Noul premier al Greciei spera sa intareasca pozitia geopolitica a tarii sale, mizand pe influenta pe care Atena o poate avea in detensionarea relatiilor dintre UE si Rusia.
Aflat la prima sa vizita externa, in Cipru, Alexis Tsipras i-a propus presedintelui cipriot Nikos Anastasiades sa intensifice eforturile de reluare a legaturilor diplomatice intre Moscova si Bruxelles, anunta portalul Euractiv.
Legatura greceasca
"Grecia si Ciprul pot deveni o punte a pacii si cooperarii intre Uniunea Europeana si Rusia", a declarat, luni, la Nicosia, Alexis Tsipras, citat de cotidianul grecesc Ekathimerini.
Premierul grec s-a declarat de acord cu reluarea legaturilor diplomatice si economice intre Atena si Moscova, sfidand pozitia oficiala a liderilor europeni de inasprire a sanctiunilor impuse Rusiei pe tema conflictului din Ucraina.
Cu toate acestea, Tsipras neaga ca ar fi solicitat ajutor financiar Moscovei pentru plata unei parti din datoria externa a tarii.
"Suntem in mijlocul procesului de negociere cu partenerii europeni si cu creditorii nostri. Avem o serie de obligatii catre acestia. Pentru moment nu avem alte obiective mai importante", a precizat Tsipras.
La sfarsitul saptamanii trecute, oficiali de la Moscova sugerau ca nu este exclus un ajutor financiar acordat de statul rus Greciei, dupa ce noua putere instalata la Atena a manifestat o pozitie rezervata fata de propunerea de inasprire a sanctiunilor economice impotriva Rusiei.
Frontul ortodox... mai mult
Marti, 03 Februarie 2015, ora 17:00
Presedintele rus, Vladimir Putin, a cerut guvernului rus sa studieze conditiile unei restructurari a imprumutului de 2,5 miliarde de euro acordat Ciprului in 2011, a anuntat luni purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.
"Þinand cont de deciziile care au fost luate de Eurogrup, Vladimir Putin considera ca este posibil sa sprijinim eforturile presedintelui Ciprului si ale Comisiei Europene pentru solutionarea crizei", a declarat Dmitri Peskov, citat de AFP, conform Agerpres.
Acest anunt semnaleaza sprijinul Moscovei pentru planul de sprijin de 10 miliarde de euro pus la punct in ultimele zile de Cipru si reprezentantii UE, BCE si FMI, in pofida ingrijorarilor ca deponentii rusi din bancile cipriote ar putea sa fie afectati.
Decizia Ciprului de a taxa depozitele bancare negarantate a fost calificata anterior drept furt de catre premierul rus Dmitri Medvedev, dupa ce Nicosia a acceptat cererile creditorilor externi de a restructura sectorul bancar, prin desfiintarea unei institutii de credit si taxarea banilor din conturi.
"Continua, in opinia mea, sa jefuiasca prada", a declarat Medvedev, citat de Bloomberg, potrivit Mediafax.
Ministrul cipriot de finante, Michalis Sarris, s-a deplasat saptamana trecuta la Moscova pentru a cere prelungirea actualei linii de credit de 2,5 miliarde de euro, precum si reducerea dobanzii pana la 2,5% de la 4,5%, insa oficialii rusi au subliniat ca vor lua o decizie numai dupa ce Nicosia va ajunge la un acord definitiv... mai mult
Luni, 25 Martie 2013, ora 15:00
Parlamentul cipriot discuta vineri un plan pentru reformarea sectorului bancar, dupa ce a refuzat propunerea UE de a taxa toate depozitele bancare. Pe de-o parte, Ciprul cauta suport de la Moscova, iar pe de alta parte este presat de Germania sa negocieze doar cu troica. Iar "rabdarea" expira luni: daca Nicosia nu vine cu o solutie, BCE taie bancilor accesul la lichiditate de urgenta.
Cipru, care a intrat in zona euro la 1 ianuarie 2008, trebuie sa faca rost urgent de 5,8 miliarde de euro pentru a putea debloca imprumuturile de 10 miliarde de euro de la zona euro. Totusi, Parlamentul a refuzat propunerea extrema a UE de a taxa toti deponentii din Cipru. Asadar, depozitele de pana la 100.000 de euro vor fi garantate, iar locurile de munca vor fi mentinute, asigura autoritatile.
Acord cu troica pana luni sau robinetul BCE se inchide
Parlamentul este presat de BCE in identificarea unei solutii, care ameninta ca va taia institutiilor de credit accesul la lichiditate de urgenta, daca Ciprul nu ajunge pana luni la un acord cu troica. Iar alternative precum un imprumut din Rusia sunt excluse de cancelarul german Angela Merkel.
"Eurogroup este gata sa discute cu autoritatile cipriote un nou proiect, pe care se asteapta ca acestea sa-l prezinte cat mai repede. Ulterior Eurogroup, in baza unei analize a Troicii, va fi gata sa continue negocierile pentru un program de ajustare, respectand parametrii definiti anterior de Eurogroup", a notat organizatia ministrilor de... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 11:47
Rusia ar putea sa devina salvatoarea Europei, in contextul in care Guvernul cipriot incearca in aceste momente sa gaseasca o solutie pentru a-si salva bancile si a evita intrarea tarii in incapacitate de plata, dupa ce a refuzat deja un plan de asistenta financiara din partea troicii BCE, UE si FMI.
In timp ce liderii partidelor politice discuta posibilele variante, ministrul de Finante se afla la Moscova pentru a negocia un posibil sprijin din partea Rusiei, iar oficialii europeni se arata deschisi catre un acord care sa garanteze o solutie sustenabila.
Romania are depozite de 100 de milioane de euro in Cipru
Conditia unui plan de salvare european este ca pana in 2020 datoria Ciprului sa atinga nivelul de 100% din PIB, dar un imprumut substantial din partea zonei euro, FMI sau Rusiei ar face imposibila atingerea acestei tinte.
"Depinde de acum de autoritatile cipriote sa prezinte o alternativa care respecta criteriul de sustenabilitate a datoriei si parametrii financiari corespunzatori", a afirmat Olivier Bailly, purtator de cuvant al Comisiei Europene.
Planul "B" de salvare a Ciprului urmeaza sa fie dezbatut joi in Parlament, in conditiile in care atat Presedintele Cipru, cat si cel Uniunii Europene au solicitat urgentarea unui acord pentru a indeparta riscul intrarii tarii in faliment.
Intre timp bancile si bursa din Nicosia raman inchise pana marti pentru a impiedica o prabusire a sistemului financiar. Ingrijorarea persista insa in legatura cu ce se... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 09:01
Dupa respingerea proiectului de lege privind impozitarea depozitelor bancare, Ciprul mizeaza pe ajutorul Rusiei. "Planul B" prevede o finantare suplimentara din partea Moscovei si recapitalizarea Laiki Bank de catre o subsidiara a Gazprombank - banca renumitului monopol de gaze rusesti.
Cancelarul german Angela Merkel s-a opus categoric oricaror negocieri intre Cipru si terte parti in afara troicii, comenteaza miercuri publicatia electronica Gazeta.ru.
In aceasta situatie ministrul de Finante german Wolfgang Schaeuble a declarat marti seara, intr-un interviu acordat marti seara pentru ZDF ca nu stie in acest caz daca bancile din Cipru se vor mai redeschide vreodata. In prezent, toate bancile din insula sunt inchise si ar urma ca joi sa se deschida.
Cipru nu are pe cine da vina pentru "situatia grava", a mai spus ministrul de finante al Germaniei.
Miza crizei cipriote a crescut puternic dupa ce autoritatile de la Nicosia au cerut demonstrativ sprijinul Kremlinului, fapt recunoscut de multi experti europeni, potrivit carora "liderilor europeni le revine sa decida daca Cipru va supravietui".
Discutiile telefonice nocturne intre presedintii rus si cipriot, Vladimir Putin, respectiv Nicos Anastasiades, s-au incheiat cu decizia de a continua consultarile cu privire la criza bancara in doua formate: "Moscova -Nicosia" si "Moscova-Nicosia-Comisia Europeana".
"La randul sau, Vladimir Putin si-a reiterat preocuparea in legatura cu posibilitatea adoptarii unor... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 10:15
Miliardarul rus Dmitry Ribolovlev este interesat de majorarea participatiei detinute la Bank of Cyprus (BoC), a anuntat publicatia cipriota "Alithia" fara a preciza sursa informatiei.
Ziarul sustine ca Dmitry Ribolovlev, fostul proprietar al producatorul de ingrasaminte OAO Uralkali, a discutat majorarea participatiei pe care o detine la cea mai mare banca din Cipru cu guvernul de la Nicosia. Eventuala tranzactie ar duce la majorarea participatiei detinute de miliardarul rus la peste 9,9%, majorare ce necesita acordul Bancii Centrale a Ciprului.
In prezent compania lui Rybolovlev, Odella Resources Ltd., detine 5,01% din Bank of Cyprus.
Potrivit informatiilor publicate de "Alithia", oficialii rusi i-au informat pe omologii lor din Cipru ca executivul de la Moscova este pregatit sa acorde un imprumut de cinci miliarde de euro daca actionarii rusi au permisiunea de a-si majora participatiile detinute la Bank of Cyprus.
Saptamana trecuta, Vladimir Sijov, reprezentantul permanent al Rusiei la UE, a declarat ca orice imprumut acordat de tara sa Ciprului va fi destinat recapitalizarii bancilor cipriote si nu ca un ajutor financiar acordat catre UE. Presa din Rusia a prezentat declaratiile oficialului rus conform carora obiectivului ajutorului acordat de Rusia este sprijinirea bancilor cipriote, victime ale legaturilor stranse dintre Cipru si Grecia.
Daca negocierile dintre Cipru si Rusia se finalizeaza cu un acord, a explicat Vladimir Sijov, va fi un acord... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2012, ora 09:59