Ordonanta 114 va avea un impact direct asupra industriei constructiilor, aducand avantaje fiscale angajatilor, dar si o crestere de costuri pentru companiile cu mai mult de 50 de angajati, arata, intr-un comunicat, o companie independenta ce ofera servicii de fiscalitate si consultanta in afaceri.
Compania a realizat un calcul privind un posibil impact al aplicarii Ordonantei 114 asupra angajatorilor din constructii. Astfel, firmele care au intre 50 si 800 de angajati si in care ponderea celor care primesc salariul de baza minim brut pe economie este de 40% vor avea o crestere a costurilor incepand cu 1 ianuarie 2019 cuprinsa intre 5-7%, estimeaza Cromwell Evan Global.
Firmele cu un numar cuprins intre 50 si 800 de angajati, unde ponderea celor care primesc salariul de baza minim brut pe economie este de 60%, vor avea o crestere a costurilor cuprinsa intre 12% si 15%, in timp ce in companiile cu un numar cuprins intre 50 si 800 de angajati, unde ponderea celor care primesc salariul de baza minim brut pe economie este de 80%, cresterea costurilor va fi cuprinsa intre 24% si 28%.
Pe de alta parte, taxele platibile statului aferente contractelor de munca ce urmeaza sa intre sub incidenta noii prevederi legislative se vor diminua cu un procent cuprins intre 35% si 50%, considera firma de consultanta, care arata ca aceste taxe sunt cu preponderenta datorate de angajat, si nu de angajator.
"In prezent, conform Balantei Fortei de Munca publicata de Institutul National... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 17:31
Codul Fiscal a fost actualizat, marti, cu modificarile care i-au fost aduse prin ordonanta de urgenta a guvernului 114/2018, ce a introdus mai multe schimbari legislative, potrivit site-ului Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
OUG a fost adoptata de Guvern in 21 decembrie 2018 si a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2019. Acest act normativ a introdus mai multe modificari fiscale, precum si schimbari in alte legi, avand aproape 100 de articole.
"Textul este actualizat prin mijloace informatice si nu reprezinta o republicare", arata o mentiune de pe site-ul ANAF.
Printre modificarile introduse este scutirea de la impozitul pentru angajatii firmelor din constructii, firmele care obtin "cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea" din aceste activitati.
Aceasta scutire se aplica la un salariu minim brut intre 3.000 de lei si 30.000 de lei, iar firmele pot avea activitati de la realizarea de materiale de constructii pana la arhitectura.
In plus, intre 1 ianuarie 2019 si 31 decembrie 2028, angajatii din constructii sunt scutiti de plata contributiei de 3,75% din salariul brut la Pilonul II de pensii, mai prevad noile prevederi din Codul Fiscal.
Citeste si: Ordonanta Teodorovici a fost publicata in Monitorul Oficial, la mai bine de o saptamana de la adoptareOrdonanta Teodorovici: Cum se va aplica "taxa pe lacomie" impusa bancilor si ce se intampla cu... mai mult
Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 13:16
Odonanta de urgenta ce va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019 a fost publicata sambata in Monitorul Oficial, la mai bine de o saptamana de la adoptare.
In 21 decembrie, in ciuda numeroaselor critici si atentionari venite din partea oamenilor de afaceri romani si straini, a bancilor, a companiilor din energie, telecom, care au spus ca masurile prevazute in OUG vor avea consecinte grave asupra economiei, guvernul a adoptat actul normativ.
Potrivit ordonantei de urgenta, pretul la gaze si energie electrica se plafoneaza pentru urmatorii 3 ani, activele bancilor vor fi impozitate daca ROBOR depaseste nivelul de 2%, vor fi modificari importante la Pilonul II de pensii, taxa pe viciu va fi majorata si s-a stabilit un nivel minim de aproximativ un miliard de euro pentru vanzarea licentelor 5G.
Pretul la gaze si energie electrica se plafoneaza pentru urmatorii 3 ani
Ordonanta prevede plafonarea pretului la gaze si la energie electrica pentru urmatorii trei ani, pentru toti consumatorii casnici si industriali.
"Guvernul a decis plafonarea pentru urmatorii trei ani a pretului la gaze si energie electrica la utilizatorii casnici. Se va plafona si la utilizatorii industriali", a declarat consilierul premierului, Darius Valcov.
El a precizat ca prin aceasta masura "statul roman nu castiga niciun ban in plus, din contra, bugetul va fi vaduvit de circa 1,5 - 2 miliarde de lei. Acesti bani nu se vor mai incasa".... mai mult
Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 13:20
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) a adresat o scrioare deschisa atat presedintelui Iohannis cat si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), care se va reuni, vineri, in sedinta. Oamenii de afaceri solicita discutarea Ordonantei Teodorovici, in conditiile in care aceasta risca sa declanseze o criza economica in tara si pericliteaza siguranta statului.
"Adresam CSAT in numele Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) o scrisoare deschisa prin care facem public demersul nostru de a solicita includerea pe agenda, incepand cu sedinta din 28 decembrie 2018, a unor subiecte care prin efectele lor preconizate asupra sectoarelor strategice din economie, respectiv energie, financiar si comunicatii, privesc siguranta nationala: impactul OUG adoptata de Guvernul Romaniei in sedinta din 21 decembrie 2018 asupra stabilitatii fiscale, predictibilitatii procesului legislativ si deficitului de forta de munca. CDR reprezinta companii romanesti si straine, mici si mari care contribuie cu peste 50% la PIB-ul Romaniei si angajeaza peste 1,2 milioane de oameni. Credem ca vocea noastra trebuie ascultata", se arata in scrisoarea deschisa a CDR.
Coalitia considera ca este timpul ca in agenda CSAT sa figureze subiecte de actualitate, care pot transforma intr-un mod ireversibil bunastarea Romaniei.
"Degradarea pana la eliminare a dialogului social din Romania, lipsa unei consultari reale si a unor analize de impact, modul pompieristic in care orice dorinta a guvernului se... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2018, ora 18:42
Darius Valcov, consilierul pe probleme economice ale premierului, a spus, vineri seara, ca a discutat cu Ion Tiriac o parte dintre masurile luate prin recenta Ordonanta de Urgenta care introduce mai multe modificari fiscale.
Intrebat daca a discutat unele masuri din recenta OUG, cu omul de afaceri Ion Tiriac, Darius Valcov a raspuns, in cadrul unor declaratii la Guvern: "Unele idei le-am discutat. Noi am vorbit despre acest program, acum venim sa vedem cine investeste", informeaza Mediafax.
Acesta a fost intrebat in momentul in care se discuta despre programul de finatare a gradinitelor cu program sportiv.
De anul viitor, organizatiile, ONG-uri sau fundatii, care vor sa infiinteze gradinite cu program sportiv pot obtine un ajutor de stat de 500.000 de euro, daca gradinita are 5.000 de metri patrati.
Tiriac a anuntat ca doreste sa construiasca mai multe gradinite cu program sportiv.
"Nu este vorba de cineva interesat sa construiasca. Am vorbit despre program. Acum vom vedea cine va fi interesat in momentul in care il vom lansa oficial. Trebuie sa luam necesitatea, nu oportunitatea, pentru ca avem nevoie de aceste gradinite. De fapt, parintii din Romania au nevoie de aceste gradinite si oricine din Romania poate construi aceste gradinite", a precizat Valcov.
In plus, o asemenea gradinita va putea sa impuna taxe, iar numarul minim de copii este de 100.
"Taxa impusa trebuie sa fie sociala, la un anumit nivel. Statul va mai impune doua conditii: sa fie... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 23:05
Odonanta ce va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019 a fost adoptata vineri seara de Guvern.
Si asta in ciuda numeroaselor critici si atentionari venite din partea oamenilor de afaceri romani si straini, a bancilor, a companiilor din energie, telecom, care au spus ca masurile prevazute in OUG vor avea consecinte grave asupra economiei.
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si consilierul premierului, Darius Valcov, au prezentat principalele prevederi din ordonanta.
Pretul la gaze si energie electrica se plafoneaza pentru urmatorii 3 ani
Ordonanta prevede plafonarea pretului la gaze si la energie electrica pentru urmatorii trei ani, pentru toti consumatorii casnici si industriali.
"Guvernul a decis plafonarea pentru urmatorii trei ani a pretului la gaze si energie electrica la utilizatorii casnici. Se va plafona si la utilizatorii industriali", a declarat Darius Valcov.
El a precizat ca prin aceasta masura "statul roman nu castiga niciun ban in plus, din contra, bugetul va fi vaduvit de circa 1,5 - 2 miliarde de lei. Acesti bani nu se vor mai incasa".
Valcov a subliniat ca acest cost va fi insa suplinit prin impunerea unei taxe de 2% din cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.
Taxa pe activele bancilor, daca ROBOR depaseste nivelul de 2%
O alta masura se refera la impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unul nivel al ROBOR mai mare de 2%. In proiectul prezentat... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 22:10
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei i-a trimis o scrisoare premierului Viorica Dancila in care ii cere din nou sa nu permita adoptarea ordonanta anuntata de ministrul Finantelor, ce va cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019.
Oamenii de afaceri spun ca vor sa mearga la sedinta de guvern din aceasta seara pentru a demonstra ca ordonanta trebuie respinsa.
"Ne exprimam dorinta si disponibilitatea de a participa astazi in deschiderea sedintei de Guvern, cu specialistii nostri, pentru a sta la dispozitia decidentilor si pentru a aduce toate datele necesare pentru luarea singurei decizii pe care o consideram corecta si anume respingerea acestui act normativ in forma actuala", se arata in scrisoarea CDR.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei atrage atentia ca OUG este o greseala si va avea consecinte deosebit de grave pentru economia Romaniei.
"Stimata doamna prim-ministru, Va scriem in numele Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), intr-un ultim efort de a preintampina o decizie a Guvernului pe care il conduceti si care risca sa aiba consecinte deosebit de grave pentru economia Romaniei.
CDR reprezinta companii romanesti si straine, mici si mari care contribuie cu peste 50% la PIB-ul Romaniei si angajeaza peste 1,2 milioane de oameni. Credem ca vocea noastra merita ascultata", afirma CDR.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei subliniaza ca ordonanta a fost elaborata fara o analiza serioasa si fara o... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 15:30
Investitorii straini spun ca sunt dezamagiti de discursul guvernantilor care incearca sa sugereze ca "strainii" doresc sa faca rau Romaniei si care antagonizeaza companiile mari cu cele mici, cele romanesti cu cele straine sau mediul privat cu cel public.
"Daca companiile straine au profituri mici, li se reproseaza ca nu performeaza la nivelul asteptarilor. Daca au profituri mari, sunt acuzate ca le fac in detrimentul angajatilor si atunci reprosul este ca ofera salarii foarte mici. Dar sunt si multe alte voci care acuza aceleasi companii ca ofera salarii prea mari absorbind toata forta de munca in detrimentul celor locale", se arata intr-un comunicat al Consiliul Investitorilor Straini (FIC).
Ei spun ca au cerut in repetate randuri institutiilor statului sa puna in mod transparent, la dispozitia opiniei publice, datele privind toate taxele platite de companiile de stat si private din Romania si analiza in urma careia au aparut aceste semne de intrebare pe care politicienii le ridica din cand in cand.
"Acest tip de discurs ajunge sa devina politica publica materializata in decizii care se iau pripit si fara consultare. Cel mai recent exemplu este aceasta ultima ordonanta de urgenta, care urmeaza sa modifice peste 40 de acte normative (legi, OUG, HG) in ultima sedinta de Guvern a anului.
Hazardul acestor masuri, modificari de legi organice, prorogari de termene, derogari, sistarea platii unor drepturi banesti, introducerea de noi taxe, infiintarea de noi scheme... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 15:01