Energia din surse regenerabile acopera, vineri la pranz, aproape 70% din productia totala a tarii, pe primele locuri fiind energia hidro si cea eoliana, conform datelor privind starea sistemului energetic national, prezentate in timp real pe site-ul Transelectrica.
Astfel, vineri la ora 13:10, energia hidro asigura 36,93% din totalul productiei (3.127 MW), turbinele eoliene generau 21% (1.778 MW), iar panourile fotovoltaice produceau 9,18% (777 MW).
Alte surse de productie sunt energia nucleara (16,25%), carbunele (11,66%), hidrocarburile (4,64%) si biomasa (0,34%).
Productia totala era de 8.388 MW, iar consumul national de 7.180 MW, diferenta fiind exportata.
Pe bursa de energie OPCOM, pretul pe piata spot pentru electricitatea cu livrare vineri are o medie de 126 de lei pe MW, dupa ce, joi, pretul a fost de 64 de lei pe MWh.
Romania are instalate capacitati de energie regenerabila de aproape 5.000 de MW. mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2018, ora 14:19
Sistemul de promovare a energiei regenerabile in Romania, stabilit prin Legea nr. 220/2008, se afla inca in perioada de juniorat in comparatie cu alte sisteme de promovare similare din tari cu traditie in acest sector, cum ar fi Germania, Olanda sau Franta.
Cu toate acestea, putem spune ca, pana in momentul de fata, sistemul de promovare a avut o existenta dinamica, caracterizata prin modificari succesive ce au fost precedate de o perioada relativ lunga de inaplicabilitate, apreciaza EY Romania.
Ultima modificare a sistemului de promovare a avut loc in vara anului 2013
Ultima modificare a sistemului de promovare a avut loc in vara anului 2013 cand, dupa schimbarea Guvernului si, evident, a strategiei, Legea a fost modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 (OUG 57/2013).
Aceste modificari au venit pe fondul presiunilor facute la cel mai inalt nivel de catre reprezentantii marilor consumatori industriali ce au invocat scaderea competitivitatii datorita costurilor mari cu energia electrica generate de sistemul de promovare a energiei regenerabile. Este evident faptul ca Guvernul Romaniei s-a aflat intr-o situatie cel putin dificila avand de jonglat cu interesele marilor consumatori industriali ce genereaza un numar important de locuri de munca in economie, precum si incasari la buget, pe de-o parte iar, pe de alta parte, cu interesele investitorilor in sectorul energiei regenerabile ce au adus investitii semnificative in Romania, in plina... mai mult
Vineri, 21 Martie 2014, ora 12:36
Transelectrica a emis un numar de 10,1 milioane de certificate verzi producatorilor de energie regenerabila pentru electricitatea generata anul trecut, potrivit datelor postate pe site-ul OPCOM, operatorul pietei de energie electrica.
Din acestea, 5,1 milioane de certificate au fost deja tranzactionate pe Piata Centralizata de Certificate Verzi din cadrul OPCOM.
Productia de energie regenerabila a ajuns la un nivel-record la finele anului trecut, cand capacitatea totala a proiectelor existente in sistem a atins 4.255 de MW, fiind cu 82% mai mare decat la sfarsitul anului 2012, potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
Producatorii de energie regenerabila primesc subventii sub forma certificatelor verzi, pe care le platesc toti consumatorii, inclusiv cei casnici, si care sunt reliefate separat in factura lunara la electricitate.
Romania si-a asumat ca 24% din consumul de electricitate din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, insa ANRE a anuntat ca aceasta tinta a fost deja atinsa, la 1 ianuarie 2014.
Pentru a tempera cresterea facturilor, Guvernul a decis, pe 1 iulie 2013, sa amane pentru perioada 2017 - 2020 acordarea unui numar de certificate verzi.
Potrivit OUG 57/2013, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, fata de sase certificate, cum era pana la 1 iulie 2013. Proiectele eoliene beneficiaza doar de un certificat din doua, iar microhidrocentralele de doua certificate din trei.... mai mult
Luni, 17 Martie 2014, ora 16:33
Cererea de reexaminare asupra Legii pentru aprobarea OUG privind promovarea producerii energiei din surse regenerabile include "informatii eronate", a anuntat miercuri Departamentul pentru Energie, care precizeaza ca autoritatile au respectat procedurile de comunicare in relatia cu CE.
Presedintele Traian Basescu a transmis marti Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013 privind modificarea si completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
"Potrivit Articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind functionarea Uniunii Europene 'Comisia este informata in timp util pentru a-si prezenta observatiile cu privire la proiectele care urmaresc sa instituie sau sa modifice ajutoarele'. In data de 24 iunie 2013 Comisia Europeana a transmis o scrisoare catre Reprezentanta Permanenta a Comisiei Europene prin care se precizeaza faptul ca nu a fost transmisa nicio prenotificare, in sensul alineatului (3) al Articolului 108 din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat. In data de 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o noua scrisoare prin care subliniaza necesitatea prenotificarii, obligatie neindeplinita pana in prezent de catre Guvernul Romaniei", a anuntat Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.
Presedintele Traian Basescu considera ca aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2013, pana la... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 08:59
Producatorii de energie regenerabila au initiat un lobby puternic impotriva intentiei statului de a reduce din beneficiile acordate acestui sector. Pe de alta parte, schema de subventii asigura investitorilor castiguri triple fata de costurile investitiei, conform calculelor Business24.
Cu toate acestea, producatorii acuza autoritatile de lipsa de predictibilitate si avertizeaza ca intentiile statului ar anula investitii straine directe de 4 miliarde de euro, planificate pentru acest an.
Ce se schimba
Potrivit proiectului de lege al Guvernului, pentru energia eoliana s-ar putea efectua o reducere de la 2 certificate verzi (subventii)la cel putin 1,5, la microhidrocentrale de la 3 la 1,4, pentru fotovoltaice de la 6 la 3,5, iar pentru biomasa de la 2 la 1,6.
In plus, ar putea scadea si pretul de la maximum 55 de euro la 30 de euro, pastrandu-se minimul de 27 de euro. Nu in ultimul rand, numarul maxim de MW care pot fi introdusi in retea s-ar putea limita la 3.500.
Pana la sfarsitul lui martie, ANRE va publica o analiza pentru a argumenta necesitatea reducerilor, iar de la 1 iulie, masurile ar putea intra in aplicare.
Victor Ponta: Investim in energia regenerabila, dar negociem subventiile
Producatorii de energie prevad falimentul industriei prin aplicarea unor astfel de masuri, dar nu exclud posibilitatea unei supracompensari (subventii prea mari) in momentul de fata, in special in sectorul fotovoltaic.
Asadar, marea suparare este lipsa de... mai mult
Vineri, 08 Martie 2013, ora 08:09
Subventiile platite de stat pentru dezvoltarea energiei regenerabile, in principal a celei eoliene si a celei solare, fac diferenta intre un domeniu neatractiv si "un Eldorado al industriei regenerabile", potrivit mai multor analisti din domeniu.
Mai mult, acestia spun ca energia regenerabila, produsa la costuri mari, ameninta sa alunge din tara o serie de industrii energointensive.
Costurile mari de productie a energiei regenerabile pun presiune tot mai mare si pe tarile Uniunii Europene, care ameninta dezvoltarea industriei din regiune. Aceasta in conditiile in care UE si-a propus ca 20% din consumul sau de energie sa provina, pana in 2020, din energia regenerabila.
Romania are chiar o tinta mai ambitioasa, ca 24% din energia consumata in 2020 sa aiba la origine surse regenerabile.
Conform Eurostat, tara noastra se afla in 2010 foarte aproape de aceasta tinta, cu un consum de 23,4% din astfel de surse, insa cea mai mare parte a acestui procent provenea din hidroenergie, doar o proportie foarte mica avand la origine, la acel moment, energia eoliana sau solara.
Urmatorul raport al Comisiei privind consumul de energie regenerabila din tara noastra urmeaza sa fie publicat la sfarsitul primaverii, conform Reprezentantei CE in Romania.
Subventiile pentru energia regenerabila, reflectate in costurile finale
Industria de energie regenerabila este puternic subventionata, iar costurile transferate asupra consumatorilor finali, atat casnici, dar mai ales... mai mult
Joi, 07 Februarie 2013, ora 11:30
Numarul certificatelor verzi tranzactionate in prima sesiune din decembrie 2012 pe Piata Centralizata a Certificatelor Verzi s-a ridicat la 30.785 unitati, conform datelor publicate de operatorul pietei de energie OPCOM.
In prima sesiune din decembrie, au fost lansate zece oferte de cumparare si 24 de vanzare. Pretul de inchidere a fost de 244 lei/certificat.
De la inceputul anului, pe PCCV au fost tranzactionate 990.330 certificate verzi.
Certificatul Verde este un document care atesta o cantitate de 1 MWh de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie.
Sursele regenerabile eligibile sa participe in sistemul de tranzactionare a Certificatelor Verzi sunt energie hidro utilizata in centrale cu o putere instalata de cel mult 10 MW, energie eoliana, energie solara, energie geotermala si gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deseurilor si gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.
Cota anuala obligatorie pentru 2012 este de 8,3% din energia electrica furnizata de fiecare furnizor consumatorilor finali.
Nivelul tintelor nationale privind ponderea de energie electrica in consumul final de energie electrica in perspectiva anilor 2015 si 2020 este de 35% si, respectiv, 38%. mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 10:07
Producatorii de energie regenerabila ar putea primi licente speciale pentru a tranzactiona electricitatea prin contracte directe pana cand finalizeaza investitiile in unitatile de productie, iar ulterior sa incheie contracte de vanzare-cumparare pe OPCOM, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE).
Oficialii ANRE spun ca au primit foarte multe propuneri de modificare a legii energiei si au discutat cu reprezentantii ANCOM pentru a vedea daca acestia pot prelua si alte tipuri de contracte, a declarat, marti, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Nicolar Havrilet, intr-o conferinta organizata de CEZ Romania.
El a adaugat ca inclusiv banci europene solicita schimbarea legii si ca autoritatile trebuie sa se asigure ca o astfel de prevedere este legala.
Pe de alta parte, Havrilet a afirmat ca OPCOM incearca sa dezvolte o platforma speciala pentru astfel de contracte.
"In ultimele luni s-au schimbat fundamentele pietei energiei si gazelor din Romania", a spus Havrilet.
Legea energiei prevede ca toate tranzactiile cu energie trebuie realizate doar pe platforme specializate. Platforma specializata de tranzactionare a energiei este bursa de energie OPCOM. Mai multe companii si asociatii ale firmelor din sectorul energiei regenerabile se opun acestei prevederi, sustinand ca reglementarea ar impiedica investitiile.
Premierul Victor Ponta, prezent in conferinta, a adaugat ca este de acord cu flexibilizarea... mai mult
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 15:34