Parlamentul European a aprobat, miercuri, reforma Politicii Agricole Comune, care se va axa pe protectia mediului, o distributie mai echitabila a fondurilor europene, bani mai multi pentru micii fermieri, dar si pe aplicarea de penalitati pentru cei care nu intreprind masuri de ecologizare.
Pentru a se asigura faptul ca platile directe merg doar catre fermierii activi, eurodeputatii au convins Consiliul sa creeze o lista de entitati, cum ar fi aeroporturile sau cluburile sportive, care sa fie automatic excluse de la finantarea UE daca nu dovedesc ca activitatea agricola reprezinta o parte importanta a venitului lor.
Parlamentul a insistat si pentru o schema obligatorie la nivel UE care sa ofere tinerilor fermieri un procent de 25% suplimentar la subventiile lor pentru primele 25-90 de hectare. Micii fermieri ar putea primi mai multi bani, iar fermelor mari care primesc mai mult de 150 de mii de euro li se vor taia sumele care depasesc acest prag cu cel putin 5%.
"Pe langa faptul de a fi transferat o parte a banilor de la fermierii mari catre cei tineri si cei mai mici, am asigurat si o distributie mai buna a fondurilor in UE. Pana in 2020, fermierii din diferite state membre vor trebui sa primeasca cel putin 72% din plata directa medie la nivel UE", a declarat Luis Manuel Capoulas Santos, raportor pentru plati directe si regulamentele privind dezvoltarea rurala.
Conform noii Politici Agricole Comune, 30% din bugetele statelor membre pentru plati directe pot fi... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 20:15
Romania are de castigat, din punct de vedere bugetar, de pe urma noii reforme PAC (Politica Agricola Comuna), sustine comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos.
"Este una din putinele tari care castiga prin aceasta reforma a Politicii Agricole Comune. Numai platile directe vor creste de la 130-140 de euro la hectar in prezent, pana la 196 de euro la hectar, in medie, in anul 2019", a declarat oficialul, intr-un interviu acordat Agerpres.
El recunoaste ca, totusi, chiar si in aceste conditii platile directe vor fi mai mici decat media din Uniunea Europeana, dar puncteaza ca "diferenta va fi mult redusa".
"Este vorba de o alocare totala, iar modul cum o foloseste Romania este altceva, pentru ca sunt state membre care au plata medie la hectar foarte ridicata, dar unde sunt multi agricultori care au plati la hectar mai mici ca in Romania. Si acolo decalajele sunt foarte mari. Dar in conditiile in care bugetul PAC este redus cu 7-8 la suta, sa vii in conditiile acestea si sa castigi mai mult, mie mi se pare semnificativ din punct de vedere bugetar. De asemenea, din punct de vedere al continutului, Romania are de castigat prin flexibilitatea pe care o propune noua PAC pentru ca permite Romaniei sa isi ia in considerare specificul agriculturii si sa aiba o abordare specifica care sa tina cont de realitatile de aici si de obiectivele politice care exista.
Un dezavantaj, desi nu stiu daca este totusi un dezavantaj, este ca Romania va... mai mult
Duminica, 30 Iunie 2013, ora 15:34
Romania va beneficia si in perioada 2014-2020 de subventii pe suprafata, iar autoritatile au posibilitatea de a orienta finantarea europeana acolo unde este nevoie de fonduri sau de acorda ajutoare cuplate.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, impreuna cu Dacian Ciolos, comisarul european pe Agricultura, au prezentat, in cadrul unei sedinte de lucru, principalele directive ale noii Politici Agricole Comune si beneficiile directe pe care le are Romania din noua PAC pentru perioada 2014-2020.
Business24 va prezinta cele mai importante modificarile ale PAC si beneficiile Romaniei:
- Mentinerea platilor directe - Romania va continua sa beneficieze de subventii acordate pe hectar pana in 2020. In plus, fermierii romani vor beneficia si de pe urma convergentei subventiilor. Acesta se va face in sase ani, in loc de patru ani cum era prevazut la inceputul negocierilor. Pentru Romania inseamna o crestere graduala a subventiei de la 119 euro/ha in 2013 la 181 de euro/ha in 2020.
"La inceputul lui 2010, cand am ajuns la Bruxelles, discutia era cu cat sa reducem PAC, cu 20-30%, in contextul in care bugetul era afectat de criza. Obiectivul meu a fost sa obtin mentinerea bugetului, dar si ca tarile sa accepte o reducere a platilor directe. Alocarea bugetara totala cu PAC se reduce lejer, insa PAC este cel mai putin afectata, iar pentru statele membre care au plati directe mari aplicam alte reduceri pentru a putea a acorda subventii noilor state membre", a declarat... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 15:50
Fermierii europeni risca sa sufere de pe urma disputelor dintre guvernele statelor membre pe tema viitorului buget al Uniunii Europene, dispute care ar putea amana intrarea in vigoare a noii Politici Agricole Comune (PAC), prognozata a avea loc la 1 ianuarie 2014.
"Este aproape sigur ca nu vom fi in masura sa punem in practica reforma la 1 ianuarie 2014", a declarat ministrul britanic al agriculturii, Jim Paice, la sfarsitul unei reuniuni cu omologii sai europeni la Horsens (Danemarca). "Nimeni nu se asteapta sa se ajunga la un acord cu privire la buget pana la sfarsitul acestui an, si este la fel de clar ca reforma PAC nu va putea fi adoptata inainte sa avem un buget", a explicat Jim Paice.
Potrivit ministrilor europeni, este imposibil sa se intre in miezul subiectului, respectiv redistribuirea ajutoarelor agricole, in lipsa unei idei clare cu privire la anvelopa bugetara totala.
"Orice intarziere va afecta in special programele de dezvoltare rurala si risca chiar sa aiba un impact asupra ajutoarelor directe care revin agricultorilor", a avertizat comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos. Cu toate acestea, Ciolos crede ca Uniunea Europeana dispune de toate ingredientele pentru a lua o decizie la timp.
Nu toti se grabesc
Insa mai multe state precum Marea Britanie, Germania, Franta sau Spania nu par sa se grabeasca. "Avem nevoie, inainte de toate, de o reforma buna", a declarat ministrul spaniol al agriculturii, Arias Canete. "In cel mai rau caz,... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 17:43
Reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au discutat despre simplificarea Politicii Agricole Comune dupa 2013, in cadrul unei reuniuni intre expertii APIA si ai institutiilor similare din Franta, a anuntat luni agentia.
"APIA a organizat la sediul sau, in perioada 10 - 11 mai 2012, reuniunea grupului de lucru bilateral intre expertii APIA si ai institutiilor similare din Franta - Agentia de Servicii si Plati (ASP) si FranceAgriMer (FAM), in vederea discutarii unor aspecte importante pentru cele trei institutii referitoare la 'Simplificarea Politicii Agricole Comune dupa 2013'", se arata in comunicat.
Aceasta reuniune reprezinta continuarea discutiilor initiate in cadrul seminarului derulat in perioada 1 - 2 septembrie 2011 la Bucuresti, iar rezultatele acestui seminar vor face parte din pozitia comuna a Romaniei si Frantei sustinuta in cadrul dezbaterilor privind noile propuneri legislative privind PAC dupa 2013.
Programul reuniunii a inclus subiecte referitoare la simplificarea PAC 2014 - 2020, atat in domeniul masurilor de piata, cat si in ceea ce priveste platile directe, cum ar fi provocarile, obiectivele si scopurile politicii de informare si promovare dupa 2013 - eficientizarea programelor de informare si promovare prin reducerea sarcinilor administrative, precum si simplificarea controalelor in cadrul masurii de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole.
De asemenea, s-a discutat despre principiul inverzirii si... mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 15:58
Romania nu este de acord cu plafonarea suprafetelor pentru care se acorda subventii in cadrul viitoarei Politici Agricole Comune, potrivit presedintelui Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, Adrian Radulescu.
"Nu suntem de acord cu plafonarea suprafetelor pentru care se acorda subventii. Este foarte important acest sprijin pe care agricultorii romani il primesc de la Uniunea Europeana, pentru ca am pornit foarte de jos si avem mult de lucru pana cand vom ajunge la nivelul agriculturii pe care o practica Germania", a spus Radulescu.
Acesta a subliniat ca este foarte greu sa lucrezi cu unitati de masura diferite pe o piata comuna, in conditiile in care, in Romania, abia dupa sase ani s-a ajuns la un sprijin de 130 de euro pe hectar.
"Decalajul este foarte mare iar pentru echilibrare si pentru a permite dezvoltarea agricultorilor romani trebuie sa ne gandim pentru 2014 - 2020 la egalizarea sau, daca nu, macar la micsorarea diferentei care este extraordinar de mare in ceea ce priveste sprijinul pe care-l primesc agricultorii din tarile vechii Europe fata de agricultorii romani si cei care au intrat in Uniunea Europeana dupa 1990", a explicat Adrian Radulescu.
La randul sau, presedintele Comisiei pentru alimentatie, agricultura si protectia consumatorului din Bundestag-ul german, Hans-Michael Goldman, a dat asigurari ca Germania doreste o egalizare a platilor, si nu o plafonare a acestora, pentru ca este constienta de aceste diferente profunde... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 09:14
Ministrul roman al agriculturii si dezvoltarii rurale, Valeriu Tabara, si ministrul agriculturii, alimentatiei, pescuitului, mediului rural si amenajarii teritoriului din Franta, Bruno Le Maire, s-au intalnit joi la Paris, unde au discutat despre politica agricola comuna (PAC), anunta NewsIn.Ministrul Roman al Agriculturii si Dezvoltarii Rrale, Valeriu Tabara, si Ministrul Agriculturii, Alimentatiei, Pescuitului, Mediului Rural si Amenajarii Teritoriului din Franta, Bruno Le Maire, s-au intalnit joi la Paris, unde au discutat despre politica agricola comuna (PAC).Cu aceasta ocazie, Romania a salutat pozitia Guvernului francez si german privind o politica agricola comuna durabila dupa 2013, care reflecta in esenta preocuparile Romaniei. "Franta si Romania doresc o politica agricola comuna durabila si bazata pe cei doi Piloni complementari ceea ce garanteaza mentinerea unei activitati agricole pe tot teritoriul Uniunii Europene, contribuind astfel la securitatea alimentara. PAC trebuie sa asigure un nou regulament de piata pentru a proteja agricultorii de fluctuatiile preturilor.
Acesta se realizeaza prin instrumente de piata mai eficiente si mai active si o mai buna structurare a sectoarelor", se arata intr-un comunicat emis vineri de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.Totodata, cei doi ministri au salutat propunerea Comisiei privind o clauza generala privind distorsionarea pietelor.
"Franta si Romania considera necesar ca bugetul PAC sa fie pe masura... mai mult
Vineri, 04 Martie 2011, ora 16:57
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a promis marti ca se va opune oricarei scaderi a bugetului Politicii Agricole Comune (PAC), in conditiile in care Uniunea Europeana se pregateste pentru reforma din 2013, relateaza Europe 1 citata de Newsin. Nicolas Sarkozy a cerut, de asemenea, o reorientare mai justa a fondurilor in favoarea sectoarelor mai fragile, cum ar fi cresterea animalelor sau sectorul laptelui.
El si-a luat angajamentul de a continua eforturile prin care sa faca agricultura franceza mai competitiva, pentru a face fata concurentei sporite din tari precum Germania.
Presedintele francez considera ca o agricultura ecologica sustinuta la nivel european trebuie sa duca la o mai buna organizare a producatorilor, dar in acelasi timp sa devina mai justa, asa cum s-a intamplat in ultimii ani cu agricultura practicata in zona montana, care a primit subventii in detrimentul culturilor cerealiere, ceea ce a generat nemultumire in Franta.
In problema cresterii pretului la cereale, Sarkozy pledeaza pentru stabilirea unor relatii contractuale intre crescatori, producatori si furnizorii de hrana pentru animale, fiind de parere ca un asemenea acord ar trebui sa se incheie inainte de sfarsitul primului semestru.
Presedintele francez a vizitat marti timp de trei sferturi de ora o ferma din regiunea Bas-Rhin, la Mittelhausen, la 23 de kilometri nord-vest de Strasbourg si le-a vorbit agricultorilor din Alsacia.
"Voi urmari in 2011 o actiune structurala pentru a revaloriza... mai mult
Marti, 18 Ianuarie 2011, ora 23:53
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valeriu Tabara, a participat luni la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultura si Pescuit) de la Bruxelles si a luat parte la discutiile despre viitoarea Politica Agricola Comuna (PAC), potrivit unui comunicat emis marti de MADR, citat de NewsIn.Principalele teme abordate in cadrul reuniunii au fost viitorul PAC post 2013, stabilirea posibilitatilor de pescuit pentru speciile de mare adancime in anii 2011 si 2012, neincluderea substantei 1,3 - D din lista produselor agreate a fi utilizate in sectorul agricol, precum si Raportul Comisiei asupra sistemului de consultanta agricola.
Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Regionale (MADR), Romania a subliniat importanta mentinerii politicii agricole comune cu cei doi piloni complementari (sprijin direct si dezvoltare rurala), cu un buget suficient care sa permita agricultorilor sa faca fata provocarilor.
Totodata, ministrul roman a aratat necesitatea distribuirii echitabile a platilor directe intre fermierii din statele membre si renuntarea la criteriul istoric de stabilire a acestora.
De asemenea, Valeriu Tabara a mentionat oportunitatea sustinerii fermierilor activi si a stabilirii unei scheme de sprijin simple si specifice pentru micii fermieri si si-a exprimat dezacordul fata de introducerea unei limite superioare a platilor directe acordate fermelor mari.
Pe agenda Consiliului, la capitolul "Diverse", Franta a prezentat intentiile abordarii volatilitatii... mai mult
Marti, 30 Noiembrie 2010, ora 16:13