Strategia energetica a regiunii poate fi schimbata datorita OMV Petrom si a resurselor descoperite in Marea Neagra, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu.
Presedintele Traian Basescu l-a primit, miercuri, la Cotroceni, pe vicecancelarul austriac Michael Spindelegger, conform Mediafax.
Presedintele a spus ca prospectiunile in Marea Neagra vor continua anul viitor. "Trebuie sa ne gandim la proiecte alternative", a aratat seful statului.
Rezervele potentiale de gaze din Marea Neagra, precum si posibililele zacaminte de gaze de sist ar putea asigura consumul intern al Romaniei, a declarat, in luna aprilie, presedintele ANRM, Alexandru Patruti.
Gazele din Marea Neagra si cele de sist ar putea asigura consumul intern
Alexandru Patruti a declarat ca rezervele certe de gaze naturale din Romania se ridica la aproximativ 100 miliarde metri cubi. Romania consuma anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.
Cei mai mari producatori de gaze din Romania sunt companiile Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura peste 90% din productie, diferenta fiind importata in principal de la firme agreate de grupul rus Gazprom. Productia interna asigura 75% - 80% din consum.
Rezerva de gaze din Marea Neagra, "o descoperire de importanta mondiala", asa cum o descrie seful OMV, Gerhard Roiss, ar putea conduce, dupa 2020, la o schimbare radicala pe piata energetica locala: preturi mai mici la gaze, reducerea dependentei fata de importuri si castiguri anuale... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 17:16
Romania ar putea sa isi asigure independenta energetica cu investitii anuale de 3-4 miliarde euro pana in 2030, este de parere directorul general OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
"Industria energetica din Romania are un potential deosebit, nu numai de a sigura resursele necesare Romaniei, dar are si potentialul de a fi un factor de crestere economica.
In primul rand pentru ca avem un mix de resurse primare potentiale foarte ridicat, de la petrol, gaze, suntem singurul producator in sud-estul Europei, la hidro, la nucleara, la partea de carbune. Nu mai vorbesc de partea de regenerabile, care a inceput acum", a declarat Gheorghe in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.
Directorul general OMV Petrom a mai aratat ca dependenta fata de importuri va creste in timp la aproximativ 50% din consum, in absenta investitiilor.
"Dependenta de importuri ar putea creste de la circa 20% in 2010 la 50% in anul 2030. Aceasta daca noi nu facem acele investitiile necsare pentru a creste productia locala astfel incat sa ne asiguram o pozitie de independenta strategica energetica.
Acest lucru presupune ca de astazi pana in anul 2030 sa investim circa 3-4 miliarde de euro pe an in tot ce inseamna petrol si gaze, toate celelalte industrii, nucleara, hidro si regenerabile, si in eficienta energetica", a afirmat Mariana Gheorghe.
Directorul OMV Petrom: Discutam cu statul despre redevente
In opinia sa, aceste investitii ar urma sa fie finantate in mare parte de... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2012, ora 12:19
Premierul spune ca statul va negocia un pachet de masuri cu OMV-Petrom. Compania conditioneaza investitiile de un mediu favorabil. Analistii sustin ca niciunul dintre participanti nu se afla in postura de "a da cu pumnul in masa".
Guvernul si OMV vor incepe in perioada imediat urmatoare negocierile pe un pachet de masuri prin care ambele parti sa castige, autoritatile asteptand ca investitorul sa ajute Executivul sa depaseasca o perioada dificila, dar fiind constiente si de importanta investitiilor, afirma premierul Ponta.
Pe de alta parte, OMV Petrom spune ca va investi pana in 2014 intre 800 de milioane de euro si 1,2 miliarde de euro pe an, in special in sectorul de explorare si productie, daca va exista un mediu favorabil investitiilor.
Romania nu are nevoie de negocieri
Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat pentru Business24 ca, in momentul de fata, Romania nu se afla in postura de a negocia ceva cu grupul OMV-Petrom, pentru ca are pozitia de "colonie". "Romania poate sa ramana o colonie sau poate incearca sa-si schimbe statutul, insa, in nici unul dintre aceste cazuri nu are nevoie de negocieri", a declarat analistul economic.
Ilie Serbanescu este ferm convins ca guvernul vrea sa foloseasca programul de investitii al OMV-Petrom ca pe o victorie personala. "Investitiile sunt ale OMV-Petrom, nu ale noastre, si le fac cu scopul de a culege profit", conchide analistul economic.
Serbanescu sustine ca, in spatele declaratiilor celor de la... mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 12:44
OMV Petrom (SNP) ar putea construi inca o termocentrala pe gaze, cu o capacitate similara cu cea a unitatii de la Brazi, a declarat, miercuri, directorul diviziei Energie si Mediu a Institutului de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), Carmencita Constantin.
Petrom analizeaza o astfel de investitie, proiectul urmand sa fie realizat in cazul in care compania va gasi rezerve comerciale de gaze in Marea Neagra, a afirmat Constantin la o conferinta pe teme energetice, fara sa ofere detalii.
OMV Petrom are in concesiune mai multe perimetre in Marea Neagra, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi.
Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii OMV Petrom au afirmat ca in prezent nu exista o decizie privind constructia altei termocentrale.
"Strategia companiei pentru 2015 include proiectul de constructie a centralei de 860 de MW de la Brazi. La acest moment nu exista nicio decizie de constructie a unei alte centrale. Strategia companiei pentru 2021 este in curs de elaborare si estimam ca va fi finalizata in acest an", a comunicat compania.
Constructia termocentralei de la Brazi a inceput in 2009 si a fost finalizata in 2011, valoarea investitiei fiind de 500 milioane de euro, dar unitatea nu a intrat inca in exploatare.
Termocentrala are o putere instalata de 860 MW si va acoperi 8% din productia de electricitate la nivel national. mai mult
Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 15:13
Grupul austriac OMV si-a majorat participatia in compania Petrol Ofisi din Turcia de la 41,58% la 95,75%, iar costul de cumparare a 54,17% din actiunile Petrol Ofisi de la Dogan Holding a fost de un miliard de euro, potrivit unui comunicat emis de OMV, preluat de NewsIn.OMV obtine astfel controlul unic asupra uneia dintre companiile lider in domeniul comercial si de vanzari pe piata produselor petroliere din Turcia."OMV, grupul energetic lider din centura de crestere europeana, si compania turca Do?an Holding au agreat cresterea participatiei OMV in cadrul Petrol Ofisi A.S., una dintre companiile lider in domeniul comercial si de vanzari pe piata produselor petroliere din Turcia, de la 41,58% la 95,75%, OMV obtinand astfel control integral asupra companiei.
Aceasta achizitie constituie un nou pas in strategia de dezvoltare a OMV si are ca obiectiv transformarea Turciei intr-un al treilea centru operational al grupului energetic integrat, alaturi de Austria si Romania", se arata in comunicatul OMV.
Potrivit reprezentantilor grupului, alaturi de operatiunile Petrol Ofisi, centrala electrica pe baza de gaz din Samsun (in constructie) si proiectul conductei de gaze naturale Nabucco transforma Turcia intr-o punte strategica spre regiunea Marii Caspice si Orientul Mijlociu, bogate in resurse."Suntem increzatori intr-o buna colaborare cu toti angajatii Petrol Ofisi. Petrol Ofisi este una dintre companiile lider pe piata turca, beneficiind de un brand consacrat, cu traditie,... mai mult
Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 17:34
OMV Petrom (SNP) a achizitionat, la finele anului trecut, compania Korned LLP din Kazahstan, care detine licenta de exploatare a unui zacamant nedezvoltat din Kazahstan, Kultuk. Vanzatorul si cumparatorul au fost de acord ca pretul tranzactiei sa ramana confidential, insa au mentionat ca aceasta achizitie nu este substantiala, situandu-se sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor OMV Petrom, se arata intr-un comunicat al Petrom transmis, miercuri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB), precizeaza Mediafax.
Potrivit situatiei financiare a companiei de la finele lunii septembrie 2009, activele totale insumau 26 miliarde lei. Acordul de vanzare - cumparare a fost semnat pe 29 octombrie, iar finalizarea tranzactiei a avut loc pe 31 decembrie 2009, dupa obtinerea unor diverse aprobari din partea autoritatilor din domeniu din Kazahstan.
"Ma bucur sa pot anunta extinderea operatiunilor noastre de explorare si productie in Kazahstan, intr-o perioada plina de provocari, ceea ce dovedeste pozitia solida de care beneficiaza compania noastra. Mai mult, este important pentru noi sa atingem o anumita cota de productie pe aceasta piata confirmand astfel angajamentul nostru fata de obiectivele strategice asumate, inclusiv cel de crestere a securitatii energetice a Romaniei", a declarat in sursa citata Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.
Zacamantul, denumit Kultuk, este cel de-al saselea din Kazahstan pentru care Petrom detine licenta de explotare si productie,... mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 10:33
Cea mai mare companie din Romania, Petrom, s-a imprumutat in ultimile sase luni cu 1,175 miliarde de euro, atat de la banci, cat si de la actionarul sau majoritar, grupul austriac OMV. Compania Petrom a semnat, marti, contractarea unui credit corporativ nesecurizat de pana la 300 milioane euro prin intermediul Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Creditul va fi utilizat pentru introducerea de standarde crescute in industrie, in ceea ce priveste mediul, sanatatea si siguranta.
Contributia BERD este de 150 milioane de euro din creditul total, restul sumei imprumutului urmand sa fie sindicalizat de catre BERD unui grup de banci comerciale si ar putea include un imprumut paralel acordat de Banca de Comert si Dezvoltare a Marii Negre.
Imprumutul de 150 milioane de la BERD are o maturitate de sapte ani, iar imprumutul sindicalizat, reprezentand diferenta pana la 300 milioane euro, are o maturitate de cinci ani.
In 21 ianuarie 2009, Petrom a anuntat, printr-un comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti, ca a obtinut o linie de finantare de tip revolving, de pana la 500 milioane de euro, de la actionarul sau majoritar, grupul austriac OMV.
"Aceasta linie de finantare este parte a unui program de finantare mai amplu, agreat in luna iunie a anului trecut, necesar pentru a sustine restructurarea si modernizarea companiei.
Obiectivele noastre in ceea ce priveste dezvoltarea companiei sunt extrem de ambitioase, iar investitiile, pe masura. Avem avantajul de a fi... mai mult
Marti, 31 Martie 2009, ora 18:28