Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat iar Guvernul, afirmand ca "s-a dat prea mult" fara sa se tina cont de cat poate duce economia si, din aceasta cauza, tara noastra a ajuns sa importe foarte mult.
Potrivit acestuia, desi Romania a avut un ritm anual de crestere de peste doua ori mai mare decat Uniunea Europeana, acesta a fost corelat cu o dinamica ridicata a importurilor, informeaza Adevarul.
"Este bine ca avem crestere economica, dar hai sa vedem cum o obtinem. Daca continuam cu aceasta tendinta, mai devreme sau mai tarziu trebuie sa facem o corectie si orice corectie costa si nu e placut, e dureros", a declarat miercuri Mugur Isarescu, la conferinta de lansare a Raportului asupra Stabilitatii Financiare.
El a subliniat ca este nevoie de o reechilibrare a dezechilibrelor macroeconomice, cum ar fi deficitul bugetar, deficitul de cont curent si structura cresterii economice, bazata in mare parte pe consum acoperit din importuri.
"Nu ne gandim neaparat sa trecem spre surplus comercial extrem de rapid. Reechilibrarea sustenabila a situatiei extrene trebuie sa contina doua componente esentiale. Prima este de natura fiscala, pentru a reduce treptat deficitul bugetar in directia atingerii obiectivului pe termen mediu, celebrul MTO. A doua consta in accelerarea reformei structrale, de natura sa sporeasca inzestrarea cu factori de productie, acei factori care cresc productivitatea si faciliteaza competitivitatea produselor si industriilor romanesti", a... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2019, ora 14:42
Acum este momentul ca Romania sa stimuleze consumul, intr-o maniera echilibrata, ca sa nu stricam echilibrul atins cu atat de mare greutate, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Cred ca acum este momentul ca Romania, intr-o maniera echilibrata, sa stimuleze consumul. Sa mergem spre 4% crestere economica fara sa stricam echilibrul atins cu atat de mare greutate. Este necesara stimularea consumului sanatos, nu excesiv. Sa speram ca odata cu venirea primaverii sa creasca mai mult optimismul si inclinatia pentru consum", a spus Mugur Isarescu in conferinta de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei.
Discursul guvernatorului este diferit de cel pe care il avea in 2011, remarca zf.ro, cand Isarescu afirma ca stimularea consumului este o idee proasta, chiar periculoasa. Declaratia guvernatorului era facuta si in contextul perioadei electorale, cunoscut fiind ca in Romania, orice an electoral este insotit de numeroase derapaje in ...citeste mai departe despre "Mugur Isarescu: Acum este momentul ca Romania sa stimuleze consumul" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 08 Februarie 2014, ora 14:14
Deprecierea leului in raport cu euro nu poate impulsiona cresterea economica, printr-o majorare a exporturilor, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El mai spune ca leul nu este supaevaluat, iar cursul este unul echilibrat - o cerinta pentru aderarea la zona euro.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a declarat ca exportatorii au mai multa nevoie de predictibilitate economica si fiscala si ca nu-i deranjeaza chiar asa mult volatilitatea cursului de schimb valutar.
"Daca vrei ca deprecierea sa duca la crestere economica prin exporturi trebuie sa tii cont si de structura economiei. Nu vad aceasta situatie in Romania, sincer", a declarat guvernatorul BNR cu ocazia evenimentului "Mugur Isarescu si invitatii sai", pe tema "Probleme actuale ale cresterii economice, inflatiei si cursului de schimb".
El a adaugat ca politica BNR de a mentine un curs "relativ de echilibru" a fost o abordare corecta.
Cursul - supapa necesara pentru corectarea dezechilibrelor
Cursul reprezinta supapa necesara pentru dezechilibre care nu mai pot fi corectate, deci, trebuie sa ai capacitati excedentare in economie sau sa generezi investitii rapide, ori domenii precum agricultura, unde o crestere de 10% face diferenta, iar aceasta situatie nu este posibila acum in Romania, sustine Isarescu.
Guvernatorul BNR spune ca deprecierea cursului, prin recastigarea pietei interne, se face numai cu ajutorul unei industrii puternice si ca datorita interventiei BNR, cursul e... mai mult
Joi, 12 Iulie 2012, ora 13:06
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cnsidera ca in prezent, creditul de retail a ajuns la saturatie si apreciaza ca s-a ajuns la un dezechilibru intre dezvoltarea creditului de retail si a celui pentru firme. In plus, seful BNR estimeaza ca pe viitor, campul de dezvoltare a creditului pentru persoane fizice va fi limitat la 3-5%, fata de 60-80% in trecut, bazat pe refinantari, transmite NewsIn."Unii au deja dificultati cu reteaua supradimensionata si nepregatita pentru altceva decat pentru retail. Si atunci apare si intrebarea si speranta: dar nu se stimuleaza consumul? Cum sa-l stimuleze Romania consumul din punct de vedere macroeconomic cand necazul in care a ajuns a fost cauzat chiar de supraexpansiunea consumului.
Daca ne uitam la gradul de indatorare a populatiei bancabile, nu orice are acces si constatam aici cand expansiune rapida.
Exista camp de 'replacement', de inlocuire a creditelor vechi cu altele noi si sa zicem o expansiune de 3-5% pe an, dar 60-80% pe an cum am avut in trecut nu exista catusi de putin si atunci, daca tot vorbim de modele de business in viitor, le lasam pe cele cu electronic banking, or fi bune si pentru noi si cu cardurile, se va ajunge la o saturare.
Mesajul meu e ca bancile romane trebuie sa acorde o mai mare importanta businessului de firma", a spus Isarescu, in cadrul unei conferinte pe tema serviciilor financiare.Acesta a declarat ca s-a ajuns la un dezechilibru intre creditele acordate pentru firme si cele pentru persoane... mai mult
Joi, 16 Iunie 2011, ora 13:03
Stimularea consumului pentru reluarea cresterii economice este o idee periculoasa intrucat are o baza sociala si politica, in contextul in care se apropie alegerile si exista cinci milioane de pensionari, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, anunta Mediafax."Sa stimulam consumul ca sa avem crestere economica nu pot sa o calific decat ca pe o idee proasta. Nu putem sa o punem in practica. (...) Romanii trebuie sa fie lasati si stimulati sa munceasca si sa stimuleze productia, iar consumul va creste in primul rand in zonele unde avem crestere de productie, cum ar fi exporturile", a spus Isarescu, in cadrul unui seminar organizat la BNR.
El considera ca stimularea consumului este o idee periculoasa intrucat are o baza sociala si politica.
"Sunt cinci milioane de pensionari, partidele politice se vor bate pentru castigarea alegerilor, si doar patru milioane de angajati. Nu exista suficienti economisti, s-au mai adunat in sala asta, care sa spuna: nu se poate, daca intrati pe o asemenea banda, nici nu mai ajungem sa stimulam consumul", a continuat guvernatorul bancii centrale.
Guvernatorul a aratat ca Banca Nationala l-a imputernicit sa spuna ca pentru o crestere economica durabila este nevoie de trei lucruri: "stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii", in primul rand prin investitii si crearea de locuri de munca.
"Mi se pare nefezabila, dar si periculoasa chiar, repetarea aproape excesiva ca nu avem crestere economica pentru ca nu stimulam consumul.... mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 11:30
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu a declarat ca se poate inregistra o crestere a consumului, dar nu a celui bugetar si social, ci al angajatilor din acele sectoare care vor inregistra crestere, dar a explicat ca o stagnare a consumului nu ar anula cresterea economica, potrivit Newsin. "Sunt convins ca, in ultima instanta, si consumul trebuie sa creasca, dar nu acel consum despre care unii spera ca va creste: consumul social, consumul bugetar. Va creste in mod inevitabil, pe baza cresterii de productie, pe baza cresterii de productivitate, pa baza de inovatie, pe baza de performanta", a spus Isarescu intr-un interviu acordat The Money Channel.
Guvernatorul a explicat ca o stagnare a consumului nu ar anula cresterea economica.
"Consumul reprezinta 70-80% din PIB, daca el nu creste poti sa spui ca cresterea economica va fi foarte inceata, dar nu inseamna ca nu poti sa ai crestere economica in conditii de stagnare a consumului", a spus Isarescu.
Isarescu a subliniat ideea ca reluarea consumului ar trebui sa aiba loc in sectoarele care inregistreaza cresteri.
"Ce fel de reluare a cresterii consumului? Cresterea lui determinata de consumul angajatilor din industrie, din sectoarele care cresc.
Ori aici abordarea globala, fals keynesista, a chestiunii consumului, pe care am remarcat-o si in dezbaterile pe care le-am vizionat in studioul dumneavosatra, cred ca este foarte periculoasa.
Se spune cam asa: statul trebuie sa stimuleze consumul. Pai statul... mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 23:10