Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat ca in noaptea de luni spre marti a fost autorizata la plata o suma de 28,671 milioane de euro pentru 102.077 fermieri, bani care vor intra in doua-trei zile in conturile acestora.
"In noaptea aceasta am autorizat la plata 28,671 milioane de euro pentru 102.077 fermieri. Azi este prima zi, sistemul merge in continuare, ordinele de plata pleaca catre trezorerii si banii catre fermieri. De aici incolo, pana joi, practic in 2-3 zile, banii trebuie sa intra in conturile fermierilor. Am spus ca pentru 100.000 si iata ca sunt 102.077 fermieri. Cinste lor bravo noua", a declarat marti, pentru AGERPRES, Petre Daea.
El a precizat ca de la 1 noiembrie vor incepe platile si la ovine/caprine, iar de la 1 decembrie se va plati intreaga suma pentru animale.
"La 1 noiembrie incepem sa dam avansul si pentru oi, iar de la 1 decembrie dam plata intreaga pentru animale. Noi facem ce trebuie cat mai repede. (...) Cuantumurile pe cap de animal nu s-au stabilit, inca lucram la ele, le verificam pe toate ca sa nu gresim", a adaugat seful MADR.
Acesta a mai spus ca, din cele 1,801 miliarde de euro alocati pentru platile directe din FEGA, s-a platit pana la aceasta data o suma de 1,7 miliarde de euro, ceea ce inseamna o rata de absorbtie de 99,61%. "Sunt bani pe care ii luam de la Uniunea Europeana. In 2017, am accesat 99,9% pe plati directe, iar anul acesta procentul este de 99,61% pana acum si mai sunt cateva sume care vor corecta gradul... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2018, ora 10:16
Ministerul Agriculturii nu va transfera 25% din fonduri intre pilonul I (platile directe) si pilonul II (dezvoltare rurala) pentru ca Romania are nevoie de finantare pentru dezvoltarea rurala.
"Exista posibilitatea de a muta de la pilonul II la pilonul I 25%. Nu cred ca Romania va accesa aceasta posibilitate. Inca avem nevoie sa investim in retehnologizare. Trebuie sa alocam sume pentru a reduce decalajele dintre rural si urban. Asa cum arata cifrele cred ca Romania nu va accesa aceasta optiune", a declarat Daniel Constantin la o conferinta de specialitate la care participa si comisarul european pe Agricultura, Dacian Ciolos.
Cel mai mare avantaj pe care il are Romania prin Noua Politica Agricola Comuna este continuare acordarii platilor directe pe suprafata pana in 2020. In plus, Romania va beneficia si din convergenta subventiilor. Practic, autoritatile europeane incearca sa aduca la acelasi nivel subventiile acordate in statele dezvoltate, care se afla de mult timp in Uniunea Europeana, si tarile care sunt membre UE de putin timp.
Romania va acorda in 2020 o subventie pe suprafatata de 1181 de euro. In prezent, subventia pe care o primesc fermierii este de 119 euro. mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 12:47
Comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a declarat vineri, la o intalnire cu producatorii agricoli in satul Topa, comuna Albesti, ca nu ar dori ca agricultorii din Romania sa se considere discriminati fata de ceilalti europeni in privinta acordarii platii directe pe suprafata, intrucat in alte state subventia este mult mai mica.
'Portugalia are subventii mai mici decat Romania in momentul de fata, la politica agricola comuna. Tarile baltice, toate trei, au subventii mult mai mici decat in Romania, in Letonia este de 57 de euro la hectar. Nu as vrea ca agricultorii din Romania sa considere ca sunt discriminati numai ei singuri fata de toti ceilalti europeni. Diferentele sunt mari si in Uniunea Europeana.
Intre Franta si Olanda, olandezii iau peste 400 (euro - n.r.), iar francezii sub 300. Intre un agricultor din Italia si altul diferenta poate sa fie de 1 la 20. Ce vreau sa spun prin asta: Romania nu s-a nascut asuprita, nu a intrat in UE ca singura pedepsita. Sunt decalaje peste tot in UE si incercam sa le corectam pe rand. Noi impartim in Romania banii altora', a subliniat comisarul european.
Ciolos a aratat ca prima sa grija a fost sa mentina bugetul Politicii Agricole Comune, intrucat 'cand m-am dus comisar discutia era cu cat sa reducem bugetul'.
Potrivit comisarului, in aceasta perioada a convins 27 de prim-ministri ca bugetul pe agricultura trebuie mentinut cel putin atat, 'pentru ca trebuie sa putem da un pic mai mult si celor care au... mai mult
Sambata, 18 Mai 2013, ora 10:00
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) va incepe decontarea contravalorii schemelor de plati unice pe suprafata (SAPS) aferente anului agricol 2012 - 2013, in cuantum de peste 2,479 miliarde de lei.
Luni, a fost publicat in Monitorul Oficial ordinul care stabileste normele metodologice de aplicare a Hotararii privind reglementarea unor masuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura aferente schemelor de plati directe si masurilor de piata in agricultura.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ordinul stabileste conturile, sumele ce urmeaza a fi transferate si procedura de lucru intre institutii, iar APIA va incepe platile catre beneficiari.
Beneficiarii schemelor de plati unice pe suprafata sunt 1,072 milioane de fermieri pentru care s-a efectuat verificarea conditiilor de eligibilitate in conformitate cu articolul 29 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.
MADR precizeaza ca suma totala destinata platilor unice pe suprafata depaseste 2,479 miliarde de lei, diferenta pana la concurenta totala a sumei aprobate prin actul normativ (2,7 miliarde de lei) fiind destinata masurilor de piata si interventie in piata derulate prin APIA, cum ar fi ajutorul financiar pentru sectorul vitivinicol, restructurarea/reconversia plantatiilor viticole, sustinerea primelor de asigurare, ajutor financiar pentru grupurile de producatori din sectorul... mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 11:24
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat miercuri ca, la nivelul politicii agricole comune, se are in vedere limitarea platilor directe in functie de suprafata. "Vor sa limiteze platile directe, pentru ca pana acum nu erau limitate. De exemplu, o ferma cu un milion de hectare primea direct toti banii corespunzatori acestei suprafete. Comisarul european Dacian Ciolos doreste si insista pentru limitarea suprafatei.
Este punctul dumnealui ferm de vedere si, din cate am inteles, propunerea va fi imbratisata de Comisia Europeana", a precizat Orban.
Ministrul Afacerilor Europene a explicat ca se considera ca acordarea unor plati fara stabilirea unei limitari, respectiv acordarea unei sume consistente, nu stimuleaza eforturile de crestere a competitivitatii si nu se mai cauta solutii prietenoase pentru mediu.
"Propunerea este favorabila Romaniei si altor tari aflate in situatia Romaniei. Desigur ca va fi o negociere. (…) Nu vreau sa dau inca o suma, trebuie sa asteptam propunerea Comisiei Europene.
Nu vreau sa fac ca alte state europene sa intervina inainte ca propunerea sa treaca prin Colegiu (Colegiul Comisarilor, n.r.)", a mai spus Orban. mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 14:03
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a autorizat la plata, in cadrul Schemei de Plata Unica pe Suprafata (SAPS), un numar de 702.875 fermieri, suma autorizata fiind de 887,6 milioane lei (207,78 milioane euro), potrivit unui comunicat emis marti de agentie, informeaza NewsIn.Fermierii sunt din comunele in care s-au finalizat actiunile specifice de control (administrativ, control pe teren, prin teledetectie), care au indeplinit cumulativ conditiile impuse de regulamentele europene si legislatia romaneasca.
"Din totalul fermierilor autorizati la plata in avans, 687.954 fermieri au primit deja sumele la care au fost indreptatiti, sume ce totalizeaza 878,7 milioane lei. Astfel, APIA a platit avansul din plata unica pe suprafata pentru 63% din fermierii care au depus cererea de sprijin in cadrul Campaniei SAPS 2010", se arata in comunicatul emis de APIA.
APIA a demarat plata avansului in cadrul Campaniei SAPS 2010 in 16 octombrie.
Pentru anul 2010, cuantumul alocat platilor directe unice pe suprafata este de 80,36 euro/ha, avansul fiind de 161,69 lei/hectar (37,85 euro/ha), reprezentand 47,10% din suma aprobata a se acorda beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata finantata din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).
Platile sunt efectuate in lei, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru ziua anterioara datei de 1 octombrie a anului pentru care este acordat sprijinul.
Pentru data de 30 septembrie 2010, BCE a... mai mult
Marti, 07 Decembrie 2010, ora 15:10
Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Mihail Dumitru, a cerut Comisiei Europene (CE), printr-o scrisoare adresata comisarului european Dacian Ciolos, acordarea unui avans de pana la 80% din platile directe aferente cererilor depuse in anul 2010, relateaza NewsIn.Potrivit unui comunicat emis joi de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), solicitarea a fost facuta in data de 14 iulie, in baza articolului 29, paragraful 4, al Regulamentului CE nr.73/2009.
Acordarea avansului ar permite beneficiarilor platilor sa-si elaboreze propriul program de dezvoltare pe termen scurt si mediu si sa acceseze mecanismul financiar de creditare bancara constituit pe baza garantiilor oferite de sumele pe care acestia le-au primit in avans, sau sa-si achite creditele restante angajate pentru finantarea activitatilor agricole, se mai spune in comunicat."Un raspuns afirmativ din partea Comisiei Europene ar reprezenta atat un sprijin mai mult decat binevenit pentru fermierii nostri in atenuarea efectelor adverse ale crizei si situatiei meteorologice dificile, cat si o confirmare a faptului ca mecanismele de sustinere ale Politicii Agricole Comune sunt gestionate in asa fel incat sa raspunda nevoilor beneficiarilor din mediul rural" a precizat ministrul agriculturii, Mihail Dumitru.Pentru anul 2010, alocarea financiara pentru plata unica pe suprafata este de 729.863.000 euro, reprezentand circa 81 euro la hectar.
In intervalul 1 martie - 11 iunie 2010, au fost depuse... mai mult
Joi, 22 Iulie 2010, ora 12:57