Modificarile propuse de Ministerul Energiei prin proiectul de modificare a legii offshore ofera o sansa pentru dezvoltarea proiectelor din Marea Neagra, considera Federatia Patronala de Petrol si Gaze (FPPG), in conditiile in care petrolistii au pus pe hold investitiile pentru extractia gazelor din marile zacaminte maritime romanesti.
In acest moment, legea offshore, votata de Parlament in toamna anului trecut, genereaza o cota totala a statului (government take) de aproximativ 90% din profiturile unui proiect standard de gaze naturale offshore.
"Prin modificarile (propuse in proiectul de modificare - n.r.), cota totala a statului (government take) atinge un nivel mai echilibrat de aproximativ 60% din profiturile generate intr-un proiect standard offshore, ceea ce ofera o sansa pentru dezvoltarea proiectelor din Marea Neagra", se arata intr-un studiu realizat de compania de consultanta BirisGoran, la comanda FPPG, dat publicitatii joi.
"Scaderea cotei statului de la 90% la 60% este o indulcire a pilulei amare date industriei de catre legislatia offshore. E suficient pentru a demara productia in Marea Neagra, nu e suficient, nu avem de unde sti. Important este ca s-a inceput un proces de consultare care ar trebui sa fie serios, iar reprezentantii statului trebuie sa faca calcule de impact", a spus Gabriel Biris, partener al firmei de consultanta BirisGoran, intr-o conferinta de presa.
Potrivit acestuia, reprezentantii statului nu mai trebuie sa schimbe regulile... mai mult
Joi, 26 Septembrie 2019, ora 14:21