Aproape jumatate dintre masinile noi vandute in primul semestru din 2019 in Norvegia au fost vehicule pur electrice, un nou nivel record, in conditiile in care statul nordic se pregateste sa renunte pana in 2025 la vanzarea masinilor pe benzina si motorina, transmite Reuters.
Pentru reducerea poluarii si a emisiilor de carbon, Norvegia a introdus scutiri masive de taxe, iar utilizarea statiilor de incarcare si parcarile din centrul oraselor sunt gratuite, in timp ce liniile pentru autobuze pot fi folosite de masinile electrice. Astfel au crescut livrarile de vehicule pur electrice produse de Tesla, Nissan, Hyundai si BMW.
Brandurile care nu ofera versiuni complet electrice, cum ar fi Ford si Mercedes-Benz (divizia de lux a Daimler), se confrunta cu un declin al vanzarilor. Cele doua companii au promis ca vor lansa pe piata norvegiana vehicule pur electrice din 2020.
Federatia Rutiera Norvegiana (NRF) a informat ca masinile electrice au reprezentat in primele sase luni din acest an 48,4% din totalul inmatricularilor noi, de la 31,2% pe ansamblul anului trecut.
Autoritatile de la Oslo si-au stabilit o tinta ambitioasa, de interzicere a vanzarilor de masini noi pe benzina si motorina pana in 2025. Datele consolideaza pozitia Norvegiei de lider global in vanzarile de masini electrice per capita.
Cel mai bine vandut model in Norvegia in primul semestru din 2019 a fost Model 3 de la Tesla. In iunie,Tesla a livrat 3.760 vehicule si are o cota de piata de 24,5% in... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 10:23
Numarul masinilor electrice vandute in China s-a dublat in 2018 fata de anul precedent, fiind depasit pentru prima data pragul de 1 milion de vehicule vandute in aceasta tara.
Astfel, in timp ce per total industria auto a cunoscut un declin anul trecut in China, vanzarile de masini electrice, categorie in care intra si masinile hibrid reincarcabile, au atins 1,2 milioane de unitati, ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din numarul de masini electrice vandute la nivel global, conform datelor prezentate recent de ONG-ul german Centrul de cercetare in domeniul energiei solare si a hidrogenului Baden-Wurttemberg, citate de Quartz.
China este urmata de Statele Unite, unde s-au cumparat aproximativ 360.000 de masini electrice anul trecut. Pe un distant loc trei se afla Norvegia, urmata de Germania si de Marea Britanie.
Lumea are in prezent in jur de 5,6 milioane de vehicule electrice, conform sursei citate.
In acelasi timp, vanzarile de masini conventionale au inregistrat anul trecut un declin in China, pentru prima data in aproape trei decenii.
Beijingul si-a intensificat de-a lungul ultimului deceniu eforturile pentru promovarea unui transport public electric, inclusiv prin masuri precum facilitati fiscale pentru consumatori si subventii pentru producatorii auto.
In China se afla cel mai mare producator de vehicule electrice din lume dupa vanzari cumulate, BYD, dar tara este o piata importanta si pentru Tesla. Producatorul californian a inceput recent... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 08:52
Germania a depasit Norvegia, devenind cea mai mare piata din Europa pentru autovehiculele electrice, un semn ca cei mai multi dintre consumatori primesc cu bratele deschise aceasta tehnologie, exact in momentul in care cei de la Volkswagen Group si Daimler isi pregatesc gamele, adaugandu-le baterii, pentru a intra in competitie cu Tesla.
Vanzarile de autovehicule electrice au ajuns la o cifra de 70% in Germania, insumand 17.574 de masini vandute in primul trimestru, si asezand astfel Germania inaintea Norvegiei (cu doar 16.182 de masini electrice vandute), pentru prima data in istorie, potrivit datelor furnizate de Asociatia Producatorilor Europeni de Automobile (ACEA) . Cifrele includ masini complet electrice, precum Modelul S al celor de la Tesla, dar si hibridele plug-in precum BMW seria 2 Active Tourer.
VW, Daimler si BMW isi retehnologizeaza liniile de asamblare ca raspuns la reglementarile mult mai stricte din Uniunea Europeana in ceea ce priveste motoarele cu combustie si ca urmare a scaderilor pietei, inregistrate ca urmare a scandalului din 2015 legat de fraudarea testelor de emisie de catre Grupul Volkswagen.
Desi consumatorii nu mai prefera demult motoarele diesel - mai ales in Germania - producatorii de masini au nevoie ca acestia sa imbratiseze motoarele cu propulsie electrica, pentru a-si recupera investitiile masive pe care le fac.
Volkswagen, de pilda, a declarat recent ca a alocat un buget de 84 de miliarde de dolari pentru contracte cu... mai mult
Joi, 12 Iulie 2018, ora 16:46
Incarcarea unui vehicul electric in Romania se poate face, incepand din 19 martie, pe baza unui abonament fix, la care se adauga tariful de incarcare in functie de puterea pe care care masina o poate accesa la statie si timpul cat este conectata pentru alimentare, reiese din datele Renovatio e-charge, prima retea bazata pe solutii de incarcare rapida dedicate tuturor utilizatorilor de vehicule electrice din Romania.
Potrivit sursei citate, posesorii de masini electrice vor avea la dispozitie un sistem de tarifare al serviciului de incarcare, impartit pe trei categorii.
Astfel, abonamentul de baza se numeste Start, are tarif zero, dar separat costuri de incarcare la statie cuprinse intre 7,4 bani/minut - pentru vehicule care se alimenteaza cu o putere de pana la 4kW, si 1,6 lei/minut - pentru cele cu o putere mai mare de 22 kW.
De asemenea, pentru abonamentul Entry se va plati un tarif de 99 de lei pe luna, cu o durata contractuala minima de 12 luni, si se adreseaza celor care folosesc, in mod regulat, reteaua e-charge apeland atat la solutii de incarcare normala, cat si rapida.
Suplimentar fata de abonamentul lunar, posesorii de masini electrice vor trebui sa achite incarcarea efectiva ce variaza intre 3,9 bani/minut si 88,8 bani/minut.
Pe de alta parte, abonamentului Fast costa 220 lei/luna, pe o durata contractuala de minimum un an, fiind destinat celor care folosesc intens reteaua Renovatio e-charge si pentru care timpii redusi oferiti de solutiile de... mai mult
Marti, 06 Martie 2018, ora 14:29
Ponderea masinilor electrice si hibrid in totalul vanzarilor de autovehicule noi a atins 2,2%, in 2017, numarul acestora ajungand la 2.811 unitati, in crestere cu 136,7% fata de anul anterior, reiese din statistica Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA).
Potrivit sursei citate, ponderea de 2,2% a masinilor ecologice in totalul livrarilor la nivel national este dubla in comparatie cu cea consemnata in anul 2016.
In marja de crestere raportata, 514 sunt masini electrice 100% (crestere de 207,8% fata de 2016), iar 2.297 de unitati hibride (+126,1%).
La nivelul lunii decembrie 2017, au fost comercializate 448 de masini electrice si hibride, in crestere cu 58,3%, comparativ cu luna anterioara, cand s-au inregistrat 283 de exemplare vandute.
In clasamentul celor mai comercializate marci auto electrice 100%, in perioada ianuarie - decembrie 2017, primul loc a fost ocupat de BMW, cu 166 de unitati, urmat de Renault (98 de exemplare), Volkswagen (83), Mercedes-Benz (64), Mitsubishi (32), Volvo (20), Audi (14), Porsche (12) si Kia (7).
Totodata, cele mai multe masini hibride vandute in Romania, in primele 12 luni din anul trecut, au fost inregistrate de Toyota (2.063 de unitati), iar clasamentul continua cu: Lexus (154 de exemplare), Kia (22) si Mercedes-Benz (doua unitati).
Statistica APIA arata ca, la nivelul anului trecut, numarul autovehiculelor electrice si hibride noi vandute in Romania s-a situat la 1.195 de unitati, in crestere cu... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 17:30
Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila.
Aproape o treime dintre masinile noi vandute in Norvegia in acest an sunt electrice, iar specialistii se asteapta ca procentul sa creasca la 40% in 2018, potrivit The Guardian.
Pentru a dezvolta acest sector, autoritatile din Norvegia au creat mai multe facilitati pentru potentialii clienti. Intr-o tara care are unele dintre cele mai mari taxe din Europa, norvegienii ce si-au cumparat masini electrice au primit mai multe facilitati.
Astfel, pentru masinile electrice nu se platesc taxe de import si TVA, taxele de drum au preturi mai mici, iar de anul urmator vor disparea complet. In plus, proprietarii masinilor electrice nu vor mai plati roviniete, taxe de feribot, pot parca pe gratis si pot calatori pe liniile speciale dedicate autobuzelor.
In aceste conditii, nu e de mirare ca pe strazile din Norvegia a devenit ceva obisnuit sa vezi masini precum BMW i3, Nissan Leaf sau, in cazuri mai fericite, cele din gama Tesla. Iar zumzetul scos de motoarele electrice a devenit ceva normal penetru norvegieni.
Dezvoltarea acestui sector nu i-a scapat insa pe norvegieni de controverse. Asta deoarece, de anul urmator, guvernantii norvegieni au hotarat totusi ca reducerile de taxe de import sa se aplice doar pentru masinile mai ieftine. O decizie care vizeaza direct modelele Tesla, foarte populare in... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 12:11
Grupul petrolier Royal Dutch Shell a incheiat un parteneriat cu producatorii auto BMW, Daimler, Ford Motor si Volkswagen pentru a instala statii de reincarcare a vehiculelor electrice pe autostrazile europene, transmite Reuters.
Cele patru firme detin participatii egale in societatea mixta denumita Ionity, menita sa incurajeze consumatorii sa renunte la masinile cu motoare conventionale in favoarea vehiculelor cu motoare electrice.
Luni, Shell a semnat un acord cu Ionity prin care va instala in 2019 aproximativ 80 statii de reincarcare in Belgia, Marea Britanie, Franta, Olanda, Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia. Alte 20 de statii vor fi adaugate in Germania.
Companiile energetice Engie (Franta) si E.ON (Germania), precum si firme mai mici, cum ar fi ChargePoint din SUA, construiesc in Europa retele de reincarcare a vehiculelor electrice, dar Shell sustine ca tehnologia Ionity ofera soferilor de masini electrice posibilitatea de a parcurge distante mai lungi.
Shell estimeaza o crestere a flotei globale de vehicule electrice de la aproximativ 1% din intreaga flota auto in prezent la 10% pana in 2025.
Numarul punctelor de reincarcare a vehiculelor electrice in Europe aproape s-a triplat din 2014 in 2017, ajungand la circa 120.000, arata datele EAFO (Observatorul European de Combustibili Alternativi).
Luna aceasta, BMW, Daimler, Ford Motor si Volkswagen au anuntat ca reteaua lor comuna europeana de reincarcare a vehiculelor electrice va... mai mult
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 14:48
Norvegia, lider mondial in domeniul vehiculelor cu zero emisii, a propus joi "taxa Tesla", menita sa reduca facilitatile fiscale pentru masinile electrice mari, o decizie intens criticata, transmite AFP.
Masinile electrice, care pana acum erau scutite de la taxele masive impuse altor vehicule, reprezinta de la inceputul anului 20% din inmatricularile noi din Norvegia, o cota de piata care nu se intalneste in nicio alta tara.
In proiectul de buget pe 2018 prezentat joi Parlamentului, Guvernul sugereaza renuntarea la facilitatile fiscale pentru masinile electrice cu o greutate de peste doua tone. Propunerea a fost botezata "taxa Tesla" deoarece afecteaza in primul rand modelele produse de Tesla.
Cumpararea unui nou Tesla X va costa astfel mai mult cu aproximativ 70.000 de coroane norvegiene (7.500 euro).
Justificand masura propusa, ministrul de Finante Siv Jensen a explicat ca aceste masini electrice cu o greutate de peste doua tone evacueaza tot atatea gaze de esapament ca si masinile pe benzina si motorina si, prin urmare, proprietarii ar trebui sa plateasca mai mult.
Propunerea a provocat dezbateri intense.
"Este o taxa-bomba. Nici soferii si nici industria auto nu se asteptau la asa ceva. Ea trimite un semnal gresit catre norvegieni si restul lumii", intr-un domeniu in care tara noastra este vazuta ca un model, a afirmat secretarul Asociatiei vehiculelor electrice norvegiene, Christina Bu.
Aceasta a subliniat ca Norvegia si-a stabilit o tinta... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 16:43
3In China a fost lansata cea mai ieftina masina electrica din lume, un semn clar ca viitorul industriei auto este acesta.
Printr-o subsidiara din China, cei de la General Motors au lansat Baojun E100 - o masina suta la suta electrica, al carei pret de pornire este de 5.000 de dolari, conform Daily Express.
Baojun E100 are un singur motor electric, capabil sa produca 29kW, iar viteza maxima este de 100 de km/h. Bateria ei se incarca in 7,5 ore, iar ca dotari vine cu conectivitate WiFi, un ecran tactil, intrare keyless si senzori de parcare.
Autonomia este de 100 de kilometri, astfel ca este considerata o masina potrivita pentru a face naveta de acasa pana la locul de munca.
Sunt sanse destul de mici ca aceasta masina sa ajunga in Europa in viitorul apropiat, insa este un semn clar ca traim un fenomen intr-o dezvoltare mult mai rapida decat se credea.
Prin aceasta lansare s-a demonstrat astfel ca se pot vinde masini electrice si cu preturi foarte mici. De asemenea, lansarea vine la cateva saptamani dupa Tesla 3, al carei pret porneste de la 35 de mii de dolari.
Masini accesibile tuturor, intr-un moment in care vanzarea masinilor electrice este in plina acensiune.
La nivel global am trecut deja de pragul celor 2 milioane de masini electrice vandute, iar Europa este un pion important, mai ales in tarile din Nord. Spre exemplu, in Norvegia peste 30% dintre masinile noi vandute sunt electrice.
Tocmai de aceea, si constructorii auto se implica tot mai mult... mai mult
Vineri, 11 August 2017, ora 20:08