China a promis luni ca-si va reduce si mai mult tarifele vamale, isi va majora importurile si isi va deschide economia, pentru a contracara criticile conform carora practicile sale comerciale sunt "incorecte", transmit BBC, Reuters si DPA.
Intr-un discurs rostit la Expozitia comerciala internationala de la Shanghai (CIIE), presedintele Xi Jinping a aparat de asemenea comertul mondial liber, care, sustine oficialul chinez, "este atacat". Comentariile sale sunt vazute ca o referire la SUA, pe fondul razboiului comercial dintre primele economii ale lumii.
"Intr-o lume in care globalizarea economica se adanceste, practicile legii junglei si conceptul 'invingatorul ia totul' reprezinta doar o fundatura. O crestere cuprinzatoare pentru toata lumea este cu siguranta calea de urmat", a afirmat Xi.
Expozitia comerciala internationala de la Shanghai reprezinta cea mai mare incercare a Chinei de a arata lumii - si in special Statelor Unite - ca economia sa se deschide din ce in ce mai mult. Evenimentul, care are loc in perioada 5-10 noiembrie, este menit sa dea un impuls de miliarde de dolari importurilor. Sunt prezenti expozanti din 140 de state si regiuni, inclusiv 404 din Japonia, cea mai importanta delegatie. Din SUA participa 136 de companii, inclusiv Google, Dell, Ford si General Electric.
Multe state dezvoltate au refuzat sa-si trimita oficiali de rang inalt la Shanghai. Din G20 (grupul tarilor bogate si al principalelor economii emergente) numai Rusia a trimis un... mai mult
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 10:15
Un razboi comercial total intre SUA si China ar putea reduce volumul comertului global cu 17,5%, a avertizat miercuri Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
Prezent la reuniunea anuala a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale, care se desfasoara saptamana aceasta la Bali, Indonezia, presedintele OMC, Roberto Azevedo, a declarat ca escaladarea conflictului ar putea taia in medie 1,9% din economia mondiala, transmite DPA.
Calculele FMI arata ca, atat SUA, cat si China, sufera din cauza disputei comerciale: tarifele vamale anuntate la bunuri in valoare de 360 de miliarde de dolari, precum si cele pentru masini si componente auto vor taia 0,9% din PIB-ul SUA si 0,6% din cel al Chinei.
Deocamdata, razboiul comercial nu a atins punctul culminant, a explicat Azevedo, adaugand ca nu exista semne ca ar exista un dialog constructiv intre prima si a doua economie mondiala.
Seful OMC a dat asigurari ca este deschis la cererile SUA si ale presedintelui Donald Trump de reformare a sistemului comercial global.
"Acest proces avanseaza oricum", chiar daca exista opinii diferite pe acest subiect intre membrii OMC, a precizat Azevedo.
Luna trecuta, OMC si-a redus estimarile privind cresterea comertului mondial in 2018 si 2019, din cauza efectelor economice directe ale razboiului comercial.
Potrivit celor mai recente prognozele ale OMC, in acest an comertul mondial va inregistra o crestere de 3,9%, mai putin decat avansul de 4,4% preconizat in luna aprilie,... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 17:07
Uniunea Europeana si China au semnat luni la Beijing prima lor declaratie comuna din 2015, in urma unei reuniuni intre presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, presedintele Consiliului European Donald Tusk si premierul chinez Li Keqiang, transmite dpa.
Documentul de opt pagini abordeaza diferite aspecte, de la Siria si Afganistan pana la productia mondiala de otel, cuprinzand de asemenea o declaratie suplimentara privind schimbarile climatice si energiile regenerabile. Semnarea unui astfel de document nu a fost posibila in 2016 si 2017 pe fondul dezacordurilor cu privire la Marea Chinei de Est.
In ce priveste clima, China si UE evita sa critice direct SUA - care si-au anuntat anul trecut retragerea din acordul de Paris privind schimbarile climatice -, dar subliniaza, in comunicatul comun de dupa reuniune, ca acordul din 2015 a demonstrat ca "multilateralismul poate reusi sa construiasca solutii corecte si eficiente pentru cele mai importante probleme globale actuale".
Cele doua parti isi reafirma totodata angajamentul fata de crearea unui mecanism pentru transferul a 100 de miliarde de dolari anual din tarile bogate catre cele mai sarace pentru a le ajuta sa se adapteze schimbarilor climatice, initiativa contestata intens de SUA.
China si UE promit de asemenea sa coopereze indeaproape pentru a promova solutii eficiente la problema emisiilor din domeniul aviatiei si al transporturilor si sa caute noi modalitati de cooperare in ce priveste comertul cu... mai mult
Luni, 16 Iulie 2018, ora 16:28
China face presiuni asupra Uniunii Europene pentru o declaratie comuna in termeni duri impotriva politicilor comerciale ale presedintelui american Donald Trump, au declarat agentiei Reuters mai multi oficiali europeni.
Insistentele Beijingului se lovesc insa de rezistenta la Bruxelles.
La Beijing urmeaza sa aiba loc pe 16-17 iulie summit-ul China-Europa; acolo, precum si la Bruxelles si la Berlin, oficiali chinezi de rang inalt - inclusiv vicepremierul Liu He si consilierul de stat Wang Yi - propun blocului european o alianta si ofera ca gest de bunavointa o deschidere mai mare a pietei chineze.
Una dintre ideile promovate este o actiune comuna impotriva Statelor Unite, la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).
Cinci functionari si diplomati europeni sustin insa, potrivit agentiei Reuters, ca UE a respins ideea coalizarii cu China impotriva Americii. Se asteapta ca la summit - la care vor participa presedintele Chinei, Xi Jinping, premierul Li Keqiang si oficiali europeni - sa se adopte doar un comunicat despre angajamentul partilor fata de sistemul comercial multilateral si sa se faca promisiuni privind crearea unui grup de lucru pentru modernizarea OMC.
Intr-un cadru privat, Liu He a afirmat, potrivit Reuters, ca tara sa este gata sa stabileasca pentru prima data ce sectoare poate deschide pentru investitiile europene. Presa chineza a promovat mesajul ca Uniunea Europeana este de partea Chinei.
Intr-un comentariu difuzat luni, agentia oficiala de... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2018, ora 09:11
Escaladarea tensiunilor comerciale intre marile puteri economice mondiale si amenintarea revenirii protectionismului risca sa compromita cresterea solida a comertului mondial, preconizata la 4,4% in acest an, a avertizat joi directorul Organizatiei Mondiale a Comertului, Roberto Azevedo.
Timp de un deceniu dupa criza financiara, ritmul de crestere a comertului mondial a fost unul modest, cu un avans mediu de 3% pe an.
Insa anul trecut, comertul mondial a crescut cu 4,7%, mult peste estimarile initiale privind un avans de 3,6%, urmand ca in acest an sa inregistreze o crestere de 4,4%, urmata de un avans de 4% in 2019, transmite AFP.
"Cresterea puternica a comertului pe care o inregistram in prezent va fi vitala pentru a sustine cresterea si relansarea economica precum si pentru a sustine crearea de locuri de munca.
Totusi, aceste progrese importante ar putea fi rapid compromise daca guvernele recurg la politici comerciale restrictive, in special in contextul masurilor si contramasurilor care ar putea conduce la o escaladare imposibil de gestionat", a declarat directorul general de la OMC, Roberto Azevedo.
In ultimele saptamani, SUA si China, primele doua economii ale lumii, s-au amenintat reciproc cu impunerea unor tarife vamale in valoare de zeci de miliarde de dolari, ceea ce a dat nastere la ingrijorari ca Washingtonul si Beijingul ar putea declansa un razboi comercial cu consecinte importante asupra economiei mondiale.
Economistii OMC au imbunatatit... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2018, ora 15:24
Statele membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) trebuie sa colaboreze pentru a preveni ca Statele Unite sa nimiceasca OMC si trebuie sa se opuna taxelor suplimentare anuntate de Washington, ca raspuns la presupuse incalcari ale drepturilor de proprietate intelectuala de catre China, a afirmat Zhang Xiangchen, reprezentantul Beijingului la OMC.
"Statele membre OMC trebuie impreuna sa inchida bestia inapoi in cusca regulilor OMC", a declarat Zhang Xiangchen la o reuniune a organismului comercial mondial, referindu-se la un angajament anterior al SUA ca nu vor utiliza astfel de taxe fara a obtine intai aprobarea Organizatiei Mondiale a Comertului, transmit Reuters si Xinhua.
"Unilateralismul este in mod fundamental incompatibil cu OMC, cum ar fi focul si apa. Pe o mare deschisa, daca barca se rastoarna, nimeni nu este sigur ca nu se va scufunda. Nu ar trebui sa stam si sa ne uitam cum cineva nimiceste barca. OMC este sub asediu si toti trebuie sa o aparam", a explicat reprezentantul Beijingului la OMC.
Vineri, China a cerut SUA "sa se retraga de pe marginea prapastiei", in timp ce ambasada sa la Washington a dat asigurari ca Beijing-ul "va lupta pana la sfarsit" in orice razboi comercial cu Statele Unite, dupa ce presedintele Donald Trump a semnat, joi, un decret prezidential privind introducerea de tarife vamale care vor viza importuri venite din China in valoare de pana la 60 de miliarde de dolari.
Washingtonul acuza China de furt de proprietate... mai mult
Luni, 26 Martie 2018, ora 16:04
China a cerut vineri Statelor Unite ale Americii sa retraga "cat mai curand posibil" noile taxe impuse la importurile de otel si aluminiu anuntate de administratia Trump, deoarece "vor avea un grav impact" asupra comertului international, relateaza agentia EFE.
Ministerul chinez al Comertului a avertizat, intr-un comunicat, ca va lua masuri impotriva taxelor de 25% aplicate de SUA la importurile de otel si de 10% la cele de aluminiu, taxe ce vor afecta toate tarile care vand in State, cu exceptia, pentru moment, a Canadei si Mexicului.
"China insista ca SUA sa respecte autoritatea sistemului multilateral de comert si sa retraga respectivele masuri cat mai repede posibil", a afirmat directorul Departamentului de investigatii comerciale al Ministerului Comertului, Wang Hejun.
Presedintele american, Donald Trump, a explicat ca, prin introducerea acestor taxe, incearca sa protejeze industria otelului si pe cea a aluminiului, "vitale pentru securitatea nationala".
In opinia lui Wang, acest argument este "nejustificat" si se opune ordinii comerciale a Organizatiei Mondiale a Comertului si, de aceea, a reiterat "opozitia ferma a Chinei fata de aceste masuri care vor avea un impact grav" la nivel international.
La randul sau, Asociatia Fierului si Otelului din China (CISA) si-a manifestat vineri opozitia fata de noile taxe, care "violeaza normele OMC si perturba ordinea comerciala internationala".
"Cu aceasta scuza privind protejarea industriei siderurgice... mai mult
Vineri, 09 Martie 2018, ora 11:32
Acordarea statutului de economie de piata functionala Chinei ar avea un impact urias asupra industriei siderurgice din Europa. In aceasta situatie, in Romania s-ar putea pierde pana la 200.000 de locuri de munca, spun marii producatori.
De fapt, intreaga industrie siderurgica din Europa este in alerta. Importurile de otel din China si Belarus au destabilizat piata, provocand pierderea a 85.000 de locuri de munca in sector.
Pretul de dumping la care este livrat otelul produs in China ii face pe reprezentantii siderurgistilor europeni sa ceara masuri de protectie comerciala in fata asaltului dat de concurenta din afara blocului comunitar.
Plan de urgenta
Reprezentantii Asociatiei Europene a Otelului (Eurofer) cred ca guvernele statelor membre UE trebuie a vina cat mai urgent cu un set de masuri menite sa protejeze industria siderurgica de pe continent.
"Pentru a evita daunele iminente si ireparabile asupra industriei siderurgice din Uniunea Europeana, factorii de decizie trebuie sa ia masuri imediate, folosind un set complet de instrumente de protectie comerciala disponibile, inclusiv accelerarea aplicarii acestor masuri", arata reprezentantii Eurofer.
Din 2008 si pana in prezent, sectorul siderurgic european a redus cu 20% numarul locurilor de munca, 5000 de disponibilizari fiind facute numai in ultimul trimestru.
De altfel, vizita presedintelui chinez Xi Jinping in Anglia, de luna trecuta, a fost marcata de ample proteste ale siderurgistilor britanici,... mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 11:37
Discutiile privind o salvare financiara a Uniunii Europene de catre China nu sunt decat un 'bla-bla mediatic', au apreciat joi responsabili politici si economici reuniti la Forumul Economic Mondial din statiunea elvetiana Davos, relateaza AFP.
"Din punctul meu de vedere (...), acesta nu este decat un bla-bla mediatic", a spus directorul general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Pascal Lamy.
"Nu cred nicio secunda ca vor exista negocieri intre guvernul chinez si europeni asupra urmatorului subiect: :noi va vom cumpara datoria daca voi veti face asta sau asta", a adaugat el.
Potrivit lui Lamy, Beijingul "nu face acest lucru nici macar cu SUA'. "Ei achizitioneaza parti din datoria americana fara a pune conditii. Prin urmare, nu cred acest lucru", a subliniat el.
Liderii din UE, care este afectata de o criza a datoriilor publice fara precedent, s-au indreptat spre China, care detine unele din cele mai mari rezerve de valuta - 3.200 de miliarde de dolari (2.430 de miliarde de euro) -, pentru a investi in fondul european de salvare.
China nu a anuntat pana in acest moment niciun angajament ferm privind dorinta sa a furniza sprijin financiar, limitandu-se la a indica faptul ca va continua 'sa sustina eforturile Europei' pentru a pune capat crizei datoriilor.
Robert Greifeld, presedintele bursei americane de valori Nasdaq, a exclus la randul sau posibilitatea salvarii zonei euro de catre China.
"Definim China ca o tara in dezvoltare si in acelasi... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 17:28