Guvernul Bulgariei a adoptat o ordonanta de urgenta prin care toti absolventii facultatilor de medicina care au beneficiat pe timpul studiilor de banii de la buget sunt obligati sa ramana timp de trei ani in tara dupa absolvire si sa lucreze in spitale desemnate de Ministerul Sanatatii.
Ordonanta de urgenta a intrat in vigoare la data de 23 iulie, scrie Info Sud-Est.
Reamintim ca si ministrul roman de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat public ca intentioneaza sa ia astfel de masuri de restrictionare a circulatiei fortei de munca peste hotare, ideea fiind puternic contestata de asociatiile de studenti, de partidele de Opozitie si de cei care cunosc legislatia Uniunii Europene.
"Intr-o lume care devine globala, mai deschisa spre Europa, spre toata planeta, ideea ca ai putea sa le spui tinerilor sa ramana legati de glie arata cat de in urma am ramas noi ca societate. E o aberatie", a declarat presedintele USR, Dan Barna, iar studentii au acuzat ca in loc sa le creeze conditii de munca decenta in tara, Guvernul Dancila vrea sa le restrictioneze dreptul fundamental de a-si alege locul de munca.
In Bulgaria, insa, guvernul conservator condus de Boiko Borisov a luat deja decizia cu privire la medici, motivul fiind acelasi ca in Romania: deficitul foarte mare de specialisti, in special in mediul rural.
Sursa citata relateaza ca, initial, guvernul bulgar stabilise ca OUG sa prevada ca absolventii de medicina sa poata lucra in acelasi spital in care isi faceau... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:45
UE voteaza reguli noi ce ar imbunatati siguranta rutiera si ar reduce numarul accidentelor. Normele cer prezenta anumitor tehnologii de salvare a vietii omenesti in toate masinile noi.
Elementele obligatorii de siguranta ar trebui, de asemenea, sa ajute soferii sa se obisnuiasca cu tehnologiile automate si sa extinda tranzitia catre masinile fara sofer, se arata intr-un comunicat al Parlamentului European.
Drumurile din UE sunt cele mai sigure din intreaga lume, cu o medie de 49 de decese rutiere la un milion de locuitori, fata de 174 de decese la un milion de locuitori la nivel global.
Desi numarul de accidente s-a injumatatit in ultimele doua decenii, statisticile arata ca numarul deceselor este in faza de stagnare, ceea ce demonstreaza ca este nevoie in continuare sa fie imbunatatita siguranta rutiera pentru a salva cat mai multe vieti.
In timpul sedintei plenare din 11-14 martie, Parlamentul European a dat unda verde regulilor noi pentru ca echipamentele avansate de siguranta rutiera sa devina obligatorii pentru toate vehiculele vandute in UE.
Propunerea urmareste, de asemenea, schimbarea legislatiei existente, pentru a lua in considerare evolutia tehnologica si tendintele sociale, precum imbatranirea populatiei, noi surse de distragere a atentiei soferilor (in special utilizarea dispozitivelor electronice in timpul condusului) si cresterea numarului biciclistilor si pietonilor pe drumurile europene.
Toate vehiculele noi ar trebui sa fie echipate cu... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 11:06
Guvernul bulgar de centru dreapta a aprobat duminica proiectul de buget pe 2019, ce prevede un deficit fiscal de 0,5% din PIB si mai multe fonduri publice pentru angajatii de la stat, educatie si proiecte finantate prin fonduri europene.
In august, Executivul de la Sofia adoptase un plan de actiune care prevede ca tara vecina va adera la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, si de asemenea la uniunea bancara europeana pana la finele lunii iunie 2019, transmite Reuters.
In 2019, statul balcanic vrea sa majoreze cheltuielile cu 15%, la 44,5 miliarde de leva (25,94 miliarde de dolari), analistii avertizand ca decizia are ca obiectiv castigarea de voturi de catre partidul aflat la guvernare, in perspectiva alegerilor de anul viitor.
Guvernul va finanta o majorare de 10% a salariilor tuturor angajatilor din sectorul public in 2019, iar profesorii vor beneficia de o crestere de 20%. Salariul minim lunar in Bulgaria va creste cu 10%, la 560 de leva (326 de dolari).
"Ciclul economic bun ne permite un buget semnificativ mai mare, atat in privinta veniturilor, cat si a cheltuielilor", a afirmat ministrul de Finante, Vladislav Goranov.
Guvernul se asteapta la o crestere de 12% a veniturilor anul viitor, la 43,9 miliarde de leva, datorita avansului economiei si a imbunatatirii colectarii taxelor. Impozitul pe profit nu va fi modificat in 2019. Conform datelor Deloitte Romania, statele membre UE cu cele mai mici cote de impozit pe profit... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 11:24
Guvernul bulgar a aprobat, miercuri, un plan de actiune care prevede ca tara vecina va adera la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, si de asemenea la uniunea bancara europeana pana la finele lunii iunie 2019, transmite Reuters.
In luna iulie a acestui an, Bulgaria a depus cererea pentru a intra in ERM II, o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro.
Bulgaria, tara a carei moneda (-leva-) este legata de euro via consiliul monetar, este prima din afara zonei euro care va incerca sa adere la uniunea bancara europeana, care permite Bancii Centrale Europene sa-i monitorizeze principalele banci.
Pentru a-si creste sansele, autoritatile de la Sofia trebuie sa imbunatateasca cadrul macro-financiar, sa intareasca supervizarea sectorului financiar non-bancar, inclusiv a fondurilor de pensii si a companiilor de asigurari, precum si sa faca eforturi destinate combaterii spalarii banilor. De asemenea, trebuie sa imbunatateasca legislatia cu privire la falimente.
"Implementarea acestor masuri va asigura respectarea angajamentelor in domenii de importanta majora pentru o tranzitie lina la ERM-2 si uniunea bancara pana in luna iulie 2019 si, ca urmare, a implementarii euro", a anuntat Executivul de centru-dreapta de la Sofia intr-un comunicat.
La randul sau, BCE ar urma sa efectueze o analiza a calitatii activelor si un test de stres asupra bancilor bulgare inainte de a-si da acordul pentru intrarea Bulgariei in... mai mult
Miercuri, 22 August 2018, ora 17:35
Presedintele Bulgariei, Rumen Radev, a respins marti o noua legislatie anticoruptie adoptata de catre Parlament in luna decembrie, considerand ca proiectul de lege nu permite investigarea eficienta a retelelor de coruptie.
"Consider ca legea adoptata nu numai ca nu creeaza un temei juridic adecvat pentru combaterea coruptiei, ci va face dificila lupta impotriva acesteia", a spus Radev, care este presedinte din noiembrie 2016, citat de Reuters.
In argumentatia pentru veto, presedintele Bulgariei a specificat ca proiectul de lege este inadecvat pentru scopul propus si compromite principiile de baza consacrate in Constitutie si in tratatele internationale la care Bulgaria a aderat.
Masurile din lege, aprobate in urma cu doua saptamani, includ crearea unei unitati speciale anticoruptie, menita sa investigheze persoanele care ocupa functii inalte in aparatul de stat, sa verifice bunurile acestora si sa depisteze conflictele de interese.
Rumen Radev a luat aceasta decizie la doar o zi dupa ce Bulgaria, tara cea mai saraca din Uniunea Europeana, a preluat timp de sase luni presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene. Este pentru prima data cand statul balcanic are acest rol, de la aderarea din 1 ianuarie 2007.
Bulgaria a inregistrat progrese slabe in privinta combaterii coruptiei si a crimei organizate, iar Comisia Europeana a avertizat in repetate randuri regimul de la Sofia pentru ca nu a anchetat si condamnat oficiali corupti.
Conform raportului... mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 15:17
Tot mai multi intreprinzatori merg la Ruse pentru a-si deschide o firma in Bulgaria. Intermediarii de peste Dunare au perioade in care se plang ca nu pot face fata numarului mare de solicitari primite din partea romanilor.
Antreprenorii romani aleg Bulgaria pentru ca tara vecina dispune de un sistem de taxare avantajos si de o stabilitate economica iesita din comun, avand un curs valutar fix al monedei nationale (leva) pentru schimbul din si in Euro. In afara de cota TVA, de 20%, nici o alta taxa nu s-a schimbat in ultimii 20 de ani in Bulgaria.
Impozitul pe profit este de numai 10%, iar plata acestuia se face dupa depunerea declaratiilor de inchidere de an. In cazul in care firma nu inregistreaza profit, nu se achita nici un fel de impozit minim. Acest lucru faciliteaza practic scutirea taxelor pe profitul reinvestit.
Cu alte cuvinte, antreprenorii pot sa-si administreze banii astfel incat sa reduca costul impozitarii. De asemenea, impozitul pe dividende (5%), se achita tot anual.
Intreprinzatorilor romani nu le vine sa creada ca recuperarea TVA-ului se face in 45 de zile de la solicitarea scrisa a firmei.
In tara vecina toate taxele pentru salarii reprezinta aproximativ 48% din salariul net, adica aproape de doua ori mai putin decat in Romania. Salariul minim pe economie este de aproximativ 123 de Euro. Chiriile pentru sedii sociale/birouri, spatii de depozitare sau spatii comerciale pot fi de cateva ori mai mici decat la noi.
Interesant este totusi... mai mult
Miercuri, 22 Martie 2017, ora 09:53
Mediul de afaceri din Bulgaria creeaza de cativa ani numeroase oportunitati pentru antreprenorii straini. Vecinii nostri au inteles foarte bine cat de important este sa aduci banii altora in propria tara, iar pentru a-i convinge pe straini sa investeasca in tara lor, au creat un cadru fiscal foarte avantajos pentru antreprenori.
In comparatie cu tara noastra, unde continua sa persiste mentalitatea guvernantilor ca un om care investeste un ban intr-o afacere trebuie supra taxat si descurajat printr-un cadru legislativ instabil sa isi deschida o afacere, tara vecina a inteles ca, atunci cand e greu sa te dezvolti cu propriile resurse, e mai sanatos sa ii stimulezi pe cei cu bani sa creeze afaceri sanatoase in propria ta tara.
Singurul aspect care v-ar putea determina sa faceti un pas in spate inainte de a investi in tara vecina ar fi faptul ca nu cunoasteti limba si legislatia bulgara, dar pana si acum detaliu se poate rezolva fara probleme in ziua de azi deoarece puteti apela la o firma specializata care sa va ajute in acest sens.
Avocat Bulgaria Denislav Marinov este un bun exemplu care vine in ajutorul romanilor interesati sa isi deschida o afacere pe teritoriul bulgar.
Specialistul este vorbitor de limba romana, engleza si rusa, membru al Baroului Ruse, si ofera servicii juridice din domeniul comercial, administrativ, fiscal, precum si reprezentanta procesuala, intermediere si consultanta in domeniile mai sus amintite. Pe langa serviciile de consultanta si... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 16:45
Consiliul Concurentei (CPC) din Bulgaria a sanctionat compania Dante International, proprietarul retailerului online eMAG, cu o amenda totala de 758.380 leva (387.750 euro) pentru incalcarea practicilor concurentiale in timpul a doua campanii promotionale, relateaza Sofia Globe.
In replica, directorul general eMAG sustine ca decizia autoritatilor bulgare de control (care face referire la campania Black Friday din 2013) este "abuziva si injusta" si ca vor actiona in consecinta, mentionand ca nu vor plati nimic.
"Decizia autoritatilor bulgare de control este abuziva si injusta. Vom contesta si conform opiniei avocatilor vom avea castig de cauza fara discutie, nu vom plati nimic.
Nu este o coincidenta faptul ca aceasta comunicare a fost facuta in aceasta dimineata, pe data de 28 noiembrie, data la care noi derulam in Bulgaria campania de Black Friday, eMAG fiind singura companie care deruleaza acest eveniment in online.
Noi interpretam acest fapt ca raspuns la ofertele si preturile bune pentru cumparatorii din Bulgaria si care a pus mare presiune pe competitorii locali.
Spre exemplificare a interpretarii abuzive, in campania in care am luat o amenda de 105.000 euro am vandut 6 espressoare cu o valoare toatala de 1.000 de euro", a declarat Iulian Stanciu, director general, eMAG, intr-un drept la replica transmis publicatiei Business24.
Care sunt argumentele autoritatilor bulgare
Potrivit autoritatii de reglementare bulgare, campania de Black Friday... mai mult
Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 16:25
Investitorii romani aleg sa isi deschida firme in Bulgaria, anul trecut numarul companiilor romanesti inregistrate in Bulgaria crescand cu aproape 50%. Cu ce "ademeneste" Bulgaria investitorii romani?
Romanii nu sunt singurii care se reorienteaza catre Bulgaria. Numarul firmelor provenite din Grecia a crescut cu 72%, la 3.781 de firme.
Printre motivele care determina investitorii romani sa isi inceapa afacerea in Bulgaria se numara cota unica, valoarea TVA-ului sau plafonul contributiilor fiscale, este de parere Gabriel Biris, avocat specializat pe probleme de fiscalitate.
"Din punct de vedere fiscal, stau mult mai bine decat noi, atat in ceea ce priveste cota unica, care este de 10% in Bulgaria, dar si TVA-ul care este de 20% si, mai ales, pe contributii sociale, unde au 29% plafonat la 1.000 de euro, 2.000 de leve.
Practic, indiferent de cat trebuie sa dai salariul unui bulgar, mai mult de 290 de euro nu platesti la contributiile sociale, angajat plus angajator. Au o administatie fiscala mult mai eficienta decat a noastra si au restructurat-o cu proiecte finantate de Banca Mondiala", a precizat Gabriel Biris, avocat partener Biris Goran, pentru Business24.
In plus, stabilitatea politica, birocratia mai putin "stufoasa" si un ministru de finante care se afla in top 100 cele mai citate personalitati ale lumii, ar putea contribui la decizia investitorilor de a alege sa investeasca in Bulgaria.
"Bulgaria are o legislatie fiscala ceva mai competitiva... mai mult
Luni, 02 Iulie 2012, ora 08:58