Compania petroliera azera de stat SOCAR este inca interesata de preluarea combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea si analizeaza aceasta oportunitate, a declarat, luni, Hamza Karimov, seful SOCAR Romania.
"Ne uitam cu interes la Oltchim, care este un proiect important pentru statul roman. SOCAR in continuare analizeaza aceasta oportunitate, dar nu exista o opinie concreta in acest sens", a spus reprezentantul companiei azere.
Potrivit acestuia, partea romana si filiala din Romana au trimis deja toate datele tehnice referitoare la Oltchim catre compania-mama, care va analiza oportunitatea si va lua o decizie finala.
"Noi avem un alt combinat petrochimic in Turcia, Petchim, si am planificat investitii de 6-7 miliarde de euro intr-o rafinarie in Turcia, tot pe partea de petrochimie. Avantajul Oltchim este ca poate produce mai ieftin", a precizat Karimov.
Termenul pentru depunerea ofertelor de catre investitorii interesati sa cumpere Oltchim a fost 6 iunie 2014, dar niciun investitor interesat nu s-a inscris in cursa. Guvernul nu va inchide niciodata Oltchim, iar daca niciun investitor nu va depune oferte pana pe 6 iunie, procesul de privatizare va fi prelungit, a declarat, la inceputul lunii iunie, Constantin Nita, ministrul Economiei.
"Am un mesaj foarte clar: Guvernul nu va inchide niciodata Oltchim. Este o companie viabila, care are piata si care trebuie restructurata, lucru care este posibil", a spus Nita.
Acesta mentiona atunci ca Executivul are... mai mult
Luni, 23 Iunie 2014, ora 15:09
Planul de reorganizare pentru Oltchim SA din Ramnicu Valcea, societate aflata in insolventa, ar putea fi finalizat pana in octombrie, a declarat sambata Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim.
"Probabil ca vom fi gata in octombrie cu un plan de reorganizare care sa fie confirmat de judecatorul sindic", a afirrmat Piperea la postul de televiziune Antena 3.
Acesta a aratat ca, in momentul de fata, exista "cel putin trei investitori care au facut oferte cu cifre, cu numere", iar pe langa aceste oferte concrete "mai sunt cel putin sapte care sunt in stadiul de scrisoare de intentie".
Dupa ce vor fi selectate trei sau patru oferte din cele zece prezentate, urmeaza o procedura de "due diligence" "pe care fiecare trebuie sa si-o efectueze" si faza de negociere efectiva.
"Intre timp, noi vom fi constituit SPV-ul (Oltchim 2 - n.r.), vom fi pregatit planul de reorganizare si discutiile cu creditorii", a adaugat administratorul judiciar al Oltchim, precizand ca acesta este procesul pe care-l anticipeaza ca va fi derulat pana in octombrie.
Potrivit Ministerului Economiei, din structura actuala a Oltchim SA se va desprinde o structura functionala din punct de vedere tehnic si productiv - Oltchim SPV, societate cu personalitate juridica distincta de Oltchim SA.
Oltchim SPV va fi o societate avand ca asociat unic Oltchim SPV - societate in insolventa, cu aport integral constituit de aceasta din urma, sub forma de aport in natura si numerar. In schimbul... mai mult
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 17:00
Reprezentantii Fondului Monetar International ar fi cerut, potrivit unor surse citate de Antena3, privatizarea sau inchiderea combinatului Oltchim.
Intre timp, protestele continua, marti, la combinatul din Ramnicu Valcea, unde 500 de angajati au intrat in greva.
Mihai Balan, actual director al CET Govora, a fost numit, la inceputul lunii octombrie, in pozitia de director general al combinatului Oltchim. Balan spune ca printre responsabilitatile sale se numara plata salariilor restante si "aducerea combinatului pe un palier care sa permita o privatizare foarte buna".
Oltchim, in primele noua luni, si-a scazut masiv veniturile si si-a marit datoriile, pana la 1,97 de miliarde de lei. Primele noua luni din 2012 au insemnat pentru Oltchim venituri in scadere cu 47% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 721,9 milioane de lei.
La sfarsitul lunii septembrie, combinatul avea datorii cu scadenta de pana la un an de 1,97 miliarde de lei, cu 27,4% mai mari fata de finalul anului 2011. Datoriile cu perioada mai mare de un an se ridicau, in perioada mentionata, la 677,2 milioane de lei, in scadere cu 31,5%. mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 09:36
Vanzarea combinatului chimic Oltchim, cea mai recenta privatizare de tip sell-off (vanzare a unei unitati neprofitabile la un pret redus), se desfasoara cu sincope, in contextul unei situatii economice dificile si a intereselor electorale.
Insa toata aceasta situatie nu va face decat sa mentina scepticismul investitorilor, remarca revista Business New Europe, citata de Agerpres.
Combinatul chimic este in prezent subiectul unei dispute intre noul guvern si "un magnat media pitoresc si controversat".
Productia Oltchim a fost suspendata in luna august pentru o datorie de peste 400 milioane de euro catre stat si furnizorii de energie.
Privatizarea Oltchim, pe fondul unui context economic si politic nefavorabil
Privatizarea Oltchim se desfasoara intr-un context economic si politic incert, conform Business New Europe. La inceputul acestui an, in Romania au fost impuse o serie de masuri de austeritate, urmate de proteste de strada. Au avut loc schimbari pe plan politic, iar Romania a fost criticata pe plan extern pentru modalitatea de actiune a guvernului Ponta, care a incercat sa-l demita pe presedintele Traian Basescu.
In vara acestui an, Romania a fost afectata si de seceta. Productia de porumb din 2012 va fi cu 60% mai mica fata de cea inregistrata anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
Seceta din Romania: Suntem tara cea mai afectata din Europa
Problemele aparute in cadrul procesului de privatizare a companiei Oltchim
La... mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 14:45
Victor Ponta ironizeaza situatia de la Oltchim: "este o privatizare romaneasca". Premierul a declarat ca nu exclude posibilitatea ca privatizarea sa nu fie finalizata vineri.
"Nu exclud nici varianta sa nu fie finalizata procedura. Ne pregatim pentru ambele variante. In functie de rezultatul de maine putem, dupa aceea, sa stim daca trecem la procedura de preluare practic de catre noul actionar sau daca trecem la o alta procedura de administrare speciala".
De asemenea, Constantin Roibu, fostul director Oltchim, a spus la Romania TV, ca Boureanu "are o datorie de 280.000 de euro fata de Oltchim".
Fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, a confirmat declaratia lui Victor Ponta, potrivit careia, ar fi avut o intalnire cu vicepresedintele PDL, Cristian Boureanu si cu Adriean Videanu. In schimb, el sustine ca nu au discutat despre privatizarea Oltchim.
Potrivit lui Roibu, cu Boureanu a discutat despre niste datorii pe care acesta le are catre Oltchim si pe care trebuie sa le plateasca. De asemenea, cu Videanu ar fi vorbit despre un memorandum, despre care acesta nu isi mai aducea aminte. Intalnirea a avut loc miercuri. "Am avut intalniri, dar nu am discutat despre privatizarea Oltchimului si nu au fost intalniri secrete. Atata timp cat te intalnesti intr-o cafenea, in timpul zilei, in mijlocul Bucurestiului, nu poate fi secreta", a spus Roibu.
Al doilea termen pentru depunerea ofertelor de privatizare a combinatului Oltchim nu a adus schimbari in ceea ce... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 12:13
Managementul Oltchim va colabora fara rezerve cu noul actionar majoritar, dupa finalizarea procesului de privatizare, pentru ca societatea sa ramana un agent economic de prim rang in economia nationala si ca sa se asigure securitatea economica si sociala in judetele Valcea si Arges.
"Managementul Oltchim SA saluta initiativa autoritatilor de a continua procesul de privatizare si aparitia anuntului pentru depunerea, in luna septembrie 2012, a ofertelor finale pentru preluarea de catre un investitor privat a pachetului de actiuni detinut de statul roman la societate.
Totodata, va sprijini pe deplin orice potential ofertant, in limitele legii si atributiilor sale, pentru a desfasura analizele preliminare asupra societatii, necesare elaborarii ofertelor finale in procesul de privatizare", se subliniaza intr-un comunicat de presa.
Potrivit acestuia, managementul Oltchim "este pregatit si deschis sa colaboreze fara rezerve cu investitorul privat, respectiv noul actionar majoritar dupa finalizarea procesului de privatizare, indiferent cine va fi acest investitor desemnat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri in urma procedurii de selectie".
Ofertele de privatizare trebuie depuse pana la 13 septembrie
Oltchim urmareste continuarea activitatii, atat in perioada de pana la privatizare cat si dupa aceea, astfel incat "societatea sa ramana un agent economic de prim rang in economia nationala si sa se asigure securitatea economica si sociala in... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 16:25
Combinatul Oltchim va intra in administrare speciala in vederea privatizarii ulterioare a societatii, a declarat, miercuri, Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).
"Oltchim va fi introdusa in administrare speciala, iar procedura va fi demarata in zilele urmatoare. Administrarea speciala presupune analizarea situatiei companiei si gasirea unor mecanisme financiare prin care sa fie rezolvata situatia societatii si sa fie platite salariile restante. Apoi combinatul va fi privatizat", a aratat Vulpescu.
De asemenea, acesta a spus ca intentioneaza sa privatizeze Oltchim la pachet cu Arpechim primind de la Petrom un acord de principiu in acest sens.
"Incercam sa privatizam Oltchim la pachet cu Arpechim. Petrom e de acord de principiu", a aratat Vulpescu.
Seful OPSPI a adaugat ca dintre investitorii interesati de Oltchim, doi au un potential real de a investi in companie.
Sindicatul Oltchim solicita Ministerului Economiei stabilirea unui program coerent de masuri care sa vizeze privatizarea societatii in sistem integrat cu Rafinaria Arpechim si plata salariilor restante, a declarat miercuri, presedintele sindicatului din combinat, Mihai Diculoiu.
Peste 400 de sindicalisti si angajati ai societatii Oltchim picheteaza, miercuri, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in urma intarzierilor la plata salariilor cu doua luni si a blocarii activitatii combinatului, potrivit unui comunicat transmis... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 12:11
Companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploiesti si Aisa Invest din Cluj au depus oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT), potrivit declaratiei sefului OPSPI, Florin Vladan.
Seful OPSPI a precizat ca in aproximativ doua saptamani va fi elaborat caietul de sarcini, in care va fi inclus si pretul de pornire a licitatiei. Aceasta etapa va fi urmata de o perioada de 30 de zile in care companiile vor putea depune ofertele angajante.
Producatorul rus de energie electrica TISE (Tehnolgies Investments Services Energy), cu capital majoritar de stat, a fost infiintat la Moscova in 2003, avand ca actionari companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz, ultima subsidiara a Gazprom.
Firma Aisa Invest este controlata indirect de omul de afaceri Stefan Vuza si administreaza grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR). Din grupul SCR fac parte firmele Chimcomplex Borzesti, Somes Dej, Iaritex, Uzuc Ploiesti, Nova Textile Bumbac Pitesti, Sinterom Cluj-Napoca, Caromet Caransebes, Contactoare Buzau si Inav Bucuresti.
Firma de constructii-montaj Pegamont este controlata in proportie de 70% de o persoana fizica din Ploiesti, Mircea Apostolescu. Firma a derulat lucrari pentru companii precum Petrom, Transgaz, Conpet, Petromservice sau Rominserv.
Aisa Invest din Cluj este detinuta de omul de afaceri Stefan Vuza.
Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Oltchim, cu 54% din actiuni,... mai mult
Marti, 17 Aprilie 2012, ora 16:02
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a primit joi delegatia companiei ruse TISE, care este interesata in achizitionarea pachetului majoritar pe care statul roman il va vinde anul viitor la compania Oltchim Ramnicu Valcea.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, delegatia rusa a fost condusa de directorul general TISE, G. Galustyan.
"In cadrul discutiilor, reprezentantii TISE si-au aratat disponibilitatea de a cumpara combinatul Oltchim si de a continua investitiile, in vederea retehnologizarii. Ministrul Ion Ariton le-a prezentat calendarul de privatizare a companiei Oltchim, care prevede finalizarea procesului in 30 aprilie 2012 si a invitat compania rusa sa participe la licitatia ce va fi organizata", se arata in comunicatul MECMA.
TISE este o companie de productie si investitii in domeniul energiei, cu capital majoritar de stat, infiintata in 2003, la Moscova. Intre actionarii sai se afla companiile Tehnopromexport, Zarubejneft si Zarubejneftegaz.
Oltchim din Ramnicu Valcea este cea mai importanta unitate din industria petrochimica din Romania, lider in Europa Centrala si de Est la PVC, soda caustica, polioli si plastifianti.
Societatea are ca actionar majoritar statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care detine 54,80% din actiuni.. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 18:23