Sefii de stat si de guvern din UE se intalnesc joi si vineri, la Bruxelles, in cadrul primului summit dedicat agendei digitale, care insa se va concentra asupra unor chestiuni legate de piata unica, incercand sa indeparteze dezbaterea de acuzatiile de spionaj electronic care planeaza asupra Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA si de tema protectiei datelor, scrie portalul de stiri europene EurActiv.
Draftul de concluzii ale summitului, consultat de EurActiv, confirma faptul ca statele membre prefera sa se axeze asupra "pietei unice digitale" decat sa se angajeze intr-o disputa deschisa asupra reglementarilor privind protectia datelor.
Astfel, acestea se concentreaza asupra pachetului privind piata unica a telecomunicatiilor propus de Comisia Europeana si care este inca evaluat de Parlamentul European.
"Consiliul European saluta prezentarea Comisiei privind pachetul 'Un continent conectat' si il incurajeaza pe legislator sa efectueze o examinare intensiva in vederea unei adoptari rapide", mentioneaza concluziile.
Armonizare europeana vs. surse de venituri nationale
Totusi, in demersul de a realiza piata unica a telecomunicatiilor apar si chestiuni in disputa. Astfel, nevoia de a armoniza alocarea spectrului de frecvente este sustinuta, dar cu mentiunea ca trebuie respectat faptul ca "spectrul de frecvente reprezinta o sursa de venituri nationale".
Desi CE intentioneaza sa le dea statelor membre dreptul de a continua sa obtina venituri din... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 10:40
Cele mai importante companii de telecomunicatii din Europa au demarat negocierile pentru crearea unei infrastructuri pan-europene pentru a reuni retelele nationale de pe o piata pana acum fragmentata, in urma solicitarilor Comisiei Europene.
Aceasta idee de a reuni infrastructurile nationale de telecomunicatii a aparut in urma unei intalniri dintre comisarul european pentru Concurenta si directorii celor mai mari grupuri de telecom din Europa, inclusiv Deutsche Telekom, France Telecom, Telecom Italia si Telefonica, relateaza Financial Times.
Acestia au plecat de la intalnire hotarati sa exploreze aceasta posibilitate, dat fiind faptul ca piata fragmentata din Europa pune bariere in acest moment competitiei din acest sectori.
Companiile, care domina in acest moment piata europeana prin intermediul filialelor de la nivel national, au avut de suferit in urma crizei economice europene si se confrunta cu o noua competitie - grupuri globale care, in acest moment, le utilizeaza retelele.
Operatorii de telefonie si-au manifestat cu aceasta ocazie frustrarea in legatura cu aceasta situatie si incearca sa gaseasca solutii, mai ales ca "nu vor veni obiectii din partea (n.r. autoritatilor) europene", a declarat una din sursele Financial Times.
Totusi, regulatorii nationali ar putea ridica probleme unei astfel de initiative, a completat aceasta.
Crearea unei retele pan-europene ar alinia sectorul de telecom al UE la pietele mai omogene ale SUA si Chinei, unde... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 12:15