Primaria Capitalei vrea sa cheltuiasca 3,3 milioane de lei pentru a repara Podul Mare din Parcul Cismigiu. Asta, desi acum 2 ani, administratia locala sustinea ca poate reface acelasi pod cu mai putin de jumatate din acest cost.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, le cere consilierilor generali sa adopte astazi un proiect de hotarare prin care sa gireze realizarea unor reparatii capitale la podul pe care bucurestenii pot traversa lacul din Parcul Cismigiu.
Proiectul initiat de Firea prevede ca intocmirea documentatiei si realizarea lucrarilor ar urma sa coste nu mai putin de 3.328.047 de lei. Interesant este ca, daca va fi adoptat, acest proiect va insemna si abrogarea unei hotarari pe care Consiliul General a adoptat-o in 2017 si in care se prevedea ca reparatiile capitale la podul din Cismigiu urmau sa coste doar 1.663.000 de lei.
Intrebarea este: ce a cauzat dublarea costurilor reparatiilor capitale la pod? Din textul proiectului de hotarare care ar urma sa intre la vot joi n-am reusit sa intelegem prea bine. Se vorbeste despre "reparare a unui monument care presupune o cantitate de manopera importanta - 33.700 de ore", dar si despre faptul ca "preturile de achizitie a diferitelor materiale au crescut, pentru ca a fost necesara o ajustare pozitiva avand in vedere cresterea generala a veniturilor din perioada mentionata". Si cu toate astea, tot nu intelegem de ce costul reparatiilor se dubleaza...
Ziare.com a solicitat in scris informatii de la... mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 09:31
Podul Grant din Capitala ar urma sa intre in reparatii, potrivit unui proiect al Municipalitatii, care prevede o investitie de peste 52 de milioane de lei. Potrivit Primariei, starea tehnica a podului este in prezent "nesatisfacatoare". Ultimele lucrari la Podul Grant au avut loc in anul 2006.
Un proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti prevede alocarea, din bugetul local, a unei finantari de peste 52 de milioane de lei, pentru refacerea Podului Grant din Capitala, urmand ca lucrarile sa fie realizate sub coordonarea Administratiei Strazilor.
"In conformitate cu expertiza tehnica emisa in anul 2016 pentru podul Grant, au rezultat o serie de neconformitati, respectiv indicele de stare tehnica al podului principal, care este nesatisfacatoare (...)
Astfel, pentru a se asigura conditiile minime de siguranta a circulatiei sunt necesare lucrari de reparatii ale infrastructurii si suprastructurii", se arata in expunerea de motive a proiectului de hotarare. De asemenea, durata lucrarilor va fi de 24 de luni.
Ultimele lucrari de reparatii ale podului au avut loc intre anii 2004- 2006.
Podul Grant este una dintre cele mai importante lucrari de infrastructura din Bucuresti si face legatura, prin arterele Calea Crangasi - Strada Turda, dintre nordul si sud-vestul Capitalei, fiind o zona extrem de tranzitata in fiecare zi. ...citeste mai departe despre "Podul Grant din Bucuresti ar urma sa intre in reabilitare.... mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2018, ora 11:25