MedLife a reusit cea mai mare listare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a unei companii private.
Pana la termenul limita, de vineri, firma a reusit sa stranga din piata 230 milioane de lei (50,9 milioane euro), arata datele publicate luni de RTPR Allen & Overy, care a oferit consultanta la listare.
Pachetul de actiuni care a fost pus la vanzare, dupa aprobarea prospectului de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), era detinut de fondurile V4C Eastern Europe Holding V Limited (V4C) si de International Finance Corporation (IFC).
Inainte de listarea initiala, fondul de private equity V4C avea o participatie de 36,25% din Medlife, iar IFC - de 12,75%.
"Suntem mandri ca am acordat consultanta bancilor cu privire la listarea MedLife in valoare de 230 de milioane de lei, care s-a desfasurat intr-un interval de timp record si care demonstreaza interesul pentru listarea societatilor romanesti in Bucuresti si in strainatate", a comentat Loredana Chitu, membru al echipei ...citeste mai departe despre "MedLife a reusit cea mai mare listare a unei companii private la bursa de la Bucuresti" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Decembrie 2016, ora 14:32
PayPal Holdings, Inc. ("PayPal") (NASDAQ: PYPL) a anuntat incheierea separarii de eBay Inc. ("eBay") si este acum o companie independenta tranzactionata public pe NASDAQ sub simbolul "PYPL.".
Managementul companiei, impreuna cu angajati si comercianti, vor apasa impreuna butonul PayPal pentru a marca evenimentul, dar si deschiderea sedintei de tranzactionare a bursei NASDAQ.
"Fiind o platforma de plati digitale deschisa, precum si cel mai popular si de incredere portofel digital, suntem incantati sa celebram ziua in care ne listam la bursa si care marcheaza inceputul unui nou capitol," spune Dan Schulman, presedinte si Chief Executive Officer PayPal.
"Tehnologia mobila transforma platile, astfel ca oamenii sa isi poata muta si administra banii mai rapid, mai sigur si mai convenabil decat oricand in trecut.
In calitate de companie independenta, consideram ca exista o oportunitate imensa ca PayPal sa isi extinda rolul de partener al consumatorilor si comerciantilor si sa ajute la conturarea industriei, in conditiile in care banii se digitalizeaza in ritm accelerat".
PayPal este bine pozitionat pentru a livra beneficiile monedei digitale oamenilor din intreaga lume.
In 2014, PayPal a procesat un volum total de plati de 235 de miliarde de dolari si a avut peste 8 miliarde de dolari venituri.
De asemenea, anul trecut, PayPal a procesat un volum de plati mobile de 46 de miliarde de dolari. Compania deserveste peste 169 milioane de conturi active apartinand... mai mult
Luni, 20 Iulie 2015, ora 17:13
Listarea la bursa este fara indoiala un moment important in viata oricarei companii. O spune chiar Octavian Badescu, antreprenorul care tocmai a trecut prin aceasta experienta alaturi de proiectul sau, Sameday Courier.
De fapt, Sameday se numara printre primele companii care vor fi listate in februarie in cadrul sistemului alternativ de tranzactionare administrat de BVB.
"Prin listare se pot atinge mai multe obiective: (..) se reliefeaza o valoare a companiei recunoscuta de piata. Se poate obtine capital de dezvoltare. Creste credibilitatea companiei cu toate efectele subsecvente. Creste expunerea", puncteaza antreprenorul.
A ales sa faca acum aceasta miscare intrucat contextul este unul potrivit, atat din punct de vedere al companiei cat si al evolutiei pietei de capital si a Romaniei si economiei Europei in ansamblu, explica Octavian Badescu.
Ce asteptari are de la aceasta listare, cum crede ca va fi "viata dupa listare" si de ce antreprenorii romani sunt reticenti cand vine vorba despre listarea la Bursa, explica fondatorul Sameday Courier, intr-un interviu acordat Business24.
De ce ati ales sa va listati la bursa?
Listarea este fara indoiala un moment important in viata oricarei companii. Este o experienta noua si pentru noi, vom vedea cum vor evolua lucrurile, cunoastem la nivel teoretic posibilele avantajele si dezavantaje.
Estimarea noastra este ca avantajele vor domina riscurile. Iar noua nu ne-a lipsit niciodata curajul de a accepta provocari,... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 13:30
Oferta publica de vanzare a 51% din actiunile Electrica incepe luni 16 iunie si se incheie pe 25 iunie.
Prin aceasta oferta publica, actionarul majoritar al companiei, Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie, vinde 177.188.744 actiuni sub forma de actiuni si/sau GDR, reprezentand 105% din actiunile emise anterior inregistrarii majorarii de capital si 51,2% din capitalul social ulterior inregistrarii majorarii de bapital. Unui GDR ii corespund 4 actiuni oferite.
Oferta este structurata pe trei transe: transa investitorilor mici, transa investitorilor mari si transa investitorilor institutionali.
Limita de pret pentru listarea Electrica este de minimum 11 lei/actiune, iar maximul de listare se ridica la 13,5 lei/actiune.
Administratorii ofertei sunt Raiffeisen Bank SA, BRD Groupe Societe Generale si Swiss Capital (in calitate de grup de distributie), precum si Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank SA si Societe Generale Corporate and Investment Banking (in calitate de coordonatori globali si manageri internationali).
"IPO-ul Electrica are sansa de a fi unul dintre cele mai valoroase evenimente de piata de capital din Europa Centrala si de Est in 2014. Romania isi continua drumul catre o infrastructura a pietei de capital cu drepturi depline, cu o reforma a reglementarilor si practicilor de piata in desfasurare. Piata de capital este o parte esentiala a economiei nationale si a proceselor de privatizare derulate prin intermediul... mai mult
Luni, 16 Iunie 2014, ora 10:17
Conducerea Ministerului Economiei propune listarea la bursa a Cupru Min Abrud, considerand ca producatorul de cupru poate fi atractiv pentru investitori, a declarat joi Sorin Gaman, director general adjunct in Directia Generala de Resurse Minerale din minister.
"Probabil se vor vinde actiuni la bursa, inca nu s-a stabilit, asta este o propunere a conducerii Ministerului Economiei", a afirmat Gaman.
El a adaugat ca producatorul de cupru nu are datorii la stat si ca poate fi atractiva pentru investitori.
Cupru Min detine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
Producatorul de cupru a fost scos la vanzare in 2012, cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprita din cauza neintelegerilor cu castigatorul licitatiei.
Dupa esecul privatizarii, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea Cupru Min.
Investitorul, trader sau producator din domeniu, urma sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.
Statul a incercat anul trecut sa vanda concentratul de cupru al Cupru Min, insa cele doua companii interesate sa cumpere nu au depus oferte pana la termenul limita. mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 14:58
Actiunile emise de Societatea Nationala Nuclearelectrica vor fi tranzactionate, incepand de luni, 4 noiembrie, la Bursa de Valori Bucuresti, in cadrul Sectorului Titluri de Capital - Categoria 1 actiuni.
Admiterea la tranzactionare a fost aprobata de Consiliul bursei in sedinta de joi, operatiunea avand si avizul consultativ favorabil al Comisiei de Admitere la Tranzactionare (CAT).
Oferta publica primara initiala de vanzare a 10% din actiunile Societatii Nationale Nuclearelectrica s-a derulat in perioada 9 - 20 septembrie 2013 si s-a incheiat cu succes. Fiecarei actiuni care a facut obiectul ofertei Nuclearelectrica i-a fost atasat un drept de alocare. Drepturile de alocare s-au tranzactionat la BVB in perioada 4 - 28 octombrie 2013.
Nuclearelectrica este singurul producator de energie nucleara din Romania. Compania opereaza doua reactoare de tip CANDU-6 ce utilizeaza uraniul natural drept combustibil si apa grea ca moderator si agent de racire.
Societatea detine doua sucursale: Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti, care produce combustibilul necesar operarii celor doua reactoare. Prin operarea celor doua Unitati, fiecare cu o capacitate de 706 MWh, Nuclearelectrica acopera aproximativ 20% din necesarul de energie la nivel national. mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 09:55
Actiunile Royal Mail Group, compania postala britanica cu o istorie de 360 de ani, au crescut vineri cu pana la 38% in prima zi de tranzactionare la bursa din Londra, amplificand criticile politicienilor din opozitie potrivit carora pretul din oferta publica initiala a fost prea mic.
In urma ofertei publice initiale, guvernul britanic a obtinut 1,7 miliarde de lire sterline si a pastrat o participatie de 37,8% la Royal Mail, care ar putea fi redusa la 30% daca pretul actiunilor se va mentine ridicat, transmite Bloomberg.
Titlurile Royal Mail, vandute investitorilor la pretul de 3,3 lire sterline pe unitate in cea mai mare vanzare de active de stat din Marea Britanie dupa divizarea British Rail in anii '90, au urcat cu pana la 1,26 lire, la 4,56 lire pe unitate.
Alocarea de actiuni Royal Mail investitorilor institutionali, a caror cerere a fost de 20 de ori mai mare decat oferta, a fost redusa joi de la 70% la 67%, pentru a respecta cererea peste asteptari venita din partea investitorilor individuali.
Circa 90% din alocarea catre investitorii institutionali a fost plasata catre investitori pe termen lung, precum fonduri de pensii si companii de asigurari de viata, iar 10% catre fonduri de hedging. Intre castigatori se afla Threadneedle Investments UK, Fidelity, Blackrock Inc. si Standard Life.
Ceo 150.000 de angajati ai Royal Mail au primit gratuit actiuni evaluate initial la circa 2.200 de lire, dar a caror valoare a urcat la peste 3.000 de lire. Acestia nu... mai mult
Sambata, 12 Octombrie 2013, ora 10:45
Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 1,19% si au incheiat ziua aproape de pretul din primele zile de la listarea la Bursa, in ianuarie 2011, intr-o piata in stagnare si al carei rulaj a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele pot sedinte.
Piata a deschis ziua in scadere foarte usoara, insa dupa primele minute a trecut pe verde, pentru ca la inchdere sa revina in imediata apropiere a nivelului de miercuri.
Volumele de tranzactionare au ramas, insa, concentrate doar pe cateva actiuni. Astfel, rulaje de peste 50.000 de lei au inregistrat doar actiunile emise de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.
Investitorii au vizat actiunile Fondului Proprietatea inca din prima parte a sedintei, iar pretul a urcat usor peste 0,64 lei si a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si doua luni.
Ulterior, cresterea s-a temperat la aprozimativ 1,3%, pentru ca spre finalul sedintei sa ajunga la 1,19%. La inchiderea pietei principale, actiunile Fondului Proprietatea au fost cotate la 0,6375 lei. Un pret mai mare de inchidere decat cel de joi a fost in data de 26 ianuarie 2011, a doua zi de tranzactionare a actiunilor FP la Bursa. Atunci, titlurile au incheiat ziua la 0,64 lei.
Astfel, pretul de joi este cu 1,85% sub nivelul de la inchiderea primei sedinte a actiunilor Fondului Proprietatea la bursa, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Pretul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursa... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 17:47
Nuclearelectrica va fi listata pe bursa in intervalul 10-15 mai, iar la Transgaz vor fi vandute tot prin bursa inca 15% din acituni pe 15 aprilie, a anuntat ministrul delegat pentru Energie Constantin Nita.
"Am de facut listare undeva la 15 aprilie pe Transgaz 15% si o voi face, am 10% la Nuclearelectrica in 10 - 15 mai, si o voi face. Mai avem listarile din toamna la Oltenia, Romgaz, Hidroelectrica - 10%, daca iese din insolventa si presupunem ca la 1 iulie va iesi din insolventa", a afirmat ministrul.
Potrivit acestuia, ministerul se gandeste la Complexul Energetic Hunedoara la o privatizare majoritara.
"Eu sper ca pana atunci legea privind reorganizarea Sistemului Energetic National va intra in vigoare si sigur ca atunci vom gasi o alta formula pe acest panel", a explicat Nita. mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 12:44