La 85 de ani este aproape un mit inconjurat de aura data de cei 62,5 miliarde de dolari controlati prin compania Berkshire Hathaway.
Succesul inregistrat de operatiunile financiare derulate de el si simplitatea logicii din spatele deciziilor au generat pana acum trei volume dedicate legendei Warren Buffet, iar lectia data de acesta poate fi invatata rapid de orice investitor, arata Startups.
Discipol fidel
Despre miliardarul american circula destule legende, unele lansate chiar de el. Una este cea a primei afaceri facute pe strazile orasului natal, Omaha, statul Nebraska, cand a scos profit vanzand pe strada Coca-Cola.
Adevarata sau nu, afacerea Coca-Cola din copilarie s-a perpetuat pana in prezent, Berkshire Hathaway fiind unul dintre actionarii reprezentativi ai The Coca-Cola Company.
De altfel, aventura lui Buffett la nivel mare a inceput in anii de studentie la Universitatea Columbia, unde a fost pregatit de legendarul investitor Benjamin Graham.
Abordarea acestuia referitoare la valoarea intrinseca a unei afaceri a fost un laitmotiv al carierei lui Buffett. In 1965, acesta a preluat conducerea companiei Berkshire Hathaway, iar de atunci succesul l-a insotit la orice pas.
Secretul sau pare sa stea in continuarea lectiei deprinse de la mentorul sau: investitii in actiuni ale unor companii care ofera dividende acceptabile si fidelitate in mentinerea acestor plasamente.
In cei 50 de ani de prezenta a sa la varful Berkshire Hathaway, compania si... mai mult
Sambata, 16 Ianuarie 2016, ora 00:00
Miliardarii lumii pastreaza munti de bani in numerar, dovada a faptului ca ultra-bogatii se tem de sa investeasca prea mult pe piata financiara, in urma crizei financiare din 2008-2009, relateaza CNBC.
Potrivit unui nou studiu in randul miliardarilor, realizat de Wealth-X si UBS, miliardarii pastreaza fiecare, in medie, 600 de milioane de dolari in numerar, suma mai mare de exemplu decat PIB-ul Republicii Dominicane. Suma este cu 60 de milioane de dolari mai mare fata de anul trecut si este echivalenta cu 19% din averea lor neta.
"Nivelul mai ridicat al lichiditatilor semnaleaza ca multi miliardari tin banii in afara pietei financiare, in asteptarea momentului optim in care sa isi faca investitiile", se arata in studiu.
Astfel, detinerile in numerar ale miliardarilor sunt cu mult mai mari decat investitiile lor pe piata imobiliara. Activele imobiliare ale miliardarilor se ridica in medie la 160 de milioane de dolari pentru fiecare, respectiv circa o cincime din fondurile in numerar ale acestora.
Miliardarii se intreaba ce sa faca cu banii
Simon Smiles, director de investitii la UBS Wealth Management, a declarat ca familiile miliardare se concentreaza in mare parte pe aceeasi intrebare si anume ce sa faca cu banii.
"Aparenta siguranta a numerarului, la care se adauga experienta dureroasa a crizei financiare din 2008-2009 si problemele ulterioare din zona euro, intaresc tendinta de favorizare a unei strategii prudente de alocare a banilor", afirma Smiles in... mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 09:45
Tot sistemul financiar trebuie reglementat, inclusiv fondurile cu capital de risc, care controleaza si fac plasamente de sute de miliarde, a declarat joi, la o dezbatere organizata de asociatia analistilor financiari CFA Romania, prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara/ASF/, Daniel Daianu, referindu-se la pietele financiare la nivel global.
El a afirmat ca riscul sistemic este creat de dimensiunea fondurilor care se misca si a mentionat faptul ca in prezent li se cere sa aiba rezerve inclusiv fondurilor de piata monetara (cu risc redus - n.r.).
Oficialul ASF a aratat ca in Romania, desi platitorii de taxe si impozite nu au fost coplesiti de esecuri monumentale in piata financiara locala, economia romaneasca a suportat reverberatiile din economia europeana.
"Sa nu ne imaginam ca platitorii de taxe si impozite din Romania nu au suferit fiindca deleveraging-ul (reducerea lantului de garantii/ dezintermediere financiara - n.r.) care se produce in toata Europa si care afecteaza institutiile financiar-bancare din Romania se simte in buzunarul consumatorilor de produse financiare de la noi. Adica ce fac bancile in Romania. N-ai nevoie de un esec monumental in Romania ca platitorii de taxe si impozite sa suporte costul acestor programe de salvare (bailout) si faptul ca bancile sunt obligate prin Grupurile-mama sa se recapitalizeze. Ceea ce fac grupurile-mama afecteaza fiecare sucursala. Este o naivitate sa credem ca trebuia sa se produca neaparat un... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 16:39
Fondul american Franklin Templeton, care administreaza in Romania Fondul proprietatea, a devenit cel mai mare creditor al Ucrainei, dupa ce a acumulat titluri de stat cu o valoare nominala de 5 miliarde dolari, reprezentand aproape 20% din obligatiunile guvernamentale ucrainiene aflate in circulatie pe plan extern.
Frankling Templeton a inceput sa acumuleze obligatiuni ucrainiene "de ceva timp", insa si-a majorat semnificativ expunerea in aceasta vara, preluand la sfarsitul lunii august titluri de 171 milioane de dolari dintr-un pachet de obligatiuni cu scadenta in anul 2023, scrie Financial Times, care citeaza datele Bloomberg.
Operatiunile cu obligatiuni ucrainiene au fost supravegheate de Michael Hasenstab, director in cadrul Franklin Templeton, noteaza FT.
Hasenstab este responsabil si pentru pariul masiv pe obligatiuni irlandeze facut de fondul american in timpul crizei datoriilor de stat din zona euro.
La jumatatea anului trecut, Franklin Templeton devenise cel mai mare creditor privat al Irlandei, dupa ce a acumulat titluri de stat cu o valoare de 6,1 miliarde euro.
Operatiunile fondului au contribuit semnificativ la calmarea turbulentelor de pe piata financiara irlandeza in timpul crizei si la stabilizarea pietei locale a obligatiunilor, compania inregistrand totodata un randament foarte bun al investitiei, potrivit FT.
Ce riscuri presupun plasamentele financiare in economia Ucrainei
Pe de alta parte, investitia in datoria Ucrainei ar putea fi... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 13:31
Banca Transilvania (TLV) a avut anul trecut un profit net de 320,43 milioane lei, in crestere cu 40% fata de 2011, activele au urcat cu 15%, la 29,57 miliarde de lei, iar soldul provizioanelor cu 27%, a anuntat marti institutia de credit.
"Suntem multumiti de rezultatele financiare din anul care a trecut, mai ales ca au fost obtinute in pofida unei volatilitati pronuntate si a multiplelor incertitudini a mediului economic local si european. Cresterea numarului de clienti activi, corelata cu maxime istorice a numarului de operatiuni si a unor performante bune pe unele dintre liniile noastre de business, au dus la consolidarea puternica a pozitiei noastre pe piata.
Vom propune actionarilor nostri capitalizarea profitului obtinut pentru a putea continua cresterea bancii si sustinerea economiei", a declarat intr-un comunicat presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila.
El a adaugat ca in 2013 banca va viza in continuare optimizarea modelului de business, cresterea eficientei si controlul strict al riscurilor.
Profitul operational al Bancii Transilvania a urcat cu 9%, la 720,2 milioane lei, fata de 659 milioane lei in precedentul exercitiu financiar.
Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active, alte datorii si angajamente de creditare au fost de 379,4 milioane lei, comparativ cu 380,8 milioane lei in 2011. Cea mai mare parte a provizioanelor a fost pentru credite. Astfel, suma de anul trecut, de 368,1 milioane lei, a fost cu 13%... mai mult
Marti, 12 Februarie 2013, ora 10:37
Depozitele bancare pot fi atractive pentru cei care vor liniste in 2013, insa plasamentele in actiuni, la momentul oportun, pot aduce din nou randamente sporite, potrivit specialistilor XTB.
In 2012, cei care si-au asumat riscuri mai mari au fost remunerati consistent. O investitie orientata asupra sectorului financiar de la BVB (Bursa de Valori Bucuresti), reflectand componenta indicelui BET-FI, ar fi adus un castig de 31%, fara costuri de tranzactionare si impozit pe profit (plusul net vizibil in cont ar fi ajuns la aproximativ 25% dupa aceste deduceri). Incluzand dividendele, randamentul net ar ajunge la aproximativ 32%.
Plasamentele pe pietele internationale ar fi fost, la randul lor, o optiune excelenta. O investitie care sa urmeze evolutia indicelui pietei din Turcia ar fi generat profituri remarcabile, de peste 58% (inainte de impozitare).
Turcia a beneficiat de o perceptie imbunatatita a investitorilor, accentuata de decizia unei agentii de rating de a o include in categoria tarilor recomandate pentru investitii. Germania a avut de castigat de pe urma unei economii puternice, ajutata la export de un euro predominant slab. Indicele pietei de capital germane a crescut anul trecut cu 25,3%, un randament consistent pentru o piata matura.
In zona plasamentelor cu un grad sporit de siguranta, depozitele in lei, ajungand si la dobanzi de peste 7,5% in ianuarie anul trecut, ar fi fost cea mai buna idee de economisire. Dobanzile mai mici la euro si dolar fata... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 15:29
Societatea de Investitii Financiare Transilvania (SIF 3) a raportat un profit net de 195,88 milioane lei pentru primele noua luni din 2012, in crestere cu 64,5% comparativ cu cel obtinut in perioada similara a anului trecut, de 119,081 milioane de lei, potrivit informatiilor financiare remise, vineri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
In primele noua luni ale anului, SIF Transilvania a realizat venituri totale de 284,976 milioane de lei (plus 49,33% fata de primele trei trimestre din 2011) si cheltuieli totale de 56,178 milioane de lei (plus 8,86%).
La 30 septembrie 2012, SIF3 avea de incasat creante de 4,641 milioane de lei si de achitat datorii de 102,442 milioane de lei.
SIF Transilvania este o societate de investitii financiare de tip inchis, autoadministrata, incadrata in categoria "Alte organisme de plasament colectiv, cu o politica de investitii diversificate".
Capitalul social al SIF 3, in valoare de peste 109,214 milioane lei, este compus din 1.092.143.332 actiuni comune, nominative, emise la valoarea nominala de 0,1 lei/actiune. Actiunile SIF Transilvania sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, la categoria I, din data de 1 noiembrie 1999.
SIF Transilvania detine si administreaza un portofoliu investitional alcatuit in principal din actiuni detinute atat in societati listate cat si nelistate. mai mult
Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 10:03
Cei care au ceva bani in aceasta perioada nu trebuie sa-i plaseze intr-un singur loc, ci in proprietati, actiuni, aur si cash, a declarat Steven Ausnit, fiul fostului mare industrias din perioada interbelica Max Auschnitt, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de Pro TV.
"Cine are ceva bani ar trebui sa-i tina in toate. Eu cred ca este o prostie sa tii banii numai intr-un singur lucru. Mai bine ii tii in proprietati, in actiuni, in aur si in cash. Si atunci, de obicei, daca unul merge prost, celalalt merge mai bine. Dar criza asta este cam speciala pentru ca toate au cazut, cu exceptia aurului", a spus Ausnit.
Intrebat cat crede ca va mai dura criza, el a spus ca nu crede ca stie nimeni asta, nici macar presedintele SUA, Barack Obama.
"Romania depinde mult de Europa, pentru ca de aici vin banii pentru multe lucruri. Deci daca criza in Comunitatea Europeana o sa fie serioasa, o sa fie si mai rau pentru Romania. N-am mai intalnit niciodata in viata mea o criza atat de serioasa ca asta, n-am mai intalnit nicio situatie unde bancile au facut atat de multe prostii si unde valorile au cazut asa mult", a mai spus fiul fostului mare industrias.
Steven Ausnit, in varsta de 88 de ani, a parasit Romania in anul 1939 si traieste in SUA, unde a dezvoltat si vandut ulterior o afacere in domeniul ambalajelor. mai mult
Duminica, 10 Iunie 2012, ora 15:28
Business24 a stat de vorba cu Valentin Cismaru, director general adjunct Tradeville, pe tema investitiei in actiuni americane, a modalitatii prin care aleg romanii companiile in care sa investeasca si despre riscurile aparute atunci cand alegi sa-ti plasezi economiile la bursa.
Chiar daca majoritatea romanilor aleg sa-si depuna economiile la banca sau intr-un fond de pensii, pentru ca urmasii sa nu aiba probleme financiare, putini stiu ca si un portofoliu de actiuni poate fi lasat mostenire.
Ce inseamna pentru investitorii romani posibilitatea de a tranzactiona, de aici de la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Microsoft si ale celorlalte companii mari listate si la Bursa de la New York?
Investitorii romani au posibilitatea de a investi in companii globale, care au o expunere foarte mare, in crestere, in economiile care deja nu mai sunt in curs de dezvoltare, din Asia si America latina. Asta pe de-o parte.
Pe de alta parte, companiile americane aduse de Tradeville pe sistemul alternativ de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti ofera libertatea investitorului roman de a-si construi un portofoliu ce poate fi diversificat prin investitia in companii diferite, atat corporatii rezistente la socurile economice, cum sunt McDonald's sau Coca Cola, dar si companii speculative, precum cele din sectorul bancar, si aici va enumar Bank of America si JP Morgan.
Totodata, avem posibilitatea de a ivesti in companiile din sectorul tehnologic, unele dintre ele... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 18:00