Liberalii vor sa instituie o Zi Nationala a Meseriilor, in 25 noiembrie, ca masura de promovare a invatamantului profesional si tehnic.
"Motivele pentru recenta crestere inregistrata de invatamantul profesional sunt foarte clare: cresterea economiei are nevoie de resurse umane bine pregatite in meserii. De asemenea, deschiderea Romaniei catre piata europeana necesita oameni foarte bine pregatiti din punct de vedere profesional. Facilitatile acordate elevilor (bursa, internat si decont transport) si companiilor care investesc in acest tip de educatie, reprezinta si ele un imbold", se arata in expunerea de motive a proiectului, initiat de deputatii Raluca Turcan si Florica Cheres.
Initiatorii precizeaza ca, in prezent, sunt 1.195 de institutii de invatamant profesional si tehnic, dar care sunt raspandite inegal pe teritoriul tarii. In acest sens, Turcan si Chereches dau exemplu regiunea de nord-est, unde sunt 242, iar in Bucuresti-Ilfov doar 68.
"Prin acest proiect de lege dorim sa oferim un cadru national care sa ofere ocazia de a promova invatamantul profesional si tehnic. Astfel, Ziua de 25 Noiembrie, va fi declarata Ziua Nationala a Meseriilor. Am ales data de 25 noiembrie pentru ca in aceasta zi a anului 1864 a fost promulgata de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza Legea asupra instructiunii a Principatelor Unite Romane, care statua pentru prima data invatamantul profesional", potrivit documentului citat.
Una dintre dramele reale ale invatamantului romanesc... mai mult
Duminica, 25 Martie 2018, ora 09:35
Meserii considerate rare, precum controlor de trafic aerian, monitor de studii clinice sau somelier ajung sa fie remunerate cu 30.000 de lei, 6.000 de lei, respectiv 4.500 de lei net pe luna, reiese dintr-o analiza publicata joi de Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de resurse umane.
Unele meserii rar intalnite nu necesita studii superioare, intre care se numara controlor de trafic aerian, sudor in argon, macaragiu, alpinist utilitar, grefier sau somelier.
"Chiar daca nu este necesar sa ai studii superioare, acestea sunt totusi meserii speciale, care presupun anumite cursuri si calificari. Pentru a ajunge controlor de trafic aerian, in afara examenului de admitere, unul foarte strict, urmeaza o perioada de formare profesionala, specifica acestui domeniu", a declarat coodonatorul departamentului de HR din cadrul Smartree, Raluca Penes.
20.000 pana la 30.000 lei net/luna, salariul unui controlor de trafic aerian
Salariul de inceput al unui controlor de trafic aerian, pentru care exista un singur angajator in Romania - regia de stat Romatsa -, este de aproximativ 20.000 lei net/luna, ajungand si la 30.000 lei dupa cativa ani de experienta.
Pe de alta parte, macaragiii, sudorii specialziati in argon si alpinistii utilitari castiga, in medie, intre 3.000 si 3.500 lei net/luna.
Somelierii, in functie de competente si nivelul de experienta, pot castiga in medie 4.500 lei net/luna, iar salariul unui grefier poate urca... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 15:29
Jurnalistul de presa scrisa are cea mai rea meserie din lume in anul 2016, potrivit unui clasament realizat de un site american specializat in Resurse Umane, informeaza 20minutes.fr.
Clasamentul a fost intocmit de Careercast.com, un site american specializat in Resurse Umane.
Jurnalistii din presa scrisa au ocupat pentru al treilea an consecutiv primul loc in Topul 10 al celor mai rele meserii din lume.
Stresul, veniturile salariale, mediul de lucru si perspectivele de evolutie profesionala au fost criteriile principale avute in vedere in realizarea acestui clasament.
Mediul de lucru a tinut cont de factori fizici si emotionali si de numarul de ore lucrate in fiecare saptamana.
In privinta veniturilor, specialistii in Resurse Umane au analizat salariul ...citeste mai departe despre "Jurnalist de presa scrisa - cea mai rea meserie din lume in 2016" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 09:28
Jocurile pe calculator se pot transforma intr-o meserie banoasa pentru tinerii care intra in circuitul profesionist, iar Romania a inceput sa faca pasi mici, dar siguri, catre promovarea si organizarea de astfel de competitii.
In acest weekend incepe Divizia PGL, o competitie dedicata exclusiv pasionatilor de jocuri video din Romania si Republica Moldova, dotata cu premii totale de 13.500 de dolari.
Sa ne lasam copiii sa se joace la calculator sau consola? Studiu cu concluzii neasteptate
Evenimentul organizat la Bucuresti aduna cele mai bune echipe de League of Legends, CS:GO si DOTA 2 din tara noastra, iar competitiile se vor desfasura in perioada 19 martie - 17 aprilie.
Jucator roman de sporturi electronice, invingator la Shanghai: premiu de un milion de euro
Foto: PGL
In acest context, Ziare.com a stat de vorba cu Bogdan "Bobo" Carbunaru, capitanul echipei Team Toxic de DOTA 2, calificata in Divizia PGL, despre cum a ajuns un tanar de 19 ani sa participe la ...citeste mai departe despre "Jocurile pe calculator, o meserie banoasa - Interviu cu un roman de 19 ani care participa la competitii" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 19 Martie 2016, ora 08:17
* Calificarile obtinute includ: florar-decorator, baby-sitter, bucatar, coafor si electrician
* Au fost dezvoltate sase centre de incluziune sociala in toate zonele tarii
Proiectul "Inclusiv - Retea de centre suport pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piata muncii in 6 regiuni din Romania" ajunge la final, iar organizatorii au anuntat rezultatele in cadrul unei conferinte.
Pe scurt, "Inclusiv" inseamna: 2.098 de beneficiari, peste 1.200 de participanti la programe integrate de consiliere si formare profesionala, 1.031 de persoane cu noi calificari profesionale, infiintarea si operationalizarea a sase centre de incluziune sociala, 30 de mese rotunde cu 615 participanti, redactarea unui ghid de bune practici pentru functionarea unui centru de incluziune profesionala.
Programul se desfasoara in perioada aprilie 2014 - decembrie 2015 si este organizat de Asociatia "Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare si Incluziune Sociala" (PROIS-NV), Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Fundatia World Vision Romania, Fundatia pentru Dezvoltarea Asociatiilor de Ajutor Mutual si Landsbond der Christeljke Mutualiteiten.
Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - "Investeste in oameni!".
De serviciile oferite beneficiaza 2.098 de persoane, dintre care 1.626 de femei. "Inclusiv" vizeaza in special persoanele cu dizabilitati, etnicii romi, persoanele din familii... mai mult
Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 17:05
Intr-o lume in care tehnologia inlocuieste tot mai mult munca omului, meseriasii nu prea isi mai au rostul, sustin unii patroni de firme. Insa ce se intampla daca acestia au nevoie tocmai de forta de munca, nu de masinarii, iar oamenii nu sunt interesati?
Pana nu demult, astfel de situatii se intalneau in domenii precum tamplarie, legatorie manuala, ori chiar florarie. Angajatii optau pentru joburi moderne precum logistician gestiune flux, asistent manager, masseur, manager marketing, ospatar etc. Vorbim de locuri de munca bine platite care nu necesita insa multa migala, precizie si nervi de otel.
Situatia pare sa se fi schimbat de la inceputul acestui an este de parere conducerea Centrului de Instruire Tabula din Tirgu-Mures.
"Zilnic zeci de romani din municipiul Bucuresti, precum si din judetele Neamt, Cluj, Sibiu, Bistrita Nasaud ori Arges se intereseaza de oferta noastra. In cazul cursului acreditat de Legator manual spre exemplu administratorii de firme sustin ca vor sa aiba personal calificat pentru a obtine acreditatea din partea structurilor Arhivelor Nationale. Acest lucru il urmareau de altfel de ani buni, insa din pacate se loveau de aceasi problema. Nu gaseau persoane interesate sa invete o astfel de meserie, chiar daca aveau comenzi", subliniaza Laszlo Tunde, directorul Centrului de Instruire Tabula, un ONG muresean, care organizeaza astfel de cursuri.
O schimbare in bine se observa si in domenii precum tamplarie sau florarie. Zilnic, din ce in... mai mult
Luni, 17 Februarie 2014, ora 09:30
Cand tehnologia robotizata a inceput sa fie utilizata mai serios pe liniile de productie, oamenii se gandeau cum sa aplice aceleasi principii pentru a se elibera de treburile casnice. In timp ce computerele ne-ar face treaba, noi am putea sa ne bucuram de viata.La trei decenii de la aparitia acestui vis, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. Totusi, unele joburi au inceput sa fie "in plus", iar cei care le prestau au inceput sa fie inlocuiti cu mana de lucru robotizata.
Iata cateva slujbe care nu vor mai avea sens, in viitorul apropiat potrivit MSN.
Barman
Robotul "Asahi" a fost construit pentru a-i servi pe clienti in mai putin de 2 minute.
A fost nevoie de 8 oameni si 1600 de ore de munca pentru a-l asambla, iar momentan Asahi stie sa serveasca numai bere.
Sofer de autobuz
In 2010, compania franceza Robosoft a scos la iveal sistemul de transport cibernetic numit robuRide, un autobuz care se conduce singur folosind computere de la bord, sisteme GPS si diversi senzori.
Desi aceasta tehnologie ar avea avantaje vizibile, mai este cale lunga pana sa fie implementata pe traseele publice din Romania.
Doctor
Robotii ne ajuta deja sa avem grija de corpul nostru. Cel mai recent exemplu este Autom, un mic sistem robotizat care contabilizeaza orele de exercitii pe care le facem si de caloriile pe care le asimilam.
Creatorii robotului spun ca inventia lor ar avea mai mult succes decat aplicatiile pe smartphone care fac acelasi lucru.
Robotul de serviciu
Sunt mici, ajung in orice... mai mult
Duminica, 15 Mai 2011, ora 15:59
Meseriile de mecanic auto, inginer, medic, avocat sau ospatar sunt cele mai apreciate pe piata muncii, sustin elevii si studentii chestionati intr-un studiu sociologic privind practica, lansat sambata la Iasi, informeaza Mediafax.Studiul privind "Situatia si rezultatele participarii elevilor si studentilor la programele si stagiile de practica scolara din Romania anului 2010" este primul care trateaza aceasta problema si are ca scop identificarea modului in care practica ii ajuta pe tineri in pregatirea scolara si, ulterior, cea profesionala, finalitatea concreta a acesteia si gasirea modalitatilor de imbunatatire a modului de desfasurare si a rezultatelor.
Studiul este structurat in trei capitole, fiecare adresandu-se unui grup tinta implicat in sistemul de practica, respectiv, elevi, studenti si tutori.
In cadrul primului capitol sunt cuprinse rezultatele sondajului privind meseriile cele mai cautate de elevi si importanta practicii in viitoarea profesie, asa cum este perceputa de acestia.
In topul meseriilor cele mai apreciate de elevi sunt cele de mecanic auto, inginer, medic, ospatar, avocat, sofer, politist, specialist IT, bucatar, comerciant-vanzator, tinichigiu-vopsitor auto, brutar-patisier, profesor.
Adolescentii chestionati au apreciat ca un angajator apreciaza in primul rand la un tanar care cauta un loc de munca "experienta in profesie/meserie" (46%) si "deprinderile practic consolidate" (34%).
Cele mai frecvente surse de informare utilizate de... mai mult
Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 00:18
Ocupatia de prezicator si cea de valet sunt mentionate in proiectul de hotarare privind aprobarea structurii Clasificarii Ocupatiilor din Romania, care este propus de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si care ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011, transmite NewsIn. Prezicatorul si valetul sunt inclusi, alaturi de astrolog, in categoria "Alti lucratori in domeniul serviciilor personale".
In aceeasi categorie intra ocupatia de ingrijitor animale de companie.Meseria de crainic radio sau TV este inclusa in categoria "Artisti creatori si actori", si nu la "Autori, jurnalisti si lingvisti", in timp ce ocupatia de manechin apare la "Alti lucratori in domeniul vanzarilor".
Tot in domeniul vanzarilor este mentionata meseria de "prestator de servicii 'la minut' pentru populatie". Proiectul se afla in dezbatere publica pana la 11 noiembrie. mai mult
Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 16:39