Romanii care sunt executati silit pentru ca nu mai pot plati rata creditului luat pentru cumpararea locuintei ar putea sa ramana chiriasi in aceeasi casa ori in alte locuinte de stat si sa plateasca chirii foarte mici.
Vineri intra in vigoare Legea 143/2017 care modifica Legea locuintei.
Una dintre modificari este ca locuintele care sunt executate silit de banci pot fi cumparate de autoritatile locale, prin licitatie. Apoi, fostii proprietari pot ramane chiriasi, dar chiria platita sa nu depaseasca 10 la suta din venitul net lunar - media pe ultimele 12 luni, pe familie -, deci o valoare foarte mica, informeaza Digi 24.
O alta varianta este ca o persoana executata silit sa locuiasca intr-o alta casa scoasa la licitatie si cumparata de autoritatile locale, in cazul in care fostul proprietar al acesteia nu a solicitat sa ramana acolo in calitate de chirias. Si in acest caz, suma platita va fi tot de cel mult 10 la suta din venituri.
O astfel de locuinta va fi numita "locuinta de sprijin", iar aceasta va fi definita drept "locuinta cu o suprafata utila de cel mult 100 mp, care se atribuie cu chirie unor persoane sau familii care au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuintele proprietate personala, in urma neachitarii obligatiilor contractuale prevazute in contracte de credit ipotecar, si a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei".
Insa contractul de... mai mult
Vineri, 23 Iunie 2017, ora 11:26
Fenomenul evacuarilor din imobilele personale a devenit tot mai frecvent, avand in vedere ca au crescut in ultima vreme executarile silite pornite de catre banci, dar si cele realizate de catre recuperatorii de creante.
Trebuie sa stim ca, daca am ajuns in situatia de a fi evacuati, avem drepturi, putem sa blocam evacuarea, sa o amanam sau chiar sa o anulam in anumite conditii.
De asemenea, executorii judecatoresti nu au dreptul sa evacueze in orice clipa din zi si din noapte: trebuie respectate anumite proceduri.
De exemplu, este important de stiut ca nu se pot face evacuari in perioada 1 decembrie - 1 martie.
Codul de Procedura Civila instituie astfel o protectie, evident insuficienta, in articolul 896 si anume: "Nicio evacuare din imobilele cu destinatie de locuinta nu poate fi facuta de la data de 1 decembrie si pana la data de 1 martie a anului urmator, decat daca cel in cauza face dovada ca, in sensul dispozitiilor legislatiei locative, el si familia sa nu au la ...citeste mai departe despre "Ce drepturi au romanii executati silit si evacuati din case - Sfatul avocatului" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 07:39
Reprezentantii unui birou de executare silita au intrat, joi, cu spijinul jandarmilor, in locuinta din Sectorul 2 a printului Paul de Romania si a printesei Lia, condamnati de o instanta britanica sa ii remita o datorie de 1,8 milioane de lire sterline unui cetatean britanic.
Executarea silita se face in baza unei decizii definitive pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti in 16 iunie 2015.
Joi, executorul judecatoresc a mers la locuinta printului Paul pentru a evalua bunurile, astfel incat sa se stabileasca daca acestea pot fi valorificate ca sa poata fi recuperat prejudiciul.
Inalta Curte de Justitie - Divizia Queen's Bench a decis, la 2 iunie 2010, ca printul Paul de Romania si printesa Lia a Romaniei sa-i plateasca lui Marco Houston 1,8 milioane de lire sterline.
Decizia a fost luata in urma actiunii in instanta a lui Marco Houston, editorul publicatiei Royalty Magazin, care a sustinut ca ...citeste mai departe despre "Printul Paul si printesa Lia, executati silit pentru 1,8 milioane de lire sterline" pe Ziare.com mai mult
Joi, 10 Septembrie 2015, ora 16:24
Omul de afaceri Remus Truica risca sa isi piarda locuinta din Snagov, acesta fiind executat silit, din cauza unei datorii.
Executorii si politia au mers vineri dimineata la resedinta lui Truica din Snagov, omul de afaceri fiind executat silit pentru un credit bancar neachitat, luat in 2008, in valoarea de 3 milioane de euro. Din cauza acestei datorii, el risca acum sa isi piarda domeniul de la Snagov, potrivit Realitatea TV.
"In 2008 am contractat un credit cu sotia mea, ce nu a mai putut fi platit. Doamna Truica nu recunoaste ca este inca parte a acestui credit, a facut zeci de actiuni in justitie pentru a combate ca si ea este datoare solidar cu mine pe acest credit. Astazi a fost o procedura desfasurata in cadrul procedurii de executoare pentru a se face niste masuratori", a declarat Truica.
De asemenea, el a marturisti ca Irina Truica respinge orice solutie cu ...citeste mai departe despre "Omul de afaceri Remus Truica, executat silit. Risca sa isi piarda locuinta (Video)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 15:52
Persoanele care au luat credite ipotecare si nu le pot achita ar putea beneficia de suspendarea temporara a executarii silite a imobilelor, pana la redresarea financiara, fara a plati cautiune, potrivit unei initiative legislative aflata in consultare publica, initiata de patru parlamentari PSD.
Daca acest proiect va fi adoptat, suspendarea executarii silite va fi obligatorie si cautiunea nu va fi necesara in cazul debitorilor care fac dovada ca bunul imobil ce urmeaza a fi executat are destinatia de locuinta pentru familie, nu detin un alt imobil cu aceasta destinatie si fac dovada ca nu realizeaza mai mult decat venitul minim garantat pe economie pentru fiecare membru al familiei, potrivit Mediafax.
Potrivit acestui proiect de modificare a Codului de procedura civila, aceste conditii trebuie sa fie indeplinite cumulativ.
Initiatorii subliniaza ca, in acest moment, legislatia din Romania nu contine dispozitii de favorizare a debitorilor din cadrul creditelor ipotecare, cum ar fi norme privind iertarea de datorie, avand in vedere criza economica, sau norme de amanare a executarii silite pentru o anumita perioada de timp, in care sa i se ofere debitorului posibilitatea de a se redresa economic si de a fi in masura sa achite ratele.
Ei propun, de asemenea, prin initiativa legislativa, ca, in contractele de credit ipotecar in care creditorul a efectuat evaluarea bunului cu bani din acest credit, creditorul sa nu poate extinde executarea silita asupra altor bunuri... mai mult
Luni, 04 August 2014, ora 14:55
Persoanele care au credite imobiliare in franci elvetieni, dar nu isi mai pot achita ratele, ar putea scapa temporar de executarea silita efectuata de banca, se mentioneaza intr-un proiect de lege aflat in dezbatere la Senat.
Potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere la Senat, persoanele fizice care au credite in franci elvetieni, dar au acumulat restante, ar putea sa nu mai fie executate silit de banca pentru o anumita perioada de timp.
In documentul citat se precizeaza ca imobilele cu destinatie de locuinta ale persoanelor fizice supuse executarii silite din cauza neachitarii ratelor la credite contractate in franci elvetieni (CHF) vor benefica de o amanare pentru trei ani in ceea ce priveste aplicarea executarii silite.
Citeste mai multe despre Restantierii la creditele in franci elvetieni ar putea scapa temporar de executarea silita pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 14:55
Cel mai mare targ imobiliar al toamnei 2013- Targul National Imobiliar TNI incepe vineri, 4 octombrie, la Palatul Parlamentului- Sala Unirea.
Evenimentul va reuni un numar record 85 de companii expozante ce vin in intampinarea clientilor cu oferte de vanzare, dar si de inchiriere de locuinte noi, si vechi, spatii comerciale, si terenuri din Bucuresti, Ilfov si Valea Prahovei, anunta organizatorii.
Ofertele imobiliare prezente exclusiv la Targul National Imobiliar TNI incep de la 17.500 EURO TVA inclus, pentru o garsoniera situata in ansamblul rezidential Studio Plus, langa metrou Dimitrie Leonida, si merg pana la 4.200.000 EURO pentru un spatiu turistic din Predeal, zona Trei Brazi.
Ansamblurile rezidentiale noi ce se lanseaza acum in cadrul evenimentului TNI: Vista Rezidential Concept, Shine Residence II, Gama Residence 2- Metalurgiei, Mary Residence, Joy Residence, Alexis Residence, Galaxy Residence si Tonny's Residence aduc semne pozitive, anuntand dezvoltarea si maturizarea pietei imobiliare din Romania.
SudRezidential.ro, principalul promotor imobiliar al zonei de Sud a Bucurestiului, lanseaza la TNI Vista Rezidential Concept, primul ansamblu rezidential din sud la baza caruia sta un concept unic si indraznet. Proiectul va dispune de o promenada comerciala ce va reuni facilitati si brand-uri de renume, fiind unul dintre cele mai complete si ambitioase proiecte rezidentiale din Bucuresti.
Proprietatile executate silit si activele imobiliare ale... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 15:16
Apartamentele cu doua camere executate silit de banci pot fi cumparate la preturi de doua ori mai mici decat cele care se afla in ofertele dezvoltatorilor de pe piata libera. Numarul de imobile executate silit la preturi mici este mult mai mare acum decat in urma cu trei ani si este in continua crestere. Unele locuinte costa mai putin de 20.000 de euro si se afla in zone centrale din marile orase ale tarii.
"Cei interesati au invatat deja ca, daca la prima licitatie, bunul nu se vinde, la a doua, pretul va scadea obligatoriu cu 25%. Asadar, in 90% dintre cazuri, in ultima vreme, nu se prezinta nimeni la prima licitatie pentru bunurile executate silit si astfel bancile sunt fortate sa porneasca a doua licitatie de la 75% din pretul evaluat initial", a declarat Elena Puica, directorul comercial al portalului executari.com.
Conditiile de participare la licitatii impun depunerea unei garantii in valoare de 10% din pretul de evaluare initial intr-un cont bancar la dispozitia executorului. Banii trebuie depusi de obicei cu cateva zile inainte de data licitatiei, iar daca licitatia nu are un castigator, suma este inapoiata, dupa ce se transmite o solicitare in acest sens, potrivit art. 514 din Codul de procedura civila.
Apartamente cu doua camere care valorau cel putin 150.000 de euro in perioada de boom imobiliar se vand acum, de catre banci, la preturi si de trei ori mai mici. Capitala ramane zona cu cele mai scumpe locuinte executate silit, la preturi de minim... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 13:01
Creditarea inaintea crizei s-a dovedit a fi foarte fructuoasa pentru banci care au acordat zeci mii de imprumuturi imobiliare. Acum, o parte din cei care si-au pus gaj casa au intrat in imposibilitatea de a mai plati ratele pentru care s-au angajat.Banca Carpatica anunta ca organizeaza licitatie pentru un apartament cu trei camere de pe Calea Grivitei din Bucuresti. Pretul de pornire al acestuia este de 185.000 de lei.
Daca vreti sa depuneti o oferta pentru acest imobil va trebui, mai intai, sa depuneti o garantie de 10% din pretul de pornire. In Constanta, Piraeus Bank vinde un apartament executat silit cu 4 camere, care ocupa o suprafata utila de 86,95 mp si are si balcoanele cu o suprafata de 10,15 mp este scos la licitatie pentru suma de 71.000 de euro.
Data desfasurarii licitatiei pentru acest apartament inca nu s-a decis. Pentru 30.000 de euro puteti avea un apartament de 2 camere in Craiova. Imobilul are suprafata utila de 44,74 mp din masuratori si balcon in suprafata de 4,24 mp.
Apartamentul este confort I, avand ferestre din tamplarie PVC cu geam termopan si usa de intrare metalica, in interior usi celulare si balcon inchis cu tamplarie din PVC si geam termopan. Tot Piraeus Bank il vinde si pe acesta.
Citeste mai multe pe Ziare.com. mai mult
Marti, 05 Iulie 2011, ora 12:51