Doar Parlamentul mai poate modifica Ordonanta de Urgenta 114/2018 si Legea offshore si nu exista niciun fel de intentie la nivelul Guvernului de a face acest lucru, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton, in cadrul unei conferinte.
" (OUG - n.r.) 114 este in Parlament, in comisie si toate amendamentele pe care si noi, si altii, am fi dorit sa le aducem la 114, respectiv OUG 19, sunt acolo. Deci este in puterea Parlamentului sa o modifice", a spus Anton, prezent la conferinta Focus Energetic.
Lucrurile stau la fel si in ceea ce priveste o eventuala modificare a Legii operatiunilor petroliere offshore, a continuat el.
"Pe partea de legislatie offshore nu pot sa va spun, pentru ca legislatia... nu Guvernul modifica legislatia offshore, ci Parlamentul. Dar, ceea ce va pot spune este ca Exxon a venit la Ministerul Energiei acum o luna de zile si a cerut aprobare pentru a incepe sa construiasca o statie de comprimare a gazului imediat onshore, care nu foloseste decat la comprimarea gazului pe care il scoate din Marea Neagra", a sustinut ministrul.
Ulterior, intrebat daca Guvernul nu are niciun fel de intentie de a modifica OUG 114 si Legea offshore, Anton a raspuns: "Da, asta am spus".
Legea operatiunilor petroliere offshore a fost aprobata de Parlament in toamna anului trecut, insa investitorii din Marea Neagra au cerut modificarea ei.
Intr-un document de pozitie publica, Asociatia Romana a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN),... mai mult
Joi, 22 August 2019, ora 13:11
Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei a transmis pe 2 august Comisiei Europene (CE) o prenotificare privind modificarile aduse legislatiei din domeniul energiei regenerabile, dar nu a primit nicio solicitare de la Bruxelles cu privire la vreo plangere a investitorilor, au informat reprezentantii departamentului.
"In data de 2 august, s-a transmis CE notificarea prealabila simplificata (prenotificare) a Legii nr. 220/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, republicata", au declarat reprezentantii Departamentului pentru Energie pentru Agerpres.
Prin OUG 57/2013, Guvernul a decis sa amane acordarea unui certificat verde pentru energia eoliana si microhidrocentrale si a doua certificate pentru energia fotovoltaica. Recuperarea certificatelor verzi se va face din 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv din 2018 pentru cele eoliene. O alta prevedere importanta se refera la limitarea acreditarii producatorilor de energie verde pana la atingerea tintelor anuale stabilite in Planul National de Actiune in Domeniul Energiei Regenerabile.
Reprezentantii Departamentul pentru Energie au adaugat ca nu s-a inregistrat pana acum vreo solicitare de la Comisia Europeana legata de vreo plangere depusa la Bruxelles de catre investitorii din domeniul energiei regenerabile.
Grupul ceh CEZ a anuntat miercuri ca a depus o plangere la Comisia Europeana cu privire la decizia Romaniei de a amana acordarea unor certificate verzi, masura care... mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 11:16
Grupul de inginerie energetica EnergoBit din Cluj-Napoca a sistat investitiile in constructia de parcuri de productie a energiei fotovoltaice, din cauza modificarii legislatiei in domeniu, a declarat marti Stefan Gadola, unul dintre fondatorii grupului.
"Perceptia noastra este ca prin noua legislatie se doreste stoparea unor astfel de investitii. Noi nu ne putem opune. Sunt riscuri prea mari", a afirmat Gadola pentru Mediafax.
El a mai spus ca EnergoBit intentiona sa dezvolte mai multe parcuri fotovoltaice, puse acum "pe hold, dar fara mari sperante", si ca va cauta alte oportunitati in Romania.
Guvernul acorda producatorilor de energie regenerabila un ajutor sub forma certificatelor verzi. In luna iunie Executivul a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede, printre altele, amanarea, in perioada 1 iulie 2013-1 ianuarie 2018, a unui numar de certificate verzi, in functie de tehnologia folosita la producerea electricitatii.
Potrivit ordonantei de urgenta, energia eoliana va primi, in perioada respectiva, un certificat verde, in loc de doua, iar energia fotovoltaica va primi patru in loc de sase. Totodata, energia produsa in centrale fotovoltaice situate pe terenuri agricole nu mai primesc certificate verzi.
Asociatiile companiilor din domeniu au avertizat de mai multe ori ca modificarea legislatiei va determina oprirea unor investitii in productia de energie regenerabila, estimate la peste 3 miliarde de euro.
EnergoBit a fost infiintat in 1990, fiind... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 15:28
Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) isi exprima ingrijorarea cu privire la lipsa de coerenta si la opacitatea procesului decizional din Ministerul Energiei.
Preocuparea RWEA vine in urma discutiilor recente pe care membrii Asociatiei le-au avut separat la Bruxelles, in 22 mai, cu directoratul general Energie si directoratul general Concurenta din cadrul Comisiei Europene si a reflectarii acestora in declaratiile oficialilor romani.
"Reprezentantii autoritatilor romane au primit clarificari de la cele doua institutii europene cu privire la rolul Comisiei in analiza modificarilor propuse de proiectul de Ordonanta de Urgenta care redimensioneaza schema de sustinere a productiei de energie din surse regenerabile.
O aprobare a Comisiei presupune insa o procedura oficiala, in care se prezinta documente, cifre, explicatii si se finalizeaza cu un aviz scris si dat apoi publicitatii. Drept urmare, RWEA considera ca declaratiile oficiale care sustin 'unda verde' a Comisiei Europene pentru a promova OUG sunt hazardate si provoaca dezinformare", se arata in document.
Asociatia se refera la declaratiile ministrului Energiei: "Comisia Europeana a apreciat ca legea a fost in dezbatere, ca ne-am consultat cu ei, in mare a fost de acord cu propunerile noastre", a afirmat, in urma cu cateva zile, Constantin Nita, la un seminar pe teme energetice.
Jucatorii din industria eoliana sustin ca CE vrea sa analizeze in detaliu
RWEA sustine ca reprezentantii... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 11:30
Comisia Europeana a fost, "in mare", de acord cu propunerile Romaniei privind modificarea legislatiei in sectorul productiei energiei regenerabile, care insa nu presupun injumatatirea numarului de certificate verzi, ci doar "o amanare", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, adaugand ca Guvernul va sprijini marii consumatori de energie, pentru a evita relocarea activitatii acestora.
"Comisia Europeana a apreciat ca legea a fost in dezbatere, ca ne-am consultat cu ei, in mare a fost de acord cu propunerile noastre", a afirmat Nita la un seminar pe teme energetice.
Guvernul intentioneaza sa suspende de la tranzactionare o parte a certificatelor verzi primite de producatorii de energie regenerabila, cu scopul reducerii facturilor platite de consumatori. Astfel, producatorii de energie din surse regenerabile vor putea utiliza, in intervalul 1 iulie - 1 ianuarie 2017, doar jumatate din certificatele verzi atribuite, potrivit propunerii Guvernului.
Pe de alta parte, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei apreciaza ca numarul certificatelor verzi acordate producatorilor de energie din surse regenerabile ar trebui redus, in unele cazuri chiar si la jumatate.
"Nu va fi nicio reducere, nicio injumatatire a numarului de certificate verzi. Doar a amanare", a adaugat Nita.
Marii consumatori vs. industria de energie regenerabila
Industria de profil este nemultumita de aceste propuneri, in timp ce consumatorii mari de energie... mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 11:55
Modificarile legislative venite in sprijinul marilor consumatori de energie ar putea conduce la reducerea cu doua cifre a facturii platite de acestia, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vineri, la o conferinta de presa.
'Pentru contracararea pretului energiei avem posibilitatea reducerii taxei de cogenerare, certificatele verzi, modalitatea prin care ANRE include in aval costuri de distributie si de transport. Le putem discuta cu producatorii de aluminiu, otel, produse chimice. Nu avem in vedere mutarea baietilor destepti din energie in petrochimie sau siderurgie. Sunt chestiuni legate de economie. Dar pentru marii consumatori se pot gasi modalitati specifice. Orientarea va fi pentru contracte pe termene lungi si care sa prevada situatia unor costuri nefavorabile', a afirmat Varujan Vosganian.
Acesta a precizat ca toate modificarile legislative ce vor veni in sprijinul marilor consumatori ar putea reduce factura platita de acestia pentru energie cu doua cifre.
'Modificarile legislative vor scadea factura cu procente bune, poate chiar cu doua cifre, pentru companii. Masura va avea aplicabilitate imediata pentru cele care urmeaza sa se infiinteze, urmand ca celelalte sa recupereze diferentele', a adaugat Vosganian.
In ceea ce priveste pretul platit pentru gazele naturale, oficialul a precizat ca recomandarea UE consta in continuarea calendarului stabilit pentru liberalizare.
'Pentru gaze va trebui sa avem consultari, se poate ca CE sa nu fie... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 17:14
Romania reprezinta, in prezent, raiul investitiilor in energie regenerabila. Geografie si clima favorabile, terenuri ieftine si una dintre cele mai avantajoase scheme de subventii din Europa.
Energie regenerabila: Romania e printre cele mai atractive tari din lume pentru investitii
Desi industria eoliana a atras anul trecut o treime din investitiile straine directe, ajungand la o putere instalata de aproape 1.700 de MW, statul se pregateste sa adopte masuri care vor descuraja investitiile.
Victor Ponta: Investim in energia regenerabila, dar negociem subventiile
Autoritatile intentioneaza sa reduca numarul de certificate verzi acordate pentru producatorii de energie eoliana de la 2 la 1 sau 1,5 pentru microhidrocentrale, de la 3 la 1,4 pentru proiecte fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.
In plus, valoarea maxima acceptata pe piata de tranzactionare a certificatelor verzi ar putea fi redusa de la 55 la 30 euro/MW, nivelul minim fiind mentinut la 27 euro/MW. S-ar putea introduce si un plafon maxim al productiei nationale de energie din surse regenerabile, fixat la 3.500 MW.
Anuntul a generat soc in industrie: investitorii sunt pe punctul de a renunta la planurile de investitii si condamna Guvernul pentru lipsa de predictibilitate.
"Bancile nu mai dau imprumuturi, nu se mai fac cumparari sau vanzari de proiecte, toata lumea e in expectativa. Daca se intampla ca legea sa fie aplicata in formula pe care o avem noi in draft, nu mai... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 08:00
Schimbarile pe care le aduce proiectul legii energiei, aprobat de guvern la sfarsitul saptamanii trecute, nasc deja controverse si nemultumiri in mediul politic si economic.
Proiectul de lege a energiei este adoptat tardiv si sub presiunile Comisiei Europene. Romania trebuia sa transpuna in legislatia nationala directivele privind energia electrica si gazele naturale, obligatorii la nivelul UE, inca din martie 2011. Termenul a fost prelungit ulterior pana in toamna anului trecut, iar pe 27 februarie, Romania si alte 7 state membre au primit avize motivate pentru ca n-au informat Executivul UE cu privire la adoptarea masurilor de transpunere a directivelor.
Balbaielile de care a dat dovada ANRE in elaborarea acestui proiect l-au infuriat si pe premierul Razvan Mihai Ungureanu, care a cerut demisia presedintelui ANRE, Dan Iulius Plaveti. Cu toate acestea, seful guvernul s-a razgandit, dupa ce Plaveti i-a explicat ca taraganarile au fost cauzate de anumite negocieri neprevazute, cu UE.
Conducerea ANRE, numita de presedintele tarii
Proiectul de lege prevede ca intreaga conducere a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei sa nu mai fie numita de seful guvernului, ci de presedintele tarii. Aceasta schimbare este insa aspru criticata de fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian:
"Potrivit proiectului, presedintele, vicepresedinte si cei cinci membrii ai consiliului de reglementare sunt numiti de presedintele Romaniei. E o situatie fara... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 18:29