Un tablou de Picasso si o sculptura de Giacometti au stabilit noile recorduri in piata operelor de arta, iar cum aceasta lume are multe secrete, multi bani si prea putina transparenta, era de asteptat sa apara si primele reactii.
Nimeni altul decat "profetul crizei" Nouriel Roubini, atrage atentia intr-un interviu pentru CNN asupra pericolelor reprezentate de aceasta lume. "Exista pe aceasta piata comportamente care pot fi incadrate in zona gri a economiei", remarca Roubini.
Arta spalarii banilor
Roubini, la randul sau un colectionar de talie mica al artei contemporane, admite ca, pana si prin prisma experientelor personale, a tras concluzia ca sunt destule fenomene ingrijoratoare in piata de arta.
"O parte din cumparatorii de arta scumpa folosesc aceste tranzactii ca pe o forma de spalare de bani. O persoana poate cumpara o opera valorand un milion de dolari, plateste cash si evita orice legatura cu fiscul", explica Nouriel Roubini.
In 2012, Institutul Basel pentru Guvernare din Elvetia a atras atentia asupra volumului alarmant de tranzactii ilegale de pe piata de arta.
Siguranta ca intr-o banca elvetiana
La ora actuala, piata de arta este dominata de reperele de 179,3 milioane dolari in pictura si 140,1 milioane in sculptura, in urma pretului atins in licitatii de operele "Femei din Alger", respectiv "Pointing Man", vandute la inceputul saptamanii.
Aceeasi industrie a devenit si la fel de sigura ca un paradis fiscal sau un fost cont dintr-o banca... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 16:43
GRIMBERG intra pe piata romaneasca de arta prin lansarea unei Case de Licitatii si a unei Galerii de Arta ce vor avea in portofoliu o serie de piese de colectie rare, printre care se numara picturi si sculpturi apartinand unor artisti romani de renume.
Inaugurarea Galeriei de Arta a avut loc recent prin vernisajul expozitiei "Capodopere ale picturii romanesti, intre academism si modernism" ce a adus in prim plan obiecte de arta romaneasca ale unor nume celebre precum Gheorghe Tatarescu, Theodor Aman, Constantin Artachino, Nicolae Vermont, Samuel Mutzner, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Camil Ressu, Iosif Iser, Nicolae Darascu, Ion Tuculescu, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Leon Alexandru Biju, Tibor Erno, Jozsef Klein, Corneliu Baba.
Pe langa Galeria de Arta, GRIMBERG va deschide si o Casa de Licitatie care va desfasura prima sesiune pana la finele acestui an. Licitatiile vor include, intr-o prima etapa, pictura si sculptura de valoare, din plastica romaneasca, acestora adaugandu-li-se in licitatiile ulterioare, piese de arta decorativa, orfevrarie, orologerie, bibliofilie, etc.
Estimarea fondului de licitatie, care include lucrari extrem de valoroase incredintate de catre colectionari Casei de Licitatie GRIMBERG, in urma unui parteneriat de peste 20 de ani, poate fi situata in jurul cifrei de 5 milioane de euro.
"Casa de Licitatie si Galeria de Arta GRIMBERG isi propun sa reaseze artele plastice romanesti pe o scara solida a valorilor autentice... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 11:51
Piata romaneasca de arta a inregistrat in 2012 o crestere de ansamblu de circa 20%, vanzari totale de 14,6 milioane euro si o diversificare fara precedent a ofertei culturale, potrivit Artmark.
Motorul pietei de arta a continuat sa fie reprezentat de casele de licitatii care in 2012 au ajuns sa ofere un numar mediu lunar de 400 de obiecte de arta, in crestere cu 15% fata de anul precedent si mai mult cu 35% fata de anul 2010. Intreaga piata de arta a anului trecut poate fi estimata ca depasind 25 milioane euro, atunci cand se adauga si subpiata vanzarilor private, neinregistrate in documente si certificate de garantie, dar in crestere, informeaza sursa citata.
"Esalonul artistilor de patrimoniu de importanta nationala a continuat sa reprezinte o investitie sigura, operele semnate de marile nume ale artei romanesti fiind vanate atat de colectionarii consecventi care doresc sa isi intregeasca colectia, cat si de nou-intratii in piata care fie cauta sa isi plaseze banii intr-o investitie sigura, fie doresc sa inceapa o colectie si aleg varianta consacrata", se arata in comunicatul Artmark.
In anul 2012 opere importante de Nicolae Grigorescu s-au incadrat in intervalul 100.000 - 200.000 euro, in timp ce picturile de mici dimensiuni ale maestrului au putut fi inca accesate pentru preturi variind in jurul sumei de 50.000 euro. Nicolae Tonitza, cel care ocupa in 2011 varful clasamentului pietei de arta din Romania, cu pictura de tezaur "In iatac", adjudecata pentru... mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 17:55
Investitia banilor poate sa devina un lucru descurajator, mai ales in contextul actualei situatii a economiei si a pietei de capital. Brokerii contactati de Business24 sustin ca titlurile de stat si depozitele bancare reprezinta doua dintre cele mai putin riscante solutii.
Evident ca, nu exista solutia magica prin care sa nu fii prins descoperit, pentru ca piata de capital si economia mondiala au o anumita dinamica. Totul tine de cat de mult esti dispus sa risti, iar aici poate fi aplicata cu succes zicala, "nu risti, nu castigi".
Investitia depinde de apetitul pentru risc
Adrian Manaila, presedintele societatii de brokeraj Eldainvest din Galati, spune ca in afara de piata de capital investitiile alternative sunt multe. De exemplu, iti poti investi economiile in aur, opere de arta sau chiar filatelie, iar asta depinde de apetitul pentru risc si de background-ul fiecaruia.
Cele mai putin riscante investitii, cel putin in aceste momente de rastriste economica, sunt cele in titluri de stat, sustine Manaila, pe care le poti cumpara de la bursa sau de la banca.
"Daca moneda de care vrei sa te protejezi este euro, atunci ar fi bine sa te indrepti catre bursele straine si sa cumperi obligatiuni corporatiste, ale unor companii solide, ori titluri de stat ale unor tari pe care le consideri mai stabile", sustine presedintele Eldainvest.
El spune ca te poti indrepta catre obligatiuni ale unor companii foarte solide, pentru ca ai toate sansele sa-ti ofere o... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 13:23
Prima casa de licitatie dedicata exclusiv artei contemporane din Romania, Growart, se va lansa marti, 20 martie, sub egida Asociatiei pentru Promovarea Artelor Contemporane.
Evenimentul marcheaza debutul unui amplu proiect desfasurat de Asociatia pentru Promovarea Artelor Contemporane, ce isi propune sa vina periodic in intampinarea publicului iubitor de arta cu o selectie reprezentativa de lucrari semnate de artisti romani contemporani.
Aceasta initiativa are scopul de a contribui la configurarea unei piete sanatoase si stabile de arta contemporana autohtona precum si de a sustine evolutia profesionala a creatorilor acesteia, prin finantarea de proiecte culturale cu pana la 12% din valoarea vanzarilor casei de licitatii Grow Art.
Licitatia de arta Grow Art #1 aduce in atentia publicului un numar de 97 de loturi semnate de 92 de artisti romani contemporani, intre care putem distinge nume a unor reprezentanti de marca a cel putin patru generatii - de la maestri confirmati pe parcursul catorva decenii pana la proaspat absolventi remarcabili prin calitatea si consecventa demersului creativ, dintre care enumeram selectiv: Mircea Roman, Marin Gherasim, Paula Ribariu, Horea Pastina, Gili Mocanu, Bogdan Vladuta, Christian Paraschiv, Marcel Bunea, Vasile Tolan, Mihai Sarbulescu, George Moscal, Elena Scutaru, Marian Zidaru.
Lucrarile din licitatia de arta contemporana Grow Art #1 au putut fi vizionate in cadrul a trei expozitii ce au avut loc la centrul cultural... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 18:05
Piata de arta, incurajata de noile strategii de marketing, licitatii online, legaturi intre jucatorii de pe piata la nivel mondial, inregistreaza o premierea mondiala: China devine cea mai mare piata de arta in 2010.
"Noile strategii care se dezvolta pe piata artei (licitatii online, circulatia accelerata a informatiei, legaturile dintre jucatorii din piata la nivel global, deschiderea de noi piete etc.) tind sa incurajeze investitiile in acest sector, care nu mai este rezervat doar cunoscatorilor", a aratat Manuela Plapcianu, CEO Artmark, in cadrul unei conferinte organizate de Programul MBA Romano-Canadian, despre arta ca mijloc de investitie.
Plapcianu a adaugat ca ultimii ani au marcat o revolutie in geopolitica pietei de arta la nivel global. China a devenit cea mai mare piata de arta in 2010, cu o cota de piata de 39%, depasind pentru prima data Marea Britanie si Statele Unite. Varsta medie estimata a noului milionar chinez este de 39 de ani.
In Statele Unite, valoarea pietei de arta contemporana aproape s-a dublat in 2010 fata de 2009. Firmele care au generat cele mai bune rezultate in termeni de vanzari au fost Sotheby's, cu o crestere de 90% in 2010 fata de anul anterior, si Christie's, cu o crestere de 68% raportata la aceeasi perioada.
Topul celor mai valoroase lucrari vandute in 2011, in Romania, este format din: Locul 1. Nicolae Grigorescu, "Tarancuta odihnindu-se", 270.000 euro; Locul 2. Nicolae Grigorescu, " Ciobanas pe Valea Doftanei",... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 09:43
"Tarancuta odihnindu-se", de Nicolae Grigorescu, a devenit cel mai scump tablou vandut pe piata romaneasca de arta, fiind adjudecat pentru suma de 270.000 de euro, miercuri, la licitatia casei Artmark din Bucuresti, informeaza Mediafax. Lucrarea a fost scoasa la vanzare in cadrul Licitatiei Artmark de Romantism si Art Nouveau. Recordul anterior era detinut tot de Grigorescu, prin vanzarea lucrarii "Carciuma la Rucar", pentru 230.000 de euro, pe 23 martie, la Licitatia de Primavara Artmark.
In cadrul aceleiasi licitatii, o alta lucrare a artistului - "La marginea padurii" - a fost adjudecata pentru 200.000 de euro.
De altfel, pretul de vanzare pentru tablourile lui Grigorescu a crescut din septembrie 2010, cand celebrul "Car cu boi" a atins suma de 155.000 de euro, iar ulterior, in decembrie anul trecut, lucrarea "Pastorita" a fost adjudecata pentru suma de 175.000 de euro, la licitatiile Artmark.
Pictura "Taranca odihnindu-se", prin tematica sa avand in centru reprezentarea femeii, face parte dintr-o dimensiune importanta a operei grigoresciene, una ce ofera un inventar pretios de informatii estetice, etnografice si de istoria artei si culturii, despre Romania inceputului de secol al XX-lea.
Optiunea pentru ilustrarea femeii, contextul in care aceasta este plasata, tipologiile personajelor feminine si sensul pe care artistul il atribuie imaginii sunt aspecte ce ridica probleme interesante asupra creatiei lui Grigorescu - una bogata in posibilitati de explorare,... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:33
Tabloul "Carciuma la Rucar", pictat de Nicolae Grigorescu, a stabilit, miercuri seara, un nou record al pietei de arta din Romania, dupa ce a fost vandut cu 230.000 de euro la licitatia organizata in Capitala de casa Artmark, au declarat reprezentanti ai organizatorilor, transmite NewsIn. "Pictura este, astfel, cea mai scumpa opera vanduta pana acum in Romania intr-o licitatie publica", au mai spus sursele citate.Cu acelasi prilej, o alta lucrare a lui Grigorescu, "La marginea padurii", a fost cumparata cu 200.000 de euro, suma care a depasit, de asemenea, precedentul record, 175.000 de euro, platiti la sfarsitul anului trecut pentru "Pastorita" realizata de acelasi artist.Tot la licitatia de miercuri, tablourile "Flori de primavara" (Stefan Luchian) si "Mare fermecatoare" (Ion Tuculescu) au stabilit noi recorduri de autor. Lucrarile au fost adjudecate cu 155.000 de euro, respectiv 105.000 de euro. mai mult
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 23:51
Cea mai recenta licitatie organizata in decembrie de casa Holt's Auctioneers, specializata in vanzarea pustilor englezesti, a inregistrat vanzari-record, de 2,72 milioane de dolari. Printre obiectele cele mai valoroase s-au numarat perechea de arme Purdey, vanduta cu 131.200 de dolari, si doua pusti de vanatoare Holland & Holland, care au costat 128.000 de dolari, informeaza Time.Nici celebra casa de licitatii Sotheby's nu a stat departe de domeniul armelor. Un cumparator a platit 134.400 de dolari pentru o pusca Boss & Co. cu calibru de 12 mm. Piata pentru armele englezesti este acum tinta investitorilor, care sunt dispusi sa plateasca preturi din ce in ce mai mari pe armele de foc. Organizatorii de licitatii spun ca boom-ul a inceput odata cu prabusirea Lehman Brothers, din septembrie 2008. Speriati de impredictibilitatea pietei de capital, tot mai multi investitori au vrut sa-si diversifice portofoliul, vazand in clasicele arme o investitie sigura dar si o utilitate. "Exista multe asemanari intre piata armelor de foc si cea a masinilor vintage", spune unul dintre reprezentantii casei de licitatii Sotheby's, pentru revista Time."Daca este atent ingrijita si intretinuta, o arma englezeasca nu poate decat sa creasca, in valoare", adauga un al doilea expert, citat de aceeasi revista.Profiturile de pana acum nu au fost foarte mari: valoarea creste cu o rata de 3-5% pe an. Dar cheltuirea banilor pe o pusca englezeasca de calitate este un pariu sigur. Piata... mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 23:02