securitatea pentru lucratori si companii, inclusiv prin abordarea mai flexibila a procedurilor de angajare si de concediere.
Prin noul Cod al Muncii, intrat in vigoare la inceputul acestei luni, Guvernul a extins perioada in care munca suplimentara poate fi compensata prin ore libere platite, de la 30 zile la 60 zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Noul Cod al Muncii mai prevede ca un contract... mai mult
Duminica, 15 Mai 2011, ora 13:17