Modificarile la Codul Fiscal, pentru introducerea impozitului pe venitul global, anuntata de PSD pentru 1 ianuarie 2018, ii vor afecta foarte mult pe romanii care pleaca la munca in strainatate, chiar si in alte state din Uniunea Europeana.
Potrivit Profit.ro, draftul de proiect, care se afla in discutie la Ministerului Finantelor, prevede ca impozitul pe venit se aplica in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.
Asta inseamna ca romanii care pleaca sa munceasca in alta tara vor datora impozit statului roman, daca nu-si muta rezidenta fiscala in tara in care se duc. "Riscurile sunt foarte mari ca acestia sa fie impozitati de doua ori, de statul in care lucreaza, dar si de statul roman, a declarat pentru Profit.ro Gabriel Sincu, director executiv al departamentului de asistenta fiscala si juridica la EY Romania.
In prezent, un roman care munceste cu contract de munca in strainatate, plateste impozit doar in tara in care castiga veniturile. Daca se vor aplica noile reguli, asa cum sunt prevazute in dreftul de modificare a Codului Fiscal, pentru a nu plati impozit si in tara in care castiga banii, si in Romania, persoana respectiva va trebui sa-si mute rezidenta in afara Romaniei.
Mai mult, persoana care doreste sa isi schimbe rezidenta trebuie sa completeze si sa depuna la autoritatea competenta din Romania un formular, cu 30 de zile inaintea... mai mult
Sambata, 22 Aprilie 2017, ora 23:06
Romanii cu rezidenta in Italia vor avea de platit un impozit suplimentar catre statul italian pentru proprietatile imobiliare pe care le detin in Romania, conform unor modificari ale Codului Fiscal decise de guvernul de la Roma la sfarsitul anului trecut, in cadrul pachetului de austeritate.
Guvernul condus de Mario Monti a decis sa introduca asa-numitul "impozit pe valoarea imobilelor din strainatate" pentru toti cei care au rezidenta in Italia, inclusiv cetateni straini. Astfel, si romanii care muncesc in Italia si au drept de rezidenta acolo vor trebui sa plateasca statului italian pentru casa pe care, eventual, o au cumparata in Romania.
Impozitul este de 0,76% din pretul cu care au cumparat locuinta din Romania, din care se va scadea impozitul platit statului roman. Daca actul de proprietate asupra casei nu indica un pret de achizitie, se va lua ca referinta "valoarea de piata din locul in care este situat imobilul".
Taxa ii afecteaza pe toti proprietarii rezidenti in Italia, indiferent de folosinta pe care o are imobilul.
Oficial, in Italia muncesc aproximativ 350.000 de romani, iar de la 1 ianuarie 2012 guvernul de la Roma a liberalizat complet piata muncii pentru romani.
Cei care vor obiecta ca, practic, prin noua taxa impusa de autoritatile italiene se practica o dubla impozitare a proprietatii li se va raspunde ca este prevazuta acea deducere a impozitului pe locuinta platit in tara de origine, scrie presa de limba romana din Peninsula. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 21:50