Cursul de schimb va ajunge, la finele anului, la 4,65 lei/euro si 3,55 lei/dolar, urmand ca, in urmatorii ani, sa scada usor, pana la 4,06 lei/euro si, respectiv, 3,20 lei/dolar in 2017, conform unui raport al Economist Intelligence Unit.
Pentru finele lui 2014, EIU estimeaza un curs de 4,36 lei/euro si 3,38 lei/dolar, pentru 2015 de 4,3 lei/euro si 3,42 lei/dolar si pentru 2016 - 4,06 lei/euro si 3,22 lei/dolar.
"Ne asteptam ca leul sa fie in continuare supus turbulentelor in 2013, date fiind persistenta in zona euro a nesigurantei si incertitudinile cu privire la calendarul de reducere a programului de achizitionare de obligatiuni al Federal Rezerve (Fed, banca centrala a SUA), care ar putea avea un efect negativ de domino asupra pietelor emergente, cum este si Romania, care au nevoie mare de finantare. Am prognozat o apreciere reala modesta a monedei nationale in perioada 2013-2017, in linie cu evolutia productivitatii si recuperarea economica", se arata in raport.
Evolutia leului in 2012
Anul trecut, leul s-a depreciat, in medie, in termeni nominali, cu 4,9% fata de euro, pana la 4,46 lei/euro, si cu 12,1% fata de dolarul SUA, pana la 3,47 lei/dolar. Deprecierea in termeni reali a fost de 6,5%, fata de un cos de valute.
Deprecierea monedei nationale in 2012 a fost o consecinta a unui mixt de factori, precum instabilitatea politica interna, datorata celor trei schimbari de Guvern in prima jumatate a anului, referendumul pentru demiterea presedintelui... mai mult
Duminica, 21 Iulie 2013, ora 17:12
Banii pe care ii aduc romanii care se intorc in tara de sarbatori nu vor mai influenta cursul valutar, ca in alti ani, deoarece sumele s-au redus considerabil odata cu criza economica.
Astfel, daca romanii aduceau in tara 8-9 miliarde de euro in anii 2007-2008, in momentul de fata, sumele sunt estimate la putin peste 2 miliarde de euro, potrivit sefului Directiei de Statistica din cadrul BNR, Constantin Chirca.
"Sumele sunt prea mici ca sa influenteze cursul valutar, au impact pozitiv asupra nivelului de trai, daca ii utilizeaza pentru consum. Daca i-ar utiliza in investitii, ar putea sa contribuie la o crestere economica, desi vorbim de o contributie minora", a declarat Chirca.
Mai mult, ING prognozeaza o depreciere a leului catre sfarsitul anului:
"Noi avem o prognoza de 4,65 lei/euro pentru finalul anului si inceputul anului viitor dar am punctat de nenumarate ori ca exista riscul ca noi sa subestimam valoare monedei nationale", a declarat Vlad Muscalu, economist-sef ING. mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 13:39
Cursul valutar va fi de 4,55 lei/euro pentru decembrie 2012, iar pentru urmatoarele trimestre riscurile pentru economie raman turbulentele politice, slaba dezvoltare din industrie, scaderea volumului investitiilor din infrastructura si un an agricol slab, se arata intr-un raport intocmit de economistii Bancii Comerciale Romane.
Economia Romaniei a inregistrat o crestere cu 0,5% in al doilea trimestru al anului, potrivit estimarilor preliminare ale Institutul National de Statistica. Prin urmare, economia romaneasca a reusit sa intra pe teritoriul pozitiv, dupa doua trimestre consecutive de declin.
"Estimam ca si in a doua parte a anului 2012 consumul gospodariilor populatiei va sprijini cresterea economica, dupa anuntul privind o noua majorare a salariilor publice cu 7,4% in luna decembrie. Pe de alta parte, investitiile in infrastructura ar putea incetini in lunile urmatoare in conditiile in care ele au fost concentrate in primele luni ale anului pentru impulsionarea PIB-ului. Stimularea cererii interne din acest an a fost o decizie corecta a Romaniei, pe fondul reducerii exporturilor catre Zona Euro si deci pe fondul diminuarii surselor de crestere economica", a declarat Florin Eugen Sinca, analist BCR.
Ratele de crestere au subliniat o imagine mixta. Pe de o parte, Romania a avut una dintre cele mai mari rate de crestere economica din Europa. Pe de alta parte, principalele riscuri continua sa vina din zona euro.
"Atingerea tintei de deficit bugetar din... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 09:50
Daca problema referendumului pentru presedinte este una in primul rand politica - si as spune ca nu mai este nicidecum despre presedinte, ci mai degraba despre democratie si acceptarea principiilor europene intr-un stat membru al Uniunii Europene - omul de rand a fost lovit indirect, indiferent de opiniile sale politice, prin deprecierea leului.
Pana la inceputul lunii iulie, leul s-a depreciat in anul 2012 cu 2,5% fata de euro si zlotul polonez, cu 1,45% fata de coroana ceha si cu 5,7% fata de forintul maghiar. Am ales sa nu comentez doar evolutia leului fata de euro, tocmai pentru ca multi analisti au incercat sa "dea vina" pe contextul international sau regional (in special pe cel din zona euro) pentru deprecierea monedei nationale, minimalizand efectele politice interne. Este clar insa ca leul s-a "decuplat" clar de la monedele din regiune in ultimele trei saptamani.
Astfel, leul a pierdut 4,1% in fata zlotului, 3,3% in fata coroanei si tot 3,3% in fata forintului, comparativ cu pierderea de 4,27% fata de euro. Asadar, deprecierea leului are o componenta "regionala" redusa in aceasta perioada, cel putin 3% putand fi atribuit problemelor interne grave. Asta ca sa fie clar ce s-a intamplat pana acum!
Traian Basescu ramane presedinte, insa cursul valutar este mai greu de "reparat"
Intr-o singura zi, conflictul politic s-a solutionat prin rezultatul referendumului: asadar, Traian Basescu ramane presedintele Romaniei. Evolutia cursului valutar insa va fi... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 08:15
Analistii financiar-bancari din Romania estimeaza ca in urmatoarele sase luni cursul va oscila intre 4,40 lei/euro si 4,70 lei/euro, iar la finalul perioadei cotatia se va plasa la 4,49 lei/euro.
Cursul a urcat accelerat in ultima saptamana, odata cu intensificarea aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Astfel, cursul de referinta a atins trei maxime istorice in ultimele trei zile si a ajuns la 4,5142 lei/euro. Pe piata interbancara, cotatiile au urcat mai accelerat si au ajuns vineri la un record istoric de 4,5380 lei/euro, in asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Analistii estimeaza, totodata, ca rata anuala a inflatiei s-ar putea situa la 2,1% in luna iunie. Estimarile lor variaza intre 1,7% si 2,4%, conform raspunsurilor la un sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
"Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 3,7%. Aceasta valoare este in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de cea prognozata in cadrul sondajului anterior. Rata anuala a inflatiei din decembrie 2013 s-ar putea situa la 3,5%, nivel neschimbat fata de sondajul anterior", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 20:29
Criza politica a determinat joi, pentru cea de-a doua zi consecutiv, un nou minim istoric pentru leu, BNR anuntand un curs oficial de 4,4796 lei/euro, cu 0,81 bani mai mult decat in sedinta precedenta.
Pe piata interbancara insa, cotatiile au trecut de 4,9 lei/euro in cea de-a doua parte a zilei de tranzactionare, sedinta caracterizata o de volatilitate ridicata, cu o tendinta agresiva de apreciere a monedei unice, in ciuda interventiilor BNR.
"Cursul de 4,4796 lei/euro de astazi mi se pare ca urmeaza emotia politica a zilelor pe care le traim. Traim momente, poate, unice in istoria post-decembrista, o lupta politica fara precedent in Parlamentul Romaniei, dar asta trebuie sa nu influenteze mediul economic, mediul de afaceri, chiar daca vremelnic vom asista la astfel de manifestari ale pietelor. Pietele la momentul acesta sunt nervoase, sunt in asteptarea unor masuri concrete in ceea ce priveste ordinea politica in Romania, insa mediul economic trebuie sa-si continue cu incapatanare mersul inainte, pentru ca stim ca astfel de volatilitati legate de fenomene politice, de evenimente majore in viata unei tari, sunt vremelnice. Economia Romaniei trebuie sa mearga inainte pentru ca ea, de fapt, asigura infrastructura existentei noastre", a comentat consultantul financiar, Ionel Blanculescu.
Cotatii leu/euro pe piata interbancara, 5 iulie 2012
Pe de alta parte, ministrul Finantelor Florin Georgescu pune evolutia cursului de schimb pe seama contextului extern:... mai mult
Joi, 05 Iulie 2012, ora 18:15
Comisia Natioanala de Prognoza a anuntat marti ca a revizuit in crestere estimarea in privinta cursului valutar mediu pe 2012 la 4,4 lei/euro, de la 4,37 lei/euro, ignorand elemente importante precum instabilitatea zonei euro.
Insa Romania nu ar putea sustine acest curs nici daca situatia din Grecia se amelioreaza, avertizeaza analistii economici contactati de Business24.
"Avem de-aface acum cu niste factori de influenta foarte volatili care nu tin neaparat de o moderare, ci de conditii geo-politice si politice internationale. Cel putin pana la sfarsitul acestei luni cand vom afla ce se intampla cu Grecia si cu euro, eu nu m-as aventura intr-un calcul de aceasta natura si nu le-as da publicitatii", a declarat pentru Business24, economistul Mircea Cosea.
Conform economistului, Comisia Natioana de Prognoza foloseste anumite modele, iar calculul este mai mult econometric decat sa fie bazat pe o analiza a factorilor europeni si interni. In baza acestor modele folosite de CNP, spune Cosea, reiese un curs de 4,4 - 4,42 lei/euro, insa estimarea este optimista.
Contextul economic international ar putea impinge cursul leu euro la noi niveluri, iar majoritatea analistilor economici si a bancherilor spun ca Romania ar putea incheia anul chiar si la un curs de cinci lei pe euro, mai ales daca situatia politico-economica din Grecia se inrautateste.
Situatia economica internationala ar putea aduce un curs de 5 lei/euro
Misu Negitoiu, director general al ING... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 13:21
Deprecierea masiva a leului din ultima saptamana, pusa pe seama incertitudinii in ceea ce priveste viitorul Greciei, ridica mari semne de intrebare in privinta cursului valutar.
Majoritatea prognozelor cursului de schimb, realizate de analistii financiari nu includ si posibilitatea iesirii Greciei din zona euro, un scenariu tot mai probabil, care ar putea sa devina realitate chiar in cursul lunii iunie.
Doar in luna mai, moneda nationala s-a devalorizat in raport cu euro cu 0,0692 lei, de la un curs de 4,3970 lei/euro in ultima zi a lunii aprilie, la 4,4662 lei/euro - cursul de referinta de joi.
Principalele cauze ale deprecierii monedei nationale, dar si a celorlalte monede din regiune sunt vestile rele care vin din zona euro, dupa esecul alegerilor din Grecia. Nici summitul UE nu a reusit sa calmeze prea mult spiritele, o decizie finala in ceea ce priveste soarta Greciei urmand sa fie luata dupa alegerile parlamentare din luna iunie
Astfel, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente in piete, chiar daca BNR foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta si intensitate minima, potrivit consilierului BNR, Adrian Vasilescu:
"Opinia publica fiind inflamata, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente in piete. Pe buna dreptate numerosi analisti au precizat ca, in aceste imprejurari, eforturile de temperare facute de bancile centrale, oricat de mari ar fi, nu pot avea decat efecte limitate.... mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 13:50
La sfarsitul unui an de criza, specialistii contactati de Business 24 se intrec in scenarii si previziuni, unele atingand cote alarmante. Astfel, unii analisti sustin ca 2012 este anul volatilitatii pentru toate cursurile de schimb. In cazul cursului leu/euro, acesta ar putea aluneca chiar si spre 5 lei/euro.
Dochia, analist financiar
- Toate aceste conditii de criza in Europa s-ar putea sa faca din tari precum Romania si Bulgaria niste tinte atractive de plasare a banilor, pentru ca aceste tari au trecut deja prin multe din programele de austeritate pe care altele abia trebuie sa le inceapa. Nu este exclus sa vedem semne de intarire a monedei si de intrari de capital in Romania, in ciuda previziunilor care se fac acum ca vom avea iesiri de capital.
- Evolutia cursului in sensul intaririi pare sa confirme aceasta perspectiva. In ceea ce priveste euro, situatia este foarte confuza, dolarul s-a intarit deja fiindca a fost vazut ca o moneda de salvare, francul elvetian la fel, iar yenul este de asemenea foarte intarit. Daca incerci sa cauti o moneda cu potential, al unei tari care nu este antrenata in ochiul furtunii europene, Romania poate sa devina o solutie interesanta.
- Cele mai probabile evenimente care ar putea dezechilibra cursul leu/euro in 2012 sunt cele externe. In urmatoarele saptamani sau luni, Europa o va lua intr-o directie: fie va merge catre salvarea sistemului financiar, a zonei euro si catre stabilizare, fie catre disolutie. In cazul in... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 12:08