Dupa un deceniu in care reprezentantii industriei auto au investit sume importante pentru reducerea capacitatii motoarelor de automobile, noile teste de poluare ii obliga sa isi regandeasca strategia si sa revina inapoi la motoarele de capacitate mare.
Dupa scandalul Volkswagen, noile teste de poluare impuse pe piata europeana dau peste cap programele de investitii ale producatorilor auto, obligati acum sa investeasca in crearea unor motoare mai mari adaptate noilor politici de mediu, dupa ce propulsoarele de capacitate redusa s-au dovedit ineficiente, relateaza Daily Sabah.
Testele de poluare efectuate in conditii de trafic real au demonstrat ca motoarele de capacitate mica sunt si cele mai poluante, iar Renault, General Motors si Volkswagen par decise sa elimine sau cel putin sa schimbe motorizarea unora dintre cele mai bine vandute masini de litraj mic.
Procesul se va intinde, totusi, pe o durata de 3 de ani, dar alti producatori auto importanti sunt asteptati sa adopte masuri similare in urmatorii ani.
Acest lucru va genera si cheltuieli suplimentare pentru producatori, care deja au redirectionat o parte din fondurile de cercetare si dezvoltare catre proiectele cu motorizare hibrida sau electrica.
"Tehnologiile folosite pentru reducerea capacitatii motoarelor nu ne mai permit sa ne incadram in standardele emisiilor admise. Am atins limita de jos", a recunoscut franc Alain Raposo, seful departamentului motorizare din cadrul Aliantei Renault-Nissan.
Ani... mai mult
Marti, 18 Octombrie 2016, ora 15:18
4Previziunile legate de industria auto din Romania indica o stabilizare per total a pietei auto in 2014, in contextul in care se asteapta o redresare a economiei globale din care sa aiba de castigat si piata auto locala.
"Piata din Romania a fost una dintre cele mai afectate de criza, dar, dupa o perioada de declin masiv, se asteapta ca vanzarile de autovehicule sa revina pe o traiectorie normala in acest an. Aceste asteptari de crestere pleaca de la baza scazuta a vanzarilor slabe din 2013, si a revenirii cererii dupa mai multi ani de declin sustinut pe piata si intarziere a deciziilor de cumparare", a declarat Ariadna Oslobeanu, Senior Manager, Assurance, EY Romania.
"In plus, este probabil ca 2014 sa fie ultimul an in care functioneaza programul 'Rabla' si este de asteptat ca oamenii sa incerce sa profite de facilitatile programului, conducand la vanzari aditionale in 2014", a adaugat Ariadna Oslobeanu.
"Conform datelor statistice publicate, se vede deja o crestere a vanzarilor totale de autovehicule fata de perioada comparabila din 2013, sustinute de achizitiile realizate de catre persoanele juridice. Totusi, e greu de spus cat de solida va fi revenirea, in conditiile in care relansarea economiei europene este inegala", a mai spus reprezentantul EY.
Industria auto va incerca sa profite de oportunitatile redresarii economice
Executivii de top din companiile internationale din industria auto vor incerca sa valorifice oportunitatile generate de usoara... mai mult
Vineri, 14 Martie 2014, ora 13:15
General Motors Corp (GM) si PSA Peugeot Citroen au renuntat la ideea de a dezvolta impreuna un model mare si au anuntat ca alianta lor se va baza pe dezvoltarea a trei proiecte ce vizeaza vehicule mai mici, au anuntat joi cei doi producatori auto, transmite Reuters.
GM si Peugeot au anuntat de asemenea ca vor cauta sa dezvolte o noua generatie de motoare mici, pe benzina, si vor explora "initiative industriale si produse in America Latina sau alte piete emergente in expansiune".
Alianta dintre cele doua companii avea ca obiectiv realizarea unor economii anuale de 2 miliarde de dolari in urmatorii cinci ani.
Din cauza declinului pietei auto din Europa, PSA Peugeot Citroen a demarat un plan care prevede eliminarea a 8.000 de locuri de munca in Franta si inchiderea unei uzine din apropiere de Paris. In noiembrie, piata auto franceza a inregistrat o scadere de 19,2% a vanzarilor de masini noi, pana la 144.694 unitati, comparativ cu perioada similara din 2011.
In randul producatorilor auto francezi, luna trecuta vanzarile PSA Peugeot Citroen au scazut cu 22,9%, la 41.044 unitati, iar vanzarile grupului Renault au inregistrat cel mai semnificativ declin, de 33,5%, pana la 31.402 unitati.
GM a notificat recent Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC) ca vrea sa semneze pana la sfarsitul acestei luni un acord cu Peugeot privind dezvoltarea productiei si furnizarea de componente.
Publicatia franceza "La Tribune" anunta in octombrie ca GM va... mai mult
Joi, 20 Decembrie 2012, ora 16:57
In 2012 industria auto s-a caracterizat prin pierderi masive pe piata europeana si nevoia de reorientare a companiilor fie catre noi piete, fie catre noi strategii pentru a reusi sa ajunga din nou la consumatorii puternic afectati de criza economica.
Evolutiile din sectorul auto au diferit insa semnificativ de la un continent la altul. Daca piata europeana a suferit cel mai mult, in SUA industria a dat semne de stabilitate, iar pietele emergente din Asia au oferit un motor de crestere al vanzarilor pentru acest sector.
Criza "vechiului" continent
Criza datoriilor suverane a influentat semnificativ puterea de cumparare a europenilor, ceea ce s-a putut observa din plin si in industria auto.
Previzibil, tarile din sudul Europei au reprezentat punctul de plecare al problemelor. Vanzarile de pe piata italiana au suferit o scadere fulminanta, principala victima fiind Fiat.
Compania a reusit insa sa-si sporeasca semnificativ vanzarile de masini pe baza de propan si gaz natural, ceea ce arata un potential de crestere pe aceasta nisa.
Automobilele electrice vs cele pe gaz natural - vezi care au mai multe sanse
Cu toate acestea, un numar important de italieni a preferat sa renunte complet la masina pentru in favoarea bicicletelor. Acest mijloc de transport a castigat tot mai mult teren in Italia, vanzarile la biciclete depasindu-le pe cele ale automobilelor intr-o proportie din ce in ce mai mare.
Problemele din acest sector au dus si la o concurenta tot... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 14:54
Succesul Renault in Rusia, una dintre ultimele piete unde grupul francez mai poate spera la crestere semnificativa, depinde de evolutia Lada, evitata acum de rusi din cauza calitatii deficitare, insa inca o marca puternica, bine inradacinata in constiinta publica.
Asemenea multor marci de automobile din perioada comunista a Europei de Est, Lada este vazuta in Rusia ca un automobil ieftin, insa greu de intretinut, care se bazeaza inca pe loialitatea consumatorilor, tot mai pretentiosi pe masura ce veniturile cresc, iar oferta de autoturisme se imbogateste rapid cu marci occidentale si asiatice.
Lada, automobilul dominant in Rusia ultimilor 50 de ani, incearca sa-si apere pozitia de lider de piata in fata valului de marci straine, se arata intr-o analiza Bloomberg.
Ford si Volkswagen se extind agresiv pe piata, in timp ce AvtoVAZ, producatorul Lada si principalul partener Renault in Rusia, a oprit abia in 2010 productia modelului Lada 2105, lansat in perioada Brejnev.
Astfel, cota de piata a Lada in Rusia va scadea anul viitor la 20%, de la 29% in 2010, potrivit datelor IHS Automotive.
Planurile de crestere ale Renault in Rusia se bazeaza pe mentinerea dominatiei AvtoVAZ pe piata. Rusia poate deveni in 2014 cea mai mare piata auto europeana, depasind Germania, cererea urmand sa creasca in paralel cu veniturile populatiei.
"Este cam singurul punct alb de pe harta, unde Renault mai poate creste. Au cumparat cel mai mare jucator, dar exista multe semne de... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 14:31
Directorul general al Ford Motor, Alan Mulally, considera ca industria auto mondiala trece printr-o perioada de crestere puternica si anticipeaza vanzari totale de 75-87 milioane de vehicule in 2011, dupa circa 70 de milioane unitati anul trecut, potrivit Mediafax."Este clar ca ne aflam intr-o perioada de crestere cu adevarat puternica, in intreaga lume", a aratat Mulally la o conferinta a analistilor organizata de Deutsche Bank la salonul auto de la Detroit.
Seful Ford se asteapta ca vanzarile totale pe piata americana sa fie de 12,5-13,5 milioane de vehicule, iar in Europa de 14,5-15,5 milioane de unitati.
Mulally a aratat ca Ford, al doilea mare producator american de automobile, este bine pozitionat in Statele Unite si Europa, urmand sa isi accelereze cresterea pe pietele emergente.
In privinta pietei europene, directorul financiar al grupului, Lewis Booth, a estimat ca este nevoie de schimbari structurale, din cauza capacitatilor prea mari de productie, mai ales in privinta marilor producatori nationali.
"Guvernele, care se afla sub presiuni tot mai mari din cauza dificultatilor financiare, vor sustine mai putin aceste capacitati sub-utilizate", a explicat Booth.
In privinta Ford, Booth anticipeaza ca va avea "un an confortabil in Europa", el subliniind ca grupul se va concentra pe modernizarea produselor.
Ford nu mai este coplesit in Europa de necesitatea de a fabrica produse speciale pentru aceasta piata si se concentreaza in prezent pe vehicule destinate pietei... mai mult
Marti, 11 Ianuarie 2011, ora 23:41