Romania a fost "bombardata" in ultimele saptamani cu vesti bune, iar trendul pare sa continue si in urmatoarea perioada. Avem crestere economica in primele sase luni ale anului, scaderi de preturi si o proiectie a ratei inflatiei in scadere. In acest context favorabil, cursul valutar ar trebuie sa "simta" impactul vestilor bune.
In primele sase luni ale anului, Romania a inregistrat o crestere economica cu 1,7%, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.
Un alt factor important care contribuie pozitiv la imbunatirea situatiei Romaniei este rata anuala a inflatiei care a scazut la 4,41%, consemnand cel mai mic nivel din ultimele 12 luni.
O alta veste buna pentru Romania vine din industria alimentara. Preturile alimentelor au inregistrat o scadere cu 1,6 procente in luna iulie fata de luna precedenta.
Totusi, analistii financiari cred ca moneda romaneasca va ramane in continuare stabila in raport cu moneda europeana spre finalul anului insa nu schimba cu mult estimarile privind evolutia cursului valutar: 4,4 - 4,5 lei/euro pana la finalul lui 2013.
"Cresterea leului din ultima perioada se datoreaza in principal faptului ca avem indicatori macroeconomici (crestere economica, defict bugetar, deficit de cont curent, inflatie) care arata bine", a declarat pentru Business24 analistul financiar Dragos Cabat.
Nu acelasi lucru putem... mai mult
Joi, 15 August 2013, ora 13:59
Evolutia cursului valutar in primele sase luni ale anului, coroborata cu perspectivele economice, le-a permis analistilor financiari sa anticipeze un final de an stabil pentru euro si in crestere pentru dolar.
Inca de la inceputul anului, presiunile de depreciere asupra leului au fost destul de puternice, cursul mediu de schimb leu/euro si leu/dolar anuntat de Banca Nationala consemnand variatii diferite.
In primul semestru din 2013, luna iunie a fost luna cu maxima tensiune asupra monedei nationale, avand in vedere cresterea de 0,0972 lei a nivelului mediu al cursului de schimb euro/ron stabilit de BNR de 4,4765 lei, comparativ cu nivelul mediu stabilit in luna ianuarie de 4,3793 lei/euro.
De asemenea, cursul de schimb mediu pentru perechea dolar/leu a inregistrat in luna iunie o crestere de 0,0974 lei/dolar, comparativ cu valoarea medie din prima luna a anului.
De la inceputul anului, nivelul maxim al cursului de schimb euro/ron a fost inregistrat pe 7 iunie, cand referinta anuntata de BNR a fost de 4,5535 lei, in timp ce pentru dolarul american, cel mai ridicat curs de referinta a fost stabilit de Banca Nationala pe 4 aprilie, de 3,4597 lei.
Variatiile cursului de schimb euro/leu in primul semestru
Cursul de schimb leu/euro si-a accelerat scaderea in primele doua decade ale lunii ianuarie, astfel ca la sfarsitul lunii, cursul de schimb a fost de 4,3828 lei.
Cu toate ca ulterior rata de schimb leu/euro a revenit temporar pe un trend usor... mai mult
Vineri, 26 Iulie 2013, ora 16:30
Daca problema referendumului pentru presedinte este una in primul rand politica - si as spune ca nu mai este nicidecum despre presedinte, ci mai degraba despre democratie si acceptarea principiilor europene intr-un stat membru al Uniunii Europene - omul de rand a fost lovit indirect, indiferent de opiniile sale politice, prin deprecierea leului.
Pana la inceputul lunii iulie, leul s-a depreciat in anul 2012 cu 2,5% fata de euro si zlotul polonez, cu 1,45% fata de coroana ceha si cu 5,7% fata de forintul maghiar. Am ales sa nu comentez doar evolutia leului fata de euro, tocmai pentru ca multi analisti au incercat sa "dea vina" pe contextul international sau regional (in special pe cel din zona euro) pentru deprecierea monedei nationale, minimalizand efectele politice interne. Este clar insa ca leul s-a "decuplat" clar de la monedele din regiune in ultimele trei saptamani.
Astfel, leul a pierdut 4,1% in fata zlotului, 3,3% in fata coroanei si tot 3,3% in fata forintului, comparativ cu pierderea de 4,27% fata de euro. Asadar, deprecierea leului are o componenta "regionala" redusa in aceasta perioada, cel putin 3% putand fi atribuit problemelor interne grave. Asta ca sa fie clar ce s-a intamplat pana acum!
Traian Basescu ramane presedinte, insa cursul valutar este mai greu de "reparat"
Intr-o singura zi, conflictul politic s-a solutionat prin rezultatul referendumului: asadar, Traian Basescu ramane presedintele Romaniei. Evolutia cursului valutar insa va fi... mai mult
Luni, 30 Iulie 2012, ora 08:15
Analistii financiar-bancari din Romania estimeaza ca in urmatoarele sase luni cursul va oscila intre 4,40 lei/euro si 4,70 lei/euro, iar la finalul perioadei cotatia se va plasa la 4,49 lei/euro.
Cursul a urcat accelerat in ultima saptamana, odata cu intensificarea aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
Astfel, cursul de referinta a atins trei maxime istorice in ultimele trei zile si a ajuns la 4,5142 lei/euro. Pe piata interbancara, cotatiile au urcat mai accelerat si au ajuns vineri la un record istoric de 4,5380 lei/euro, in asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.
Analistii estimeaza, totodata, ca rata anuala a inflatiei s-ar putea situa la 2,1% in luna iunie. Estimarile lor variaza intre 1,7% si 2,4%, conform raspunsurilor la un sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).
"Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 3,7%. Aceasta valoare este in crestere cu 0,2 puncte procentuale fata de cea prognozata in cadrul sondajului anterior. Rata anuala a inflatiei din decembrie 2013 s-ar putea situa la 3,5%, nivel neschimbat fata de sondajul anterior", se arata intr-un comunicat al asociatiei.
Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 20:29
Nu se poate estima unde va ajunge raportul euro/dolar in urmatoarele luni, factorul decisiv fiind Grecia.
"Dobanda la prima emisiune in dolari a fost de 6,75%, la a doua a fost 6,5%, deci oscileaza in jurul acestor niveluri si sa ne aducem aminte ca sumele au fost argumentate prin aceasta emisiune suplimentara cu cupon mai jos. Nimeni nu poate sa spuna unde va fi raportul euro/dolar in sase luni de zile.
Este foarte posibil sa vedem un euro mult mai tare daca in Grecia se formeaza o coalitie viabila care sa mentina angajamentele asumate de aceasta tara fata de troica, dupa cum este posibil sa vedem si un raport mult modificat", a spus Cristian Popa, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Faptul ca statul roman s-a imprumutat diversificat inseamna o balansare a accesului pe piete si tine de structura serviciului datoriei si de monedele in care aceasta este exprimata.
El crede ca strategia cea mai prudenta este de a nu depinde numai de o piata si de o moneda in imprumuturi, ci a avea acces si pe piata euro si pe piata dolarului SUA, dupa cum accesul pe piata interna continua.
BNR a organizat, marti, o conferinta cu tema "Elemente ale cadrului de analiza si prognoza al politicii monetare", ce face parte din ciclul Colocviilor Bancii Centrale. mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 17:00