Romanii au facut cumparaturi online in valoare de peste 3,5 miliarde de euro, in 2018, cu 30% mai mult decat in 2017, cand suma cheltuita a fost de 2,8 miliarde de euro, reiese din Raportul Pietei de e-Commerce GPeC 2018, intocmit de principalii jucatori din piata de comert electronic din Romania.
Conform statisticilor si estimarilor GPeC, cresterea de aproape 30% este una dintre cele mai mari din Europa, pentru al doilea an consecutiv, iar calculat ca medie, romanii au cheltuit pentru cumparaturi online aproape 10 milioane de euro in fiecare zi din 2018, in crestere comparativ cu cele 7,67 milioane de euro, medie zilnica inregistrata cu un an in urma.
Valoarea totala de peste 3,5 miliarde de euro reprezinta strict segmentul e-tail, adica produsele fizice (tangibile) care au fost cumparate prin internet. Nu sunt incluse serviciile, biletele de avion, vacantele si calatoriile, rezervarile hoteliere, biletele la spectacole sau la diferite evenimente, continutul de download etc.
Datele centralizate de 2Performant, citate in raportul GPec, arata, totodata, ca, pe parcursul anului trecut, un roman a cheltuit, in medie, 243 de lei la o achizitie online facuta de pe computer, respectiv 210 lei pentru o achizitie realizata de pe telefonul mobil. De altfel, aproximativ 80% din traficul inregistrat de principalele magazine online a fost generat, anul trecut, de dispozitivele mobile, in crestere cu 10% fata de 2017, si cu 30% in comparatie cu anul 2016.
"Totusi, rata de... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 11:04
Andreea Florea croieste branduri si o face cu mare mandrie: "Reputatia este poate unicul element la care companiile lucreaza cu toate resursele inca de la fondare si a carei constructie nu este niciodata definitivata", povesteste tanara.
Daca in urma cu zece ani antreprenorii din Romania nici nu si-ar fi inchipuit cat de important este brandul pentru afacerea lor, iata ca, in 2018, multi dintre ei investesc zeci de mii de euro in asta.
Despre ce inseamna brandingul, ce efecte are acesta pentru o afacere si cum se vede in Romania aceasta noua tendinta, vorbeste Andreea Florea, managing partner Brandtailors si fondator Sigla si Lozinca, intr-un interviu acordat Business24.
Pentru inceput as vrea sa ne spui mai multe despre tine.
In 2008, imediat dupa terminarea studiilor universitare, am venit in Brandtailors dupa ce m-au selectat in urma unui interviu pentru job-ul de secretara - la momentul ala, stiam despre comunicare numai ce citisem si ce invatasem in facultate, dar oricum job-ul meu era 100% administrativ si nu avea nicio legatura cu disciplina de branding. Pentru ca nu aveam mare lucru de facut ca secretara intr-o agentie mica, am devalizat biblioteca de specialitate din birou si ma strecuram discret la toate discutiile despre proiecte ale colegilor mei.
In cateva luni, am gasit un inlocuitor pentru pozitia administrativa si am inceput sa lucrez pe proiecte, pornind de la project management si pana am ajuns sa conduc departamentul de consultanta pentru... mai mult
Luni, 20 August 2018, ora 10:49
Cu o traditie de peste 50 de ani, expertii de la institutul american Pantone dicteaza tendintele in materie de culoare la nivel mondial in orice domeniu, de la design, moda, pana la tehnologie, sport sau calatorie.
Culoarea anului 2018 este ultra violetul (Pantone 18-3838) si este descrisa ca "o nuanta provocatoare si profunda de violet".
Asa cum ne spune chiar directorul institutului, Leatrice Eiseman, "traim vremuri care necesita inventivitate si imaginatie", iar ultra violetul duce "potentialul nostru de explorare la un nivel superior", ceea ce face ca, mai mult decat oricand, in acest an, aranjamentele florale sa incante, sa atraga atentia si in acelasi timp sa transmita un mesaj cu personalitate.
Culoarea anului, o alegere simbolica
Companiile din intreaga lume se simt provocate sa o foloseasca drept mijloc de "inspiratie si influenta" in tot ce realizeaza si sunt tot mai multe care se bazeaza pe aceste elemente inainte de a lansa noi produse.
Culoarea anului este totusi o alegere simbolica, o predictie, o concluzie a unui proces de durata care incearca sa sumarizeze tendintele la nivel mondial, ea nu este o alegere impusa.
Nu am vazut sa se fi facut studii despre impactul culorii anului in incasarile companiilor, dar este un aspect care poate spune multe despre cat de mult o organizatie se adapteaza directiilor noi din piata.
Ultra violetul indeamna la explorare
Dupa mai multi ani la rand in care au fost folosite culori linistite, pastelate,... mai mult
Sambata, 10 Februarie 2018, ora 20:49
Primarul general, Gabriela Firea, va propune Consiliului General al Municipiului Bucuresti ca Piata Victoriei sa poarte numele regelui Mihai.
"A plecat dintre noi, dar spiritul Regelui Mihai va fi in continuare far calauzitor si reper moral pentru generatiile ce vor urma. Dat fiind faptul ca viata Regelui s-a suprapus, aproape integral, pe veacul scurs de la Marea Unire, si ca toata viata a militat fara ostenire pentru unitatea romanilor, voi propune Consiliului General al Municipiului Bucuresti ca Piata Victoriei sa-i poarte numele. Dumnezeu sa Va aiba in paza, Majestate!", a scris Gabriela Firea, pe Facebook.
Fostul suveran a incetat din viata marti, la ora 13:00, ora Romaniei, la resedinta privata din Elvetia.
Trupul neinsufletit va fi depus in Holul de Onoare al Castelului Peles, iar apoi, pentru doua zile, in Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei.
Slujba de inmormantare va avea loc la Catedrala Patriarhala, iar inmormantarea la Curtea de Arges, in Noua Catedrala Arhiepiscopala si Regala. Toti cei care doresc sa depuna flori, jerbe sau coroane sunt invitati sa o faca, incepand de miercuri, la Palatul Regal din Calea Victoriei, in fata intrarii principale.
Citeste si:
Regele Mihai a muritPSD renunta la mitingurile din weekend in urma mortii regelui MihaiPrima reactie a lui Iohannis la moartea regelui Mihai: A scris cu litere mari istoria Romaniei. E o mare pierdere ...citeste mai departe despre "Firea vrea ca Piata Victoriei sa poarte de... mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 15:38
2,5 milioane de romani isi serbeaza ziua onomastica in acest weekend, cu prilejul celebrarii sarbatorilor de Sf. Gheorghe si Florii. Peste jumatate dintre aceste persoane sunt de sex feminin, iar un buchet de flori este cu siguranta cadoul cel mai potrivit.
Galanteria vinde bine la romani, constata analistii KeysFin Romania, care anticipeaza vanzari record de flori in aceasta perioada, dupa cum releva un studiu de piata al acestora.
O investitie rentabila
"Weekend-ul ar putea insemna pentru comerciantii de flori o afacere de peste 37 de milioane de lei (8,4 milioane de euro), luand in calcul ca un buchet costa, in medie, 30 de lei", arata analiza KeysFin Romania.
Piata florilor din Romania reprezinta un sector tot mai tentant pentru investitori, numarul firmelor care se ocupa de productia si comercializarea acestora fiind in crestere in ultimii ani.
Daca in 2009 existau doar 385 de investitori inregistrati, in 2012 cifra lor ajunsese deja la 491, iar acum 2 ani 573 de firme activau in domeniu.
"Estimarile noastre indica faptul ca, in 2015, au fost peste 600 de firme, iar in 2016 probabil ne indreptam spre 700 de firme cu obiect de activitate productia si comercializarea de flori", afirma analistii KeysFin.
Rentabilitatea investitiilor in productia si comercializarea de flori este un fapt constatat, sectorul inregistrand o crestere a cifrei de afaceri de la 190 milioane de lei in 2009, la 221, 7 milioane de lei in 2012 si 310 milioane de lei in 2014.... mai mult
Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 17:20
Ioana Molnar traieste visul oricarei femei: face milioane de euro din pasiunea sa pentru flori, amenajeaza gradini si chiar le da ocazia romanilor sa trimita buchete indiferent daca cei dragi sunt in Romania sau oriunde altundeva in lume.
Este vorba despre florariile Magnolia care au luat nastere in Cluj in urma unei investitii de 2000 de marci in 2007. Astazi, cifra de afaceri este de aproximativ trei milioane de euro in 2014, iar in 2015 estimeaza 3,5 - 4 milioane de euro cifra de afaceri.
Urmatoarea sa nisa este formata din viitoarele mirese, iar daca sunteti curiosi sa o cunoasteti o gasiti chiar in acest Weelend la Targul de Nunti Ghidul Miresei din Bucuresti.
Aveti o poveste foarte frumoasa de business, care incepe odata cu momentul in care l-ati cunoscut si pe sotul dumneavoastra, Gabriel Molnar. Va mai aduceti amminte primii pasi in aceasta lume? Cum ati decis sa va dedicati in totalitate florilor, chiar daca pregatirea dumneavoastra universitara era intr-un alt domeniu?
Cand am intrat in domeniul florilor aveam 19 ani si eram studenta la Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei din Cluj-Napoca.Pasiunile mele erau atunci aceleasi ca acum: oamenii si florile.
Ca atare m-am specializat in psihologia muncii si cea organizationala, iar ulterior am urmat un masterat in arta florala, in Olanda.
Impreuna cu sotul meu ne-am aventurat intr-o lume destul de necunoscuta a afacerilor cu flori, deoarece pe plan national nu erau companii consacrate al... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 00:00
1Piata de flori din Romania va inregistra, in 2013, o usoara scadere, pana la 190 milioane euro, comparativ cu 2012, cand cele 2.000 de florarii inregistrate la Registrul Comertului au realizat vanzari de circa 200 milioane de euro, a spus miercuri, Marius Dosinescu, director general al site-ului FlorideLux.ro, intr-o conferinta dedicata acestei industrii.
"Din intreaga industrie de floristica, piata online de flori reprezinta circa 2,5%. Daca sectorul de vanzari clasic scade, florariile online inregistreaza cresteri anuale de circa 30%. Cu o marja de profitabilitate de 10-30%, piata florariilor online este tot mai atractiva pentru multi intreprinzatori. Investitia medie intr-o florarie online care se vrea importanta in piata este de circa 15.000 de euro", a spus Marius Dosinescu.
In prezent, circa 130 de magazine online de flori isi impart piata autohtona, dar numai noua sunt cei care conteaza cu adevarat din punct de vedere al business-ului.
"La ora actuala, principalele probleme ale pietei romanesti de flori sunt date de lipsa producatorilor locali sau a unor programe din fonduri europene de incurajare a productiei locale. O alta problema este lipsa fortei de munca calificate, precum si perceptia tinerilor fata de meseria de florar", a precizat Marius Dosinescu.
Potrivit sursei citate, importurile de flori au fost, in 2012, de 20 milioane de euro, in timp ce exporturile au totalizat numai 1,8 milioane euro.
"Productia de flori a inceput sa creasca in... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2013, ora 15:40
Piata de flori din Romania are o valoare estimata la 100 milioane euro pentru 2013, a spus, joi, Mugur Frunzetti, fondator al florariei online Floria.ro, intr-o conferinta de specialitate.
Conform estimarilor acestuia, piata vanzarilor online de flori are o valoare estimata la 2,5 milioane euro pentru 2013.
"Prima jumatate a anului a fost foarte buna pentru noi, am crescut semnificativ fata de anul 2012 si am avut vanzari cu 10% mai mari decat estimasem. In afacerile cu flori, primele trei luni dau tonul pentru tot restul anului pentru ca atunci sunt sarbatorile importante din perspectiva consumului de flori - 1 si 8 martie, Valentines Day sau Dragobetele. Astfel ca ne asteptam sa depasim un milion de euro cat era bugetat pentru 2013", a declarat Mugur Frunzetti.
Fata de prima jumatate a anului 2012, compania si-a crescut vanzarile cu 50% in 2013.
"Este o evolutie normala avand in vedere ca rata de revenire a clientilor este foarte mare. Pe de alta parte, tendintele in consum ne arata ca tot mai multi romani aleg sa surprinda persoanele dragi cu un buchet de flori transmis la birou sau acasa", a mai spus Mugur Frunzetti.
In 2013, din totalul estimat al vanzarilor de flori in Romania, de 100 milioane euro, 50% este suma aproximata ca provenind din piata alba. Din valoarea de 50 de milioane euro a zonei albe a pietei, 5% este realizata de vanzarile online. mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 12:38
Reprezentantii florariilor online declara ca vanzarile au crescut, datorita sarbatorii de Valentine's, cu un procent cuprins intre 15% si 100% si ca in medie, un client cheltuie 400 de lei.
Magazinul Floria.ro, spre exemplu, si-a epuizat stocurile cu doua zile inainte de Valentine's Day.
"Anul asta a avut foarte mare succes o inima din trandafiri rosii, care costa in jur de 400 de lei", a declarat pentru Business24.ro proprietarul magazinului, Mugur Cosmin Frunzetti.
Potrivit acestuia, aproape 40% din comenzile primite cu ocazia Valentine's Day au fost primite pentru acest pachet special.
De altfel, trandafirii sunt florile cele mai cerute de catre romani in astfel de ocazii, in proportie de aproximativ 70%, spune reprezentantul Floria.ro.
Alte magazine, precum 123flori.ro sau floridelux.ro, inca mai primesc comenzi.
"Inca mai onoram comenzi", spune Mircea Scarlatescu, antreprenor online si fondatorul 123flori.ro. In cazul magazinului sau, tot trandafirii sunt cele mai cerute flori, in proportie de 80%.
Comanda medie, spune Scarlatescu, este de aproximativ 90 de euro pentru un buchet de flori special aranjat pentru Valentine's Day.
Si floridelux.ro onoreaza comenzi, dar doar din ce mai are pe stoc. "Pana in jurul orei 16.00 vom fi vandut tot", spune Marius Dosinescu, directorul executiv al magazinului.
Compania sa a inregistrat cu ocazia Valentine's Day vanzari peste estimari, de aproximativ 15.000 de euro.
Cel mai bine vandut pachet de flori... mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 13:42