Reprezentantii G20 (grupul celor mai mari economii ale lumii) s-au angajat sa adopte masuri care sa duca la majorarea PIB-ul lor cumulat cu peste 2%, sau doua mii de miliarde de dolari in urmatorii cinci ani, ceea ce va duce la crearea a milioane de noi locuri de munca, transmite Reuters.
Pentru a indeplini acest obiectiv, statele membre ale G20 vor majora investitiile, vor adopta masuri pentru reducerea somajului, vor imbunatati comertul si vor promova concurenta, pe langa politicile macroeconomice in vigoare.
In perioada 22-23 februarie a avut loc in Australia reuniunea ministrilor de Finante si ai guvernatorilor bancilor centrale ai statelor G-20, care reprezinta aproximativ 85% din economia mondiala. In comunicatul final prezentat dupa intalnire se arata ca statele membre ale G20 'vor dezvolta politici ambitioase si realiste care sa duca in urmatorii cinci ani la majorarea PIB-ului cumulat cu peste 2% fata de nivelul implicat de actualele politici'.
Ministrul australian de Finante, Joe Hockey, a afirmat ca acest plan reprezinta o noua etapa a cooperarii in G20, in timp ce omologul sau german, Wolfgang Schaeuble, a avertizat ca 'rezultatele acestui proces nu pot fi garantate de politicieni'.
De asemenea oficialii au apreciat ca 'politica monetara va ramane adecvata in multe economii avansate si se va normaliza la momentul potrivit'.
FMI estimeaza ca economia mondiala va inregistra o crestere de 3,75% anul acesta si de 4% anul viitor. Se estimeaza ca... mai mult
Duminica, 23 Februarie 2014, ora 15:22
O noua majorare de taxe si impozite ar creste substantial sansele ca economia sa nu revina in teritoriul pozitiv si Romania sa inregistreze in 2011 al treilea an de recesiune, considera analistii BCR, precizeaza Mediafax."O noua majorare a taxelor si impozitelor ar creste foarte mult sansele ca economia romaneasca sa ramana pe scadere al treilea an consecutiv", a declarat, marti, economistul-sef al bancii, Lucian Anghel, la prezentarea raportului privind tintele macroeconomice trimestriale.
Pe de alta parte, Anghel nu vede oportuna nici adoptarea unor masuri de relaxare fiscala pana cand veniturile bugetare nu vor atinge macar 33% din PIB.
Singurele masuri de sustinere din partea guvernamentala agreate de economistul-sef al BCR sunt schemele de garantare, care nu afecteaza deficitul bugetar pe cash si sunt sustinute si de Fondul Monetar International.
BCR prognozeaza pentru acest an o contractie a economiei de 3% (PIB - 509 miliarde lei), iar pentru 2011 un avans al PIB de 1,2%, la 544 miliarde lei.
Prognoza bancii indica pentru 2012 un PIB nominal de 583 miliarde lei, corespunzator unei cresteri reale de 2,3%.
Pentru urmatorii doi ani, analistii bancii anticipeaza o dinamica a consumului privat sub variatia reala a PIB, respectiv de 1% in 2011 si 2% in 2012.
Pentru 2010, banca se asteapta la un deficit bugetar de 7% din PIB, iar pentru anul viitor de 5,3% din PIB.
Prognoza BCR arata un varf in privinta ratei somajului de 9,4% la finele acestui an, dupa care va cobori... mai mult
Marti, 17 August 2010, ora 11:48