Hackathonul international NASA Space Apps Challenge 2019 revine pentru a patra oara in Romania. Hackathonul de 48 de ore se va desfasura simultan, in perioada 19-20 octombrie 2019, in Bucuresti, Cluj Napoca si Craiova, alaturi de peste 200 orase din intreaga lume.
Principalul scop al acestuia este de a corela datele NASA, intr-o maniera colaborativa, cu persoane implicate din toata lumea care pot gasi solutii la aceste provocari.
Inscrierile se fac pe pagina fiecarui oras aici: Bucuresti, Cluj Napoca si Craiova. Sunt incurajate sa participe persoanele de orice varsta, creative si cu abilitati de rezolvare a problemelor - elevi, studenti sau profesionisti, incepatori sau veterani. Acestea pot fi programatori, oameni de stiinta sau doar pasionati de acest domeniu, designeri, story telleri, creatori, constructori, specialisti software.
La editia din acest an sunt propuse cinci teme generice si 25 de teme specifice care pot fi consultate in cadrul fiecarei categorii. Cea numita Oceanele Pamantului urmareste identificarea de solutii optime pentru protejarea acestora.
Categoriile Luna noastra, respectiv Planetele, aproape si departe propun explorarea creativa a acestora. Catre stele invita participantii sa jongleze cu stiinta, arta si tehnologia, pentru a descoperi oportunitatile spatiului exterior.
Ultima categorie, Traind in propria lume, pune accentul pe elementele care ne permit existenta pe Terra si pe proiectele creative care ilustreaza conexiunile din... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 14:15
Trei cercetatori de la NASA, aflati la bordul unui vechi avion reconditionat, care efectueaza curse deasupra Groenlandei orientale, au lansat mai multe sonde in apele limpezi ale Arcticii, pentru a masura impactul oceanelor asupra fenomenului de topire a ghetii.
Joshua Willis coordoneaza misiunea Oceans Melting Greenland (OMS), care efectueaza incepand din 2015 zboruri cu un avion DC3 deasupra acestui teritoriu autonom danez, afectat de incalzirea climei.
Purtand un costum albastru de astronaut, acest oceanograf s-a aflat intr-o zi de august in acel avion, la bordul caruia au fost invitati mai multi jurnalisti de la AFP.
Cercetatorul american a lansat intr-o crevasa arctica o sonda - un cilindru cu lungimea de un metru si un diametru de cateva zeci de centimetri - echipata cu numerosi senzori.
Sonda s-a scufundat in apele inspumate ale Oceanului Arctic, sub razele soarelui boreal. Pe linia tarmului, ghetarii groenlandezi se afla in pericol, fiind erodati de aer si curenti, se faramiteaza, se disloca, eliberand in apa, cu un zgomot asurzitor, blocuri de gheata uriase.
"Nivelul oceanelor ar putea probabil sa creasca cu mai multi metri in urmatorii 100 de ani. Acest fapt reprezinta o amenintare imensa pentru sutele de milioane de persoane din lume", a declarat Joshua Willis.
Oceanele erodeaza gheata
Odata scufundata, sonda transmite in timp real informatii despre temperatura si salinitatea oceanului, traduse in diagrame multicolore pe ecranele... mai mult
Luni, 26 August 2019, ora 11:38
NASA a anuntat luni explozia unui meteorit in atmosfera Terrei, survenita in decembrie, si a carei putere a fost de zece ori mai mare decat cea a bombei atomice lansate deasupra Hiroshimei (Japonia) in 1945, relateaza EFE.
Explozia, detectata de satelitii militari ai SUA, a avut loc deasupra Marii Bering, in largul peninsulei Kamceatka, o zona indepartata a Rusiei.
Potrivit NASA, aceasta explozie a fost a doua cea mai puternica de acest tip din ultimii 30 de ani, fiind al doilea cel mai mare meteorit care patrunde in atmosfera Pamantul, de la cel care a cazut in localitatea Celeabinsk (Rusia) in 2013.
In 2013, explozia a generat o unda de soc care a provocat aproximativ 1.500 de raniti.
Meteoritul care a cazut in Marea Bering in decembrie a strabatut atmosfera cu o viteza de 32 de kilometri pe secunda.
Asteroidul a explodat la 25, 6 kilometri deasupra Terrei, cu o energie de impact de 173 kilotone, potrivit datelor NASA. Expertii au estimat ca explozia a fost de zece ori mai mare decat cea provocata de bomba atomica de la Hiroshima.
In acel atac nuclear, lansat la ordinul presedintelui de atunci al SUA Harry Truman, au murit peste 20.000 de militari si aproape 100.000 de civili in acest oras japonez.
Potrivit expertilor, meteoritul a urmat un traseu "nu foarte indepartat" de ruta folosita de avioanele comerciale care circula intre America de Nord si Asia. ...citeste mai departe despre "NASA anunta explozia unui meteorit cu o putere de 10 ori mai mare... mai mult
Luni, 18 Martie 2019, ora 19:03
In constelatia Hercule, la 230 de milioane de ani lumina distanta fata de noi, o lupta prelunga a ajuns la ultimele zvacniri. Doua galaxii care s-au ciocnit, aduse impreuna de gravitatie, sunt gata, in sfarsit, sa depuna armele si sa-si uneasca fortele, devenind una.
NASA a facut publica o imagine surprinsa de telescopeul Hubble, care a prins tocmai finalul acestei zbateri, momentul de dinainte ca cele doua galaxii sa se contopeasca, arata Science Alert.
Foto: NASA/ESA
Primul care a surprins inclestarea dintre cele doua galaxii a fost astronomul William Herschel, in 1784. A crezut initial ca era vorba despre o singura galaxie, una de dimensiuni mari, cu o forma anormala.
Astazi se stie ca NGC 6052 inseamna de fapt doua galaxii in ultimele stadii ale fuzionarii lor. Forma galaxiei care va rezulta va fi una complet noua, diferita de cea a fiecareia dintre ele, iar fiecare stea va avea orbita schimbata.
Inclusiv galaxia noastra, calea Lactee, va avea aceeasi soarta intr-o zi, unindu-se cu galaxia vecina Andromeda. Insa, din fericire, asta nu se va intampla decat peste 4 miliarde de ani.
Vezi si Cand se va ciocni Calea Lactee de galaxia Andromeda? Oamenii de stiinta au acum raspunsul
A.P. ...citeste mai departe despre "NASA a facut publica o imagine spectaculoasa, cu doua galaxii care dau ultima lupta (Foto)" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 07:43
NASA a aprobat primul zbor test al unei rachete fara echipaj uman a SpaceX, companie detinuta de miliardarul Elon Mosk, catre Statia Spatiala Internationala, care este programat sa aiba loc pe 2 martie.
Racheta va transporta in premiera o noua capsula destinata echipajelor umane, transmite Reuters.
Aprobarea reprezinta depasirea unui nou obstacol de catre SpaceX in proiectul sau de a ajuta NASA sa reia programul spatial cu echipaje umane, blocat de la retragerea navetelor spatiale ale agentiei, la sfarsitul lui 2011.
NASA a atribuit SpaceX un contract de 2,6 miliarde de dolari si Boeing un contract de 4,2 miliarde de dolari, pentru construirea, separat, a unor rachete si sisteme de lansare a capsulelor in vederea transportarii astronautilor americani catre si dinspre Statia Spatiala Internationala, care zboara la o distanta de 402 kilometri de Pamant.
"La capatul unei zile de briefing-uri si discutii, NASA si SpaceX continua planurile de efectuare a primului test de zbor fara echipaj al rachetei Crew Dragon, intr-o misiune catre Statia Spatiala Internationala", a anuntat NASA intr-un comunicat.
Vezi si Cu un pas mai aproape de exoplanete care sustin viata, gratie lui TESS, noul telescop spatial (Video) ...citeste mai departe despre "NASA a aprobat primul zbor test al unei rachete SpaceX catre Statia Spatiala Internationala" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 24 Februarie 2019, ora 12:58
O echipa formata din opt elevi din Sibiu s-a calificat in finala unui prestigios concurs de robotica organizat de NASA si Massachusetts Institute of Technology (MIT), care are loc luna viitoare. Dar pentru a ajunge in SUA, acestia au nevoie sa stranga 20.000 de euro.
Valak reprezinta Colegiul National "Octavian Goga" in ultima etapa a competitiei Zero Robotics High School Tournament din Statele Unite.
Cei opt elevi au conceput un cod pentru sateliti, alaturi de alti elevi din Australia, ce va fi testat pe Statia Spatiala Internationala, in ianuarie 2019. Iar pentru a-si putea vedea rezultatul muncii, sibienii au nevoie de 20.000 de euro, bani necesari deplasarii in Boston.
Scoala si parintii nu au la dispozitie aceasta suma.
"Din acest motiv, Colegiul National "Octavian Goga" din Sibiu solicita sprijin financiar din partea tuturor celor dornici sa sprijine si sa promoveze educatia si performanta sibiana. Cei care vor sa le vina in ajutor tinerilor ce pot participa la competitia NASA sunt rugati sa trimita un email pe adresa: valakteam1@gmail.com", transmit membrii echipei prin intermediul unui comunicat de presa.
"Din momentul in care ne-am inscris la aceasta competitie internationala, efortul depus a fost maxim, iar timpul nostru liber l-am sacrificat in totalitate. Am avut nevoie de cunostinte in domeniul matematicii si al fizicii pentru a rezolva problemele intalnite. Imi doresc foarte mult sa ajung in Boston si sa vad LIVE satelitul functionand dupa... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 19:46
NASA a lansat cu succes, duminica, de la baza Cape Canaveral, din Florida, sonda Parker intr-o misiune fara precedent spre Soare, in cursul careia va incerca sa afle de ce coroana astrului este mult mai fierbinte decat suprafata acestuia.
Sonda Parker a fost lansata duminica cu ajutorul unei rachete Delta IV-Heavy la ora 07:31 GMT. Initial, sonda urma sa fie lansata inca de sambata, insa NASA a decis amanarea cu o zi din cauza unei probleme de presiune a heliului gazos, informeaza AFP si Reuters.
Sonda spatiala Parker - de dimensiunea unui mic automobil - promite sa revolutioneze modul in care intelegem Soarele, steaua care guverneaza Sistemul Solar si ale carei "schimbari de dispozitie" pot afecta toate planetele. Sonda solara Parker va calatori prin atmosfera solara, apropiindu-se de Soare mai mult decat orice alta sonda inaintea ei si fiind pregatita sa infrunte conditii "brutale" de temperatura si radiatii, conform NASA.
Pentru a putea dezlega misterele atmosferei solare, sonda Parker se va folosi de gravitatia planetei Venus pe care o va survola de 7 ori in aproape 7 ani, pentru a-si apropia treptat traiectoria de Soare. Sonda va trece prin atmosfera solara la o distanta de 6,2 milioane de kilometri de suprafata stelei - de peste 7 ori mai aproape decat orice alta sonda trimisa spre a studia Soarele.
Sonda Parker va fi si primul obiect terestru care va zbura prin stratul exterior al atmosferei solare, coroana, si va transmite seturi de date importante cu... mai mult
Duminica, 12 August 2018, ora 13:02
Intr-o zi de iunie din 1988, James Hansen, climatolog la NASA la acea vreme, lansa ceea ce este considerat primul avertisment public cu privire la incalzirea globala si la activitatea umana. Treizeci de ani mai tarziu, cercetatorul apreciaza ca lumea a esuat lamentabil in misiunea de a actiona.
In fata Congresului Statelor Unite, Hansen declara in 1988 ca este 99% sigur ca cresterea temperaturilor inregistrata recent era rezultatul activitatii umane.
"Efectul de sera a fost detectat si ne modifica clima in prezent", le-a spus Hansen senatorilor americani. De atunci, emisiile de gaze cu efect de sera au continuat sa creasca, in pofida avertismentelor similare ce au urmat din partea unui numar tot mai mare de oameni de stiinta.
"Tot ce am facut a fost sa fim de acord ca exista o problema. Am convenit asupra acestui lucru in 1992 (la Summitul Pamantului de la Rio), inca o data la Paris (in 2015, cand a fost incheiat Acordul privind schimbarile climatice) . Nu am recunoscut ce trebuie sa facem pentru a rezolva problema. Promisiuni ca cele de la Paris nu inseamna mult, sunt doar iluzii. Este o farsa pe care guvernele ne-au jucat-o inca din anii '90", spune Hansen intr-un interviu pentru The Guardian.
In opinia sa, principalii vinovati pentru aceasta lipsa de actiune sunt atat lobby-ul din zona industriei combustibililor fosili, cat si liderii care "pretind ca rezolva problema", precum guvernatorul progresist al Californiei, Jerry Brown, cancelarul german Angela... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 07:09
Administratia Trump opreste un program al NASA de monitorizare a emisiilor de dioxid de carbon si metan din aer de pe intreg mapamondul.
Acest program a permis pana acum oamenilor de stiinta sa aiba o imagine asupra fluxului de CO2 de pe Pamant, arata Tech Times.
Aceasta masura a Administratiei Trump va crea dificultati in respectarea promisiunilor din acordul de la Paris. Kelly Sims Gallagher, directorul Centrului pentru Mediu si Politica Internationala al Universitatii Tufts, a evidentiat faptul ca, daca emisiile nu sunt masurate, tarile care fac parte din acordul de la Paris nu vor sti cine isi respecta sau nu promisiunile din cadrul acestuia.
Un purtator de cuvant al NASA a declarat ca li s-a permis sa termine o parte dintre cercetarile pornite, dar ca nu vor mai avea voie sa inceapa altele noi. Cei de la NASA sustin ca motivele ar fi legate de "constrangerile bugetare" si ca alte cercetari ar fi prioritare.
Costul programului Carbon Monitoring System (CMS) se ridica la zece milioane de euro.
Trebuie precizat ca Donald Trump a fost mereu sceptic in legatura cu incalzirea globala si chiar a sustinut ca fenomenul reprezinta o inventie a Chinei.
Presedintele american a retras Statele Unite din Acordul de la Paris privind lupta impotriva schimbarilor climatice, dar nu exclude o revenire.
Citeste si:
Chipul lui Trump va fi sculptat intr-un ghetar care se topeste. Poate asa intelege ca incalzirea globala e realaChinezii i-au dat o lectie de istorie lui... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 12:43