Premierul portughez, Pedro Passos Coelho, a solicitat miercuri ca o eventuala unda verde din partea tarilor membre ale zonei euro pentru noua cerere de ajutor formulata de Grecia sa fie insotita obligatoriu de conditii.
"La ultimul summit al zonei euro, toti s-au aratat dispusi sa ofere mai mult ajutor Greciei. Dar sa ceri un imprumut fara conditii, asta nu exista nici in Grecia, nici in alta parte a lumii", a pledat Pedro Passos Coelho in cursul unei dezbateri in parlament.
"Nimeni nu santajeaza Grecia. Ce i-a imprumutat Europa Greciei in ultimii ani nu a fost dat niciunei alte tari", a subliniat prim-ministrul, inainte de a adauga ca "toate tarile europene fac sacrificii".
Grecia si-a sustinut cauza in PE: "Banii s-au dus la banci, nu la popor". Tsipras, indemnat sa renunte la ...citeste mai departe despre "Portugalia vrea sa ajute Grecia, insa pune conditii" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 22:20
Guvernul portughez a revizuit in crestere estimarile privind evolutia economiei in 2014 si a mentinut tinta de deficit bugetar, deoarece tara se pregateste de iesirea din programul de asistenta financiara, transmite Bloomberg.
"Exista semnele unei redresari a activitatii economice", se arata in declaratia comuna a reprezentantilor UE, BCE si FMI, care au evaluat la Lisabona implementarea reformelor promise de Portugalia in schimbul asistentei financiare.
Executivul se asteapta la o crestere a Produsului Intern Brutal al Portugaliei de 0,8%, fata de 0,6% cat estima anterior. In acest an economia ar urma sa inregistreze un declin de 1,8%, mai putin decat estimarea precedenta, de 2,3%. Rata somajului va fi de 17,4% in 2013, fata de 18,2% cat se prognoza.
Premierul Pedro Passos Coelho trebuie sa reduca cheltuielile cu aproximativ 3,3 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) in 2014, dupa ce anul acesta s-a bazat mai mult pe majorarea taxelor pentru a indeplini obiectivele stabilite in schimbul asistentei financiare.
Portugalia vrea sa revina deplin pe pietele financiare dupa iesirea din programul de asistenta financiara, in iunie 2014.
In trimestrul doi din 2013 economia portugheza a inregistrat prima crestere din 2010, datorita accelerarii exporturilor.
Guvernul si-a mentinut obiectivul de a inregistra un deficit bugetar de 5,5% din PIB in 2013 si de 4% in 2014. Anul trecut, deficitul bugetar a fost de 6,4% din PIB.
Premierul Petro Passos Coelho se... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 16:23
Ministrii Finantelor din zona euro se reunesc luni la Bruxelles pentru a semna cel de-al doilea pachet de finantare externa a Greciei, de 130 miliarde euro, dupa cea mai ampla restructurare a datoriilor de stat din istorie.
Sedinta Eurogroup va discuta de asemenea masurile de reducere a deficitului bugetar din Spania si derularea programului de finantare externa a Portugaliei, in incercarea de a preveni efectele de contagiune propagate de situatia din Grecia, transmite Bloomberg.
Grecia a obtinut sprijinul majoritatii creditorilor privati pentru conversia de obligatiuni menita sa reduca datoria statului cu peste 100 miliarde euro, de la 160% din PIB in prezent spre 120% din PIB in 2020.
Operatiunea, care impune detinatorilor privati de obligatiuni pierderi de peste jumatate din valoarea nominala a creantelor grecesti detinute, a declansat plata unor contracte credit-default swap de 3 miliarde de dolari, dupa ce guvernul de la Atena a decis sa forteze participarea mai multor investitori.
Grecia, obligata sa inceapa implementarea masurilor care sa asigure atingerea tintelor financiar-fiscale
Guvernele din zona euro privesc insa cu nervozitate urmatoarea perioada, cand Grecia trebuie sa inceapa implementarea de masuri care sa asigure atingerea tintelor financiar-fiscale restrictive din noul acord.
Guvernul elen a ratat de mai multe ori obiectivele fiscale din primul acord cu UE si FMI, incheiat in mai 2010, iar presiunile sociale puternice si deznodamantul... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 14:29
Grecia nu va reveni pe crestere economica pana in 2014, au avertizat marti oficiali europeni.
Grecia nu va putea reveni pe crestere pana in 2014, dupa patru ani de recesiune si o reducere a Produsului Intern Brut de 17%. In opinia oficialilor europeni, Atena trebuie sa restructureze inca 150.000 de locuri de munca din sectorul public si sa reduca, in urmatorii ani, costurile cu forta de munca. Aceasta reducere s-ar ridica la 15%.
"Ne asteptam la o contractare a economiei de 4,5% anul acesta si la o stagnare in 2013", au precizat oficiali europeni, citati de Europe1. Potrivit acestora, salariul minim in Grecia este peste cel din Spania si Portugalia. Costurile cu forta de munca au crescut cu 30% in Grecia, in ultimii 10 ani, de departe cea mai mare crestere din zona euro.
Ministrii de finante au aprobat un al doilea plan de salvare pentru Grecia, in valoare de 130 de miliarde de euro, dupa ce Atena s-a angajat sa implementeze noi masuri de austeritate, printre care taierea pensiilor si a salariului minim, precum si reforma sistemului de impozitare.
"Eurogroup este deplin constient de eforturile semnificative facute deja de cetatenii greci, dar subliniaza ca este nevoie de noi eforturi majore din partea societatii elene pentru a readuce economia pe calea unei crestere durabile", se arata intr-un comunicat al Eurogrup, publicat dupa negocierile care au inceput luni seara la Bruxelles si s-au incheiat spre dimineata.
Pana in 2020, Grecia trebuie sa isi reduca... mai mult
Marti, 21 Februarie 2012, ora 19:36
Fondul Monetar International ar putea contribui cu mai putin de o treime la cel de-al doilea ajutor financiar oferit de liderii europeni pentru Grecia. Principala cauza ar putea fi ingrijorarea privind expunerea majora pe termen lung a Fondului la zona euro, potrivit unor surse apropiate situatiei sitate de The Wall Street Journal.FMI s-a angajat sa imrumute 78,2 miliarde de euro Greciei, Irlandei si Portugaliei pana in 2014.Suma promisa este de cateva ori nai mare decat participatia FMI la cele trei tari, lucru care amplifica ingrijorarile oficialilor Fondului.
Liderii din zona euro au decis impreuna cu oficialii FMI, in cadrul summitului de saptamana trecuta, sa imprumute Grecia cu inca 109 miliarde de euro pana in 2014. Acest lucru s-a petrecut dupa ce, in mai 2010, Fondul Monetar International a imprumutat Grecia cu 110 miliarde de dolari.Contributia FMI a fost de 30 de miliarde de euro, adica 27% din primul imprumut acordat Grecia. La acel moment Fondul a decis ca va contribui cu cate un euro la fiecare doi euro oferiti de guvernele din Zona Euro pentru statele europene ar putea avea nevoie de imprumuturi de salvare, in viitor. mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 14:56
Laureatul premiului Nobel in economie crede ca acordul zonei euro pentru sustinerea Greciei poate opri extinderea crizei datoriilor, conform Mediafax."Deciziile liderilor europeni sunt un raspuns pentru cei care contesta euro, un raspuns care pare convingator si poate opri extinderea crizei", a afirmat Stiglitz pentru cotidianul elen Ta Nea.
El considera ca deciziile constituie "o solutie politica clara, un pas spre integrarea zonei euro si a Europei".
Liderii zonei euro au incheiat saptamana trecuta un acord promovat de presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, prin care Grecia va primi finantare externa de 109 miliarde euro de la UE si FMI.
Acestei sume i se adauga o contributie de circa 50 miliarde euro a creditorilor privati ai statului elen in perioada 2011-2014.
Creditorii privati vor putea participa la plan prin intermediul a patru instrumente, respectiv schimbul de obligatiuni la valoarea nominala in titluri cu maturitatea de 30 de ani, rostogolirea obligatiunilor guvernamentale elene care ajung la scadenta in titluri noi cu scadenta la 30 de ani si aceeasi valoare, un schimb de obligatiuni la 80% din valoare in titluri pe 30 de ani, dar si un schimb la 80% in instrumente pe 15 ani.
Dobanda in cazul primelor doua variante ar fi de 4,5%, respectiv 6,42% pentru a treia si 5,9% pentu a patra.
Dobanda fondurilor de 109 miliarde euro puse la dispozitia Greciei in urmatorii trei ani de UE si FMI prin programul de finantare... mai mult
Luni, 25 Iulie 2011, ora 10:04
Tarile bogate ale Europei forteaza Portugalia sa faca reduceri bugetare mai mari decat cele planificate, in schimbul acordarii ajutorului financiar care s-ar putea ridica la 90 de miliarde de euro, relateaza Bloomberg, potrivit Newsin. Ministrul finlandez de Finante, Jyrki Katainen, a carui tara se numara printre cele sase state din zona euro cu rating AAA, a declarat ca masurile pentru reducerea deficitului Portugaliei trebuie sa fie mai radicale decat cele continute in planul care a fost respins de Parlamentul de la Lisabona.
"Pachetul de masuri trebuie sa fie foarte strict, altfel nu are rost.
Trebuie sa fie mai dur si mai complet decat cel impotriva caruia a votat Parlamentul", a precizat Katainen inainte de intalnirea ministrilor de finante din zona euro, care are loc vineri la Godollo, Ungaria.
Ajutorul de urgenta pentru Portugalia deschide ceea ce oficialii europeni spera sa fie ultimul capitol al crizei datoriilor, izbucnita anul trecut in Grecia si care s-a extins in Irlanda, declansand speculatiile ca zona euro nu va supravietui in forma sa actuala, comenteaza Bloomberg.
O cifra situata intre 80 si 90 de miliarde de euro ar fi "rezonabila" pentru Portugalia, a spus ministrul belgian de Finante, Didier Reynders, iar comisarul european pentru economie Olli Rehn a adaugat ca intalnirea din Ungaria va marca acordul pentru inceperea negocierilor asupra ajutorului oferit Lisabonei.
"Este in interesul nostru ca negocierile sa decurga rapid, tinand cont de situatia... mai mult
Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 13:05
Guvernul in exercitiu al Portugaliei a anuntat miercuri ca a decis sa ceara ajutor financiar din partea Uniunii Europene, in ciuda declaratiilor oficiale de pana acum care dadeau asigurari ca Lisabona nu este in situatia de a calca pe urmele Greciei si ale Irlandei, potrivit Newsin.Premierul in exercitiu Jose Socrates a anuntat intr-o declaratie televizata ca respingerea de catre Parlament a masurilor suplimentare de austeritate, luna trecuta, a agravat situatia financiara dificila a tarii, facand "inevitabila" recurgerea la asistenta finanicara externa.
"Am incercat totul, dar ne-am dat seama ca am ajuns la momentul in care daca nu am lua aceasta decizie ar insemna riscuri pe care tara nu trebuie sa si le asume", a spus Socrates.
"Intotdeauna am vazut ajutorul extern ca ultima solutie, dar responsabilitatea mea este sa am grija de binele poporului portughez", a spus Socrates.
Dincolo de situatia economica dificila, si situatia politica a Portugaliei s-a inrautatit in ultimele saptamani, dupa ce guvernul sau minoritar socialist a demisionat in urma respingerii de catre Parlament a unui pachet de masuri de austeritate.
Alegerile generale anticipate au fost convocate pentru 5 iunie. Randamentele obligatiunilor au crescut vertiginos, agentiile de rating au coborat ratingul datoriilor suverane si bancare, iar bancile locale au avertizat saptamana aceasta ca nu vor mai fi capabile sa cumpere titluri de stat.
Miercuri dimineata, Portugalia a fost nevoita sa se imprumute... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 00:29
Portugalia nu este presata de Germania si Franta sa ceara sprijin financiar din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International, asa cum au facut Grecia si Irlanda, pentru a tempera temerile legate de datoriile statului, a declarat un purtator de cuvant al guvernului de la Lisabona, potrivit Mediafax.Publicatia germana Der Spiegel a indicat ca Berlinul si Parisul preseaza Portugalia sa accepte asistenta financiara internationala cat mai curand posibil pentru a preveni propagarea crizei datoriilor, potrivit Reuters. "Povestea nu are niciun fundament, este falsa", a afirmat purtatorul de cuvant.
El a adaugat ca Portugalia se concentreaza pe sprijinirea cresterii economice.
De asemenea, in Germania, un purtator de cuvant al Ministerului de Finante a declarat ca Berlinul nu face presiuni asupra nimanui pentru a accepta ajutor.
Investitorii sunt tot mai ingrijorati ca Portugalia nu va mai putea sa acceseze finantare de pe piete.
Intr-un sondaj realizat saptamana trecuta de Reuters, majoritatea economistilor chestionati au afirmat ca se asteapta ca Lisabona sa se regaseasca in situatia de a avea nevoie de ajutor. mai mult
Duminica, 09 Ianuarie 2011, ora 23:47