BERD analizeaza un imprumut de 68 milioane de euro pentru constructia si functionarea unui parc eolian de 108 MW dezvoltat de compania germana STEAG in judetul Constanta, costurile totale ale proiectului fiind estimate la pana la 192 milioane de euro.
Restul finantarii va fi asigurat de STEAG si alte institutii financiare, se arata intr-un comunicat al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
STEAG va detine integral Crucea Wind Farm SA, beneficiarul imprumutului BERD.
Investitorul german este controlat de un consortiu de sapte companii de utilitati din Germania, care au impreuna o participatie de 51%. Restul actiunilor se afla in posesia companiei Evonik Industries.
STEAG are ca obiect de activitate planificarea, constructia si operarea de centrale electrice cu eficenta ridicata, folosind combustibili fosili sau surse regenerabile. Compania a derulat proiecte in peste 60 de tari si are active operationale de 9.400 de MW, din care 7.700 de MW in Germania. mai mult
Miercuri, 14 August 2013, ora 11:38
Compania spaniola de constructii Copisa si-a adjudecat contractul pentru construirea unui parc eolian la Chirnogeni, in judetul Constanta, informeaza un comunicat de presa.
Proiectul are o valoare de 8 milioane de euro, iar lucrarile vor avea loc timp de cinci luni si presupun instalarea a 32 de generatoare de aer de cate 2,5 megawati. Copisa va construi si un drum de acces de 25 de kilometri, cu santuri si cabluri electrice instalate pe toata lungimea acestuia.
Potrivit sursei citate, acesta este al treilea parc eolian pe care il construieste Copisa in Romania, dupa cele doua etape ale constructiei parcului eolian Mihai Viteazu, din Dobrogea.
Firma Copisa, care are o filiala proprie in Romania, cu sediul la Bucuresti, este activa in domeniul constructiilor de peste 50 de ani, cu experienta in proiecte industriale, de infrastructura, in dezvoltare imobiliara si servicii de sprijin pentru constructii. Compania are sediul central la Barcelona si isi desfasoara activitatea mai ales in Europa, nordul Africii, Orientul Mijlociu, America Centrala si America de Sud. mai mult
Marti, 05 Februarie 2013, ora 08:32
Furnizorul de energie Electrica SA intentioneaza sa imprumute pana la 70 milioane de euro pentru finantarea constructiei unui parc eolian in localitatea Frumusita, judetul Galati.
Compania va selecta banca de la care va lua creditul in urma unei negocieri programate pentru 3 februarie, se arata intr-un anunt al companiei de stat.
Electrica intentioneaza sa construiasca un parc eolian si la Chirnogeni, in judetul Constanta.
Prin constructia celor doua parcuri eoliene Electrica va deveni o companie energetica integrata, cu operatiuni de productie, distributie si furnizare a electricitatii.
Compania este detinuta de stat, prin Ministerul Economiei. mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 12:30
Grupul energetic german RWE a renuntat la dezvoltarea unui parc eolian de aproape 150 MW in Valea Dacilor din judetul Constanta, din cauza incertitudinii legislative, a declarat miercuri consultantul in afaceri publice al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), Ionel David."Ei au renuntat si la proiectul unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, din cauza ca taragana de ceva vreme. Iar la proiectul privind parcul eolian au renuntat pentru ca Legea 220/2008 privind stimularea energiei regenerabile nu este aplicabila nici in prezent", a spus Ionel David.Totodata, reprezentantii Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana spun ca, fata de proiectul de modificare al acestei legi, ei au trei solicitari: sa se revina la formula initiala din lege (adica energiile regenerabile sa fie preluate cu prioritate in retea), ca proiectele de peste 125 MW sa nu fie notificate la Uniunea Europeana si totodata ca schema suport sa fie predictibila.La 19 ianuarie 2011, trei investitori din cei sase initiali ai proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda - GDF Suez, Iberdrola si RWE Power Romania - au notificat celorlalti actionari ai EnergoNuclear intentia lor de a parasi proiectul. mai mult
Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 16:04
Grupul spaniol Iberdrola, unul dintre cei mai mari jucatori in privinta proiectelor de energie eoliana, negociaza contractul de racordarea la reteaua de electricitate a unui proiect de productie energie din surse eoliene de 600MW, pe care vrea sa il construiasca incepand cu 2011 in judetul Constanta, transmite NewsIn."Speram sa incepem constructia acestei ferme eoliene in 2011, iar in 2012 sa avem deja montate o parte din turbinele eoliene. In trei-patru ani de la demararea constructiei, speram ca proiectul sa fie gata", a declarat marti directorul general al Iberdrola Renovables Romania.De asemenea, acesta a precizat ca anul viitor compania instala 40 de turbine eoliene Gamesa de cate 2 MW in cadrul parcului eolian de 80 MW pe care Iberdrola il dezvolta in localitatea Mihai Viteazu din judetul Constanta.
"Avem o intarziere de un an. In toamna vom incepe lucrarile de infrastructura, astfel incat anul viitor toate cele 40 de turbine sa fie instalate", a precizat Goicea.Construirea unui MW din surse eoliene presupune costuri de 1,7 milioane euro, astfel incat investitia in parcul eolian de la Mihai Viteazu s-ar putea ridica la 120 milioane euro, a mentionat seful Iberdrola Renovables Romania.Totodata, Iberdrola intentioneaza anul viitor sa incerce sa obtina avizele tehnic pentru racordarea a inca 900 MW instalati in turbine eoliene, tot in judetul Constanta. mai mult
Marti, 28 Septembrie 2010, ora 12:55
Enel Gren Power Romania a ajuns la un acord cu Elcomex, un grup din Romania activ in sectorul energetic, pentru dezvoltarea unui parc eolian de 272 MW in zona Dobrogea, potrivit unui comunicat citat de Newsin. "Proiectul, de 272 MW, situat in judetul Constanta, la circa 30 km de coasta Marii Negre, va fi conectat la reteaua nationala detinuta de Transelectrica, de indata ce va deveni operational", se arata in comunicat.
Potrivit acestui acord, Enel Green Power Romania are optiunea de a cumpara compania de proiect, dupa ce toate autorizatiile necesare vor fi obtinute.
"Enel Green Power Romania ii va acorda in avans companiei Elcomex o contributie pentru costurile de dezvoltare aferente, care va fi returnata in cazul in care Enel Green Power Romania decide sa nu isi exercite optiunea de cumparare", mai informeaza compania.
mai mult
Vineri, 16 Iulie 2010, ora 00:12
Furnizorul si distribuitorul de electricitate Electrica SA renunta la proiectul parcului eolian de 50 MW pe care vroia sa il construiasca in localitatea Sacele din judetul Constanta, insa va continua dezvoltarea celorlalte doua parcuri eoliene de cate 50 MW, din Chirnogeni si Frumusita, informeaza NewsIn."Nu am mai primit aprobare din partea Consiliului de Administratie pentru constructia parcului eolian de 50 MW de la Sacele, intrucat acolo in zona sunt mai multe investitori privati care dezvolta astfel de proiecte, CEZ, Enel si cateva firme mai mici", a declarat miercuri, pentru Agentia NewsIn, directorul de dezvoltare al Electrica SA, Marian Geanta.
Parcul eolian de la Sacele urma sa fie construit prin asociere cu SC Holrom Renewable Energy SRL.
Electrica SA va continua insa ca investitor unic celelalte doua proiecte privind productia de energie din surse regenerabile, la Chirnogeni (judetul Constanta) si la Frumusita (judetul Galati).
"Pentru parcul eolian de 50 MW de la Chirnogeni vom aviza marti (13 iulie, n.r.) studiul de fezabilitate. Din studiu a reiesit ca parcul va costa 87 milioane euro, iar viteza medie a vantului este de 6-7 m/s. In ceea ce priveste parcul eolian tot de 50 MW de la Frumusita, suntem un pic decalati, a fost finalizat studiul de pre-fezabilitate si studiul de evaluare a afacerii.
Concluziile sunt bune, la Frumusita, viteza medie a vantului fiind de 7,1 m/s", a precizat Marian Geanta.
De asemenea, parcul eolian de la Chirnogeni va fi primul... mai mult
Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 15:37
Primul parc eolian de 50 MW pe care furnizorul si distribuitorul de electricitate Electrica SA si-l construieste in zona Chirnogeni din judetul Constanta va fi pus in functiune la jumatatea anului viitor, iar lunile urmatoare compania va demara licitatia pentru achizitia turbinelor necesare, informeaza Newsin."Conform graficului de lucrari, punerea in functiune a celui mai avansat dintre cele trei proiecte, cel din zona Chirnogeni, judetul Constanta, este preconizata la jumatatea anului 2011.
Pentru celelalte doua parcuri, de la Frumusita (judetul Galati) si Sacele (judetul Constanta), punerea in functiune este preconizata pentru inceputul anului 2012", potrivit datelor transmise de Electrica SA, la solicitarea NewsIn.
Totodata, daca timpul este favorabil, lucrarile de constructii-motaj pentru parcul eolian de la Chirnogeni ar putea incepe la sfarsitul acestui an, spun oficialii Electrica.
Potrivit acestora, deoarece lucrarile de constructii-montaj la parcurile eoliene presupun o complexitate ridicata, Electrica SA va demara o licitatie internationala imediat dupa realizarea proiectelor tehnice.
De asemenea, reprezentantii Electrica mai spun ca licitatia pentru achizitia turbinelor necesare proiectului de la Chirnogeni este prevazuta pentru trimestrul al treilea al acestui an.
Pentru proiectele de la Frumusita (judetul Galati) si Sacele (judetul Constanta), licitatiile vor avea loc in primul semestru al anului viitor. Fiecare din cele trei parcuri vor avea o putere... mai mult
Duminica, 02 Mai 2010, ora 23:26
Prima etapa a celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa de 600 MW, pe care Grupul CEZ din Cehia il construieste in judetul Constanta, va fi finalizata in septembrie, cu cateva luni intarziere, a declarat luni directorul general al CEZ Romania, Jan Veskrna, informeaza NewsIn.
Prima etapa vizeaza localitatea Fantanele, unde vor fi instalate 139 de turbine, iar cea de-a doua comuna Cogealac, cu alte 101 turbine.
"Initial, acesta trebuia sa fie gata in aprilie, insa, din cauza iernii lungi, va fi finalizat in septembrie. In plus, si constructia initiala a inceput cu doua luni mai tarziu, din cauza aprobarilor necesare", a precizat CEO-ul CEZ Romania.
In ceea ce priveste a doua etapa a proiectului, din comuna Cogealac, Jan Veskrna a precizat ca nu stie cand se vor relua lucrarile.
"Nu stim cand ne vom reapuca de constructia de aici. Dupa ce Primaria Cogealac ne-a dat in judecata, am oprit constructia si nu stim cand va fi finalizat cu totul", a precizat Jan Veskrna.
Grupul CEZ construieste in Romania, in zona Dobrogei, judetul Constanta, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o capacitate instalata de 600 MW, reprezentand aproximativ dublul capacitatii de extindere a celui mai mare parc eolian existent acum in Europa si aproape triplu fata de cel mai mare parc eolian operational in prezent in Europa.
Costurile totale ale acestui proiect vor atinge 1,1 miliarde euro.
Lucrarile efective au demarat inca din octombrie 2008, odata cu construirea celor 130 km de... mai mult
Luni, 01 Martie 2010, ora 14:39