Ryanair este prima companie aeriana care a devenit, in 2018, unul dintre cei mai mari 10 poluatori din Europa, o premiera pentru o companie care nu opereaza centrale pe baza de carbune.
Aceasta este concluzia unei analize realizata de grupul de cercetari Transport & Environment din Bruxelles, pe baza datelor UE referitoare la emisiile de dioxid de carbon. Potrivit acestui grup, emisiile de dioxid de carbon ale Ryanair au crescut anul trecut cu 6,9%, transmite Bloomberg.
Rezultatul scoate in evidenta contributia industriei aeriene la emisiile de gaze cu efect de sera care afecteaza atmosfera.
Poluarea provocata de companiile aeriene a crescut cu circa doua treimi din 2005 si, potrivit estimarilor, va continua sa creasca, deoarece calatoriile cu avionul au devenit mai accesibile din punct de vedere financiar. Aceasta tendinta va face ca sectorul transporturilor aeriene sa devina in decurs de trei decenii cel mai mare emitent unic de dioxid de carbon.
Alte industrii reusesc sa reduca emisiile de substante daunatoare. Anul trecut, sistemul de tranzactionare a emisiilor poluatoare a consemnat o scadere de 3,8% a gazelor cu efect de sera, in conditiile in care state precum Germania si Marea Britanie renunta la centralele pe baza de carbune pentru a reduce emisiile.
Ryanair s-a plasat pe locul al noualea in top 10 mari poluatori din Europa. Celelalte pozitii au fost ocupate de companii de utilitati care genereaza electricitate folosind carbune, cel mai poluator... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 11:24
Reprezentantii Apa Nova cer o ancheta privind poluarea cu amoniu a raului Arges, de unde a pornit intregul scandal legat de apa potabila din Capitala.
Mihai Savin, directorul adjunct al companiei, a declarat la Digi 24 ca exista suspiciuni ca pe raul Arges ar fi avut loc o deversare de substante periculoase.
"Vom inregistra sesizari la toate autoritatile competente pentru a cerceta de unde provine acest amoniu", a spus acesta.
Intrebat despre ce banuieli exista, acesta mentionat ca: "Dupa ce am analizat variatia amoniului pe raul Arges, nu pare sa fie dintr-o incalzire a vremii si topire a zapezii. Nu pare. Sunt niste fluctuatii de scurta durata, ceea ce poate sa arate niste deversari de ceva in apa.
Au fost doua fluctuatii. A fost un varf cam in jur de 30 minute care s-a ridicat la un 1 miligram/l. Dupa aceea o pauza, o scadere sub 0,7. Dupa, putin mai tarziu, iar 30 de minute cand s-a ridicat la 1,2-1,3 mg/l", a precizat acesta.
Mihai Savin a precizat ca Apa Nova cere scuze "tutoror bucurestenilor pentru acesta deficienta, adica acest miros care apare".
Amintim ca luni bucurestenii vor afla daca apa livrata de Apa Nova a reprezentat sau nu un pericol real pentru sanatatea publica, dincolo de concentratia mai mare de clor, care a generat la sfarsitul saptamanii trecute o isterie generala si un razboi intre furnizorul de apa si Ministerul Sanatatii.
Totul a inceput miercuri dupa ce pe retelele sociale a circulat un mesaj prin care se anunta ca apa de... mai mult
Luni, 04 Februarie 2019, ora 11:10
Noi date referitoare la scandalul emisiilor poluante ale motoarelor diesel folosite pe masinile germane arata ca marile companii din industria auto din aceasta tara au lucrat impreuna inca din 1990 pentru a ascunde publicului adevarul.
Volkswagen, Audi, Porsche, BMW si Daimler au creat un grup secret comun de cercetatori care au lucrat la aceste aspecte, arata un raport dat publicitatii de Der Spiegel, citat de Daily Sabah.
Conform publicatiei germane, Volkswagen si Daimler au recunoscut deja implicarea in aceasta conspiratie, in conditiile in care grupul VW se confrunta deja cu amenintarea unor amenzi astronomice pentru falsificarea testelor de poluare, iar gigantul Daimler este supus unei anchete similare.
Conform scrisorii expediate de Volkswagen catre autoritatile germane, acest tip de comportament este suspect de a fi "incalcat legislatia anticoncurentiala", dar reprezentantii producatorului auto au refuzat sa comenteze public acest lucru.
200 de specialisti ai celor 3 mari firme din industria auto germana au lucrat in aproximativ 60 de grupuri secrete comune de cercetare pentru a pune la punct detalii legate de productia masinilor, stabilind inclusiv furnizorii de piese si preturile pentru acestea.
Din 2006, atentia lor s-a mutat asupra problemelor ridicate de emisiile poluante ale motoarelor diesel, iar solutia comun acceptata a constat in montarea unor camere de filtrare de dimensiuni reduse, in contextul in care unele mai mari ar fi ridicat... mai mult
Luni, 24 Iulie 2017, ora 06:45
8Doar 100 de companii de la nivel mondial sunt responsabile de 71% din totalul gazelor cu efect de sera eliberate in atmosfera in ultimii 29 ani, arata un raport recent.
1988 a fost anul in care schimbarea climatica a fost prima oara recunoscuta ca o problema mondiala, informeaza The Telegraph.
Cel mai mare poluator este din China, acesta fiind urmat de Saudi Aramco si de compania ruseasca Gazprom.
In top 100 se afla insa si companii din Polonia, Ucraina, Cehia, dar si Venezuela, Coreea de Nord sau Nigeria. Romania nu este prezenta in acest top al "rusinii".
Citeste si Topul celor mai toxice tari din lume si cum sta Romania
A.S. ...citeste mai departe despre "100 de companii sunt responsabile de peste 70% dintre gazele cu efect de sera din ultimii 29 de ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 10 Iulie 2017, ora 17:32
Harley-Davidson a incalcat normele de poluare din Statele Unite si a fost amendata cu 15 milioane de dolari, dupa ce Guvernul american a depus plangere impotriva celebrei companii.
Harley-Davidson a fabricat si vandut, din 2008, circa 340.000 de sisteme prin care clientii isi puteau modifica motocicletele pentru a avea mai multa putere si performante mai bune ale motorului.
Prin acest sistem puteau, insa, si umbla la emisii, producand astfel mai multa poluare, potrivit documentelor Departamentului de Justitie si Agentia de Protectia a Mediului (APM), scrie US News.
Procurorii sustin ca aceste dispozitive "ilegale" au crescut emisiile de ...citeste mai departe despre "Harley-Davidson a fost amendata cu 15 milioane de dolari pentru poluare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 August 2016, ora 09:30
S-a terminat cu huzurul pentru producatorii auto prezenti pe piata din Europa! Dupa scandalul Volkswagen, liderii Uniunii Europene vor un nou set de reguli pentru testarea noxelor emise de autoturisme.
Reprezentantii Bruxellesului insista ca noile verificari sa fie efectuate de evaluatori independenti, care sa nu aiba legatura cu producatorii auto, iar verificarile ar putea fi facute direct pe sosele, dupa cum anunta BBC.
Schimbari majore
In acest moment, testele de poluare ale masinilor sunt efectuate la nivel national si validate apoi ca medie pe intreaga Uniune.
Noua legislatie pe care o propune Bruxellesul ar urma sa schimbe acest lucru, nivelul emisiilor de oxizi de azot admis prin lege urmand sa fie unul singur pentru toate statele membre.
De asemenea, laboratoarele acreditate pentru efectuarea acestor teste vor trebui sa demonstreze ca nu sunt afiliate sau platite direct de catre vreun producator auto, pentru a se evita conflictul de interese.
Comisia Europeana vrea sa-si reserve si dreptul de a rechema in service orice lot de masini neconforme.
In momentul de fata, organismele UE nu au nici cea mai mica posibilitate de a lua masuri impotriva unui stat membru care raporteaza date false in cadrul testelor de poluare efectuate pe masini.
Proces de durata
Oficialii de la Bruxelles considera ca scandalul Volkswagen, in care compania germana a fost prinsa trisand la testele de poluare pentru milioane de masini, arata vulnerabilitati majore in... mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 16:30
Un nou studiu privind poluarea atmosferei cu gaze cu efect de sera a permis renuntarea la cuvantul abstract "industriile" si numirea celor direct responsabili pentru faptul ca planeta a ajuns la un pas de un abis climatic. Astfel, oameni de stiinta din mai multe tari, reuniti in grupul intitulat "Dezvaluirea adevarului despre emisiile de carbon", au analizat activitatea celor mai mari 500 de companii industriale de pe planeta, relateaza portalul rusesc Fobos.
In urma acestui studiu s-a constatat ca 50 de mari companii sunt responsabile de 73% din totalul gazelor cu efect de sera pe plan mondial. Practic, acestea sunt unitati industriale situate in intreaga lume, care activeaza in sectoarele energetic si de utilitati.
Contrar opiniei incetatenite ca criza financiara ar fi dus la o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, dimpotriva, in ultimii patru ani, acestea au crescut cu 1,65%, spun expertii.
Datele prezentate de savantii din grupul "Dezvaluirea adevarului despre emisiile de carbon" vor fi incluse in al Cincilea raport de evaluare al Grupului interguvernamental privind schimbarile climatice, a carui publicare este asteptata curand. mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 16:45
Premierul Victor Ponta a afirmat ca isi doreste sa gasesca o solutie prin care sa asigure bonusuri si companiilor private la cumpararea unei masini electrice, pentru a le stimula sa-si schimbe flotele de automobile.
Valoarea bonusului pentru cei care vor sa achizitioneze masini electrice este de aproximativ 2500 euro.
"Am introdus in lege un bonus pentru cei care cumpara masini electrice - e vreo 2.500 de euro - si inteleg ca inca nu putem sa-l aplicam si la firmele private, ci putem sa-l aplicam doar la persoane fizice si la institutii si vreau sa gasim o solutie, pentru ca de fapt ideea este ca si companiile sa-si schimbe flotele de masini, sa treaca pe masini electrice. Noi, ceilalti, persoanele fizice, o sa trecem incet-incet, dar marea schimbare - vorbesc de poluare, de reducerea consumului de carburant - vine de la companii", a afirmat Victor Ponta.
Premierul a facut aceasta declaratie dupa ce a vizitat, impreuna cu omologul sau francez, Centrul Tehnic Titu, parte a Renault Tehnologie Roumanie, care are drept misiune testarea autovehiculelor concepute in birourile de proiectare Renault.
Cu o suprafata de 350 de hectare si 400 de angajati, centrul pune la dispozitia inginerilor cele mai noi tehnologii in domeniul incercarilor si mijloace necesare pentru a testa masinile si componentele in diverse stadii de proiectare. mai mult
Vineri, 12 Iulie 2013, ora 14:13
Companiile aeriene din India nu se vor alinia la noua schema de taxare de poluare stabilita de Uniunea Europeana.
UE a cerut transportatorilor aerieni din India sa transmita detaliile legate de emisiile avioanelor pana la 31 martie, potrivit bbc.com.
Alte tari, inclusiv China, Rusia si SUA, au ridicat obiectii privind noua schema privind emisiile de dioxid de carbon.
Oficialii din aceste state au aratat ca taxa pe emisiile de gaze cu efect de sera provenite de la avioanele care efctueaza zboruri catre si dinspre Europa nu respecta legislatia internationala.
Pe de alta parta, oficialii de la Bruxelles insista ca taxa este esentiala pentru respectarea angajamentului privind reducerea emisiilor cu 20% pana in 2020.
In luna decembrie 2001, Curtea Europeana de Justitie a decis ca taxa europeana este legala.
Taxa, care ar putea face zborurile lungi de tip curier mai scumpe cu 12 euro, a fost introdusa in luna ianurie, companiile aeriene urmand sa inceapa sa plateasca din 2013.
In luna februarie, Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni (IATA) a cerut sprijinul Natiunilor Unite pentru a negocia un acord intre companiile aeriene si Uniunea Europeana (UE) privind schema de comercializare a emisiilor.
IATA sustine ca, daca nu este rezolvata rapid, problema ar putea afecta toate partile implicate.
Solicitarea a venit dupa ce China a interzis companiilor sale aeriene sa se alature schemei, care ar putea creste tarifele. China, care a fost... mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 15:33