Actiunile emise de Societatea Nationala Nuclearelectrica vor fi tranzactionate, incepand de luni, 4 noiembrie, la Bursa de Valori Bucuresti, in cadrul Sectorului Titluri de Capital - Categoria 1 actiuni.
Admiterea la tranzactionare a fost aprobata de Consiliul bursei in sedinta de joi, operatiunea avand si avizul consultativ favorabil al Comisiei de Admitere la Tranzactionare (CAT).
Oferta publica primara initiala de vanzare a 10% din actiunile Societatii Nationale Nuclearelectrica s-a derulat in perioada 9 - 20 septembrie 2013 si s-a incheiat cu succes. Fiecarei actiuni care a facut obiectul ofertei Nuclearelectrica i-a fost atasat un drept de alocare. Drepturile de alocare s-au tranzactionat la BVB in perioada 4 - 28 octombrie 2013.
Nuclearelectrica este singurul producator de energie nucleara din Romania. Compania opereaza doua reactoare de tip CANDU-6 ce utilizeaza uraniul natural drept combustibil si apa grea ca moderator si agent de racire.
Societatea detine doua sucursale: Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda si Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitesti, care produce combustibilul necesar operarii celor doua reactoare. Prin operarea celor doua Unitati, fiecare cu o capacitate de 706 MWh, Nuclearelectrica acopera aproximativ 20% din necesarul de energie la nivel national. mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 09:55
Oferta publica initiala de vanzare a unui pachet de 15% din actiunile Romgaz, care se desfasoara in perioada 22-31 octombrie, poate constitui pentru micii investitori atat o oportunitate de investitie pe termen lung, cat si o buna ocazie speculativa, considera analistii de la Tradeville.
Din ampla analiza efectuata de specialistii Tradeville reiese ca cei mai avantajati investitori vor fi cei care vor subscrie in primele cinci zile, pentru ca vor beneficia si de un discount de 5%. Analistii estimeaza un randament al dividendului de 12.3%, la pretul minim din oferta. De asemenea, dintre punctele atratctive ale ofertei trebuie retinut si faptul ca Romgaz este cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est si ca vorbim de un beneficiar direct al liberalizarii pietei gazelor din Romania, al caror pret urmeaza sa se scumpeasca de aproape trei ori in urmatorii sapte ani. Un alt punct forte consta in productia stabila, cu potentiala expunere la zacamintele din Marea Neagra si alte surse neconventionale. De asemenea, tot pentru cumpararea de actiuni pledeaza si marjele de profitabilitate ridicate (29% in 2012) si situatia financiara solida (lichiditati de peste 2 miliarde RON, fara datorii).
Radiografia companiei in contextul listarii
Listarea S.N.G.N. Romgaz, cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est, se desfasoara intr-un context de piata favorabil burselor de actiuni, in care ridicarea plafonului de... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 12:03
Cea mai profitabila companie de stat din Romania, Romgaz, ajunge marti pe Bursa. Guvernul a facut demersurile necesare pentru listarea a 15% din actiunile companiei la un pret cuprins intre 24 si 32 lei/titlu. Listarea va aduce Bursa de Valori Bucuresti "pe verde", la fel cum s-a intamplat si in cazul Ofertei Publice Initiale la Nuclearelectrica, dar ce se intampla dupa ce investitorii isi incaseaza dividendele?
Guvernul a decis, intr-o sedinta extraodinara care a avut loc vineri, conditiile listarii pe bursa a unui pachet de 15% din actiunile Romgaz. La pretul stabilit de autoritati, intre 24 si 32 lei/titlu, suma maxima pe care statul o poate obtine din aceasta vanzare este de 1,85 miliarde de lei adica putin peste 415 milioane de euro. Oferta va avea loc intre 23 si 31 octombrie, insa ordinele vor putea fi preluate de astazi, urmand a se opera in sistem incepand de miercuri.
"Un pret de 24 de lei /actiune ar insemna o capitalizare de aproximativ 2 miliarde euro pentru Romgaz. Tinand cont de capitalizare Petrom, pare interesant", a declarat pentru Business24 brokerul Adrian Manaila, proprietarul firmei de brokeraj SSIF Elda Invest Galati.
Investitorii institutionali au la dispozitie 85% din oferta, in vreme ce micii investitori au repartizat un procent de 15%. Pentru investitorii mici care doresc pana la 10.000 actiuni vor fi acordate discounturi de 5% in prima saptamana si de 3% pentru cele introduse in a doua saptamana.
Nuclearelectrica, primul IPO din... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 13:32
Guvernul s-a angajat sa lanseze oferta publica initiala de listare a 10% din actiunile Romgaz la Bursa de Valori Bucuresti pana la mijlocul lunii noiembrie, potrivit scrisorii de intentie publicate pe site-ul Fondului Monetar International (FMI).
Din programul de privatizari asumat in fata FMI in urma ultimei vizite, Guvernul a bifat listarea a 10% din actiunile Nuclearelectrica in luna septembrie.
Urmeaza listarea a 10% din actiunile producatorului de gaze Romgaz la mijlocul lunii noiembrie.
Programul va continua cu privatizarea pachetului majoritar de actiuni ale furnizorului si distribuitorului de energie Electrica, iar oferta initiala de listare va avea loc pana la finele luni mai 2014. Pentru pregatirea listarii, cel putin trei din cele cinci filiale de servicii Electrica Serv vor fi separate de companie, pentru a intra in lichidare. De asemenea, vor fi separate si participatiile pe care le mai are Electrica la filialele deja privatizate.
Totodata, un pachet de 15% din Complexul Energetic Oltenia va fi listat la bursa, inainte de o privatizare a pachetului majoritar de actiuni, se mai arata in documentul citat. Oferta publica initiala va avea loc pana la finele lunii iunie 2014, dupa auditarea rezultatelor financiare aferente anului 2013 si dupa ce va fi realizat un studiu privind rezervele de carbune.
In plus, oferta initiala de vanzare a unui pachet de 10% din Hidroelectrica, blocata in instanta, va fi lansata pana la finele lunii iunie 2014.
In... mai mult
Luni, 07 Octombrie 2013, ora 14:03
Producatorul de energie Nuclearelectrica debuteaza vineri pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Oferta publica initiala pentru listarea a 10% din Nuclearelectrica s-a derulat in perioada 9-20 septembrie si s-a incheiat la pretul minim de subscriere de 11,2 lei/actiune. Statul roman a atras astfel 63 de milioane de euro (281,87 milioane de lei).
Depozitarul Central a anuntat joi ca a inregistrat in sistemul de compensare - decontare si registrul RoClear drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica. mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 09:28
Compania de stat Nuclearelectrica a vandut 10% din actiuni prin oferta initiala pe Bursa, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro), suma minima vizata prin aceasta operatiune, titlurile fiind emise printr-o majorare de capital la care FP a participat cu 30,6 milioane lei (6,8 milioane euro).
Nuclearelectrica a atras 312,4 milioane lei (69,8 milioane euro) printr-o majorare de capital in care a emis actiuni reprezentand 11,077% din capitalul social.
Un pachet de 10% din actiuni a fost scos la vanzare la bursa printr-o oferta publica initiala in vederea listarii, iar diferenta de 1,077% din titluri a fost cumparata de Fondul Proprietatea (FP), in baza dreptului de preferinta.
Prin oferta derulata la bursa, valoarea ofertei era cuprinsa intre 281,8 milioane lei si 379,4 milioane lei, in functie de preturile la care puteau fi cumparate titlurile, respectiv intre 11,2 lei si 15 lei.
In cadrul ofertei, investitorii institutionali si investitorii mari de retail au cumparat actiunile la pretul de 11,2 lei, pretul minim din oferta, iar micii investitori de retail la preturi de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) si 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).
Investitorilor institutionali le-au fost alocate 85% din oferta, investitorii mari de retail au avut destinat un pachet de 5% din titluri, iar micii investitori 10%.
Astfel, investitorii institutionali au participat cu 241,5... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 10:56
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, va sustine, luni, o conferinta de presa privind oferta publica initiala Nuclearelectrica.
La conferinta vor mai participa seful Directiei Generale de Privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitrascu, si un reprezentant al Sindicatului de Intermediere.
Oferta publica initiala de vanzare a 10% din Nuclearelectrica s-a incheiat cu succes, actiunile fiind suprasubscrise, atat pe transa investitorilor mici, cat si pe cea a investitorilor institutionali, au declarat, vineri, pentru Agerpres, surse din piata de capital.
"Subscrierile s-au incheiat astazi (vineri - n.r.) la ora 13.00 si la aceasta ora (13.45 - n.r.) inca se preiau ordinele pentru a fi inregistrate in sistem. Oferta a fost suprasubscrisa, deci va fi declarata un succes. Anuntul oficial va fi facut luni, 23 septembrie, cand va fi anuntat pretul si gradul de alocare", au spus sursele citate.
Vineri a fost ultima zi in care investitorii interesati de actiunile Nuclearelectrica au mai putut efectua subscrieri in cadrul ofertei publice initiale de vanzare a 10% din titlurile producatorului de energie.
In ce conditii oferta poate fi considerata un succes
Oferta a inceput la 9 septembrie si a fost programata sa dureze doua saptamani.
Pretul de subscriere este intre 11,2 lei si 15 lei pe actiune. 85% din oferta este dedicata investitorilor institutionali, 10% este transa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 09:20
Oferta publica initiala de vanzare a 10% din Nuclearelectrica s-a incheiat cu succes, actiunile fiind suprasubscrise atat pe transa investitorilor mici, cat si pe cea a investitorilor institutionali, au declarat, vineri, pentru Agerpres, surse din piata de capital.
"Subscrierile s-au incheiat astazi (vineri - n.r.) la ora 13.00 si la aceasta ora (13.45 - n.r.) inca se preiau ordinele pentru a fi inregistrate in sistem. Oferta a fost suprasubscrisa, deci va fi declarata un succes. Anuntul oficial va fi facut luni, 23 septembrie, cand va fi anuntat pretul si gradul de alocare", au spus sursele citate.
Vineri a fost ultima zi in care investitorii interesati de actiunile Nuclearelectrica au mai putut efectua subscrieri in cadrul ofertei publice initiale de vanzare a 10% din titlurile producatorului de energie.
Oferta a inceput la 9 septembrie si a fost programata sa dureze doua saptamani.
Pretul de subscriere este intre 11,2 lei si 15 lei pe actiune. 85% din oferta este dedicata investitorilor institutionali, 10% este transa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari.
Oferta va fi considerata un succes daca sunt indeplinite, cumulat, urmatoarele conditii: oferta sa fie subscrisa in proportie de 100% si actiunile sunt admise la tranzactionare in cadrul unui sistem administrat de BVB.
Nuclearelectrica opereaza centrala nucleara de la Cernavoda, unde sunt in functiune, in prezent, doua reactoare nucleare cu o putere cumulata de 1.400 de MW, care... mai mult
Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 14:47