Banca Comerciala Romana (BCR) acorda intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) linii de credit pentru capital de lucru in valoare de maximum 5 milioane de lei in cadrul "Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii" - Program OUG 92/2013.
BCR pune un accent deosebit pe sprijinirea sectorului IMM, avand la dispozitie garantii de 263 milioane de lei in cadrul Programului OUG 92/2013 in baza carora poate acorda credite de pana la 526 milioane de lei.
Statul, prin Ministerul Finantelor Publice - FNGCIMM, garanteaza pana la 50% din valoarea finantarii, mai putin dobanzile si comisioanele, prima de garantare ridicandu-se la nivelul de 1,99%/an din valoarea garantiei.
Creditele vor fi acordate la o dobanda de ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50% p.a., la care se adauga un comision de acordare de maximum 0,7%/an.
Perioada de creditare este de maximum 24 luni cu posibilitate prelungirii o singura data pe o perioada de maximum 12 luni, fara a depasi perioada de valabilitate a Programului. mai mult
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 11:30
Majoritatea institutiilor de credit cauta solutii pentru acapararea de noi clienti. Creditele de consum sunt vazute ca fiind o sursa facila de venituri din dobanzi si comisioane, astfel ca bancile au indraznit si s-au aruncat pe piata cu oferte. Insa in opinia specialistilor, relansarea creditului de consum ar fi prematura in acest moment.
"Bancile inca sunt fragile. O abordare de tipul asta inseamna o revenire la politicile de risc anterioare. In opinia mea, bancile nu au invatat foarte multe in perioada de criza. Au trecut dintr-o extrema in alta, de la o atitudine extrem de dezinvolta fata de riscul anterior la o actiune extrem de prudenta, dincolo de normal", este de parere Eugen Lascu, consultant financiar.
O schimbare radicala a peisajului bancar in 2014 si o reorientare a bancilor spre anumite nise de clienti a fost anticipata inca de la finele anului trecut de catre Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank si Presedinte al Consiliul Fiscal.
"Piata si perspectivele pe termen mediu si lung nu permit supravietuirea a 42 de banci universale. Acestea isi vor reconsidera strategiile si fie se vor reorienta spre o anumita nisa de clienti, fie vor vinde sau vor fuziona. Este inevitabil", a declarat Ionut Dumitru pentru Business24.
Principalele obiective ale bancilor in 2014
In opinia lui Lascu, noile norme pe care le da Banca Nationala a Romaniei si noile conditii de stres test vor face ca bancile sa fie in continuare foarte slabite.
"O mare parte din... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 13:10
BERD isi intensifica sprijinul acordat Romaniei pentru a depasi impactul crizei financiare, printr-un imprumut de 80 milioane euro acordat Bancii Comerciale Romane (BCR), pentru sub-creditarea intreprinderilor mici si mijlocii, a anuntat, luni, BCR.
"Imprumutul, care va fi acordat in doua transe egale, va sprijini afacerile locale, care sunt inca afectate de criza financiara globala. Deoarece Romania da semne de redresare economica, este foarte important sa se imbunatateasca accesul companiilor la finantare", se spune in comunicat.
BCR va acorda finantare intreprinderilor mici si mijlocii sub forma de credite de investitii, facilitati de creditare, credite pentru capital de lucru, finantare pentru leasing, factoring si alte instrumente de finantare, cu accent special pe agricultura si agri-business. Creditele acordate companiilor vor fi disponibile atat in euro cat si in lei.
BCR, impreuna cu parteneri internationali, sustine intreprinderile mici si mijlocii sa dezvolte proiecte viabile prin programe de finantare competitive. Incepand cu anul 2000, BCR a finantat peste 10 000 de astfel de proiecte (din fonduri proprii sau din fonduri imprumutate de la institutiile financiare internationale), pentru care valoarea totala cofinantata a fost de peste 1 miliard euro.
"Am lucrat indeaproape cu BCR de multi ani si suntem incantati sa intensificam cooperarea prin acest nou proiect. Acest lucru demonstreaza angajamentul continuu al BERD si BCR de a sprijini economia... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 13:41
Intr-o perioada in care finantarea devine din ce in ce mai scumpa, oferta bancilor pentru IMM-uri este destul de redusa. Banca Transilvania, BCR si Raiffeisen se numara printre bancile dispuse sa finanteze IMM-urile. Rata dobanzii variaza intre 4,5% si 10% pe an, iar perioada de rambursare incepe de la 12 luni si se poate extinde pana la 10 ani.
De cele mai multe ori, clientii IMM beneficiaza si de o perioada de gratie de 6-12 luni, iar suma acordata poate acoperi integral valoarea investitiei. Felul in care sunt folositi banii este monitorizat de banca, reprezentantul firmei trebuind sa prezinte dupa fiecare tragere documentele care atesta ca sumele au fost cheltuite conform intelegerii contractuale.
Bancile au pregatit si oferte de credite imobiliare pentru microintreprinderi. Perioada de rambursare este extinsa la 15 ani pentru a permite imprumutarea unor sume mai mari, fara a exista un avans minim, conform conso.ro.
Banca Transilvania, una dintre bancile care s-au pozitionat pe piata locala in special pe segmentul finantarii corporative, ofera mai multe tipuri de credite.
Exista credite cu analiza simplificata, rapide, cu scrisori de garantie bancara, pentru firme nou infiintate sau credite rapide din surse BERD. Perioada de rambursare variaza intre 12 luni si 10 ani, iar suma maxima care poate fi imprumutata ajunge la 100.000 de euro sau echivalentul in lei.
Valoarea dobanzii depinde de mai multe criterii, printre care se numara evolutia veniturilor,... mai mult
Joi, 21 Februarie 2013, ora 07:15
Banca Comerciala Romana (BCR) a imbunatatit conditiile de finantare pentru clientii care apeleaza la creditele cu garantie JEREMIE, destinate IMM-urilor.
Banca Comerciala Romana (BCR) ofera linii de credite revolving din surse proprii sau din surse atrase, cu garantie gratuita JEREMIE in proportie de 80% din valoarea creditului BCR.
De asemenea, BCR acorda credite cu garantie Jeremie pentru capital de lucru, destinate consolidarii activitatii fara solicitarea planurilor de afaceri.
BCR extinde maturitatea maxima a creditelor acordate cu astfel de garantie de la sase la zece ani pentru creditele de investitii in active corporale si necorporale, precum si pentru capitalul de lucru destinat dezvoltarii / extinderii activitatii IMM-urilor.
Totodata, BCR majoreaza la cinci ani perioada de rambursare a creditelor pentru capital de lucru destinat consolidarii activitatii curente si la trei ani maturitatile aferente liniilor de credit revolving.
Garantia JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises" sau "Resurse europene comune pentru intreprinderi mici si mijlocii") este acordata in cadrul "Schemei transparente de ajutor de minimis sub forma de garantii de portofoliu de credite, ca parte integranta a implementarii initiativei JEREMIE in Romania", finantata de Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), Axa Prioritara 1 - Un sistem de productie inovativ si... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 15:47
Un studiu realizat la comanda BCR in primavara acestui an arata ca peste 73% dintre respondenti intentioneaza sa acceseze un credit in 2012, potrivit lui Sorin Mititelu, director Segmente BCR.
In studiul realizat la comanda BCR in primavara acestui an pe segmentul microintreprinderi se arata ca produsele cu cel mai mare potential raman cele de finantare. Totusi, comparativ cu 2011, a crescut cu 7% intentia de a deschide un depozit in 2012 (cea mai mare crestere a intentiei de cumparare pe toate produsele bancare), 43% dintre antreprenori intentionand sa deschida depozite in 2012.
De asemenea, studiul mai arata ca 98% dintre micile afaceri din Romania au un cont curent in banca, 85% efectueaza plati, 32% au depozite si 63% au contractat un credit.
54% dintre microinteprinderi folosesc servicii de internet banking. Comparativ cu 2011, se observa o crestere generala a utilizarii de produse bancare, cu accent insa pe zona de depozite si internet banking.
In studiu se mai arata ca scad termenele de plata si, in consecinta, insemnatatea creditului comercial, iar microintreprinderile revin la creditul bancar ca principal instrument de finantare a afacerii; antreprenorii se asteapta din partea bancilor la produse si servicii de calitate pentru o gama larga de nevoi, comisioane mai mici, personal calificat si consultanta de specialitate. Printre nevoile nebancare, este evidenta necesitatea promovarii, a oportunitatilor de business, a consultantei si a trainingurilor.... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 15:25