Sprijinul pentru uniunea economica si monetara si pentru moneda euro atinge un nou nivel record ridicat, potrivit unui nou sondaj Eurobarometru, peste trei sferturi dintre respondentii din zona euro (76%) declarandu-se in favoarea monedei unice a UE, se arata intr-un comunicat publicat luni de Comisia Europeana (CE).
Conform sursei citate, in ansamblul UE, sprijinul pentru moneda euro este stabil la 62%.
Opiniile pozitive cu privire la situatia economiilor nationale prevaleaza (49% apreciaza situatia ca fiind buna si 47% o apreciaza ca fiind proasta) . Majoritatea respondentilor din 17 state membre afirma ca situatia economica nationala este buna.
Luxemburg (94%), Danemarca (91%) si Olanda (90%) sunt tarile cu cele mai mari punctaje. Procentajul cel mai scazut al opiniilor pozitive este observat in Grecia (7%), Croatia si Bulgaria (ambele cu 20%), Italia (22%), Spania (26%) si Franta (29%).
Noul sondaj Eurobarometru publicat luni arata o crestere puternica a perceptiei pozitive a cetatenilor fata de Uniunea Europeana in toate domeniile - de la economie la starea democratiei. Acestea sunt cele mai bune rezultate de la sondajul Eurobarometru din iunie 2014 realizat inainte de intrarea in functie a Comisiei Juncker.
Increderea in UE este la cel mai inalt nivel din 2014 si ramane superioara increderii in guvernele sau parlamentele nationale. Increderea in UE a crescut in 20 de state membre, cu cele mai mari punctaje in Lituania (72%), Danemarca (68%) si Estonia... mai mult
Luni, 05 August 2019, ora 14:59
Pregatirile Bulgariei pentru a se alatura zonei euro sunt in grafic, iar statul balcanic ar putea adopta euro inca din ianuarie 2022, a afirmat, luni, ministrul de Finante, Vladislav Goranov, transmite Reuters.
In luna iulie a anului trecut, Bulgaria a depus cerere pentru a intra in ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro.
Este cu cateva luni mai devreme decat a indicat la inceputul acestei luni vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Acesta afirmase ca Bulgaria va trebui sa astepte cel putin pana la mijlocul anului 2022 pentru a adera la zona euro, acest lucru avand efect pozitiv, inclusiv prin reducerea ratelor dobanzilor, politici fiscale mai transparente si conditii de business mai predictibile.
"Daca analiza activelor din sistemul bancar bulgar se va incheia cu succes, Bulgaria va putea adera la ERM II la mijlocul acestui an. Apoi moneda euro va putea fi adoptata dupa cel putin trei ani. Primii doi ani sunt necesari pentru a indeplini criteriile de la Maastricht, iar al treilea pentru a evalua rezultatele indeplinite si lucrarile pregatitoare", a spus Valdis Dombrovskis.
Dar ministrul bulgar de Finante ramane increzator ca statul vecin va putea in aceasta vara sa intre atat in uniunea bancara europeana, cat si in ERM II.
"Sunt rezonabil de optimist ca in iulie, daca totul merge bine in urma evaluarii cuprinzatoare a calitatii activelor si a derularii testelor de... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 09:51
Moneda euro a implinit 20 de ani, marti, in prima zi a anului. A ajuns a doua cea mai folosita moneda din lume, dar parcursul si perspectivele sunt departe de a fi optimiste.
La data de 1 ianuarie 1999, 11 tari din Uniunea Europeana (UE) si-au fixat cursurile de schimb, au adoptat o politica monetara comuna sub coordonarea Bancii Centrale Europene (BCE) si au lansat o moneda comuna: euro. Pregatirile pentru trecerea la euro incepusera cu aproape un deceniu inainte, cand, in decembrie 1991, a fost instituit prin Tratatul de la Maastricht.
Cum a inceput totul
Initial, euro a fost o moneda electronica utilizata pe pietele financiare si pentru efectuarea de plati fara numerar. Bancnotele si monedele euro au intrat in circulatie trei ani mai tarziu. In 2002, 12 tari adoptasera euro: Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia (2001), Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania, care cumulau 302 milioane de cetateni. In prezent, euro este moneda a 19 tari din UE, care cuprind peste 340 de milioane de cetateni, dupa ce alte sapte tari au aderat ulterior: Slovenia (2007), Cipru (2008), Malta (2008), Slovacia (2009), Estonia (2011), Letonia (2014) si Lituania (2015).
Astfel, euro este a doua cea mai folosita moneda din lume, dupa dolar. Doar intre ianuarie 2000 si decembrie 2002 euro a avut un nivel mai scazut fata de dolar, iar de-atunci este considerat mai puternic decat moneda americana.
Ce urmeaza
In plus, chiar daca numarul de tari se va... mai mult
Marti, 01 Ianuarie 2019, ora 21:53
Guvernul bulgar a aprobat, miercuri, un plan de actiune care prevede ca tara vecina va adera la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, si de asemenea la uniunea bancara europeana pana la finele lunii iunie 2019, transmite Reuters.
In luna iulie a acestui an, Bulgaria a depus cererea pentru a intra in ERM II, o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro.
Bulgaria, tara a carei moneda (-leva-) este legata de euro via consiliul monetar, este prima din afara zonei euro care va incerca sa adere la uniunea bancara europeana, care permite Bancii Centrale Europene sa-i monitorizeze principalele banci.
Pentru a-si creste sansele, autoritatile de la Sofia trebuie sa imbunatateasca cadrul macro-financiar, sa intareasca supervizarea sectorului financiar non-bancar, inclusiv a fondurilor de pensii si a companiilor de asigurari, precum si sa faca eforturi destinate combaterii spalarii banilor. De asemenea, trebuie sa imbunatateasca legislatia cu privire la falimente.
"Implementarea acestor masuri va asigura respectarea angajamentelor in domenii de importanta majora pentru o tranzitie lina la ERM-2 si uniunea bancara pana in luna iulie 2019 si, ca urmare, a implementarii euro", a anuntat Executivul de centru-dreapta de la Sofia intr-un comunicat.
La randul sau, BCE ar urma sa efectueze o analiza a calitatii activelor si un test de stres asupra bancilor bulgare inainte de a-si da acordul pentru intrarea Bulgariei in... mai mult
Miercuri, 22 August 2018, ora 17:35
Stacheta pentru statele membre ale Uniunii Europene din Europa de Est care vor sa adere la moneda euro a fost ridicata putin mai sus, observa publicatia Bloomberg.
Bulgaria este ultima tara din fostul bloc socialist care vrea sa adere la euro, dupa ce saptamana trecuta a primit aprobarea Uniunii Europene pentru candidatura sa.
Insa tara vecina a fost nevoita sa accepte conditii mai stricte decat statele care au trecut pana acum la euro.
In plus, ministrii de Finante din zona euro au sugerat ca noile conditii se vor aplica si altor state din regiune, precum Croatia si Romania, care vor sa urmeze Bulgariei in procesul de aderare la zona euro.
Bulgaria, cea mai saraca tara membra a Uniunii Europene, indeplineste toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2. Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE si se inregistreaza un surplus bugetar.
Insa, dupa problemele provocate de datoriile Greciei si scandalurile cu privire la spalarea de bani din tarile care au aderat recent la euro, precum Letonia, Uniunea Europeana nu mai vrea sa isi asume riscuri.
In consecinta, spre nemultumirea autoritatilor bulgare, au fost incluse solicitari suplimentare, precum cooperarea cu uniunea bancara europeana si masuri pentru combaterea coruptiei.
"Aspectele ce tin de supervizarea bancara, convergenta institutionala si cea reala au dobandita o pondere mai importanta cand vine vorba... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 12:49
Cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, Romania, Croatia si Bulgaria, se gandesc la adoptarea euro, iar tara noastra a anuntat saptamana trecuta ca va prezenta o strategie in acest sens pana la sfarsitul acestui an, reluand o idee din 2015.
Trecerea la moneda unica europeana ar putea ajuta statele din Balcani sa ramana aproape de nucleul UE, in conditiile intrebarilor care apar legate de distributia viitoare a fondurilor pentru dezvoltare, relateaza Bloomberg.
"Dupa Brexit, ramanerea in afara zonei euro te-ar putea face un outsider. Daca privesti bugetul UE, observi ca se acorda o atentie mult mai mare zonei euro. Comisia Europeana vrea sa acorde aceasta facilitate de convergenta pentru aderarea la zona euro, asa ca tarile trebuie sa profite de acest lucru", a declarat Juraj Kotian, economist la Erste Bank in Viena.
Planurile celor trei tari contrasteaza cu statele mai bogate din estul Europei. In timp ce Slovenia, Slovacia si tarile baltice, respectiv Estonia, Letonia si Lituania, folosesc euro, Polonia, Cehia si Ungaria nu au planuri ferme sa le urmeze exemplul.
Experienta Greciei, a ceea ce s-ar putea intampla cand se renunta la politica monetara independenta, nu a fost de ajutor. Dar tarile membre mai putin bogate ar putea avea nevoie de fondurile de dezvoltare ani de zile pentru a reduce decalajul in domeniul bunastarii.
Pregatirile Bulgariei sunt mai avansate
Cea mai saraca tara din UE, care detine in prezent presedinta Uniunii, are cursul levei... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 12:52
Bulgaria, tara care spera sa demareze in acest an procedura care sa ii permita aderarea la zona euro, nu intentioneaza sa se alature uniunii bancare inainte de a face trecerea la moneda unica.
Bulgaria, tara care in prezent detine presedintia rotativa a UE, spera sa adere la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.) pana la mijlocul anului. Desi calitatea de tara membra a uniunii bancare inainte de aderarea la zona euro ar risipi o parte din ingrijorarile cu privire la transparenta bancara, un astfel de pas nu este avut in vedere de autoritatile de la Sofia, transmite Bloomberg.
"Bulgaria lucreaza activ pentru aderarea la ERM-2, care este primul pas spre dobandirea simultana a calitatii de tara membra a zonei euro si a uniunii bancare", a informat Ministerul bulgar de Finante.
Desi cererea Bulgariei de a deveni a 20-a tara membra a zonei euro a primit sprijinul liderilor din Germania si Franta, Banca Centrala Europeana este ingrijorata de situatia bancilor din Bulgaria, au declarat surse din apropierea discutiilor. In plus, scandalul de spalare a banilor de catre bancile din Letonia a determinat BCE sa fie si mai prudenta, ceea ce a complicat planurile Bulgariei.
Testele de stres din 2016 au aratat ca sistemul financiar din Bulgaria este unul stabil. Cu toate acestea, existau "zone de slabiciune", potrivit Comisiei Europene, in conditiile in care doua din cele 22 de banci bulgare, inclusiv First Investment Bank, cea de-a treia mare banca, trebuie sa isi... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 15:56
Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, explica, intr-o analiza publicata joi, ca moneda euro va fi adoptata de catre tara noastra, dar ca acest lucru nu asigura bunastare, ci trebuie sa ne-o asiguram singuri, inainte de aderare.
"Intrebarea este cand, nu daca", scrie Voinea, in analiza "Romania in zona euro: cand si cum", aratand aici ca "adoptarea euro este o obligatie asumata prin Tratatul de Aderare la UE".
"Din perspectiva politicii monetare, pe termen mediu nu avem alta optiune. (...) Dar adoptarea euro e un proces complex, nu o simpla schimbare de bancnote. (...) Adoptarea euro nu asigura bunastarea. Noi trebuie sa ne-o asiguram, inainte de aderare.
(...) Experienta altor tari arata ca nu trebuie sa ne grabim, dar apartenenta la zona euro a fost o plasa de siguranta foarte utila pentru tarile din flancul sudic", sunt cateva dintre precizarile facute de viceguvernator.
Dintre tarile UE central si est-europene care nu au adoptat moneda euro pana acum, romanii s-au declarat in cea mai mare proportie in favoarea introducerii acesteia, respectiv 64 la suta, comparativ cu 50 la suta in Bulgaria si doar 29 la suta in Cehia.
Potrivit lui Liviu Voinea, Romania indeplineste criteriile nominale de convergenta, insa "se acumuleaza tensiuni pe unele componente care pun in discutie sustenabilitatea indeplinirii criteriilor".
Viceguvernatorul BNR mai arata ca, "in primul rand, Euro este un proiect politic - deci este nevoie de o decizie politica".
"Din punct de... mai mult
Vineri, 01 Septembrie 2017, ora 20:18
Bulgaria vrea in continuare sa intre in zona euro, dar numai daca tarile din uniunea monetara respecta reglementarile referitoare la limitarea datoriilor, a declarat ministrul Economiei, Traicho Traikov.
"Daca toate statele din zona euro vor respecta in viitor regulile referitoare la datorii, intrarea in uniunea monetara va ramane un obiectiv pe termen mediu pentru noi", a afirmat Traikov intr-un interviu acordat publicatiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Bulgaria vrea sa adopte moneda unica pentru reducerea costurilor de finantare ale companiilor locale, care platesc in prezent dobanzi de pana la 10%, a explicat Traikov.
Ministrul a avertizat insa ca bulgarii se vor opune cu vehementa ca tara lor sa sprijine financiar oricare stat bogat din zona euro, prin Mecanismul European de Stabilitate.
"Este greu de justificat de ce ar trebui Bulgaria sa ofere fonduri pentru facilitatea de salvare destinata unor tari cu o populatie mult mai bogata", a explicat el, adaugand ca pensiile din Grecia sunt de cinci ori mai mari decat cele din Bulgaria. mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 11:32