Cluj-Napoca este singurul oras din cele mai mari sase din tara unde preturile locuintelor au crescut in ultimele 12 luni, in conditiile in care in Constanta, Ploiesti, Timisoara, Brasov si Bucuresti proprietarii locuintelor din Bucuresti au scazut preturile cu pana la 4,2%.
Dupa ce in aprilie preturile cerute pentru apartamentele din intreaga tara s-au depreciat, inregistrandu-se o scadere de 2,4%, de la 953 la 935 de euro pe metru patrat, in luna mai piata rezidentiala a fost marcata de stabilitate. Astfel, la nivel national in luna mai a fost consemnata o apreciere usoara, de 0,3%, pana la 938 de euro pe metru patrat. Cu toate acestea, tendinta generala in marile orase ale tarii a fost, cu doua exceptii, una de scadere, se arata intr-un comunicat al portalului imobiliare.ro.
Pe primul loc in topul marilor orase in functie de ieftinirile consemnate pe segmentul rezidential in decurs de 12 luni se afla Constanta si Ploiesti, cu scaderi de 4,2% fata de 2012.
In Constanta preturile au coborat sub 900 de euro pe metru patrat, respectiv de la 906 la 868 de euro pe metru patrat.
Pe de alta parte, in Ploiesti pretul mediu se apropie de limita de 800 de euro, in conditiile in care acesta s-a redus de la 836 la 801 euro pe metru patrat.
In Capitala, pretentiile proprietarilor si dezvoltatorilor s-au redus cu 3,9% in ultimele 12 luni, la 1.096 de euro pe metru patrat, fata de 1.140 de euro pe metru patrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Pe urmatorul loc se... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 12:21
Increderea investitorilor imobiliari in Romania a crescut, arata un studiu Jones Lang LaSalle, care precizeaza ca 2013 este anul perfect pentru achizitii pe piata locala. Optimismul companiei de consultanta nu este impartasit de actorii de pe piata imobiliara locala.
Daca in studiul LaSalle se mentioneaza ca anul acesta ar fi perfect pentru investitii imobiliare, intrucat "caracteristicile demografice ale Romaniei si conditiile atractive pentru companiile care activeaza in domeniul externalizarii de servicii au ramas neschimbate", analistul imobiliar Radu Zilisteanu remarca un aspect cel putin intrigant.
"Ei spun ca 2013 este anul perfect pentru achizitii, dar printre randuri, inseamna ca 2014 nu ar fi", explica profesorul Zilisteanu, pentru Business24.
Oricum, in opinia sa, estimarea facuta de Jones Lang LaSalle este prea optimista, pentru ca nu este ancorata in realitate. Evolutia pietei imobiliare este dependenta in mod direct de evolutia economica si de mai multi factori, printre care se numara situatia creditarii, valoarea produsului intern brut si rata inflatiei.
"Piata imobiliara incepe sa isi revina intr-un interval de 6-12 luni numai dupa ce economia generala isi revine. Tinand cont de acest fapt, pentru 2013 nu vedem inca o revenire spectaculoasa, mai ales ca produsul intern brut a scazut", mentioneaza Zilisteanu.
Parerea sa este impartasita si de Dragos Dragoteanu, patronul uneia dintre cele mai mari agentii imobiliare din Romania, Euroest.... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 07:10
Apartamentele s-au ieftinit cu pana la 52% din martie 2008 pana in prezent, potrivit indicelui imobiliare.ro.
Un metru patrat util costa, in medie, 2.058 de euro inainte de valul de scaderi provocate de recesiune. In prezent, aceeasi unitate de suprafata poate fi achizitionata cu mai putin de 1.000 de euro, respectiv cu 986 de euro.
Marja de scadere este diferita insa atat in functie de fiecare oras in parte, cat si de diferitele categorii de locuinte. Imobiliare.ro prezinta o analiza a evolutiei preturilor in marile orase ale tarii, luand ca exemplu particular unitatile locative cu doua camere, acestea fiind cele mai cautate de catre cumparatori.
Bucuresti
In Capitala, indicele Imobiliare.ro indica o scadere de 49,5% a preturilor apartamentelor noi si vechi, de la un nivel maxim de 2.264 de euro pe metru patrat in martie 2008, pana la o valoare de 1.142 de euro pe metru patrat la finele lunii noiembrie 2012.
Pe anumite categorii de locuinte, marja de scadere a fost si mai mare decat atat.
Spre exemplu, daca in momentul de apogeu al pietei un apartament vechi cu doua camere costa, in medie, 123.039 de euro, astazi o locuinta similara, cu o suprafata utila medie de 52 de metri patrati, poate fi achizitionata cu aproximativ 57.299 de euro, adica cu 53% mai putin, reiese din datele centralizate de Imobiliare.ro.
Pe de alta parte, daca in 2008 un apartament nou-construit cu doua camere (cu o suprafata medie utila de 68 de metri patrati) avea un pret de... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 14:08
Preturile apartamentelor vechi cu trei camere din zonele Dorobanti-Floreasca, Berceni si Cotroceni s-au redus cel mai mult de la inceputul anului, scaderea ajungand la 21%, in timp ce la doua camere cele mai accentuate ajustari, de pana la 15%, au fost in zonele Ferdinand, Berceni si Parcul Carol.
Zonele din Bucuresti cu cele mai scumpe apartamente cu trei camere
Locuintele cu trei camere din Bucuresti, construite inainte de anul 2000, din zona Dorobanti-Floreasca raman, in ciuda scaderii preturilor de 21% din primele sapte luni, cele mai scumpe din Capitala. Pretul mediu ajunge la 130.000 de euro, respectiv 1.527 de euro/mp, potrivit datelor Analize Imobiliare, platforma de rapoarte de piata dezvoltata de portalul imobiliare.ro.
Pe locul doi dupa pretul la care sunt scoase la vanzare se pozitioneaza apartamentele cu doua camere din zona Unirii, cu o medie de 125.000 de euro, respectiv 1.507 euro/mp, egal cu cel de la inceputul anului.
Urmatoarele pozitii in topul celor mai scumpe apartamente cu trei camere din Bucuresti au fost plasate cele scoase la vanzare in zona Decebal-Calarasi (118.000 euro, 1.409 euro/mp), in scadere cu 6% in primele sapte luni ale anului, Dacia-Eminescu (110.450 euro, 1.207 euro/mp), in scadere cu 1% si Cotroceni (108.000 euro, 1.241 euro/mp), in scadere cu 11%.
Top 10 este completat de apartamentele cu trei camere din zona Victoriei-Romana-Universitate, unde pretul mediu este de 98.500 de euro (1.250 euro/mp), cu 6% mai putin decat... mai mult
Duminica, 12 August 2012, ora 15:38
Valoarea tranzactiilor imobiliare va ajunge ajunge in acest an la 250-300 milioane de euro, potrivit estimarile DTZ Echinox, care si-a revizuit astfel in scadere prognoza de la inceputul anului, care indica o valoare de 400-450 milioane euro.
Revizuirea in scadere a estimarilor privind tranzactiile imobiliare a avut loc in urma rezultatelor de pe piata imobiliara inregistrate din primul semestru al acestui an. Reprezentantii DTZ Echinox se asteapta ca bancile sa aduca pe piata active de credite neperformante.
"Dupa un prim trimestru incurajator, cu tranzactii de 99 milioane de euro, piata romaneasca a investitiilor a inregistrat o scadere in trimestrul al doilea, cand tranzactiile au totalizat doar 25 milioane de euro. In acest trimestru a fost incheiata doar o tranzactie, respectiv achizitia a 100 de hectare de teren din fosta platforma Tractorul din Brasov. Aceasta tranzactie a ridicat valoarea tranzactiilor din primul semestru la 124 milioane de euro, in linie cu performantele inregistrate in aceeasi perioada din 2010 si 2011. Pe de alta parte, volumul este egal cu cel inregistrat in intreg anul 2009", se arata in cel mai recent raport realizat de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Capacitatea bancilor de imprumuta a ramas redusa in 2012, cu impact direct asupra activitatii de investitii. Conditiile de pe piata continua deci sa fie dificile pentru companiile care vor sa investeasca capital in Romania si pun presiune pe profiturile obtinute de... mai mult
Miercuri, 01 August 2012, ora 16:07
INS a facut publice vineri noi date pe domeniul imobiliar. Conform raportului, volumul lucrarilor de constructii a crescut in februarie cu 13,4% fata de luna precedenta, lucrarile la cladiri rezidentiale crescand cu 10,7 procente.
Daca aceasta crestere are sau nu radacini adanci, despre lucrarile de dezvoltare ale Capitalei, programul de reabilitare termica si alte teme, a vorbit intr-un interviu pentru Business24, Dr. Ion Radu Zilisteanu.
Business24: In urma cu putin timp, declarati pentru Business24 ca piata imobiliara isi revine abia la 6-12 luni dupa ce isi revine economia. In acest context, reprezinta cresterea din februarie o revenire a pietei imobiliare sau o pura intamplare?
Dr. Ion Radu Zilisteanu:E o crestere sezoniera. Rapoartele INS-ului pe constructii pe ultimii patru ani, anii de criza, arata fluctuatii destul de importante, dar nu e in mod neaparat o tendinta. Au fost perioade cand au crescut, cand au scazut, dar la niveluri reduse fata de perioada anterior crizei.
Acesta e un comportament tipic pentru indicatorii care reactioneaza cu intarziere.
Acelasi raport mentioneaza si cresteri la constructiile ingineresti. Ce fel de constructii intra la acest capitol?
In general, poduri, ceea ce la CFR se numeau "lucrari de arta".
In urma cu cateva saptamani s-a votat bugetul Capitalei. Consilierii au decis taierea fondurilor pentru anumite investitii, dar au refuzat si proiecte importante precum autostrada suspendata. Cum considerati aceasta... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 13:16
Piata ofertelor imobiliare a inregistrat in luna martie o crestere peste medie, insa acest fenomen nu reprezinta neaparat un semn al revenirii pietei imobiliare, este de parere analistul imobiliar, Dr. Ion Radu Zilisteanu.
"Martie 2012 se caracterizeaza mai ales printr-o revenire a pietei la valorile medii normale in ceea ce priveste numarul de oferte nou aparute pe piata, dupa un start al anului 2012 in care s-a inregistrat cea mai slaba oferta imobiliara din 2007 pana in prezent", au declarat reprezentantii Anunturiparticulari.ro.
Daca in anii anteriori, trecerea de la iarna la primavara a ducea o crestere treptata a numarului de oferte noi, luna trecuta portalul a inregistrat 2500 de noi oferte, cu 65% mai mult decat in februarie.
Cele mai multe oferte - peste 1000, au aparut in cadrul sectiunii de apartamente de doua camere, in cazul apartamentelor cu trei camere au fost inregistrate 750 de noi oferte, iar numarul ofertelor noi de garsoniere a ajuns la aproape 500.
Numarul mare de noi oferte aparute pe piata indica un optimism venit din partea proprietarilor.
Zilisteanu considera ca nu este suficienta o oferta mai bogata pentru a putea sa discutam despre o revenire a pietei imobiliare.
"Daca oferta isi revine nu inseamna o revenire a pietei. Oferta era oricum mai mare ca cererea solvabila, deci nu presupune o revenire a pietei. Preturile de pe piata si numarul tranzactiilor in unitatea de timp - acestia sunt cei doi mari indicatori. Cand va creste... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 08:01
Au trecut doar doua luni din 2012 si avem deja trei cereri de insolventa in piata imobiliara, in randul dezvoltatorilor. Lista esecurilor va continua si in 2012, potrivit analistilor chestionati de Business24.
Alia Apartments a intrat oficial in insolventa, dupa ce judecatorii Tribunalului Bucuresti au acceptat cererea spaniolilor de la Alia Inmobiliaria.
Este cel de-al treilea ansamblu rezidential care intra in insolventa doar in acest an, dupa Laguna Residence si Citadella Titan, iar lista esecurilor in industria imobiliara va continua in 2012, potrivit analistilor.
La lansarea proiectului Alia Apartments, in 2010, dezbvoltatorii au anuntat ca 45% din cele 124 de apartamente sunt deja contractate. Cu toate acestea, vanzarile au inceput sa scada tot mai mult, astfel incat in 2011, au vandut doar 11 locuinte.
Inca un an de cumpana pentru dezvoltatori
Nu sunt insa singurii dezvoltatori loviti de criza imobiliara. Doar in ultimul an 10 ansambluri rezidentiale din Bucuresti au intrat in procedura insolventei, printre care amintim Asmita Gardens cu 800 de apartamente, Green Lake Residence cu 38 de vile si 118 apartamente sau Vitan Platinum Tower, cu 312 apartamente.
"Cereri de intrare in insolventa vom mai vedea pe parcursul anului 2012, deja avem cateva exemple", este de parere analistul imobiliar, Dr. Ioan Radu Zilisteanu.
Potrivit analistului imobiliar, in 2012 nu vor exista schimbari fundamentale pe piata imobiliara, ci mai curand o tendinta de... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 12:47
Sectorul constructiilor private din SUA va creste in acest an pentru prima data din 2005 si va reprezenta un stimulent important al cresterii produsului intern brut.
De asemenea, analistii se asteapta ca acest lucru sa impulsioneze crearea de noi locuri de munca in 2012, potrivit unui raport realizat de firma de investitii AllianceBernstein.
In raport, economistul american Joseph Carson a prezis ca in acest an cheltuielile din sectorul constructiilor private vor ajunge la 10 miliarde de dolari, pe baza datelor disponibile din primele trei trimestre ale anului 2011.
"Consider ca acest castig mic marcheaza o schimbare semnificativa pentru economia americana. In 2012, activitatea reala in sectorul constructiilor private se va extinde cu aproximativ 7%. Relansarea sectorului constructiilor va fi o componenta semnificativa in PIB, cu o crestere de trei procente pentru 2012. De asemenea, acest lucru va implica si o scadere a ratei somajului din SUA.
Potrivit raportului, cresterea din acest an a cheltuielilor din constructii s-a bazat mai mult pe constructii de birouri decat ansambluri rezidentiale. Numarul contractele din sectorul constructiilor de birouri au crescut cu 36% in octombrie, iar cresterea a fost determinata de constructii de fabrici, birouri si depozite.
In ceea ce priveste constructiile din sectorul rezidential, acestea au crescut cu doar 2% in luna octombrie. Potrivit analistilor, rezidentialele vor recupera si in 2012, cand vor aparea ana la... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 14:24