Bancile ar putea sa isi recupereze pierderile intr-un orizont de timp foarte mare, de 37 de ani, daca se aplica Ordonanta 114 in forma actuala, cu taxa pe activele bancare timp de cinci ani, a declarat, joi, Dorian Farkas, senior manager pentru Management Consulting al companiei PricewaterhouseCoopers (PwC).
"Daca vom cauta cauzele si descresterea acestei intermedieri financiare, una dintre aceste cauze o reprezinta impredictibilitatea mediului legislativ, Ordonanta pe care o discutam astazi fiind una din legile care cresc perceptia riscului, atat din partea bancilor cat si din partea investitorilor. Pe forma actuala a ordonantei, noi am facut un calcul si am aratat ca daca s-ar aplica actualele prevederi, 1,2 % pe an, avand in vedere evolutia ROBOR in 2018, bancile ar putea sa isi recupereze pierderile suferite intr-un orizont de timp foarte mare. Cresterea este chiar exponentiala, spre exemplu daca taxa s-ar aplica pe o perioada de 1 an, bancile si-ar recupera pierderea in 5 ani, daca s-ar aplica pe 3 ani, si-ar recupera pierderea in 16, iar daca s-ar aplica pe 5 ani, atunci bancile si-ar recupera pierderea intr-un orizont de 37 de ani, un orizont de timp foarte mare", a spus Farkas.
Acesta a adaugat ca Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa privind intermedierea financiara si explicat cauzele dintre impredictibilitatea legislativa si nivelul bunastarii unei tari.
"Romania se situeaza pe ultimul loc in Europa privind intermedierea financiara, pe care o... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 16:46
Banca Mondiala nu a primit nicio comunicare oficiala de la Guvern despre anularea proiectului de pregatire pentru autostrada Ploiesti-Brasov, a declarat, vineri, Tatiana Proskuryakova, manager de tara pentru Romania si Ungaria al Bancii Mondiale, precizand ca a aflat din presa despre acest lucru.
"Daca cititi documentul nostru de strategie o sa vedeti ca investitia in autostrada Ploiesti - Brasov face parte din strategia noastra, pentru ca am primit o solicitare de la Guvern in octombrie sau noiembrie anul trecut sa pregatim aceasta operatiune. Am inteles acum din mass media, inca nu am primit nicio comunicare oficiala de la Guvern, despre anularea acestei operatiuni.
Am inteles din presa ca Guvernul nu mai vrea sa continue proiectul cu Banca Mondiala, ci ca ar dori sa il pregateasca singur. Vreau sa spun ca, in primul rand, sunt dezamagita pentru ca am investit foarte mult in pregatirea acestei operatiuni si credem ca avem un plan foarte bun. Insa ce vreau sa subliniez aici este faptul ca proiectul Bancii Mondiale intentiona sa pregateasca investitia nu neaparat sa o finanteze. Nu am avut o discutie in ultimele zile. Am vazut stirile in presa cand eram la Washington. Doar ce m-am intors ieri. Inca nu am avut o discutie cu Guvernul, insa normal, e decizia Guvernului daca merge mai departe cu proiectul sau nu", a spus Tatiana Proskuryakova, intr-o conferinta organizata de institutie.
Citeste si: Guvernul e la un pas de a pune cruce autostrazii Comarnic-Brasov, dupa... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 15:20
Dupa 13 ani de balbaieli si amanari, e posibil ca statul roman sa fi reusit in sfarsit sa puna cruce constructiei sectorului Ploiesti-Comarnic-Brasov al Autostrazii A3.
Motivul: din ratiuni pe care intarzie sa le explice, Ministerul Transporturilor a renuntat la sprijinul pe care Banca Mondiala il acorda Romaniei pentru constructia acestei portiuni de peste 100 de kilometri de autostrada, preferand sa incerce din nou, pentru a patra oara, sa o construiasca pe cont propriu, printr-un parteneriat public-privat.
Sectorul Autostrazii Transilvania (A3) care leaga Ploiestiul de Brasov este impartit in doua: Ploiesti - Comarnic (48,6 km) si Comarnic - Brasov (58,0 km).
La randul lor, aceste doua portiuni sunt impartite in loturi, in vederea eficientizarii lucrarilor. Din pacate, numai despre eficientizare nu se poate vorbi pe acest sector de autostrada, la care nici n-au inceput lucrarile care ar fi trebuit sa se termine deja de ani buni.
Ce-i drept, statul roman a incercat sa construiasca drumul. In ultimii 13 ani, a facut, prin intermediul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), trei incercari de a incheia parteneriate publice-private (PPP) pentru a incepe lucrarile. A esuat, insa, de fiecare data.
Tudose cere ajutor de la Banca Mondiala
In consecinta, multi romani au ajuns sa isi piarda speranta ca vor mai circula vreodata pe autostrada de la Ploiesti, prin Comarnic, pana la Brasov. In octombrie 2017, insa, Mihai Tudose, la acea... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 06:56
Romania este tara din Uniunea Europeana cu cel mai mare numar de oameni saraci, iar peste un sfert dintre locuitori traiesc cu mai putin de 5,5 dolari pe zi, a declarat, miercuri, Donato De Rosa, economist-sef al Bancii Mondiale, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.
"Exista diferente uriase intre oportunitatile pe care le au locuitorii din orasele mari si cei din zona rurala. Chiar daca PIB-ul per capita al vecinilor vostri, bulgarii, este mai mic, Romania are de departe cea mai mare populatie saraca din UE - peste un sfert dintre locuitori traiesc cu mai putin de 5,5 dolari pe zi", a spus oficialul Bancii Mondiale.
El a subliniat ca zonele rurale sunt la decenii departare. "Daca esti nascut la tara, nu vei avea acces la o buna educatie si la un sistem medical eficient. In Romania s-au facut multe imbunatatiri in ultimii 30 de ani, dar inca sunt multi oameni ramasi in urma. Exista investitii in infrastructura, dar calitatea este foarte joasa, ceea ce scade competitivitatea firmelor si descurajeaza migratia celor din zona rurala catre zonele urbane, pentru acces la slujbe, educatie si sistem medical", a continuat De Rosa.
Printre cauzele care au dus la aceasta situatie, specialistul a indicat calitatea slaba a institutiilor statului si inconsecventa lor in ceea ce priveste prioritatile si strategiile de crestere, precum si incapacitatea de a se adapta la schimbari.
"O alta problema este ponderea mare a companiilor de stat, in comparatie cu alte... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 17:51
Pilonul II de pensii din Romania merge bine si nu exista niciun motiv pentru reformarea acestuia, a declarat, miercuri, Tatiana Proskuryakova, manager de tara pentru Romania si Ungaria al Bancii Mondiale, intr-o intalnire cu presa la Bucuresti.
"Credem ca Pilonul II de pensii merge bine, iar opinia noastra este: daca nu este stricat, nu-l reparati! De ce sa reformezi un sistem care merge bine? Sunt alte lucruri care trebuie reparate, dar nu este cazul sa reformati ceva ce pare ca merge bine", a afirmat Proskuryakova.
Ea a aratat ca existenta Pilonului II este benefica si pentru dezvoltarea pietelor financiare, intrucat fondurile de pensii investesc in aceste sectoare.
In urma cu doua saptamani, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat ca nu va fi suspendata contributia la Pilonul II de pensii, dar ca, in urma unei discutii cu factorii implicati, la finalul lunii iunie - inceputul lunii iulie, va fi prezentat un proiect nou in domeniu. mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 17:46
Ultima mare institutie de credit a Europei nesupusa inca unui proces de restructurare, Deutsche Bank, se vede nevoita sa faca acest pas in urma unor scandaluri care au afectat imaginea companiei.
La sfarsitul saptamanii trecute, banca germana a anuntat ca va intra intr-un proces reorganizare in incercarea de a-si recapata credibilitatea si a creste profitul, anunta postul BBC.
Decapitari la varf
Cea mai mare banca privata a Germaniei ar urma sa fie impartita in mai multe divizii, lucrul acesta anuntand si o indepartare a unor directori din interiorul institutiei.
Presedintele Paul Achleitner a facut referire la "o reorganizare fundamentala" care necesita luarea unor masuri dure.
In vara, Deutsche Bank a fost sanctionata cu 2,5 miliarde de dolari pentru rolul jucat in influentarea cursului dobanzii Libor.
Acum, noul director John Cryan este presat sa reorganizeze activitatea in interiorul institutie financiare pentru a reda credibilitatea acesteia in fata clientilor.
Asmenda primita in iunie a dus la indepartarea echipei de manageri Juergen Fitschen si Anshu Jain, acestia fiind inlocuiti cu Cryan.
Primele planuri ale noului director vizeaza separarea activitatii de vanzari si tranzactii, aceste departamente urmand sa se regaseasca in cadrul unei noi divizii denumita "Piete Globale", ce va fi condusa de Garth Richie, un director din interiorul companiei.
Segmentul corporate si investitii va intra in subordinea lui Jeff Urwin, un director recrutat... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 11:41
Au experienta, castiga bine si sunt cochete. Sunt responsabile cu organizarea si coordonarea intregului proces de recrutare si selectie a angajatilor din cele mai importante banci din Romania.
In spatele strategiilor de resurse umane, Andreea Voinea (BCR), Adela Jansen (BRD), Nevenca Doca (Banca Transilvania), Irina Kubinschi (Raiffeisen Bank), Alina Dragan (UniCredit Tiriac Bank) si Manuela Dragomir (ING Bank) sunt managerii HR care raspund de soarta a peste 30.000 de salariati, mai mult de jumatate dintre persoanele care lucreaza in domeniul bancar, potrivit ilikebanking.ro
Majoritatea directorilor de HR din aceste companii au absolvit facultati economice, de matematica sau de inginerie si au o cariera internationala.
Andreea Voinea - Director Executiv Resurse Umane BCR
Andreea Voinea este responsabila cu gestionarea politicilor de resurse umane in cadrul celei mai mari institutii de credit din Romania.
Ea are o experienta de peste 12 ani in domeniul resurselor umane, dobandita atat in tara, cat si in strainatate, si a gestionat doua dintre cele mai mari transformari la nivel de HR din economia romaneasca: a fost manager al programului de restructurare si outplacement la Petrom, iar in 2007 a preluat conducerea resurselor umane de la BCR.
Ea va finaliza anul acesta procesul de restructurare a BCR, in urma caruia 7.500 de angajati vor ramane sa lucreze in cadrul grupului, cu 5.000 mai putini fata de anul 2007.
Andreea Voinea este absolventa a... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 17:10
Dupa noua ani de activitate, Robert Rekkers si-a dat demisia din functia de director general al BT, iesind, totodata, si din Consiliul de Administratie al institutiei.
Acesta va fi inlocuit de interimarul Peter Franklin.
Rekkers a fost directorul general al Bancii Transilvania timp de noua ani, fiind unul dintre cei mai longevivi manageri din industria bancara, dupa cum reiese dintr-un comunicat al institutiei, in care nu se precizeaza motivele care au dus la demisie.
Contractul sau a fost reinnoit de trei ori in aceasta perioada.
Peter Franklin, cel care va coordona activitatea BT pana la numirea unui alt director general, este membru al Consiliului de Administratie al bancii din 2010 si are 37 de ani de experienta in domeniul financiar - bancar.
Franklin a lucrat in companii precum: General Electric, HSBC, The Chase Manhattan Bank, atat in state din Europa, cat si pe continentul asiatic. Acesta va prelua functia incepand cu 1 februarie. mai mult
Vineri, 20 Ianuarie 2012, ora 09:29
Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, s-a intalnit miercuri cu managerul Bancii Mondiale pentru Romania,Francois Rantrua,pentru a discuta despre perspectivele proiectului de atenuare a riscurilor in cazul producerii calamitatilor naturale si pregatirea pentru situatii de urgenta, potrivit Newsin. In cadrul intalnirii s-a facut si un bilant al situatiei actuale, pana in prezent fiind finalizate lucrarile de consolidare antiseismica a structurii si refunctionalizare pentru 18 cladiri publice, alte 22 de cladiri aflandu-se in diferite stadii de contractare, a anuntat miercuri Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
Potrivit MDRT, valoarea totala a proiectului este de 61,4 milioane dolari.
Un alt subiect abordat de cei doi oficiali a fost includerea ministerului in faza a doua a proiectului derulat de Banca Mondiala, privind realizarea unei analize functionale a institutiilor publice, angajament asumat de Guvernul Romaniei.
De asemenea, a fost convenita implicarea MDRT in derularea unui exercitiu de aliniere, prioritizare, monitorizare si evaluare a interventiilor strategice ale statului, in vederea atingerii obiectivelor asumate in cadrul documentelor strategice nationale si europene, se mai arata in comunicatul emis de MDRT. mai mult
Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 00:47