Exista o presiune pe curs care vine din deficitul comercial, datele publicate recent aratand un deficit in crestere pe luna trecuta, iar la aceasta se adauga cu siguranta si importurile aferente Black Friday si situatia deficitului bugetar, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei, Dan Suciu.
"Exista in mod evident o presiune pe curs care vine din deficitul comercial. Am publicat recent noile date care arata o accentuare a deficitului comercial. Deci un necesar de valuta pentru schimburile comerciale crescut.
Sa nu uitam ca in aceasta perioada avem si evenimente comerciale care aduc importuri suplimentare, apropo de Black Friday zilele acestea, cu volume foarte mari de tranzactii anuntate cu bunuri din import.
Acesta este o situatie de fond care a dus la aceasta evolutie a cursului, care, in cifre absolute e totusi marginala. In plus, e necesara clarificarea situatiei bugetare care pare mai complicata decat se anticipa", a spus Dan Suciu.
Leul s-a depreciat joi cu 0,34 bani (0,07%) fata de euro, ajungand din nou la un minim istoric in raport cu moneda unica europeana, cursul stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 4.7669 lei/euro.
BNR a cotat miercuri euro la 4,7635 lei.
Leul a mai atins o cotatie minima record in luna ianuarie a acestui an, respectiv pe 25 ianuarie, cand cursul a fost de 4,7648 lei/euro. mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 14:21
Solutia pe termen scurt pentru reducerea deficitului comercial ar putea fi o posibila interventie a BNR-ului, prin deprecierea cursului valutar. Dar, cat de dorita ar fi o astfel de miscare?
Specialistii contactati de Business24 sunt de parere ca o eventuala depreciere ar putea fi realizata astfel incat sa ne mentinem in intervalul de +/-15% fata de media ultimilor doi ani.
Deficitul comercial a crescut in primele doua luni cu aproape 60%, la 4,2 miliarde lei (970 milioane euro), fata de aceeasi perioada a anului trecut, importurile crescand cu un ritm mult superior celui inregistrat de exporturi, potrivit ultimelor date publicate de INS.
In cazul in care tendinta se pastreaza, ritmul de crestere economica asteptat de autoritati va fi afectat, considera specialistii contactati de Business24.
"In ultimul an, in Romania, cresterea economica a fost explicata de cererea externa, in conditiile in care cererea interna a fost puternic comprimata de reducerea veniturilor gospodariilor si de restrangerea cheltuielilor din sectorul public. Daca deficitul comercial va creste si in trimestrele urmatoare, ne putem astepta la un ritm de crestere economica mai mic decat cel pe care l-am fi dorit", a declarat Claudiu Doltu, viitor ministru de Finante, intr-o posibila guvernare USL.
In opinia lui Doltu, acest lucru nu este exclus sa se intample, avand in vedere ipoetzele sumbre care apar la orizontul UE, dar si faptul ca majoritatea exporturilor sunt indreptate spre aceasta... mai mult
Luni, 09 Aprilie 2012, ora 12:26
China a raportat in martie primul deficit comercial din ultimii sase ani, cu toate ca yuanul a ramas fixat de dolar, in contextul in care importurile au sporit cu 66% fata de intervalul similar al anului 2009, in timp ce exporturile au avansat cu doar 24%, relateaza Bloomberg.Diferenta dintre importuri si exporturi inregistrata in martie, de 7,24 miliarde dolari, este cu mult peste estimarile facute de 26 de economisti in cadrul unui sondaj realizat de Bloomberg News, de 390 milioane dolari.
Daca in relatie cu tari ca Japonia sau Coreea de Sud, China a raportat deficite comerciale, datele autoritatilor vamale chineze indica un surplus comercial cu Statele Unite de 9,9 miliarde dolari.
Totusi, un deficit comercial intr-o singura luna nu este suficient pentru a convinge Statele Unite sa renunte la presiunile pe care le fac asupra Chinei pentru a-si reevalua moneda nationala, yuanul, care are un curs fix fata de dolar de 21 de luni.
Autoritatile vamale chineze au precizat ca revenirea pe surplus ar putea avea loc chiar in aceasta luna, martie fiind o luna in care exporturile de haine, pantofi si genti au fost afectate de lipsa sezoniera a fortei de munca.
China ar putea obtine "o pauza de la presiunile facute in privinta ratei sale de schimb", a spus economistul de la Capital Economics Ltd, Mark Williams. "Dar aceasta liniste nu va dura. Surplusul comercial al Chinei va reveni in curand", a adaugat economistul.
Williams se asteapta ca aprecierea yuanului sa fie reluata... mai mult
Duminica, 11 Aprilie 2010, ora 00:10