Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege care transforma programul "Prima Casa" in "O familie, o casa", ce va avea un caracter social.
Proiectul a fost adoptat cu 72 de voturi "pentru" si 10 abtineri.
Proiectul depus de ministrul Finantelor urmeaza sa intre la Camera Deputatilor, care e for decizional.
- vom reveni cu detalii - ...citeste mai departe despre "Senatul a adoptat modificarea programului "Prima casa"" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 12:45
Guvernul vrea sa modifice programul "Prima Casa" si sa il transforme in "O familie, o casa". Proiectul prevede cresterea garantiei guvernamentale, suportarea de catre stat a comisionului de gestiune si reducerea dobanzii pentru unele categorii de persoane.
"Discutam astazi, in prima lectura, proiectul 'O familie, o casa', o varianta mai aproape de nevoile cetatenilor a programului 'Prima Casa'. Venim cu noi masuri de reducere a costurilor de finantare pentru romanii care doresc sa cumpere o locuinta.
Concret, ne propunem cresterea nivelului garantiei guvernamentale de la 50%, cat este in prezent, la 80% din valoarea creditului, suportarea de catre stat a comisionului de gestiune si reducerea substantiala a dobanzii pentru familiile cu copii si pentru persoanele cu dizabilitati", a spus Viorica Dancila, la inceputul sedintei de guvern de joi.
Si liderul PSD, Liviu Dragnea, anuntase miercuri proiectul "O familie - o casa", afirmand ca, desi au fost bune la inceput, conditiile de acum ale programului "Prima Casa" au devenit mult prea restrictive, iar oamenii sunt nemultumiti.
"Extindem 'Prima Casa si numim programul 'O familie - o casa'. Conditiile la 'Prima Casa' au fost bune initial, dar au devenit mult prea restrictive si toti sunt nemultumiti. In primul rand, dam o valoare mai mare, 570.000 de lei, adica sa poata sa isi cumpere o casa, nu o bojdeuca, marim plafoanele, pentru ca daca aveai peste 3.000 de lei venituri nu te mai calificai, intrai intr-un cerc... mai mult
Joi, 23 Mai 2019, ora 14:22
Executivul a aprobat in sedinta de marti plafonul total de garantare pentru anul 2019, aferent programului "Prima casa".
Astfel, vor fi alocate 2 miliarde de lei in acest an pentru romanii care doresc sa isi achizitioneze o locuinta.
Finantatori participanti in program sunt: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole si Leumi Bank.
Ministerul de Finante precizeaza, intr-un comunicat, ca anul trecut au fost acordate:
20.423 garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei, precum si7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei.
De la lansarea programului in anul 2009 si pana la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei, se mai arata in comunicat.
Teodorovici vrea sa modifice programul Prima Casa, pentru a fi mai social
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat duminica seara ca pana la sfarsitul lunii februarie programul Prima Casa va fi modificat pentru a fi "mai social".
"Am prins ca plafon cam doua miliarde de lei in acest an pentru programul 'Prima Casa', deci el va continua, numai ca am spus ca discutiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrala au fost pentru a-l face mai social, mai indreptat catre zona sociala.
Probabil ca pana la final de... mai mult
Marti, 19 Februarie 2019, ora 18:31
Programul "Prima Casa" are prevazut un plafon de doua miliarde de lei pentru acest an si el va continua, insa pana la finele lunii februarie vom avea o forma modificata pentru a-l face mai social, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.
"Am prins ca plafon cam doua miliarde de lei in acest an pentru programul 'Prima Casa', deci el va continua, numai ca am spus ca discutiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrala au fost pentru a-l face mai social, mai indreptat catre zona sociala.
Probabil ca pana la final de februarie vom avea forma propusa a fi modificata, dar nu se schimba aspecte esentiale. Nu. Finantarea exista, a fost bugetat, programul continua. Pana nu il modificam, va continua in aceeasi parametri. Pana la final de februarie o sa iesim, cred, cu o Hotarare de Guvern", a spus, duminica seara, la Antena 3, Eugen Teodorovici.
Intrebat care vor fi modificarile aduse acestui program, seful de la Finante a subliniat ca acestea vor viza aspecte legate de suprafata casei sau de veniturile celor care vor sa il acceseze.
"Ma refer la suprafata casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urma urmei. Nu iti iei casa de 500 de metri patrati, prima casa, iti iei o casa pentru familie atat cat poti...", a adaugat Teodorovici.
Potrivi datelor MFP, de la lansarea programului 'Prima Casa' in anul 2009 pana la finele lunii octombrie 2018, au fost acordate 264.578 garantii si promisiuni de garantare, in valoare... mai mult
Luni, 18 Februarie 2019, ora 08:58
Programul "Prima casa" 2017 va avea alocat un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezinta plafonul nou alocat printr-o Hotarare adoptata luni de Guvern.
Restul de 175,5 milioane lei reprezinta diferenta ramasa nealocata sau neutilizata din anul 2016.
Normele metodologice de implementare a programului "Prima casa" au fost modificate in sedinta de luni, astfel incat sa fie armonizate cu modificarile aduse acestui program prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 97/2016.
Astfel, se introduce un nou set de definitii ale locuintelor care se pot achizitiona/construi prin Program. Prin locuinta noua, in sensul Programului "Prima casa", se intelege orice imobil care respecta cerintele pentru a fi incadrat in categoria imobilelor cu destinatia de locuinta, receptionat la terminarea lucrarilor cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat.
Locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat, vor fi asimilate locuintelor noi, conform unui comunicat de presa al Guvernului.
De asemenea, se reglementeaza ca termenul de cinci ani aplicabil in cazul locuintelor noi si/sau consolidate sa fie calculat in functie de data efectuarii receptiei la terminarea lucrarilor, avand ca punct final data solicitarii creditului garantat.
Totodata, in cuprinsul normelor metodologice se introduce... mai mult
Luni, 27 Februarie 2017, ora 18:15
Plafonul pentru programul "Prima Casa" se suplimenteaza cu 200 de milioane de lei in acest an, iar de anul viitor va fi modificat, astfel ca plafonul total de garantii va fi redus la 1,5 miliarde de lei, iar marja de dobanda, aplicata peste ROBOR, scade de la 2,5% la 2%, a anuntat vineri ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu.
"Pentru 'Prima Casa' vom suplimenta cu 200 de milioane de lei plafonul pentru 2015, iar pentru anul viitor am decis o reducere a schemei la 1,5 miliarde de lei, si in conditii actualizate de cost, de rata dobanzii, adica ROBOR plus 2%", a explicat ...citeste mai departe despre "Ce modificari apar la programul Prima casa, anul viitor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 23:16
Anul 2014 are perspective optimiste in ceea ce priveste evolutia creditelor acordate prin programul Prima Casa. Restrictionarea programului doar la credite in lei a fost urmata de o evolutie buna a vanzarilor de locuinte in 2013, astfel ca programul "Prima Casa" ramane motorul principal al sectorului rezidential si in anul curent.
Beneficiarii acestui program au la dispozitie in 2014 un plafon de garantii de 1.200 milioane lei la care se adauga suma ramasa nealocata si/sau neutilizata din plafonul pentru anul 2013 in valoare de aproximativ 740 milioane lei, din care circa 495 milioane pentru achizitia locuintelor construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), potrivit unui comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
In sedinta de marti, Guvernul a aprobat si o hotarare pentru modificarea si completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa".
Aceste modificari au in vedere gestionarea eficienta a plafoanelor de garantare reutilizate in cadrul programului Prima casa, astfel ca finantatorii care au optat pentru reutilizarea plafonului in conditiile impartirii riscurilor si pierderilor intre finantator si stat, sa consume plafonul reutilizat pana la data de 31 decembrie 2014.
Bilant Prima Casa 2013
Cu o rata a creditelor neperformante de doar 0,1%, Programul "Prima Casa" continua sa ramana cea mai avantajoasa solutie privind achizitionarea unei... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 17:30
Programul Prima Casa nu va fi afectat de noile norme BNR, dupa cum sustin reprezentantii Bancii Centrale. Mai mult, analistii considera ca programul este facilitat de restrictiile care se adreseaza sistemului bancar, iar sansele ca demersul sa castige popularitate cresc considerabil.
"Programul Prima Casa va fi mai atractiv tocmai din pricina faptului ca nu i se aplica aceleasi constrictii ca celorlate categorii de credite ipotecare", este de parere analistul imobiliar, doctor Ion Radu Zilisteanu.
Din cauza prudentei institutiilor financiare, in contextul crizei economice, majoritatea creditelor imobiliare sunt contractate prin intermediul acestui program, iar cererea ar putea creste si mai mult din cauza masurilor restrictive adoptate de Banca Centrala. Cu toate acestea, bancherii sustin ca nu se asteapta la un dezechilibru foarte mare.
"In ultima perioada, mare parte din credite erau contractate prin Prima Casa, iar restul reprezentau o proportie destul de scazuta si chiar daca acest rest va fi mai putin favorizat decat in trecut, este destul de mic ca sa nu afecteze stocul per total", a declarat economistul ING, Vlad Muscalu.
Noi modificari pentru Prima Casa 4
In schimb, Ministerul de Finante pregateste noi schimbari, potrivit unui proiect de modificare a ordonantei de urgenta care reglementeaza programul, suspus dezbaterii publice pentru 15 zile.
Printre principalele modificari propuse se numara posibilitatea inlocuirii locuintei cumparate initial in... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 08:16
Persoanele care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului "Prima casa" vor beneficia de TVA redus de 5%, masura aplicabila pentru locuintele sociale, potrivit comunicatului remis la finalul intrevederii dintre Guvern si reprezentantii bancilor, potrivit NewsIn."Cei care vor cumpara o locuinta prin intermediul programului "Prima casa" vor beneficia si ei de TVA redus de 5%, la achizitionarea primei locuinte", se arata in comunicat.Fostul Guvern a adoptat, la finele anului 2008, o OUG de modificare a Codului Fiscal, potrivit careia "cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite".
Prevederea se aplica, potrivit aceleiasi OUG, pentru locuinte cu au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 380.000 de lei, exclusiv TVA, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie.Acelasi act normativ prevede ca orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu cota redusa de 5%, cu urmatoarele conditii: in cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%, iar in cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%.Statul va lucra cu... mai mult
Joi, 28 Mai 2009, ora 15:57