Listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile Hidroelectrica va aduce in trezoreria Ministerului de Finante aproape un miliard de euro, suma ce-i va permite Guvernului sa se incadreze in tinta de deficit bugetar de 3%, asumata pentru 2017, a declarat Remus Borza, fostul coordonator al Euro Insol, care a administrat Hidroelectrica in perioada insolventei.
Curtea de Apel Bucuresti a decis, pe 30 martie, inchiderea definitiva a procedurii insolventei Hidroelectrica, dupa aproape cinci ani de la deschiderea procedurii, potrivit unui comunicat al Euro Insol.
Remus Borza a precizat ca, odata cu inchiderea procedurii de insolventa, se intra in linie dreapta in procesul de listare a companiei Hidroelectrica.
"In conditiile in care Guvernul va schimba metodologia de privatizare, vanzarea de catre statul roman a unui pachet de 15% va aduce in trezoreria Ministerului de Finante aproape un miliard de euro, suma ce-i va permite Guvernului sa se incadreze in tinta de deficit bugetar de 3%, asumata pentru 2017", a precizat Borza.
Acesta se refera la schimbarea metodologiei actuale, potrivit careia banii din listare raman in bugetul companiei. Daca aceasta metodologie va fi schimbata, banii vor putea merge la bugetul de stat.
De asemenea, reprezentantii Euro Insol au prezentat cauzele si efectele insolventei Hidroelectrica.
"Situatia dezastruoasa in care se gasea Hidroelectrica la momentul formularii cererii de deschidere a procedurii, avand pierderi cumulate de... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 13:59
Stefan Frangulea, fost director in cadrul BCR, a fost angajat de administratorul judiciar al Hidroelectrica pentru a coordona procesul de vanzare a celor 123 de microhidrocentrale din portofoliul societatii si pentru a lista la Bursa 15% din capitalul social al companiei.
Stefan Alexandru Frangulea conduce incepand de luni Departamentului Strategie si Cooperare Internationala al Hidroelectrica, fiind numit in functie in urma procesului de recrutare derulat in 2013 de firma Pedersen&Partners.
Frangulea va coordona procesul de vanzare a celor 123 de microhidrocentrale din portofoliul societatii, va gestiona relatia cu actionarii si investitorii si va implementa strategia de privatizare a Hidroelectrica prin vanzarea pe Bursa de la Londra si Bucuresti a unui pachet de 15% din capitalul social al companiei.
Frangulea, 13 ani experienta in domeniul bancar
Stefan Frangulea a absolvit in anul 2000 Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul ASE Bucuresti, a fost bursier Erasmus in Franta si are un master in piete financiare si valutare. A absolvit si doua MBA-uri, unul la International Executive Development Centre, Slovenia, 2006 si altul la Vienna University of Economics and Business Administration, Austria, 2008.
In perioada 2000 - 2002, Frangulea a lucrat la Citibank Romania, iar intre 2002 si 2004 a fost angajat la Raiffeisen Bank. Intre 2004 - 2007 a ocupat pozitia de sef de departament Sector Public din cadrul Directiei Clienti Mari... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 12:55
Instabilitatea politica din ultima perioada si vestea reintrarea in insolventa a celui mai mare producator de energie din Romania ridica semne de intrebare cu privire la continuitatea programului de listare a Hidroelectrica SA. Majoritatea brokerilor contactati de Business24 vad sansele unei astfel de operatiuni aproape nule.
"Hidroelectrica nu se poate lista. Pana in momentul in care nu va reiesi din insolventa, sansele sunt nule. Nici un investitor rational nu ar cumpara actiunile unei companii aflate in insolventa", a declarat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.
Hidrolectrica a reintrat in insolventa dupa ce mai multi traderi de energie au castigat la Curtea de Apel Bucuresti recursurile formulate impotriva deciziei fostului administrator judiciar al companiei de a nu le recunoaste creantele.
In viziunea brokerilor, este de neinteles motivul pentru care compania a fost scoasa din insolventa fara a avea toate procedurile terminate, cu sentinte definitive. "Nu stiu daca a fost cea mai buna varianta. Pare o solutie cam smechereasca care acum se plateste", a declarat pentru Business24 Adrian Manaila, unul dintre cei mai cunoscuti brokeri de pe piata si proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galati.
Compania ar urma sa fie listata la bursa in luna iunie, prin vanzarea a 15% din actiuni.
Instabilitatea politica poate afecta piata de capital
Instabilitatea politica si riscul de a se schimba legile peste noapte creeaza, in momentul de fata,... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 12:49
Brokerii care vor sa intermedieze listarea Hidroelectrica trebuie sa ceara un comision mai mic de 0,96%, conform unor surse din piata de capital.
Astfel, comisia de selectie a consortiului care va intermedia listarea Hidroelectrica a cerut brokerilor inscrisi la licitatie sa depuna oferte financiare imbunatatite, ceea ce presupune un comision mai mic decat comisionul minim cerut initial, potrivit surselor citate de Mediafax.
"Noile oferte trebuie depuse pana luni la ora 12:00. Imbunatatirea ofertelor inseamna ca brokerii trebuie sa ceara un comision mai mic decat minimul cerut initial.
Cel mai mic comision prezentat a fost de 0,96% (din valoarea ofertei pentru vanzarea a 15% din actiuni pe care Hidroelectrica o va derula pentru listare - n.r.), iar maximul a fost de circa 3%. Acum depinde daca cei care participa sunt ...citeste mai departe despre "Ce comision au voie sa ceara companiile care vor sa listeze Hidroelectrica" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Ianuarie 2014, ora 11:38
Institutii financiare importante precum JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley si Deutsche Bank fac parte din cele cinci consortii care au depus oferte pentru intermedierea listarii unui pachet de 15% din Hidroelectrica.
Termenul limita pentru depunerea ofertelor a expirat luni, ora 12:00, desemnarea castigatorului urmand sa fie anuntata dupa analiza conditiilor inscrise de fiecare participant.
Conform unui comunicat de presa al Hidroelectrica, cele cinci consortii sunt:
1. Sindicatul de intermediere format din Alpha Finance Romania S.A., Alpha Bank Romania S.A., Deutsche Bank AG - Sucursala Londra, SSIF Intercapital Invest S.A., SSIF Broker S.A., UniCredit Bank Austria AG;
2. Sindicatul de intermediere format din Erste Group Bank AG (Manager de Sindicat), Goldman Sachs International, Banca ...citeste mai departe despre "Colosi de pe Wall-Street, interesati de listarea Hidroelectrica" pe Ziare.com mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 10:47
Departamentul pentru Energie este in grafic in ceea ce priveste angajamentele luate in fata Fondului Monetar International, iar in acest an vor fi listate la bursa Hidroelectrica, Electrica si Complexul Energetic Oltenia, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, prezent la o conferinta de profil.
"Suntem in grafic cu tot ceea ce ne-am angajat. In iunie vom lista Hidroelectrica si Electrica, iar Complexul Energetic Oltenia va fi listat in octombrie. Cu siguranta veti avea profit daca veti investi in aceste companii", a spus Nita.
El a afirmat ca anul trecut a fost unul de succes pentru strategia de listari, dupa cele trei listari reusite ale Romgaz, Nuclearelectrica si unui pachet suplimentar de actiuni Transgaz.
Intrebat daca momentul listarilor este cel mai bun, in conditiile in care pietele financiare externe nu si-au revenit din criza, Nita a raspuns: "Da, companiile romanesti trebuie sa-si deschida capitalul si pentru micii investitori, si pentru marii investitori. Banii vor fi folositi in retehnologizari. Toti banii rezultati din vanzarile pe bursa raman in companii".
Nita a sustinut ca, in acest fel, companiile vor castiga increderea pietelor si vor primi mai usor credite de la banci.
"Avem datoria, ca romani, ca aceste companii sa devina cele mai importante din regiune", a mai spus ministrul.
La randul sau, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, a precizat, la acelasi eveniment, ca a... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 14:52
Consortiul BRD (lider de consortiu)-Citigroup-Societe Generale-Intercapital Invest va intermedia listarea Hidroelectrica la Bursa, operatiune prin care compania vrea sa vanda un pachet de 10% din actiuni, emise printr-o majorare de capital, au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital.
Consortiul castigator a obtinut 97 de puncte pentru oferta tehnica, cerand un comision de 0,88% din valoarea actiunilor vandute.
Sindicatul concurent, UniCredit CA-IB Securities (lider de consortiu)-Goldman Sachs-Unicredit Bank-Erste Group-BCR si BT Securities, a primit 96 puncte la oferta tehnica, iar comisionul cerut a fost de 1,39%.
Ofertele au fost depuse de cele doua consortii la inceputul lunii martie si au o valabilitate de patru luni de la data deschiderii.
Hidroelectrica este evaluata intre 2,8 miliarde euro si 3,9 miliarde euro, astfel ca oferta prin care compania va vinde pe bursa 10% din actiuni ar fi cuprinsa 280 milioane euro si 390 milioane euro.
Goldman Sachs, Erste si BCR se ocupa in prezent, alaturi de Raiffeiesen Capital&Investment, de pregatirea ofertei de vanzare a 15% din actiunile Romgaz, pentru listarea companiei la BVB.
In acelasi timp, BCR, Erste si Intercapital Invest au fost umoplicate in oferta secundara prin care statul a vandut 15% din actiunile Transelectrica (TEL), pentru 164,7 milioane lei (37,6 milioane euro).
Totodata, BT Securities se va ocupa de oferta Transgaz impreuna cu Raiffeisen Capital & Investment (RCI) si firma ceha... mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 13:29
Hidroelectrica, o companie mult-asteptata de investitori pe piata, ar putea fi listata in cel mai optimist scenariu abia la sfarsitul lui 2012, crede fostul presedinte al BVB, Stere Farmache.
"Sfarsitul lui 2012 pentru Hidroelectrica poate fi o estimare optimista. Hidroelectrica este o companie asteptata pe piata, insa cu totii stim ca pregatirea
unei companii ia ceva timp. De regula intre 6-9 luni, insa in cazul Romaniei ar putea dura mai mult", a declarat Stere Farmache intr-un interviu Business24.
De asemenea, Grec Konieczny sublinia intr-un interviu Business 24 ca listarea Hidroelectrica la BVB ar trebui sa se faca cat mai curand posibil, in caz contrar existand riscul ca valoarea actiunilor sa scada, iar investitorii sa se orienteze spre alte piete, unde exista mai multa lichiditate si mai multe oportunitati.
Stere Farmache crede ca Romania trebuie sa-si imbunatateasca semnificativ oferta pe piata de capital pentru a putea atrage investitori straini puternici.
"Daca aceasta oferta se va imbunatati si va fi de calitate, daca vom avea pe piata actiuni emise de companii mari, importante, care doresc si vor sa adopte standarde de guvernanta corporativa, cred ca investitorii vor acorda atentia cuvenita Romaniei.
Sigur ca nu este acesta singurul actor. Romania nu este un stat izolat, piata comerciala s-a globalizat. Acest lucru va depinde si de evolutia generala a pietei financiare europene si de modul in care va fi administrata si solutionata criza... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 12:00
Ministerul Economiei a votat in AGA Hidroelectrica impotriva listarii actiunilor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), iar o decizie va fi luata imediat dupa aprobarea de catre Guvern a strategiei de privatizare a companiei, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Fondul Proprietatea. Actionarii Hidroelectrica s-au intalnit saptamana trecuta, la solicitarea Fondului Proprietatea (FP), pentru a discuta despre plasarea actiunilor Hidroelectrica la BVB, relateaza Mediafax.
In comunicat se spune ca reprezentantii statului au votat impotriva intrucat odonanta guvernului privind infiintarea Electra si Hidroenergetica este inca in vigoare.
Un alt motiv este implicarea companiei in litigii privind infiintarea Electra si Hidroenergetica cu Fondul Proprietatea si sindicate, si care se afla inca pe rolul instantelor de judecata.
Guvernul intentiona initial sa comaseze principalii producatori de energie si carbune in doua societati nationale, Electra si Hidroenergetica, insa a renuntat la acest proiect din cauza problemelor juridice si ia in calcul varianta alternativa de a crea doua companii energetice mai mici, respectiv Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara.
"Avand in vedere prevederile Scrisorii de Intentie a Fondului Monetar International, reprezentantii Statului Roman au solicitat Consiliului de Administratie elaborarea unei evaluari si intocmirea unui studiu de oportunitate in privinta listarii Hidroelectrica, pe care sa le prezinte actionarilor... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 07:19