Ziua de 15 octombrie 2014 parea sa fie una obisnuita pe piata Trezoreriei americane. Doar ca, intr-o clipita, calmul aparent s-a transformat in ceea ce a avea sa devina cea mai mare fluctuatie a randamentelor din ultimul sfert de veac, fenomen care i-a facut pe investitori sa se teama de potentialele turbulente din viitor pe piata obligatiunilor.
Acest episod a scos la iveala doua forte care au intrat in coliziune - avantul trazactionarii de inalta frecventa si declinul dealerilor de pe Wall Street - care transforma cea mai mare si mai importanta piata de obligatiuni la nivel global. Managerii de fonduri sustin ca piata de 12,4 trilioane de dolari a Trezoreriei SUA devine mai putin lichida, ceea ce inseamna ca valorile mobiliare nu mai pot fi tranzactionate la fel de rapid si de usor ca odinioara, in parte datorita programului de cumparare a obligatiunilor demarat de Rezerva Federala (Fed) a SUA.
Iar evenimentul din 15 octombrie este doar inceputul, considera Michael Lorizio de la Manulife Asset Management, citat intr-un articol Bloomberg.
Achizitii cu viteza luminii
In dimineata zilei de 15 octombrie, un numar foarte mare de investitori au pariat ca ratele dobanzilor vor creste si ca datoria guvernului SUA isi va pierde din valoare. Nici stirile acelei dimineti nu prevesteau nimic bun: Ebola se raspandea tot mai mult, la fel si razboiul din Orientul Mijlociu. La ora 8:30, Departamentul Comertului anunta o scadere a vanzarilor cu amanuntul.
Si brusc, intr-o... mai mult
Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 08:20
Romania vrea sa revina pe pietele internationale in prima jumatate a anului pentru a vinde obligatiuni denominate in euro si cu scadenta la 10 ani, dupa ce a atras marti 2 miliarde de dolari, a declarat ministrul Bugetului, Liviu Voinea.
Statul vrea sa vanda obligatiuni denominate in euro cu scadenta pe 10 ani odata ce "apare o fereastra de oportunitate", ca parte a strategiei de prelungire a matruritatii datoriilor, a declarat Voinea, aflat la Viena la o conferinta Euromoney, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.
Romania a vandut marti obligatiuni in dolari cu maturitati pe 10 si 30 de ani, alaturandu-se astfel altor state din regiune, precum Letonia si Polonia, pentru a profita de costurile mai reduse de finantare inaintea unei sedinte de la sfarsitul lunii ianuarie a Rezervei Federale a SUA (Fed).
Fed va continua, probabil, sa reduca achizitiile lunare de obligatiuni prin care sprijina economia SUA, dupa ce in decembrie a anuntat o scadere de la 85 de miliarde de dolari pe luna la 75 de miliarde de dolari. Decizia Fed de a diminua lichiditatile introduse in sistemul financiar ar putea reduce cererea pentru emisiunile de obligatiuni ale tarilor emergente.
"Am incheiat cu emisiunile denominate in dolari pentru acest an, dar vom reveni pe piata in prima jumatate a anului cu o emisiune pe 10 ani, denominata in euro. Conditiile din piata nu sunt la fel de favorabile cum au fost anul trecut, din perspectiva contextului international, dar treaba noastra... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 07:30
Cel mai mare fond de obligatiuni din lume, controlat de Pacific Investment Management Co., a pariat in decembrie pe titluri de Trezorerie SUA si alte bonduri guvernamentale, dupa ce Rezerva Federala a Statelor Unite a anuntat reducerea programului de relaxare cantitativa.
Astfel, obligatiunile de stat reprezentau la finele lunii decembrie 45% din activele Total Return Fund, administrat de Bill Gross, fata de 37% in luna noiembrie, potrivit datelor companiei, citate de Bloomberg.
Fondul administreaza active in valoare totala de 237 miliarde de dolari.
De asemenea, ponderea creditelor ipotecare in portofoliul fondului a urcat usor, de la 34% la 35%.
Investitiile fondului in credite de pe piata SUA s-au mentinut la 10% din portofoliu.
Pacific Investment Management Co., cu sediul in California, este o divizie a companiei germane de asigurari Allianz.
Total Return Fund, cel mai mare fond administrat de grupul american, a inregistrat anul trecut un randament negativ de 1,9%, cel mai prost an din 1994.
Fondul s-a confruntat cu un nivel record de retrageri, dupa ce presedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a indicat inca din luna mai intentia bancii centrale americane de a reduce programul de relaxare cantitativa prin achizitii lunare de obligatiuni, datorita perofrmantelor mai bune ale economiei.
In decembrie, Fed a anuntat ca va reduce programul incepand din ianuarie, de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe luna.
Gross a... mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 10:07
Pretul aurului a inchis joi la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, de 1.193,6 dolari pe uncie, dupa ce Rezerva Federala a Statelor Unite a anuntat reducerea programului de achizitii de obligatiuni.
Cotatiile futures la aur au scazut joi cu 3,4% si au inchis la cel mai redus nivel din august 2010 , transmite Bloomberg.
Vineri, pretul aurului a revenit in urcare usoara pe piata spot, recuperand 0,6%, la 1.195,46 dolari pe uncie. Joi, aurul a inchis in scadere cu 2,5% pe piata spot.
Analistii Goldman Sachs considera ca declinul aurului nu a luat sfarsit, iar metalul pretios va inregistra cea mai abrupta scadere anuala din ultimii 32 de ani.
Banca americana estimeza ca aurul va cobori anul viitor la 1.050 dolari pe uncie.
Aurul traverseaza primul an de depreciere din 2000, investitorii pierzand din increderea in capacitatea metalului pretios de a-si conserva valoarea pe termen lung.
Rezerva Federala a SUA a anuntat miercuri seara ca va reduce incepand din luna ianuarie achizitiile de obligatiuni de la 85 miliarde de dolari la 75 miliarde de dolari pe luna, decizie care a propulsat bursele. La New York, principalii indici bursieri au inchis miercuri la maxime istorice.
Fondurile de investitii in aur au mers pe pierdere in 2013
Fondurile de investitii in aur au pierdut in acest an aproximativ 73 miliarde de dolari din valoare, iar companiile miniere au efectuat deprecieri de active de peste 26 miliarde de dolari.
Pretul aurului a crescut cu 70%... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2013, ora 14:00
Marile burse emergente si cele din Asia au inregistrat cresteri usoare dupa ce Rezerva Federala a SUA (Fed) a anuntat miercuri reducerea programului de achizitie de obligatiuni, care a sustinut pietele de capital la nivel global in ultimii ani.
Fed a redus cu aproape 11,7% programul de achizitii de obligatiuni, de la 85 miliarde dolari la 75 miliarde dolari pe luna, facand astfel primul pas spre desfiintarea pachetului neconventional, fara predecent, de stimulare a economiei. Lichiditatile masive introduse de banca centrala americana in sistemul financiar au sustinut in ultimii ani pietele de capital la nivel global.
Semnalele precedente ca Fed ar putea incepe sa reduca programul au cauzat turbulente pe pietele emergente. Calmul relativ de joi sugereaza ca Fed a pregatit bine terenul in ultima jumatate de an, scrie cotidianul britanic Financial Times.
Analistii avertizeaza, insa, ca inceputul sfarsitului pentru lichiditatile masive de la Fed ar putea cauza unele dificultati in viitor.
Din Brazilia pana in Japonia si Asia de Sud-Est, bursele au reactionat bine la decizia Fed de a reduce achizitiile lunare de obligatiuni guvernamentale si obligatiuni garantate prin ipoteci, prin care incearca sa stimuleze economia. Singura piata importanta in declin a fost India, cu indicele Sensex in scadere usoara, cu 0,4%.
Ministrul de Finante al Indiei, Palaniappan Chidambaram, a descris decizia Fed ca pe "o reducere temperata" si a adaugat ca guvernul nu se asteapta ca... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 12:02
Romania a imprumutat luni 500 milioane de euro de pe pietele externe, maximul din cat isi propusese, printr-o emisiune de obligatiuni in euro pe sapte ani si un randament anual de 4,15%.
"Oferta a fost suprasubscrisa de aproximativ 5 ori in conditiile unei participari diversificate atat institutionale, cat si geografice a bazei de investitori. Aceasta tranzactie reprezinta cel mai ieftin imprumut accesat de Romania in euro cu maturitate de 7 ani", se arata intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor.
Romania a redeschis luni o emisiune de obligatiuni in euro lansata la inceputul lunii septembrie, prin care a imprumutat 1,5 miliarde euro la un randament de 4,769%.
Randamentul indicativ de luni a fost de 4,25%, a declarat pentru Mediafax ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.
"In septembrie am obtinut un randament de 4,76% si am lansat acum la un randament indicativ de 4,25%. De fapt, spread-ul s-a imbunatatit cu aproape 70 de puncte de baza, inclusiv pe fondul semnarii noului acord cu FMI si CE si al incadrarii in tintele de deficit, a prognozelor privind cresterea economica", a spus Voinea.
Ministrul delegat pentru buget a mai aratat ca Romania beneficiaza de conditii mai bune si datorita amanarii deciziei Fed de a retrage lichiditatile din piata oferite prin programul Quantitative Easing.
Investitorii au subscris in septembrie peste 6,4 miliarde de euro la emisiunea de euroobligatiuni a Romaniei, depasind de patru ori suma maxima pentru... mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 08:48
Piata globala a obligatiunilor corporative s-a injumatatit in luna august fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, la minimul ultimilor cinci ani. Companiile au preferat sa amane planurile de finantare, descurajate de cresterea randamentului titlurilor de Trezorerie SUA.
Companiile cu rating de credit recomandat investitiilor pe termen lung ("investment grade") au atras de la inceputul lunii august numai 61 miliarde de dolari prin emisiuni de obligatiuni, cel mai scazut nivel din 2008, fata de peste 121 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit FT.
Declinul este o consecinta a semnalelor transmise de Rezerva Federala a Statelor Unite (Fed) privind reducerea programului de relaxare cantitativa incepand din luna septembrie. Programul presupune preluarea de obligatiuni din piata de catre banca centrala in cuantum de 85 miliarde de dolari pe luna.
Presedintele bancii centrale a SUA, Ben Bernanke, a anuntat inca din luna mai primele detalii legate de reducerea programului. De atunci, randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a crescut la peste 2,9%, fata de 1,61% la inceputul lunii mai, potrivit Financial Times (FT).
Cresterea randamentului obligatiunilor reduce valoarea acestora, astfel ca investitorii cauta sa acopere pierderile generate de schimbarea de strategie a Fed.
Piata obligatiunilor corporative a crescut puternic in prima parte a anului, apogeul fiind atins in aprilie, cand Apple a emis titluri de... mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 10:36
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins joi toate ofertele primite de la bancile comerciale pentru obligatiuni cu scadenta pe sapte ani, respectiv in aprilie 2020, din cauza randamentelor considerate prea ridicate, aceasta fiind prima licitatie respinsa din august 2012.
Valoarea indicativa a operatiunii a fost de 300 milioane de lei, iar bancile au subscris titluri de 688 milioane lei.
Analistii ING Bank au precizat, intr-un raport emis joi dimineata, ca se asteapta ca Finantele sa respinga ofertele bancilor.
"Credem ca sunt sanse ridicate ca MF sa respinga toata cererea, alternativa fiind probabil plata unui randament maxim de 5,75%, o crestere foarte rapida a randamentului pentru piata primara, dupa ce MF a platit un randament mediu de 5,03% la obligatiunile pe zece ani emise in urma cu o luna", arata sursa citata.
Randamentele au urcat constant in ultima luna, pe fondul renuntarii investitorilor straini la obligatiunile denominate in monedele regionale si, implicit, la cele in lei, pe fondul ingrijorarilor ca Fed ar putea reduce programul de achizitii de obligatiuni destinat stimularii economiei.
Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatiuni, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 15:38
Ritmul de crestere al economiei Statelor Unite este suficient de solid pentru ca Rezerva Federala a SUA (Fed) sa inceapa sa reduca achizitiile de obligatiuni in cursul acestui an si sa incheie acest program anul viitor, a declarat miercuri presedintele Fed, Ben Bernanke.
Declaratiile lui Ben Bernanke confirma ca Rezerva Federala a SUA este din ce in ce mai aproape de retragerea programului lunar de achizitionare a bondurilor de Trezorerie si a obligatiunilor ipotecare, in valoare de 85 de miliarde de dolari, adoptat pentru a incuraja investitiile, crearea de locuri de munca si cresterea economica, transmit AP si Reuters.
De la lansarea acestui program denumit relaxare cantitativa, in luna septembrie 2012, indicele bursier S&P 500 a crescut cu aproape 16% insa rata somajului ramane la un nivel ridicat de 7,5%.
Cresterea economica moderata ar trebui sa duca la o imbunatatire suplimentara a situatiei de pe piata muncii deoarece presiunile s-au atenuat iar rata inflatiei nu va depasi probabil tinta pe termen lung de 2%, a explicat Bernanke.
Anuntul Fed privind reducerea programului de achizitii de obligatiuni reflecta cresterea increderii in sustenabilitatea si soliditatea redresarii.
Bernanke a estimat ca in momentul opririi achizitiilor de obligatiuni, rata somajului in SUA ar fi urmat sa scada in jur de 7%, de la 7,6% in prezent. Daca aceasta estimare se va dovedi a fi prea optimista, Fed ar putea opri reducerea achizitiilor de obligatiuni sau chiar sa le... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 10:25