Finalizarea recapitalizarii si restructurarii bancilor din Cipru ar trebui sa imbunatateasca increderea si sa contribuie la stabilitatea sistemului bancar cipriot, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch, transmite Reuters.
Totusi, bancile raman vulnerabile la riscurile legate de finantare si lichiditate si sunt expuse la presiuni semnificative privind calitatea activelor si profitabilitatea, in actuala perioada de recesiune a economiei cipriote, astfel incat ratingurile vor ramane o perioada in zona investitiilor speculative, avertizeaza agentia.
Fitch se asteapta ca economia Ciprului sa inregistreze un declin de 8,9% in 2013 si de 4,9% in 2014.
Ca urmare a pierderilor suferite de deponentii bancari, increderea in sistem s-a erodat, ceea ce a provocat o reducere a depozitelor.
Economistii se asteapta ca depozitele sa continue sa scada, urmand ca dependenta bancilor comerciale de finantarea oferita de Banca Centrala a Ciprului, care in luna august 2013 se ridica la 11,3 miliarde de euro (aproximativ 22% din depozitele bancare si 70% din PIB), sa continue sa creasca.
In schimbul unui imprumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, Cipru a fost nevoit sa accepte sa-si reduca drastic sectorul bancar, restructurand prima sa banca, Bank of Cyprus (BoC), si lichidand-o pe cea de-a doua, Laiki. Ciprul a devenit a cincea tara dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 10:29
Liderul Bisericii Ortodoxe din Cipru, arhiepiscopul Chrysostomos, a declarat ca este tentat sa ceara tuturor actionarilor Bank of Cyprus sa-l numeasca drept reprezentant la adunarea generala a actionarilor, pentru a pune "in ordine lucrurile" din banca.
Cipru a fost nevoit sa inchida a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank, si sa restructureze cea mai mare institutie de credit, Bank of Cyprus, inclusiv printr-o recapitalizare cu fonduri din conturile deponentilor, pentru a obtine un pachet de ajutor financiar de la statele zonei euro si FMI.
Principala problema a arhiepscopului pare sa fie legata de implicarea bancii centrale a Ciprului la Bank of Cyprus, situatie pe care o considera inacceptabila, scrie publicatia Cyprus Mail.
"Nu se poate ca o autoritate de reglementare, cum este banca centrala, sa decida ce se va intampla la Bank of Cyprus. (...) Sunt tentat sa cer tuturor actionarilor sa ma nominalizeze ca reprezentant, astfel incat sa-mi fac aparitia la adunarea generala a actionarilor pentru a pune lucrurile in ordine", a declarat Chrysostomos pentru postul public de televiziune.
Biserica Ortodoxa din Cipru este un actionar important la Hellenic Bank, a treia mare institutie de credit a tarii inaintea restructurarii sectorului bancar, dar detine actiuni si la Bank of Cyprus.
Actionarii Bank of Cyprus vor fi consultati in curand pentru alegerea unui nou consiliu director si a unui director general.
Totodata, arhiepiscopul a avertizat, fara sa... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 08:33
Ministerul Finantelor din Cipru a autorizat pentru prima data de la criza din luna martie deschiderea de noi conturi la bancile cipriote, conditionate strict prin stabilirea unei sume minime depuse de 5.000 euro si imposibilitatea de a le lichida timp de cel putin trei luni.
Astfel, cei interesati vor putea deschide conturi la bancile cipriote incepand de luni.
Pe langa pragul minim de 5.000 euro si blocarea conturilor timp de cel putin trei luni, deponentii vor putea utiliza sumele depuse in conturi noi numai pentru a plati credite la bancile din Cipru, potrivit Kathimerini.
Autoritatile cipriote ridica treptat restrictiile impuse in martie asupra circulatiei capitalului pentru a preveni retrageri masive de bani din banci dupa procedura de bail-in, prin care depozitele mai mari de 100.000 euro au fost accesate pentru a finanta restructurarea sistemului bancar. mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 09:43
Cotatia unciei de aur a scazut luni cu peste 116 dolari (7,7%), continuand declinul puternic de la sfarsitul saptamanii trecute, cauzat de informatiile ca Cipru ar fi convenit in acordul cu zona euro sa vanda aur din rezervele bancii centrale pentru a obtine fondurile necesare restructurarii bancilor.
Piata metalelor a fost afectata puternic si de publicarea unor date sub asteptari privind economia Chinei, unul dintre cei mai mari importatori de materii prime, potrivit MarketWatch. Pretul cuprului a pierdut 2%, iar cotatia petrolului a scazut, de asemenea.
Contractele pentru aur cu livrare in iunie au recuperat o parte din pierderi si se tranzactionau in scadere cu 7,43%, la 1.389,9 dolari pe uncie, dupa ce au atins un declin maxim de 7,75% pe parcursul zilei, respectiv 160,4 dolari, la 1.385 dolari pe uncie. Saptamana trecuta aurul a pierdut 4,7%, cu o scadere de 4,1% vineri.
Traderii si analistii au invocat mai multe motive pentru declinul aurului din ultimele zile.
Increderea a fost afectata de mai multe taieri ale preturilor tinta pentru aur de catre mari grupuri bancare, precum si de retragerea unor investitori de pe produse financiare legate de aur.
"Orice trader care se astepta la o revenire a aurului luni a fost luat pe nepregatite, intrucat a coborat chair si sub minimul de 1.481 dolari pe uncie al zilei de vineri", a scris intr-o nota pentru investitori Stan Shamu, analist la firma IG Markets din Melbourne.
Declinul aurului are la baza in... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 14:06
Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor afla in luna septembrie cu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc acest prag de garantare, banca centrala din Cipru anticipand un procent intre 37,5% si 60%.
Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depasesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% daca va fi nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii, potrivit unor clarificari prezentate marti de banca centrala din Cipru, care reconfirma unele informatii publicate anterior.
Astfel, 22,5% din fondurile care depasesc 100.000 de euro in conturile constituite la Bank of Cyprus vor fi inghetate timp de 90 de zile, pana cand se va decide daca este nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii.
Sumele preluate in vederea salvarii Bank of Cyprus vor fi convertite automat in actiuni cu drept de vot si dividende la banca, la un pret inca necunoscut.
Restul fondurilor din conturi, reprezentand aproximativ 40% din sold, vor fi inghetate pentru o perioada din considerente de lichiditate, dar vor continua sa acumuleze dobanda obisnuita plus 10 puncte de baza (0,1 puncte procentuale), potrivit anuntului publicat marti de banca centrala din Cipru.
Banii for fi folositi in cadrul procedurii de "bail-in" (salvare din resurse proprii) derulata la Bank of Cyprus in urma acordului de finantare externa de 10 miliarde euro incheiat de guvernul cipriot cu guvernele... mai mult
Marti, 09 Aprilie 2013, ora 17:47
Ciprul are nevoie, in luna aprilie, de cel putin 75 milioane de euro pentru a evita intrarea in incapacitate de plata si a plati salariile si pensiile functionarilor, a avertizat luni un oficial cipriot.
"Deficitul de lichiditati pentru luna aprilie se ridica la 160 milioane de euro. Cele 85 de milioane de euro din rezerva nu sunt suficiente si avem nevoie de o suma suplimentara pentru a evita intrarea in incapacitate de plata", a declarat trezorierul general Rea Georgiou in fata comisiei de finante din parlamentul cipriot, potrivit AFP.
Ciprul asteapta sa primeasca in luna mai prima transa din programul international de asistenta.
Purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, Christos Stylianides, a declarat ca autoritatile de la Nicosia se grabesc sa evite intrarea in incapacitate de plata, inclusiv prin adoptarea unor masuri suplimentare de strangere de fonduri. "In zilele urmatoare, acest guvern va face tot ceea ce este posibil pentru a adopta legi astfel incat sa nu avem o problema cu plata salariilor si a pensiilor la finele lunii", a spus Christos Stylianides.
Potrivit termenilor acordului de asistenta financiara de 10 miliarde de euro, Ciprul s-a angajat sa reduca cheltuielile, sa majoreze taxele si sa revizuiasca drastic marimea sectorului sau bancar. In pofida situatiei dificile, ministrul cipriot de finante, Haris Georgiades, a declarat ca Ciprul nu are de gand sa renunte la euro si nu are 'un plan B' pentru renegocierea ajutorului international. mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 17:31
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a subliniat, joi, ca intre Romania si Cipru exista diferente majore, iar situatia din Cipru nu se va intampla si in tara noastra.
"Nu sunt asemanari intre situatia din Cipru si la situatia din Romania. Nu numai ca nu sunt asemanari, dar sunt si diferente de la cer la pamant. In Romania tot sistemul bancar este cam jumatate din PIB. In Cipru este de vreo 8 ori mai mare decat PIB. Ar trebui ca sistemul bancar din Romania sa creasca de vreo 14 ori, repede, si PIB sa nu creasca deloc, iar cand a crescut sistemul bancar din Romania de la 20 la 40% din PIB intre 2005 si 2008 PIB crestea cu 4% pe an sau 8%. Diferenta este de la cer la pamant.
Diferente mari sunt legate si de situatia fiscala. Romania a iesit din situatia de deficit excesiv, Cipru nu, Romania are sub 40% datoria publica, Cipru are 80% se duce spre 100%, si nu are cum sa sprijine bugetul din Cipru banci care sunt de cateva ori mai mari decat bugetul si care se bazeaza pe fluxuri externe. Noi nu avem asa ceva", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, orice antreprenor care trebuie sa dea salariu mai da o data impozite, contributii si asa mai departe.
In Romania exista foarte putini detinatori de fonduri lichide
"Aici (in Romania n.r.) nu se plimba sume imense de bani. Asa glumim, nici nu au unde sa descarce. Nu avem triaje de descarcat sumele astea de bani.
Bancile din Romania sunt bine capitalizate, a fost marita baza de capital in... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 16:36
Banca Centrala Europeana (BCE) va imprumuta bancilor din Cipru lichiditate de urgenta doar pana luni, urmand sa ia in calcul accesul ulterior al institutiilor de credit cipriote la fonduri doar daca exista un acord de asistenta externa cu UE si FMI.
"Consiliul guvernatorilor BCE a decis sa mentina nivelul actual al mecanismului de lichiditate de urgenta (Emergency Liquidity Assistance - ELA) pana luni. Ulterior, accesul la ELA poate fi analizat daca exista un program UE/FMI, care sa asigure solvabilitatea bancilor in cauza", se arata intr-un comunicat al BCE.
Prelungirea accesului bancilor cipriote la lichiditate de urgenta de la BCE a fost ceruta de banca centrala din Cipru.
Bancile din Cipru sunt inchise de la inceputul saptamanii, iar autoritatile au anuntat ca institutiile de credit vor ramane inchise pana marti.
Ciprul isi alege "stapanul": Europa sau Rusia? UPDATE
Parlamentul cipriot a respins saptamana aceasta instituirea unei taxe pe depozitele din bancile locale, masura impusa de statele zonei euro. Guvernul de la Nicosia trebuie sa stranga 5,8 miliarde de euro din taxe pe depozitele bancare, pentru a primi un pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, au decis sambata statele din zona euro.
Liderii ciprioti lucreaza in prezent la un alt plan pe care sa-l propuna partenerilor europeni.
Intrucat obligatiunile statului cipriot nu sunt eligibile ca garantii in operatiunile de refinantare de la BCE, din cauza ratingului scazut al tarii, banca... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 12:35
Dupa respingerea proiectului de lege privind impozitarea depozitelor bancare, Ciprul mizeaza pe ajutorul Rusiei. "Planul B" prevede o finantare suplimentara din partea Moscovei si recapitalizarea Laiki Bank de catre o subsidiara a Gazprombank - banca renumitului monopol de gaze rusesti.
Cancelarul german Angela Merkel s-a opus categoric oricaror negocieri intre Cipru si terte parti in afara troicii, comenteaza miercuri publicatia electronica Gazeta.ru.
In aceasta situatie ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble a declarat marti seara, intr-un interviu acordat marti seara pentru ZDF ca nu stie in acest caz daca bancile din Cipru se vor mai redeschide vreodata. In prezent, toate bancile din insula sunt inchise si ar urma ca joi sa se deschida.
Cipru nu are pe cine da vina pentru "situatia grava", a mai spus ministrul de finante al Germaniei.
Miza crizei cipriote a crescut puternic dupa ce autoritatile de la Nicosia au cerut demonstrativ sprijinul Kremlinului, fapt recunoscut de multi experti europeni, potrivit carora "liderilor europeni le revine sa decida daca Cipru va supravietui".
Discutiile telefonice nocturne intre presedintii rus si cipriot, Vladimir Putin, respectiv Nicos Anastasiades, s-au incheiat cu decizia de a continua consultarile cu privire la criza bancara in doua formate: "Moscova -Nicosia" si "Moscova-Nicosia-Comisia Europeana".
"La randul sau, Vladimir Putin si-a reiterat preocuparea in legatura cu posibilitatea adoptarii unor... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 10:15