Productia industriala a crescut in ianuarie 2015 fata de luna precedenta cu 4,4% ca serie bruta, respectiv cu 0,9%, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, potrivit celui mai recent raport lansat de Institutul National de Statistica (INS).
Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, in shimb, productia industriala a crescut cu 1,2% ca serie bruta, respectiv cu 3,4% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.
Ianuarie 2015 vs decembrie 2014
In luna ianuarie 2015, productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 4,4%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+6,3%), mai arata INS.
Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 17,8%, respectiv cu 2,5%.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 0,9%, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare (+2,9%).
Industria extractiva a scazut cu 4,8%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 2,0%.
Ianuarie 2015 vs ianuarie 2014
Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 1,2% sustinuta de cresterea industriei prelucratoare (+2,5%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 7,3% si... mai mult
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 12:30
Productia industriala in Uniunea Europeana (UE 28) a crescut cu 0,8% in octombrie 2014, comparativ cu luna similara din 2013, Romania numarandu-se printre statele unde productia industriala a inregistrat cele mai mari ritmuri anuale de crestere, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Astfel, in luna octombrie, cele mai mari cresteri in ritm anual ale productiei industriale din UE au fost inregistrate in Irlanda (38,8%), Romania si Slovenia, ambele cu cate 3,9%, potrivit Agerpres.
Conform Eurostat, cresterea productiei industriale in UE a fost stimulata de majorarea productiei de bunuri de uz curent (2,8%), bunuri de folosinta indelungata (1,8%), bunuri de capital (1,7%) si bunuri intermediare (0,1%). Industria energetica a scazut cu 2,0%.
In luna octombrie 2014 comparativ cu luna septembrie 2014, productia industriala a inregistrat o crestere sub asteptari, de 0,1%, atat in Uniunea Europeana, cat si in zona euro. Cele mai mari ritmuri de crestere in UE s-au consemnat in Irlanda (9,0%), Lituania (5,0%) si Grecia (2,5%).
In cazul Romaniei, productia industriala a crescut cu 0,5% in octombrie 2014, comparativ cu luna precedenta. In ceea ce priveste principalele economii din zona euro, productia industriala a stagnat in Germania si a scazut in Franta, Spania si Italia.
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica /INS/, in luna octombrie 2014, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul... mai mult
Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 13:34
Productia industriala in Uniunea Europeana (UE 28) si zona euro a crescut cu 0,6% in luna septembrie 2014 comparativ cu luna august 2014, Romania numarandu-se printre statele unde productia industriala a inregistrat cele mai mari ritmuri de crestere de la o luna la alta, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Conform acestor date, in luna septembrie cele mai mari cresteri ale productiei industriale au fost inregistrate in Croatia (4,6%), Cehia (4,5%), Irlanda (4,1%), Ungaria (2,7%) si Romania (2,4%). In cazul Romaniei, cresterea din luna septembrie vine dupa trei luni consecutive de scadere a productiei industriale, potrivit Agerpres.
In ritm anual, luna septembrie 2014 comparativ cu luna septembrie 2013, productia industriala in Uniunea Europeana si zona euro a crescut tot cu 0,6%. Si in acest caz, Romania se numara printre statele unde productia industria a inregistrat cele mai mari ritmuri de crestere (3,8%), fiind insa devansata doar de Irlanda (22,1%), Cehia (5,6%) si Ungaria (5,1%).
Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica /INS/, in luna septembrie 2014, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 2,4%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+3,3%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 4,9%, respectiv cu 3%. De asemenea, in luna... mai mult
Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 16:29
1Productia industriala a crescut, in primele patru luni ale anului, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata, cu 8,1%, respectiv 9,5%, comparativ cu primele patru luni din 2013, ca urmare a activitatilor derulate in industria prelucratoare, arata datele provizorii publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).
In functie de marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in: industria bunurilor de capital (+13,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+5,9%), industria bunurilor de uz curent (+4,9%) si industria energetica (+1,1%).
Pe de alta parte, industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 1,7%, respectiv cu 1%.
Potrivit INS, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in primele patru luni ale anului in curs, comparativ cu perioada similara din 2013, a crescut cu 9,5%, sustinuta de industria prelucratoare (+11%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 1%, respectiv cu 0,3%.
Industria bunurilor de capital a crescut cu 16,2%
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat urmatoarele cresteri: industria bunurilor de capital (+16,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+10,8%), industria bunurilor de uz curent (+7,2%), industria bunurilor... mai mult
Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 14:32
Productia industriala a crescut in primul trimestru atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata, cu 10,1%, respectiv cu 10,7%, sustinuta de avansul industriei prelucratoare si al productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, anunta INS.
Productia industriala (serie bruta) a crescut in primul trimestru in urma avansului industriei prelucratoare cu 11,7% si productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 1,3%. Industria extractiva a scazut cu 0,9%, se arata intr-un comunicat al INS.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+14,9%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,8%), industria bunurilor intermediare (+9,1%), industria bunurilor de uz curent (+6,4%) si industria energetica (+3,1%).
Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, avansul productiei industriale a fost sustinut de industria prelucratoare (+12,1%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,7%). Industria extractiva a scazut cu 0,5%.
Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+15,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,6%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%), industria bunurilor intermediare (+6,1%) si industria energetica (+4%).
In luna martie 2014, productia industriala a crescut fata... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 12:32
Preturile productiei industriale din Romania au stagnat in ianuarie fata de ultima luna a anului trecut, pe piata interna inregistrandu-se o scadere de 0,1%, iar pe cea externa un avans de 0,3%, potrivit datelor anuntate marti de Institutul National de Statistica (INS).
Indicatorul analizat a inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare, cu 0,9%, industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 0,5%, si industria bunurilor de uz curent, cu 0,3%. Scaderi de preturi s-au constatat la produsele energetice (cu 1%) si industria bunurilor de capital (0,1%).
"Fata de luna ianuarie 2013, preturile productiei industriale au fost mai mici cu 1,1%, cu 0,1 puncte procentuale sub cresterea inregistrata pe piata interna si cu 0,2 puncte procentuale peste evolutia inregistrata pe piata externa", arata INS, intr-un comunicat.
Preturile productiei industriale au crescut, comparativ cu prima luna a anului anterior, in industria bunurile de folosinta indelungata, cu 1,7%, si industria bunurile de uz curent, cu 1,3%.
Scaderi de preturi s-au inregistrat la produsele energetice (2,9%), in industria bunurilor intermediare (1,6%) si ce a bunurilor de capital (0,6%). mai mult
Marti, 04 Martie 2014, ora 11:19
Preturile productiei industriale au scazut cu 0,8% in zona euro si cu 0,6% in Uniunea Europeana, in luna decembrie 2013, comparativ cu aceeasi perioada din 2012, insa Romania se situeaza printre statele membre unde preturilor productiei industriale au inregistrat cea mai mare crestere, arata datele publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Pe primul loc la cresterea in ritm anual a preturilor productiei industriale in UE se situeaza Estonia (7,2%), urmata de Cehia (1,8%), Irlanda (1,4%) si Romania (1%).
In decembrie 2013, comparativ cu luna anterioara, preturile productiei industriale au crescut cu 0,2% atat in zona euro cat si in Uniunea Europeana. Potrivit Eurostat, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Spania (1,1%), Cehia si Suedia (ambele cu o crestere de 0,8%), in timp ce Estonia (minus 1,7%), Letonia (minus 0,9%) si Lituania (minus 0,6%) au inregistrat cele mai mari scaderi ale preturile productiei industriale. In Bulgaria, Croatia, Polonia si Romania preturile productiei industriale au stagnat in luna decembrie 2013 comparativ cu luna precedenta.
Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS), preturile productiei industriale au crescut cu 0,1%, in decembrie 2013 fata de luna precedenta, in timp ce fata de perioada similara din 2012, preturile productiei industriale au fost mai mici cu 0,1%. mai mult
Marti, 04 Februarie 2014, ora 13:15
Preturile productiei industriale din Romania au crescut, in medie, cu 0,3% in iunie, comparativ cu luna precedenta, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS).
Preturile productiei industriale pe piata externa au crescut cu 0,8%. Preturile productiei industriale pe piata interna s-au situat aproape la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara. Fata de luna iunie 2012, preturile productiei industriale au fost mai mari cu 2,8%, cu 2,1 puncte procentuale sub cresterea inregistrata pe piata interna si cu 4,1 puncte procentuale peste evolutia inregistrata pe piata externa, se arata in document.
In ceea ce priveste preturile produselor din industria bunurilor de capital si cele din industria bunurilor de uz curent, determinante pentru evolutia lunara a preturilor productiei industriale, acestea au crescut, comparativ cu luna precedenta, cu 0,5% in industria bunurilor de capital, cu 0,3% in industria bunurilor de uz curent si cu 0,2% in industria bunurilor intermediare, in industria bunurilor de folosinta indelungata si in industria energetica (+0,2%).
In luna iunie 2013, comparativ cu aceeasi luna din anul precedent, preturile productiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice si la bunurile de uz curent, cu 6,1% si, respectiv, cu 6%.
Celelalte mari grupe industriale au inregistrat cresteri de pret sub nivelul mediu estimat pe total industrie. Astfel, au fost tranzactionate la un pret mai mare cu 2,2%... mai mult
Vineri, 02 August 2013, ora 12:10
Productia industriala a crescut in luna iulie 2012 cu 2,1% fata de luna anterioara, ca serie bruta, si cu 1,1%, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, anunta Institutul National de Statistica.
Cresterea productie industriale in luna iulie 2012, ca serie bruta, cu 2,1% fata de iunie 2012, a fost determinata de cresterea tuturor sectoarelor industriale : productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (3,8%), industria prelucratoare (1,9%) si industria extractiva (1,9%).
Industria energetica a crescut cu 7,4% in iulie 2012 fata de luna anterioara, industria bunurilor de uz curent a avansat cu 1,8%, iar industria bunurilor de capital a inregistrat un avans de 0,9%. Industria bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 1,1%.
Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut in iulie 2012 cu 1,1% fata de luna precedenta, ca urmare a cresterii industriei prelucratoare (1,3%) si a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,3%). Industria extractiva a scazut cu 2,4% in luna iulie 2012.
Industria bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 3,6% in iulie 2012 fata de luna anterioara, industria energetica a avut un avans de 2,6%, industria bunurilor de capitala a inregistrat o crestere de 2,3%, industria bunurilor de uz curent a avut un avans de 2,3%, in timp ce industria... mai mult
Marti, 11 Septembrie 2012, ora 11:29