In privinta transportului energiei electrice, Consiliul Concurentei considera ca actualul mecanism de tarifare, diferentiat pe zone geografice, afecteaza concurenta, fara a aduce beneficii consumatorilor sau sa fie justificat de siguranta Sistemului Energetic National.
"La nivelul Romaniei, cele doua componente ale tarifului de transport, respectiv tariful de introducere a energiei electrice in retea si tariful de extragere a energiei electrice din retea, sunt reglementate diferentiat pe zone geografice distincte. Astfel, exista 7 zone geografice pentru care tariful componentei de introducere in retea este diferit, iar pentru componenta de extragere exista un numar de 8 zone pentru care se percep tarife diferite.
Un astfel de mecanism ar putea fi justificat in conditiile in care operatorul de transport, Transelectrica, doreste sa incurajeze investitiile in una dintre zonele prestabilite, cu scopul de a mentine siguranta si eficienta retelei pe termen lung. Analiza Consiliului... citeste mai departe despre "Avertisment despre energia electrica: Consumatorii nu beneficiaza de pe urma modului in care sunt stabilite tarifele" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Martie 2015, ora 16:12
Peste 12% dintre consumatorii casnici de energie electrica platesc tarife sociale, respectiv 1,049 milioane de utilizatori, potrivit raportului pentru trimestrul al doilea din 2014 privind piata de energie electrica, realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
In total, pe piata de energie electrica sunt 8,868 milioane de locuri de consum (consumatori) unde s-au platit tarife reglementate, potrivit Agerpres.
Din acestia, 351.968 de consumatori sunt non-casnici si 8,516 milioane sunt clienti casnici.
Potrivit raportului ANRE, un numar de 1,049 milioane de clienti casnici platesc tarife sociale, ceea ce inseamna 12,32% din totalul casnicilor.
Comparativ cu datele de la finele primului trimestru al acestui an, reprezentantii ANRE observa o scadere a ponderii clientilor noncasnici in totalul clientilor finali ai furnizorilor de ultima instanta (furnizorii care livreaza energie la pret reglementat).
Aceasta ca 'urmare a deplasarii acestor clienti din zona reglementata catre zona concurentiala spre alti furnizori decat furnizorii noncasnici. Numarul de clienti noncasnici a scazut cu 29.579 (circa 7,75%), o scadere substantiala inregistrand CEZ Vanzare (circa 26,63%)', se arata in raportul ANRE.
Totodata, s-a inregistrat o crestere usoara, cu 14.552 (0,17%), a numarului de clienti casnici.
Autorii studiului au relevat si 'o scadere cu 7.661 (circa 0,72%), a numarului de clienti casnici cu tarif social, dintre care valori... mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 15:36
Populatia va primi 20% din energia electrica la pretul pietei libere iar 80% din consum va fi facturat la pret reglementat, incepand cu 1 ianuarie 2014, a declarat, pentru AGERPRES, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
De la 1 iulie 2013, populatia primeste 10% din energie la pretul pietei libere, iar pe factura a aparut o noua categorie de consum, respectiv consumul de energie activa concurentiala, care arata cantitatea de energie luata de pe piata libera si pretul acesteia.
Masura face parte din procesul de liberalizare totala a pietei de energie, care prevede cresterea graduala, pana la 31 decembrie 2017, a cantitatii de energie la pretul pietei. Incepand cu aceasta data, doar consumatorii vulnerabili vor mai plati tarife reglementate, iar restul vor negocia direct cu furnizorii preturile pe care le vor achita.
Potrivit lui Havrilet, pe parcursul anului viitor vor fi bifate doua etape din acest calendar.
"La 1 ianuarie 2014, consumatorii casnici vor primi 20% din consum la pretul de pe piata libera, iar la 1 iulie 2014 ponderea va creste la 30%. Acest lucru nu inseamna neaparat si o majorare a tarifului final. Acesta depinde de evolutia pretului pe piata libera. De exemplu, acum, pretul pe piata libera este doar un pic mai mare decat cel reglementat", a explicat presedintele ANRE.
Urmatoarea etapa incepe la 1 ianuarie 2015
Calendarul va continua cu pragul de 1 ianuarie 2015, cand 40% din... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 12:58
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, in sedinta de miercuri, "Metodologia de monitorizare a pietei reglementate de energie electrica", potrivit unui comunicat al autoritatii.
Potrivit ANRE, elaborarea cadrului de monitorizare a pietei reglementate de energie electrica a fost determinata de cerintele prevazute in Legea nr. 123/2012 a energiei electrice si a gazelor naturale.
In principal, a fost vorba de obligatia ANRE de a monitoriza continuu efectul pietei reglementate asupra pietei concurentiale de energie electrica, obligatia ANRE de evaluare detaliata a functionarii pietei de energie electrica in conditiile renuntarii treptate la aplicarea tarifelor reglementate, necesitatea monitorizarii furnizorilor de ultima instanta in ceea ce priveste furnizarea de energie electrica in conditii de calitate, de transparenta, la preturi rezonabile si in mod nediscriminatoriu.
"Metodologia stabileste modalitatile de desfasurare a activitatilor de monitorizare a pietei reglementate de energie electrica, in scopul efectuarii unor analize comparative si evaluari privind consumatorii deserviti in conditii reglementate, consumul de energie electrica al acestora, costurile si veniturile furnizorilor de ultima instanta, eficienta furnizorilor de ultima instanta in stabilirea prognozei de consum si in achizitia energiei electrice din piata concurentiala, eficienta cadrului legislativ si de reglementare in... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 08:50
Comitetul Director al proiectului de cuplare a pietelor de energie electrica din Cehia, Slovacia si Ungaria a aprobat scrisoarea de intentie prin care Transelectrica, OPCOM si ANRE au formalizat intentia de a adera la acest proiect, se arata intr-un comunicat transmis marti de Transelectrica.
"In data de 14 decembrie 2011, Comitetul Director al proiectului de cuplare a pietelor din Cehia, Slovacia si Ungaria a aprobat scrisoarea de intentie prin care operatorul de transport si de sistem (Transelectrica), operatorul pietei de energie electrica (OPCOM) si autoritatea nationala de reglementare in domeniul energiei (ANRE) din Romania au formalizat intentia de a adera la acest proiect, in conformitate cu prevederile Memorandumului de Intelegere privind cooperarea destinata crearii Pietei Interne de Energie electrica europeana functionala, interconectata si integrata", se arata in comunicat.
Demersul entitatilor romane se incadreaza in eforturile generale intreprinse la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene ca urmare a deciziei Consiliului UE din 4 februarie 2011 privind anul 2014 ca termen limita pentru realizarea unei piete de energie electrica pe deplin functionala la nivel pan-european.
"Romania a urmarit atent evolutiile inregistrate in cadrul proiectelor regionale in curs de dezvoltare si a decis, in urma unui proces de analiza si evaluare in cadrul unui Grup de lucru constituit la nivel national, din reprezentanti ai Ministerului Economiei, Comertului si... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 15:15
Romania si Bulgaria ar putea sa-si cupleze pietele de energie electrica, au precizat oficiali romani prezenti la Energy Forum 2011.Astfel de discutii au avut loc si intre Romania si Ungaria, insa nu s-au concretizat, potrivit oficialilor prezenti la Energy Forum 2011, relateaza Publics.bg. Potrivit lui Christian Konrad, partener al Konrad & Justich, principala cerinta a investitorilor este sa existe predictibilitate legala si in reglementari, precum si transparenta, in tarile de care sunt interesati. In timpul forumului, s-a discutat si despre liberalizarea preturilor si schimbarea reglementarilor din cele doua tari, precum si despre certificatele verzi.
Potrivit Mariei Manicuta, de la ANRE, un raport despre piata certificatelor verzi va fi publicat in cateva zile. mai mult
Marti, 28 Iunie 2011, ora 17:30
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a spus joi ca guvernul roman trebuie sa-si respecte angajamentul de a liberaliza piata energiei si ca nu mai este acceptabil ca pretul la energie sa fie mentinut artificial la un nivel scazut pentru toti consumatorii, potrivit NewsIn."Pentru ca Romania sa-si poata valorifica deplin resursele energetice, guvernul trebuie de asemenea sa-si respecte angajamentul de a liberaliza piata energiei.
Inteleg ingrijorarea cu privire la impactul asupra consumatorilor individuali, mai ales asupra celor aflati sub pragul saraciei. Insa puteti aborda acest aspect apeland la o reglementare eficienta, asa cum facem noi in SUA, si acordand subventii categoriilor sociale cele mai sarace, asa cum se intampla in SUA si in Ungaria, tara vecina Romaniei. Nu mai este acceptabil ca pretul la energie sa fie mentinut artificial la un nivel scazut pentru toti consumatorii, chiar si pentru cei care isi pot permite sa plateasca", a spus Mark Gitenstein.De asemenea, el a aratat ca atat timp cat Romania alege sa refuze aplicarea preturilor de piata pentru gaze si electricitate, nu se vor face noi investitii in prospectiuni de noi zacaminte si productia de energie."O asemenea situatie ar insemna pentru Romania alegerea acordarii de subventii unei categorii nejustificat de largi de consumatori in locul crearii de noi locuri de munca, si importul de resurse in locul dezvoltarii resurselor proprii si asigurarii unor posibile exporturi", a declarat Gitenstein... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 14:29
Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri, la Bruxelles, ca la nivel european se are in vedere, in construirea pietei unice a energiei, si interconectarea cu tari care nu sunt membre UE, sustinand Serbia si Republica Moldova in acest sens, informeaza NewsIn. La finalul Consiliul European la care a participat, presedintele a informat ca pana in 2014 toate reglementarile legate de piata unica a energiei trebuie sa fie in vigoare, "iar pana in 2015 nu trebuie sa existe pe teritoriul Uniunii Europene nicio insula energetica, adica nicio zona a Uniunii care sa fie izolata".
"Piata unica a energiei se refera la piata gazelor si la piata energiei electrice. Din acest punct de vedere este interesant ca se are in atentie si interconectarea cu tari care nu sunt in mod necesar in Uniunea Europeana, ca spre exemplu Serbia si Republica Moldova, sustinerea noastra este pentru cele doua tari, urmeaza sa vedem in bugetul Uniunii cum vom putea interconecta si cele doua tari. Ca efect, fie ca vorbim de piata energiei electrice, fie ca vorbim de piata gazelor, unificarea pietei si interconectarea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene nu au ca rezultat decat faptul ca se diminueaza in mod major riscul ca o tara sau alta sa ramana neaprovizionate.
Acest obiectiv va permite, de exemplu Romaniei, sa-si suplimenteze necesarul de gaze fie de la Gazprom, fie gaze extrase in Marea Nordului sau oriunde in alta parte sau gaze lichefiate, care sunt delichefiate pe urma in porturile Uniunii... mai mult
Sambata, 05 Februarie 2011, ora 01:25
Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM) a tranzactionat in ultimii cinci ani 433.480 de certificate verzi si un volum de 58,1 TWh energie electrica, potrivit datelor transmise de OPCOM, la solicitarea Agentiei NewsIn."Astfel, in ultimii cinci ani, OPCOM a tranzactionat pe Piata Centralizata a Contractelor Bilaterale un volum de 31,8 TWh, iar pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) 26,3 TWh energie electrica.
Daca PZU asigura un cadru anonim de tranzactionare, pe PCCB au fost foarte activi marii producatori de energie, complexurile energetice Turceni, Rovinari si Nuclearelectrica", au declarat reprezentantii operatorului.
De altfel, OPCOM tranzactioneaza electricitate inca de acum zece ani, de cand a fost infiintat, in august 2000, insa cantitatile de energie tranzactionate intre 2000 si iunie 2005 nu pot fi adunate cu cele de dupa iunie 2005, pentru ca modelele de piata au fost diferite.
Practic, inainte de iunie 2005, tot consumul trecea prin piata, inclusiv contractele bilaterale, pentru ca pretul sa fie stabilit la intersectia acestor cantitati deja vandute sau propuse spre vanzare cu prognoza de consum total.
Noul model adoptat in 2005 a separat contractele bilaterale de piata spot (piata pentru ziua urmatoare).
Certificatele verzi se tranzactioneaza centralizat in Romania (si de la inceput la OPCOM) din 16 noiembrie 2005. Daca in anul 2005 operatorul a tranzactionat 7.241 de certificate verzi, numarul acestora a crescut de la an an, la 20.939 in anul... mai mult
Luni, 19 Iulie 2010, ora 00:08