Evolutia creditarii se va stabiliza in acest an in Romania, scaderea cu 0,8% pe segmentul companiilor fiind compensata de cresterea cu 1% pe zona de retail, in conditiile in care banca centrala continua sa puna presiune pe bancile comerciale pentru curatarea bilanturilor, potrivit UniCredit.
Studiul prezentat de grupul italian, in cadrul unei conferinte sustinute la Viena cu ocazia Forumului Central si Est European Euromoney, prognozeaza o crestere cu 0,1% a soldului de credite la nivel de piata in 2015, dupa contractia cu 3,6% estimata de specialistii UniCredit pentru anul trecut, informeaza Mediafax.
Pe zona imprumuturilor pentru companii, UniCredit apreciaza ca scaderea volumului de credite in Romania va frana anul acesta pana la 0,8%, fata de restrangerea cu 5,6% a soldului in 2014.
Potrivit cercetarii UniCredit, Romania este, de altfel, singura tara din regiune in care volumul imprumuturilor corporate va continua sa se reduca in acest an, restul pietelor afisand dinamici pozitive, dintre care 0,5% in Bulgaria, 1,8% in Ungaria si 8% in Polonia.
Carmelina Carluzzo, director adjunct Analiza Strategica Europa Centrala si de Est la UniCredit, pune contractia pietei creditului corporate din Romania pe seama eforturilor de curatare a bilanturilor facute de bancile autohtone la cererea bancii centrale.
"Ceea ce vedem este efectul curatarii portofoliilor de credite. BNR a pus presiune pe bancile comerciale, ceea ce a impactat soldul imprumuturilor corporate si... mai mult
Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 09:35
Reactia pietelor financiare la anuntul Erste ca banca se asteapta la pierderi nete de pana la 1,6 miliarde de euro din cauza majorarii provizioanelor in Ungaria si Romania a fost "dura" dar "de inteles", a declarat luni seara seful celui de-al treilea mare creditor din Europa emergenta, Andreas Treichl, intr-un interviu acordat CNBC.
Vineri, actiunile Erste Group Bank au scazut la bursa de la Viena cu peste 16% dupa anuntul bancii, iar la inchiderea sedintei de luni inregistrau un declin de 2,6%. Anul acesta titlurile au scazut cu peste 25%.
Dar Andreas Treichl a admis ca banca a fost fortata sa faca acest anunt ca rezultat al actiunilor Guvernului din Ungaria iar schimbarile politicii Bancii Nationale a Romaniei referitoare la creditele neperformante a fost "destul de dramatica".
Din cauza rezultatelor mai slabe la cele doua subsidiare, Erste se asteapta sa inregistreze anul acesta pierderi de 1,4-1,6 miliarde de euro (1,9-2,18 miliarde de dolari).
Europa Centrala si de Est, calcaiul lui Ahile
Analistii sustin ca anuntul Erste reaminteste riscurile cu care se confrunta creditorii care opereaza in Europa Centrala si de Est, o regiune care a generat marje de profit substantiale in anii de dupa caderea comunismului, dar acum se confrunta cu probleme economice.
Dificultatile din Europa de Est au determinat in ultimele doua saptamani Telekom Austria si EVN sa avertizeze asupra posibilei scaderi a profiturilor.
Erste Group, proprietarul BCR, a anuntat joi... mai mult
Marti, 08 Iulie 2014, ora 12:40
Grupul bancar italian UniCredit SpA, prezent si pe piata din Romania, a depus o oferta preliminara pentru preluarea bancii poloneze Bank BGZ si in paralel discuta cu investitorii despre posibilitatea vanzarii divizei sale din Ucraina, a declarat joi directorul general de la UniCredit, Federico Ghizzoni, transmite Reuters.
Federico Ghizzoni, care l-a inceputul acestui an a vandut operatiunile UniCredit din Kazahstan, a precizat ca aceste masuri fac parte din strategia bancii de a-si intari prezenta in tarile pe care le considera ca fiind de baza si de a iesi de pe acele piete unde crede ca exista oportunitati mici de crestere.
"Am facut o oferta pentru o banca poloneza, deocamdata suntem inca intr-o faza incipienta", a declarat Ghizzoni joi dimineata. Ulterior, seful UniCredit a precizat ca banca respectiva este Bank Gospodarki Zywnosciowej SA, detinuta de grupul bancar olandez Rabobank, si ca ar putea valora aproximativ un miliard de dolari.
In luna iunie a acestui an Rabobank a anuntat ca analizeaza mai multe "optiuni strategice" pentru BGZ dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora banca olandeza ar putea sa-si vanda pachetul de 98% pe care il detine la Bank BGZ si ca tranzactia ar putea sa valoreze un miliard de dolari.
Un purtator de cuvant a precizat ca oferta, facuta prin intermediul Pekao, divizia poloneza a UniCredit, nu este una obligatorie deoarece procesul de vanzare este intr-o faza preliminara.
Credit Agricole, BNP Paribas sau ING ar... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 08:29
Decizia BNR de reducere a dobanzii cheie la 4,5% pe an a fost sustinuta de imbunatatirea conditiilor din economie din ultima luna, a declarat Mihai Patrulescu, senior economist UniCredit Tiriac Bank.
"Decizia BNR a fost sustinuta de imbunatatirea conditiilor din economie de la sedinta din luna iulie pana in prezent. Balanta contului curent a consemnat un surplus de 314 milioane euro, in timp ce apetitul pentru risc in pietele internationale a crescut. De asemenea, perspectivele inflatiei sunt ajutate de anul agricol bun precum si de introducerea legislatiei pentru reducerea TVA la produsele de panificatie. Consideram ca impactul direct al deciziei BNR va fi insa limitat", a spus Mihai Patrulescu pentru Agerpres.
Senior economistul UniCredit Tiriac Bank sustine ca, pana in prezent, observam un ecart intre ratele de dobanda din piata interbancara (ROBOR) si rata de politica monetara, iar cel mai probabil decizia de astazi va ajuta realinierea acestor rate si va imbunatati transmisia politicii monetare.
"Pe termen scurt, este posibil sa observam o usoara volatilitate a cursului de schimb avand in vedere faptul ca decizia a fost neasteptata (piata anticipa o scadere de 0,25 puncte procentuale a dobanzii de referinta)", a mai spus Mihai Patrulescu.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, in sedinta de luni, reducerea dobanzii cheie la 4,5% pe an de la 5% pe an, incepand cu data de 6 august 2013.
De asemenea, CA a mai decis... mai mult
Luni, 05 August 2013, ora 15:42
Actiunile bancilor italiene au inregistrat luni scaderi semnificative la bursa, inclusiv UniCredit si Intesa Sanpaolo, dupa ce vineri agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a revizuit in scadere, cu o treapta, ratingul suveran al Italiei, de la 'A minus' la 'BBB plus', perspectiva asociata fiind negativa.
La bursa de la Milano, titlurile UniCredit, cea mai mare banca din Italia, au scazut cu 2,5%, la 3,87 euro, in timp ce actiunile Intesa au inregistrat un recul de 1,7%, la 1,24 euro, iar actiunile Mediobanca inregistrau un declin de 3,7%, la 4,51 euro. Indicele FTSE Italia All-Share Banks a scazut cu 2%, transmite Bloomberg.
Fitch Ratings a coborat vineri ratingul suveran al Italiei pana la 'BBB plus', ca urmare a rezultatului incert al alegerilor parlamentare din luna februarie, care face improbabila formarea unui nou guvern stabil in urmatoarele saptamani.
De asemenea, Fitch se asteapta ca Italia sa inregistreze o recesiune mai grava decat preconiza anterior, cu o contractie a PIB de 1,8% in 2013 dupa o scadere de 2,4% in 2012.
Actualul rating reflecta opinia Fitch ca Italia isi va pastra accesul la pietele financiare si, daca va fi nevoie, va beneficia de ajutorul UE pentru a evita tensiunile inutile la adresa lichiditatii suverane. Agentia adauga ca daca Italia va cere in mod oficial asistenta UE acest element va fi unul neutru pentru ratingul suveran.
"Daca recesiunea se adanceste si dureaza mai mult decat anticipam in prezent, nu putem... mai mult
Luni, 11 Martie 2013, ora 16:50
Grupul italian UniCredit va inchide firma de brokeraj UniCredit CAIB Securities, al treilea jucator de pe piata din Romania.
Ioana Tanase, directorul general al Unicredit CAIB Securities, a declarat pentru Business24 ca, initial, planul era de a integra firma de brokeraj in UniCredit Bank, iar decizia de a iesi de pe piata romaneasca a venit intempestiv.
Decizia este una strategica, in contextul retragerii de pe pietele din regiune, cu exceptia Poloniei, care devine hub regional.
"Aici este extrem de dificil sa rezisti, volumul si valoarea tranzactiilor sunt reduse, despre comisioane nu mai spun nimic. Polonia are o piata mai dezvoltata", a declarat Ioana Tanase.
Cu toate acestea, compania isi va duce la bun sfarsit obligatiile contractuale, activitatea incetand propriu-zis in cea de-a doua jumatate a lunii decembrie.
Decizia nu va afecta si operatiunile bancare si de investment banking, care vor continua prin intermediul UniCredit Tiriac Bank.
Si ING Bank, al doilea intermediar de pe bursa, cu un rulaj de aproximativ 330 milioane de euro pe piata actiunilor, a anuntat, la inceputul lunii octombrie, retragerea de pe piata de capital locala. Dupa acelasi tipar, ING renunta la operatiunile de brokeraj din Europa Centrala si de Est, cu exceptia Poloniei.
Firma de brokeraj Tradeville atrage atentia asupra riscului ca aceste retrageri de pe piata romaneasca sa aiba impact asupra tarnzactiilor de la BVB, si anume o scadere a lichiditatii.
"Este o miscare... mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 09:44
Pietele UniCredit din Europa Centrala si de Est inca sunt intr-o situatie mai buna decat cele din Europa Occidentala, a declarat, joi, seful operatiunilor din regiune din cadrul grupului italian, Gianni Franco Papa, intr-un interviu acordat publicatiei austriece "Wiener Zeitung".
Cresterea economiei in Europa Centrala si de Est, unde UniCredit Bank Austria este lider de piata, ar urma sa ajunga la 2,5% anul acesta si la 3,1% in 2013, desi unele tari sunt puternic dependente de exporturi.
Oficialii UniCredit spun ca situatia mai buna a pietelor sale din Europa Centrala si de Est se datoreaza cresterii consumului intern in 2011.
"Este o forma de crestere mai buna si mai sustenabila decat inainte', a afirmat Gianni Franco Papa.
Conducerea UniCredit a aprobat un plan de reorganizare destinat sa ajute cea mai mare banca italiana sa ia decizii mai rapid si sa-si reduca costurile.
In conformitate cu acest plan, presedintii subsidiarelor din tarile unde este prezenta UniCredit vor avea o responsabilitate mai mare.
In timp ce divizia de investment banking isi va concentra atentia pe companiile multinationale si clienti mari, vor fi create structuri autonome pentru diviziile de retail, firme mici si private banking din Italia, Germania si Austria, aceasta din urma servind si ca baza pentru operatiunile UniCredit din Europa de Est.
In Romania, UniCredit Þiriac Bank este parte a grupului UniCredit, care numara peste 3.900 sucursale.
Catalina Molnar este... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 14:26
Catalina Molnar este noul economist-sef al UniCredit Tiriac Bank, iar Dan Bucsa, care a ocupat pana in prezent aceasta pozitie, se va ocupa de activitatile de cercetare si analiza pentru pietele emergente, localizate in prezent in biroul de la Londra.
Catalina Molnar lucreaza de peste noua ani in domeniul cercetarii, ca economist in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (2003 - 2007) si, din 2007, a lucrat ca Senior Economist in cadrul unei alte banci comerciale.
Dan Bucsa lucreaza in cadrul UniCredit Þiriac Bank din iunie 2011. Din septembrie 2012, va face parte din echipa de analiza si cercetare a grupului UniCredit de la Londra, condusa de catre Gillian Edgeworth, economistul-sef pentru Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa (Eastern Europe, Middle East, and Africa - EEMEA).
Noile atributii ale lui Dan Bucsa vor viza in special activitatile de cercetare pentru pietele din Europa Centrala si de Est.
Mihai Patrulescu s-a alaturat echipei UniCredit Þiriac Bank pe pozitia de Senior Economist. Mihai Patrulescu a lucrat ca analist al cadrului macroeconomic in institutii financiare din Romania.
UniCredit Þiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana de top cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrala si de Est, numarand peste 3.900 sucursale.
Profitul UniCredit Þiriac Bank a ajuns la 75 milioane de lei (17 milioane de euro) in primul semestru din acest an, ceea ce reprezinta o scadere de 19% fata de aceeasi perioada din 2011, cand... mai mult
Marti, 18 Septembrie 2012, ora 15:44
UniCredit CAIB Securities Romania va incepe, de la 1 iunie 2012, procesul de integrare cu UniCredit Tiriac Bank, a anuntat vineri banca, precizand ca prin acesta nu va fi afectata ativitatea de brokeraj.
"Inglobarea activitatilor societatii de servicii de investitii financiare in Divizia de Corporate Investment Banking & Private Banking (CIB & PB) a UniCredit Tiriac Bank nu va impacta in niciun fel functionarea business-ului de brokeraj, care se va desfasura la fel ca pana in prezent. Clientii vor beneficia de aceleasi servicii si de acelasi mod de lucru, la standardele de inalt profesionalism care au pozitionat UniCredit CAIB Securities in top 3 intermediari pe piata de capital din Romania, cu o cota de piata de 8,21%", se spune in comunicat.
De asemenea, banca precizeaza ca aceasta convergenta are in vedere fructificarea sinergiilor si valorificarea optima a resurselor locale.
UniCredit CAIB Securities Romania, divizia de brokeraj a Grupului UniCredit in Romania, este prezenta din anul 1996 pe piata de capital romaneasca.
UniCredit CAIB Securities ofera o gama completa de servicii de intermediere pe piata de capital din Romania (tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti), ca si pe piete externe, servicii adresate clientilor institutionali straini si romani si clientilor de retail. Echipa locala de analiza acopera o arie variata de sectoare (petrol si gaze, institutii financiare, industria farmaceutica, utilitati, resurse naturale si imobiliare),... mai mult
Vineri, 01 Iunie 2012, ora 16:23