Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania (TLV) a aprobat preluarea Volksbank Romania, contractul urmand sa fie semnat miercuri, 10 decembrie.
Tranzactia vizeaza achizitia a 100% din titlurile bancii.
Banca Transilvania si Volksbank vor actiona ca entitati separate pana la finalizarea tranzactiei, ulterior urmand integrarea Volksbank, arata Banca Transilvania, intr-un comunicat transmis Bursei.
"Incorporarea Volksbank in cadrul BT va avea loc dupa indeplinirea tuturor procedurilor legale si dupa solicitarea si primirea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor competente", se precizeaza in comunicat.
Tranzactia a fost avizata marti de catre CA al Bancii Transilvania.
Foto: De la stanga la dreapta: Omer Tetik - Director General, Banca Transilvania; Horia Ciorcila - Presedinte, Consiliul de Administratie, Banca Transilvania si Michael Mendel - Chairman of the Board of Directors, Volksbank Romania.
La finele lunii noiembrie Banca Transilvania a anuntat ca negociaza preluarea pachetului integral de actiuni la Volksbank Romania, detinuta de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta.
Volksbank Romania este detinuta de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 11:08
Banca Transilvania negociaza preluarea Volksbank Romania, pe care grupul austriac vrea sa o vanda pentru a acoperi deficitul de capital, transmite Bloomberg.
Discutiile se afla in faza de inceput si nu exista certitudinea ca tranzactia se va materializa, potrivit surselor citate de Bloomberg, transmite Mediafax.
Volksbank Romania este detinuta de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%.
In 2012, Comisia Europeana a aprobat planul de restructurare dezvoltat de catre Osterreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare si economice, in vederea restabilirii profitabilitatii pe termen lung.
In acest plan este inclusa si vanzarea subsidiarei din Romania, care trebuie sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2015.
Grupul austriac a vandut in acest an subsidiara locala de leasing, Volksbank Leasing Romania, alaturi de cea din Polonia, catre grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului trecut prin achizitia bancii Romanian International Bank (RIB).
Institutia de credit a inregistrat anul trecut in Romania pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% fata de cele raportate de banca in 2012, cand au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea... mai mult
Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 14:26
Antreprenorii ar trebui sa gaseasca noi piete de desfacere pentru business, intrucat piata locala pare suprasaturata pe anumite nise, si sa fie dispusi sa-si asume riscurile, la fel si bancile, care trebuie sa dea prioritate capitalului autohton, afirma Bogdan Neacsu, vicepresedinte Volksbank.
"Pentru o dezvoltare durabila trebuie sa dam prioritate capitalului autohton, iar lichiditatea suficienta din sistemul bancar nu face decat sa ajute intreprinzatorii romani. Trebuie sa gasim acele proiecte bancabile si sa ne asumam riscurile, banci si antreprenori, sa investim in resurse specializate. Totodata, este necesara gasirea unei noi piete de desfacere, piata locala pare suprasaturata pe anumite nise, e bine sa depasiti orizonturile Romaniei si ale Uniunii Europene si sa cautati alte piete de desfacere", a declarat joi Neacsu la conferinta Mediafax Talks about SME's.
El a aratat ca in sistemul bancar exista in prezent suficienta lichiditate, de care economia reala trebuie sa profite, intrucat are ca efect reducerea costurilor pentru credite, "un lucru foarte binevenit".
Neacsu: Segmente ale economiei au inceput sa-si revina
Neacsu spune ca in acest an diferite segmente ale economiei au inceput sa-si revina sau au o performanta foarte buna, precum sectorul agriculturii, IT-ul sau transporturile si logistica.
"Am observat antreprenori care au gasit nise si apetitul de a-si asuma riscuri noi. Ne intereseaza ca dupa aceasta perioada sa ne redefinim rolul de... mai mult
Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 13:45
1Grupul bancar austriac Volksbank a decis sa schimbe structura companiei si sa infiinteze noua banci regionale prin fuziunea institutiilor bancare de dimensiuni mici, planul de vanzare a filialei din Romania nesuferind, insa, niciun fel de modificare.
Planul de reorganizare al Grupului Volksbank AG nu afecteaza sub nicio forma subsidiara din Romania. Actionarii continua sa caute un investitor strategic, conform calendarului deja agreat si comunicat inca din 2010 si continua sa sustina subsidiara locala prin injectii de capital si linii de finantare, astfel incat toate cerintele de adecvare a capitalului sa fie intrunite in orice moment", se arata intr-o declaratie a Volksbank Romania, citat de Mediafax.
Restructurarea grupului presupune ca bancile mici si mijlocii sa fuzioneze, pentru a forma noua banci regionale si trei institutii de servicii bancare specializate, care sa asigure grupului o prezenta mai puternica pe piata decat o fac in prezent cele 44 de entitati regionale Volksbank si sapte institutii specializate, potrivit comunicatului emis de grup.
"Ma bucur ca aceasta strategie de viitor este sustinuta de bancile Volksbank. Ideea celor noua banci regionale este sa asigure o platforma solida pentru Volksbank din Austria, pentru a-si avansa profitabilitatea si a creste actiunile pe pietele de capital", a declarat Stephan Koren, director general al grupului.
De asemenea, institutia centrala, Osterreichische Volksbanken, va fi impartita in doua organisme,... mai mult
Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 16:25
Volksbank si-a redus portfofoliul de neperformante prin vanzarea unui pachet de credite ipotecare neperformante, cu o valoare totala de 495 de milioane de euro.
Banca a vandut acest portofoliu unui consortiu de investitori straini, format din Deutsche Bank, AnaCap Financial Partners LLP, H.I.G Capital International Advisers si APS Holding SE.
In urma tranzactiei, Volksbank si-a redus rata de neperformanta pana la un nivel confortabil, sub 8%, de 3 ori mai mic decat media sistemului bancar din Romania.
"Reducerea portofoliului de credite neperformante reprezinta un alt moment cheie in cadrul strategiei noastre de repozitionare. In acelasi timp, continuam sa ne concentram pe cresterea profitabilitatii businessului", a declarat Benoit Catel, Presedintele Volksbank Romania.
Portofoliul contine in mare parte credite imobiliare
Portofoliul include credite neperformante (credite garantate cu intarzieri mai mari de 90 de zile) din Romania, dintre care 84% sunt credite imobiliare retail, restul de 16% reprezentand finantari corporate. Portofoliul cuprinde in total 3.566 de credite si garantiile aferente: in primul rand proprietati rezidentiale, spatii comerciale si terenuri.
"Aceasta tranzactie este prima de acest fel de pe piata din Romania. Vor mai urma si alte banci cu siguranta. Incheierea acestei tranzactii nu ar fi fost posibila fara ajutorul unei echipei dedicate si fara sprijinul profesionist primit din partea celor de la Schoenherr, in calitate de... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 11:30
Consiliul de Administratie al CFR SA a respectat in cele noua luni de mandat angajamentele asumate in fata institutiilor financiare internationale si a adoptat masuri care au avut ca efect inregistrarea de profit si eliminarea datoriilor fata de buget, potrivit fostului sef al CA, Florin Kubinschi.
"Consiliul de Administratie al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, numit in conformitate cu prevederile OUG 109/2011, si-a respectat in aceste aproximativ 9 luni de mandat angajamentele asumate fata de institutiile financiare internationale si a adoptat o serie de masuri operationale pe termen scurt, astfel incat CFR SA nu mai are, la ora actuala, nicio datorie la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale (somaj, sanatate si CAS), comparativ cu data preluarii mandatului, cand compania inregistra datorii de 321 milioane lei la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale", se arata intr-un comunicat transmis de Kubinschi dupa ce Ministerul Transporturilor a comunicat ca intregul Consiliu de Administratie a fost revocat pe motiv ca a exercitat un management defectuos, care a afectat situatia financiara a companiei.
Kubinschi spune ca CFR SA, care administreaza infrastructura feroviara, inregistreaza un profit brut in valoare de 51,6 milioane lei, fata de o pierdere de 169,8 milioane lei prevazuta in bugetul de venituri si cheltuieli rectificat pentru anul 2013, aprobat de AGA companiei.
De asemenea, rezultatul operational (EBITDA) realizat la 30... mai mult
Duminica, 12 Ianuarie 2014, ora 13:57
Vicepresedintele Volksbank, Lucian Cojocaru, sustine ca programul Prima Casa nu este profitabil pentru banci, pentru ca aduce doar volume. De asemenea, in opinia sa piata va incerca sa treaca la creditarea in lei, dar vor exista jucatori care nu vor renunta la valuta.
Oficialul Volksbank a mai precizat ca restructurarea bancilor va continua in 2013 si ca activitatea de creditare va stagna.
Prima Casa nu aduce profitabilitate pentru banci
In ceea ce priveste creditarea, responsbilul cu retailul din cadrul Volksbank estimeaza o stagnare a pietei per ansamblu, cu o crestere de 5% a creditelor acordate companiilor si o scadere similara la persoanele fizice, mai ales ca bancile vor incepe sa piarda din apetitul pentru volumele aduse de programul Prima Casa.
"Prima Casa este un program care aduce doar volume, nu profitabilitate pentru banci si ma astept ca bancile sa fie preocupate din ce in ce mai putin de volumul activelor, de cote de piata si mai mult de profitabilitate.
In ceea ce priveste segmentul de persoane fizice, comportamentul este in continuare foarte oportunist, in sensul ca nu se dezvolta o relatie cu o banca, ci se merge pe achizitionarea separata a produselor si serviciilor de care acestia au nevoie. Bancile au incercat sa compenseze cumva lipsa de profitabilitate a programului prin alte produse, dar nu cred ca a fost un succes", a declarat Cojocaru.
El sustine ca piata va incerca sa treaca la creditarea in lei, dar ca vor exista jucatori care... mai mult
Duminica, 13 Ianuarie 2013, ora 11:08
Presedintele Volksbank Romania, Johann Lurf, a declarat marti ca banca a obtinut un profit de 1,3 milioane euro conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), iar dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS), banca a inregistrat o pierdere de noua milioane euro.Johann Lurf, a declarat marti ca actionarii ar putea decide majorarea capitalului social al bancii cu o suma cuprinsa intre 100 si 200 milioane euro, cel mai probabil in acest an, "pentru a fi pregatiti in eventualitatea unui an dificil".La randul sau, vicepresedintele Volksbank, Lucian Cojocaru, a declarat ca estimeaza campania de rebranding a bancii la doua milioane de euro.
"Campania de rebranding presupune, in principal, campania media, unde sunt costurile cele mai mari, precum si rebranding-ul din sucursale, care se ridica la circa 200.000 euro pentru toata reteaua", a spus Cojocaru.
In prezent, Volksbank Romania are circa 140 de sucursale, iar la finalul anului trecut avea 182 de unitati."Obiectivul nostru pana in 2015 este sa ne triplam numarul de clienti. In prezent, Volksbank Romania are 140.000 de clienti pe segmentul de retail si circa 3.000 pe segmentul corporate. mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 14:39
Volksbank Romania va acorda dividende de aproximativ 20-25 milioane euro din profitul realizat anul trecut, dar va solicita ulterior o majorare de capital semnificativa, a declarat presedintele bancii, Gerald Schreiner. "In fiecare an, o parte din profit ramane in banca, este reinvestita, iar o alta parte merge catre actionari, sub forma de dividende," a spus Schreiner (foto), citat de NewsIn. "Anul trecut, de exemplu, ulterior acordarii dividendelor, am primit o suma dubla sub forma de majorare de capital. Anul acesta, le vom propune probabil actionarilor dividende in valoare de 20-25 milioane euro, dar vom solicita de asemenea majorarea capitalului", a explicat Schreiner. Profitul inainte de impozitare al Volksbank Romania a avansat cu 54% in 2008 fata de anul precedent, pana la 37,8 milioane euro, in conditiile in care volumul activelor bancii a crescut intr-un ritm similar. In 2007, banca a inregistrat un profit inainte de impozitare de 24,5 milioane euro. De asemenea, presedintele bancii a afirmat ca indicatorul de solvabilitate al Volksbank s-a plasat anul trecut la aproximativ 12%, dupa standardele romanesti, aproape de nivelul mediu al pietei. La finalul lui decembrie 2008, indicatorul de solvabilitate la nivelul sistemului bancar romanesc era de 12,34%, in crestere fata de 11,85% la finalul lunii septembrie a anului trecut. mai mult
Marti, 24 Februarie 2009, ora 14:46