Tarifele la electricitate ar trebui sa scada, dupa ce o investigatie a Consiliului Concurentei a relevat faptul ca mai multe companii din energie s-au inteles intre ele, cauzand prejudicii consumatorilor, a declarat, joi, presedintele Consiliului, Bogdan Chiritoiu, cu prilejul lansarii raportului de activitate pe anul 2017.
"Mai multe companii au fost pagubite. Au participat si oameni din interiorul Electrica, deci intr-un fel s-au furat singuri. Am sanctionat si compania Electrica, intrucat au fost pagubiti clientii ei.
Tarifele acestea umflate s-au dus catre clienti. Am sanctionat compania si, in premiera, vrem ca impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie sa recuperam prejudiciul creat clientilor acestor companii, care au fost pagubite si care au transferat aceasta paguba catre clientii lor", a spus Chiritoiu.
Potrivit acestuia, este greu de stabilit prejudiciul adus consumatorilor de energie, intrucat este vorba de licitatii care s-au intins pe o perioada de mai multi ani.
"Vorbim de ani buni in care preturile au fost exagerate. Aici rolul-cheie il va avea ANRE, pentru ca este menirea lor sa calculeze pretul corect. Ii vom sprijini cu datele pe care le-am obtinut in cursul investigatiei", a mai aratat presedintele Concurentei.
El a aratat ca modul cel mai simplu in care se poate recupera prejudiciul este scaderea tarifelor de distributie, lucru, pe care, de altfel, il va recomanda celor de la ANRE.
La randul sau, Niculae Havrilet,... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 12:53
Avem un nou pret record, istoric, la curentul electic, anunta Andreea Paul, presedintele organitatiei Initiativa pentru Competitivitate (INACO). Miercuri, acesta a ajuns la 445 lei/MWh, ceea ce inseamna ca pretul energiei electrice a crescut cu 35% in ultimele doua zile, fata de 330 lei/MWh.
Noul pret e de peste trei ori mai mare decat in luna august din anul 2010, cand era de 138 lei/MWh.
"Facturile populatiei cresc exploziv, veniturile lor nu tin pasul, iar competitivitatea producatorilor scade sub povara costurilor cu utilitatile, afectate fiind mai ales intreprinderile mici si mijlocii si industriile primare precum: procesarea laptelui, a carnii si a painii. Inflatia va resimti aceste dinamici si, din nou, consumatorul casnic si producatorul local", scrie Andreea Paul.
Potrivit acesteia, "din 2004 pana in anii 2011 si 2012 nu s-au inregistrat preturi medii care sa depaseasca media lunara de 180 lei/MWh. In anii 2011 si 2012 cauza naturala a cresterii preturile a tinut de lipsa de apa. Acum nivelul Dunarii este la limita minima, dar functionala, iar gradul de umplere a lacurilor este de 67% - nivel apreciat ca optim. In 2012, luna februarie, conditiile de vreme au solicitat sistemul, ajungandu-se la consumuri record de 11.000 Mw pe interval orar.
Acum consumul mediu anual este aproape la jumatate, la 7000 Mw pe interval orar. Asadar, dinamica preturilor in prezent ridica cateva probleme cheie, ce ar putea tine chiar de sistemul de functionare a OPCOM, care... mai mult
Joi, 03 August 2017, ora 16:20
Executivul a aprobat vineri, in sedinta extraordinara convocata la Palatul Victoria, proiectul de lege referitor la energia electrica si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, au declarat pentru NewsIn surse guvernamentale.
Potrivit calendarului de liberalizare, 10% din energia consumata de casnici la 1 iulie 2013 va proveni din piata libera, urmand ca ponderea sa creasca la 20% la 1 ianuarie 2014, 30% la 1 iulie 2014, 40% la 1 ianuarie 2015, 50% la 1 iulie 2015, 60% la 1 ianuarie 2016, 70% la 1 iulie 2016, 80% la 1 ianuarie 2017, 90% la 1 iulie 2017.
La 1 ianuarie 2018, piata de energie va fi complet liberalizata, iar tarifele reglementate vor disparea.
Pentru firme, piata se va liberaliza in proportie de 15% la 1 septembrie 2012, 30% la 1 ianuarie 2013, 45% la 1 aprilie 2013, 65% la 1 iulie 2013, 85% la 1 septembrie 2013 si 100% la 1 ianuarie 2014. Consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, vor primi ajutoare directe prin intermediul Ministerului Muncii. mai mult
Vineri, 16 Martie 2012, ora 13:14
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat miercuri ca nu exista un pericol ca situatia hidrologica actuala sa influenteze cresterea pretului la energie, iar in urmatoarea perioada va fi prezentata in sedinta de Guvern o analiza privind probleme din acest sector. "Deocamdata nu este un pericol de a influenta cresterea pretului, au mai fost asemenea situatii, deci nu este ceva iesit din comun.
Sunt perioade cand este seceta, cand sunt ploi mai multe si atunci recupereaza.(...) Acest subiect nu s-a discutat inca in Guvern, pentru ca nu este grav, vom face o analiza si va fi o nota in Guvern privind aceasta situatie", a explicat Borbely, citat de NewsIn.
Acesta a mai spus ca in ultimele doua zile a crescut debitul Dunarii, astfel ca nu vor fi probleme deosebite, ci doar in cazul in care timp de doua-trei saptamani nu vor fi ploi.
"In ultimele doua zile a crescut (debitul Dunarii, n.r.), deci acuma este la aproape 3.000 (mc/s, n.r.) fata de 2.200 cat era, deci din acest punct de vedere, pe Dunare, conform informatiilor furnizate de colegii de la meteorologie, nu vor fi probleme deosebite.
Vom avea o problema cu seceta in cazul in care timp de doua-trei saptamani nu vom avea ploi. Noi am avut si la nivelul ministerului un comitet pentru situatii de urgenta, ieri (marti, n.r.) a avut loc un alt comitet national, care a analizat aceasta problema, dar deocamdata stam in asteptare.
Pana in 1 octombrie nu vor fi ploi consistente, dar se pare ca dupa 8... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 14:26
Presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ion Lungu, a declarat marti ca pretul energiei va creste cu 40-60 euro pe MWh in urmatorii sapte-opt ani, din cauza schemelor de sprijin pentru energiile regenerabile si cresterea eficientei energetice. In prezent, pretul electricitatii din Romania este de circa 40 euro/MWh.Potrivit oficialului AFEER, cresterea a fost estimata luand in calcul impactul pe care il vor avea schema privind incurajarea energiei regenerabile prin certificate verzi, acordarea de bonusuri pentru producatorii in cogenerare de inalta eficienta, precum si cresterea costurilor companiilor pentru achizitia certificatelor de emisii de dioxid de carbon.De asemenea, directorul in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Radu Regman, a declarat pe 7 aprilie ca impactul energiei regenerabile in pretul de productie ar putea insemna o crestere de 5-7% in acest an, de 2,5 euro pe MWh, intrucat producatorii de energie din surse regenerabile primesc certificate verzi ca scheme de sprijin. Potrivit oficialului ANRE, pana in anul 2017, pretul de productie al energiei ar putea creste cu 33 de euro (cu 73%), de la 40-45 euro pe MWh in prezent.De altfel, si directorul Departamentului Reglementare in domeniul Eficientei Energetice din ANRE, Zoltan Nagy-Bege, spunea la sfarsitul anului trecut ca energia electrica pentru consumatorul final s-ar putea scumpi cu 30% pana in 2017, din cauza faptului ca... mai mult
Marti, 19 Aprilie 2011, ora 12:47
Pretul gazelor naturale platit de populatie nu ar trebui sa creasca, nici in aceasta perioada nici "in viitor", neexistand motive pentru o astfel de evolutie, apreciaza Ministerul Economiei, informeaza NewsIn."Ministerul Economiei monitorizeaza in permanenta situatia aprovizionarii cu gaze naturale, atat din productia interna, cat si din import. Punctul de vedere al Ministerului Economiei este ca, in aceasta perioada, pretul gazelor nu trebuie sa creasca. De asemenea, consideram ca nu exista motive ca pretul gazelor la populatie sa fie majorat in viitor", se arata intr-un comunicat al institutiei.In primele doua luni ale acestui an ponderea gazelor importate de Romania prin intermediari din Federatia Rusa, la preturi mai mari decat cele de productie interna, a crescut pana la circa 40%, de la 21% in decembrie 2010. De asemenea, pentru luna martie Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) estimeza o pondere de 40%.
Cresterea importurilor de gaze esta cauzata de epuizarea stocurilor de gaze produse in Romania din depozitele de inmagazinare, care pana anul trecut au fost folosite in principal pentru aprovizionarea unor combinate chimice.
Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar Internatiunal ca pana in luna septembrie sa stabileasca un calendar de eliminare a preturilor reglementate la energia electrica si gaze, iar acest calendar va fi aplicat in perioada 2013-2015.
Pe de alta parte, distribuitorii de gaze au cerut ANRE de mai multe ori in ultimii... mai mult
Miercuri, 02 Martie 2011, ora 13:27
Tarifele la energia electrica si gaze vor creste in intervalul 2013-2015, dupa ce Guvernul va elimina preturile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit pana in septembrie 2011, urmand sa fie definiti consumatorii considerati vulnerabili, care trebuie protejati, informeaza Mediafax. Eliminarea preturilor reglementate la energia electrica si gaze a fost anuntata, luni seara, de premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI.
"In domeniul energiei, pe parcursul anului 2011, se vor intreprinde urmatoarele masuri: pana in luna septembrie se va stabili un calendar de eliminare a preturilor reglementate la energia electrica si gaze, iar acest calendar se va implementa in perioada 2013-2015.
Deci, pana in luna septembrie se va face aceasta analiza, se va stabili un calendar, dar calendarul de implementare va viza perioada 2013-2015.
De asemenea, pana la finele anului 2011 se vor defini de catre Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii consumatorii vulnerabili, in concordanta cu legislatia europeana, si crearea de mecanisme de protectie a acestora, in perspectiva masurilor care se vor lua pe perioada 2013-2015", a spus Boc.
Intrebat de jurnalisti cine va proteja populatia de "o explozie" a tarifelor daca preturile in domeniul energiei si gazelor naturale vor fi liberalizate, premierul a precizat din nou ca acest calendar care vizeaza eliminarea preturilor reglementate va fi stabilit pana in luna septembrie si implementat efectiv in... mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 23:52
Romania, Polonia si Cehia se numara printre statele cel mai putin dependente energetic din UE, dar ar putea fi nevoite in circa zece ani sa majoreze importurile de acest tip, din cauza intarzierii proiectelor nucleare si a inchiderii centralelor vechi pe carbune, informeaza Mediafax.Proiectele de constructie a unor centrale nucleare in Europa Centrala si de Est sunt intarziate sau chiar anulate din cauza deficitului de finantare si a incertitudinilor legate de pretul energiei.
Acest fapt pune in pericol aprovizionarea cu energie a tarilor din regiune si planurile de inchidere a centralelor poluante care functioneaza cu carbune.
Investitorii se retrag din aceste proiecte, ingrijorati ca viitoarele preturi ale energiei nu le vor aduce un profit bun. Multe tari din regiune au intentionat sa majoreze capacitatea de productie a energiei nucleare, pentru a-si asigura o aprovizionare constanta si pentru a putea respecta tintele Uniunii Europene privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Proiectele sunt intarziate de costurile mari, scaderea interesului companiilor din energie si incertitudinile privind pretul certificatelor de dioxid de cabon.
Saptamana trecuta, grupurile GDF Suez, RWE si Iberdrola s-au retras din proiectul de constructie, pana in 2017, a doua noi reactoare la centrala de la Cernavoda. Grupul CEZ a renuntat la proiect in 2010.
In proiect au mai ramas doar doi parteneri straini, ArcelorMittal si Enel, iar Romania va cauta noi investitoi, fiind foarte... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 23:20
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca pretul gazelor si cel al energiei electrice sa ramana neschimbate de la 1 octombrie, a declarat vineri pentru NewsIn presedintele ANRE, Petru Lificiu."Acest lucru este atat in beneficiul consumatorilor, cat si in beneficiul operatorilor. Cautam o stabilitate in evolutia pretului energiei electrice si gazelor care in plan macroeconomic va mentine si moneda nationala. S-a vazut ca orice evolutie stabila a costurilor este de preferat variatiilor", a spus Lificiu.Presedintele ANRE declara la 21 iulie ca pretul energiei electrice ar putea scadea cu 5-10%, catre sfarsitul anului, daca economia se redreseaza si daca va creste consumul de electricitate.Incepand cu 1 ianuarie 2009, energia electrica a fost scumpita cu 1,5% pentru consumatorii care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrica, iar pentru consumatorii casnici a ramas neschimbata. De asemenea, pretul electricitatii a mai fost totodata modificat la 1 iulie 2008, cand energia pentru populatie s-a scumpit cu 4,4%, iar pentru celelalte tipuri de consumatori a fost operata o cresterea medie este de 5,31%.De asemenea, ultima modificare a pretului gazelor naturale a avut loc la 1 iulie 2009, cand gazele s-au ieftinit cu 5%, pentru toti consumatorii. Anterior, gazele livrate populatiei si industriei s-au ieftinit, de la 1 mai 2009, cu 3%.
Totodata, consumul de gaze naturale a scazut in primele sase luni cu 20%, iar cel de... mai mult
Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 14:39