Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei in acest an cu 0,8 puncte procentuale, la 4%, mentionand ca avansul este sustinut in mare parte de consum, in timp ce previziunea pentru 2020 a fost mentinuta la 3,2%.
Deficitul bugetar va depasi 3% din PIB, potrivit raportului referitor la perspectivele economice regionale, publicat miercuri de institutia financiara.
In luna mai, BERD anticipa ca Romania va inregistra in 2019 un avans economic de 3,2%.
Pentru regiunea Europei de Sud-Est, din care fac parte, alaturi de Romania, Bulgaria, Cipru si Grecia, BERD anticipeaza pentru 2019 o crestere economica de 3,3%, cu 0,2 puncte peste estimarea publicata de banca in luna mai.
"Potrivit estimarilor, economia Romaniei a accelerat de la un ritm deja solid de 4% in 2018 la 4,6% in prima jumatate a anului 2019. Consumul privat a avut cea mai mare contributie la aceasta crestere, sustinuta de o oferta limitata de angajati pe piata muncii, politica fiscala pro-ciclica, incluzand majorari de salarii in sectorul public, a pensiilor si a salariului minim, si un ritm crescut al creditelor de retail", potrivit raportului BERD.
Banca mai arata ca rata somajului, de circa 4% in iunie 2019, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand recrutarile dificile si conducand la cresterea salariilor.
"Contributia investitiilor la crestere a fost la randul ei pozitiva, sustinuta de absorbtia mai mare a fondurilor... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 20:49
Parerea mea este ca suntem intr-un moment important, de rascruce, al evolutiei noastre de dupa 1990, cand ar trebui sa se realizeze faptul ca timpul nu mai lucreaza in favoarea nostra in ceea ce reprezinta nevoia de a se decide asupra unei strategii de urmat pentru viitor.
Daca pana acum au fost urmarite obiective politice importante cum sunt aderarea la UE si NATO, trebuie recunoscut ca valorificarea acestora nu s-a ridicat la nivelul expectatiei initiale si ca in lipsa unei coerente conceptuale la nivelul politicii economice, dezvoltarea a avut cu predilectie un aspect conjunctural, uneori chiar haotic.
Faptul ca suntem membri UE si NATO reprezinta elementul esential si de forta al viitorului Romaniei, dar prin aceasta apartenenta nu se clarifica si nici nu se statueaza directia dezvoltarii ulterioare.
Apartenenta la aceste doua spatii integratoare economic, politic si militar ne ofera cadrul optim de dezvoltare si stabilitate, dar nu ne rezolva problema locului si rolului Romaniei in interiorul acestor spatii. Este problema raportului dintre politica activa si politica pasiva, care ar trebui sa fie reevaluat in directia promovarii de catre Romania a unei pozitii de implicare mai profunda prin initiative si pozitii concrete in deciziile si politicile UE si NATO, renuntand la pozitia de yesman practicata cu consecventa de Romania in mod traditional.
Este cazul sa privim mai pragmatic relatia cu UE in sensul eliminarii tenditei de idilizare. UE este inca... mai mult
Vineri, 04 Ianuarie 2019, ora 00:00
Fitch Ratings a confirmat ratingurile Romaniei la nivelul BBB- pentru datoriile pe termen lung in valuta si la BBB in cazul celor in moneda locala, cu perspectiva stabila, datorita perspectivei economice solide, cu mentiunea ca relaxarea fiscala din 2016-2017 reprezinta un risc.
Ratingurile pentru datoriile negarantate in valuta si moneda locala au fost mentinute la BBB- si BBB. Plafonul de tara a ramas la nivelul BBB+, iar ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta la nivelul F3.
"Ratingurile Romaniei sunt sustinute de perspectiva economica mai sanatoasa, de imbunatatirea pozitiei fiscale si de indicatorii de guvernanta mai buni comparativ cu cei ai altor tari cu ratinguri in ...citeste mai departe despre "Fitch confirma ratingurile Romaniei: perspectiva solida, exista insa un risc" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 10:34
Analiza situatiei economice a Romaniei si a perspectivelor sale, precum si conceptul Faceconomics sunt temele propuse in dezbatere in cadrul conferintei "Fondul Monetar International in era Faceconomics", organizat de Premier Global Council Group, in cooperare cu Business Dynamics Software.
In cadrul conferintei, vor avea loc sesiuni interactive Q&A cu invitatii pentru a oferi acestora accesul la informatii de ordin national si international al mediului economic si de afaceri din Romania.
Principalele subiecte de discutie sunt atat conceptul Faceconomics si acordul comercial UE/SUA privit ca un nou mecanism comercial, cat si misiunea FMI in Romania si analiza situatiei economice a Romaniei si a perspectivelor sale.
In acest context, evenimentul este un dialog deschis intre Aldous MINA, Managing Partner, Premier Global Council Group si autor al cartii "Faceconomics", Guillermo TOLOSA, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria si Razvan BUZATU, Profesor Asociat in cadrul Academiei Nationale de Aparare, cu interventia si implicarea ambasadorilor, oficialitatilor si oamenilor de afaceri prezenti.
"Fondul Monetar International in era Faceconomics" se desfasoara luni, 12 mai la salonul A, Grand Ballroom din cadrul hotelului JW Marriott Bucharest Grand Hotel. mai mult
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 16:55
Riscurile la adresa perspectivei economiei sunt in linii mari echilibrate in acest an, iar scenariul de baza prevede o redresare sustinuta si mai extinsa a economiei in 2014, se arata in raportul FMI dupa primele doua evaluari ale acordului cu Romania, publicat marti pe site-ul institutiei.
Cresterea ar urma sa fie anul acesta de 2,2%, mai putin decat in 2013 (3,5%), dar cu un avans semnificativ al sectoarelor non-agricole. O absorbtie mai buna a fondurilor UE ar urma sa sprijine o redresare graduala a investitiilor. Consumul privat este asteptat sa se redreseze, cu o crestere a venitului real disponibil, in urma recentei politici de relaxare si a nivelului scazut record al inflatiei, a salariului minim mai ridicat, precum si a imbunatatirii generale a increderii consumatorilor, pe fondul revenirii pe crestere a zonei euro, se arata in raportul FMI.
Inflatia va ramane scazuta in primul trimestru din 2014
Inflatia va ramane scazuta in primul trimestru din 2014 (sub nivelul inferior al intervalului de variatie stabilit de Banca Nationala a Romaniei), inainte de a reveni in partea superioara a intervalului, in a doua jumatate a lui 2014, in urma majorarii preturilor administrate. Potentiala volatilitate a pretului alimentelor, totusi, va continua sa fie un factor major de incertitudine privind evolutia inflatiei.
FMI estimeaza ca deficitul de cont curent se va amplifica usor, la 1,5% din PIB in 2014 si 1,9% din PIB in 2015 deoarece cererea pe plan intern incepe... mai mult
Miercuri, 02 Aprilie 2014, ora 08:51
Romania ar fi angajat grupurile bancare BNP Paribas, Citigroup si JP Morgan pentru a fi aranjorii unei emisiuni de obligatiuni pe piata internationala, au declarat surse din piata financiara pentru Reuters.
Este inca incert daca Romania va emite obligatiuni denominate in euro sau in dolari, insa o sursa apropiata planurilor autoritatilor romane a declarat in decembrie pentru Reuters ca a emis o cerere de oferta pentru noi eurobonduri denominate in dolari.
Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in luna octombrie, cand Romania a imprumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro.
Guvernul a anuntat, la sfarsitul lunii noiembrie ca plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pietele externe Medium Term Notes (MTN), aprobat in 2010 pentru trei ani, a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, si extins astfel incat sa acopere si perioada urmatorilor trei ani, respectiv 2014-2016.
Executivul arata ca, astfel, va fi acoperit necesarul brut de finantare prin emisiuni de titluri pe pietele internationale de capital pentru perioada 2014-2016.
Programul de emisiuni MTN pe piata internationala a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani si cu un plafon maxim de 7 miliarde euro. In luna iunie, plafonul maxim a fost suplimentat de Guvern cu 1 miliard euro, la un total de 8 miliarde euro, pentru a acoperi necesarul de finantare pe anul 2012.
Romania este evaluata de Moody's cu rating... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 08:28
Ratingul de credit al Romaniei este limitat de perspectivele slabe de crestere economica si de vulnerabilitatea la socuri financiare externe, iar imbunatatirea calificativului depinde totodata de continuarea consolidarii fiscala si imbunatatirea calitatii activelor bancare, potrivit Moody's.
Moody's atribuie Romaniei ratingul "Baa3", cel mai redus nivel din categoria "investment grade" (active recomandate pentru investitii pe termen lung), cu perspectiva negativa.
"Ratingul Baa3 al obligatiunilor guvernamentale ale Romaniei tine cont de consolidarea fiscala reusita in ultimii doi ani, insa este in continuare limitat de cresterea economica slaba din ultima perioada de perspectiva slaba de crestere", se arata intr-un comunicat transmis de Moody's.
Moody's avertizeaza ca, pe termen scurt, relatiile stranse dintre economia romaneasca si UE reprezinta un factor de vulnerabilitate.
Desi integrarea Romaniei cu pietele dezvoltate din Europa de Vest va genera probabil pe termen mediu cresteri ale veniturilor si productivitatii in tara, revenirea economiei romanesti va fi "moderata" pe termen scurt de expunerea pe Europa, iar rata de crestere a PIB va ramane probabil in urmatorul an mai redusa fata de dinamica altor economii cu rating similar din afara Europei, se arata in comunicat.
Dependenta de finantare externa, un alt factor de vulnerabilitate
Un alt factor care limiteaza ratingul de credit al Romaniei este expunerea la volatilitatea pietelor financiare... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 13:55
Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile de credit ale Romaniei la "BB+" pentru finantarea pe termen lung, respectiv la "B" pentru datorii pe termen scurt, cu perspectiva stabila, apreciind ca procesul de consolidare fiscala va continua, cu riscuri in privinta perspectivelor economiei.
Standard & Poor's mentine astfel Romania in categoria speculativa, sau "junk", nerecomandata pentru investitii pe termen lung. Calificativul "BB+" atribuit datoriilor pe termen lung ale statului roman este cu o treapta sub categoria "investment grade".
Ratingurile Romaniei sunt limitate de nivelul relativ scazut al Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor, de cadrul institutional aflat inca in curs de dezvoltare, de vulnerabilitatea fata de socurile externe si de nivelul inca ridicat, dar in scadere, al datoriei externe, se arata intr-un comunicat al agentiei americane de evaluare financiara, parte a grupului McGraw-Hill Companies.
Pe de alta parte, calificativele acordate statului roman sunt sustinute de consolidarea fiscala din ultimii ani, anticipata de agentie sa continue in linie cu tintele asumate, si de potentialul economiei de atrage investitii straine directe.
S&P: Capacitatea administrativa slaba va limita absorbtia fondurilor europene
"Anticipam ca cresterea economica se va consolida treptat in 2013-2015, in principal datorita cresterii investitiilor, facilitate de o rata mai ridicata de absorbtie a fondurilor UE si de o revenire a investitiilor straine... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 18:16
Taierea salariilor si a pensiilor din 2010 a avut efecte benefice pe termen scurt, insa situatia economica a Romaniei s-a deteriorat din nou in 2012, odata cu amplificarea crizei politice, considera analistii.
"Dupa aceste reforme, intr-o prima faza, pietele au reactionat pozitiv, in sensul ca am reusit sa ne imprumutam cu o dobanda de putin peste 5%. Era deja foarte bine, pentru ca plecasem de la 7%, ceea ce inseamna ca masurile de austeritate pe care le-am adoptat au avut efectul scontat.
Insa, in 2012, lucrurile s-au degradat din nou, inclusiv din cauza luptelor politice, care au marit gradul de instabilitate, astfel ca am ajuns din nou la randamente de 7%. Ministerul de Finante a reusit sa amane doua sesiuni de imprumuturi, insa nu va putea face acest lucru la nesfarsit. Astfel, este posibil ca la toamna, daca va iesi pe piata, sa se imprumute iar cu o dobanda de 7%, deci am ajuns de unde am plecat", a declarat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.
Citeste mai multe despre Austeritate sau crestere economica - A meritat taierea salariilor si a pensiilor? pe Ziare.com. mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 10:45