Deciziile prim-ministrului japonez Shinzo Abe de a influenta in mod dramatic masurile de stimul monetar, amanarea impozitarii suplimentare a consumului si declansarea alegerilor anticipate la mijlocul lunii decembrie au starnit rumoare nu doar in Japonia, ci si pe alte continente.
In timp ce intrebarea analistilor este simpla - "Cum poti revitaliza o economie performanta, dar imbatranita, dupa o perioada de criza?" -, raspunsul nu pare sa fie de gasit.
Devine clar ca prima serie de actiuni reformiste, cunoscute si ca "Abenomics", dupa numele premierului nipon, si-au demonstrat insuccesul odata puse in practica, mai ales dupa doua trimestre cu crestere economica negativa.
Chestiunea pusa in dezbatere este daca noul program economic - Abenomics 2.0 - va reusi sa repuna Japonia pe un trend ascendent de crestere economica.
Unii dintre comentatorii europeni, dintre care se distinge Kenneth Rogoff, profesor de economie la Harvard, remarca si diverse asemanari intre criza japoneza si cea din zona euro, se arata intr-o analiza Project Syndicate.
Reforma cu pasi impleticiti
La fel ca si in cazul statelor din zona euro, in Japonia intelegerile politice au ajuns sa altereze masurile reformiste in economie. Daca, in prima faza, masurile de politica monetara pentru atingerea unui prag normal al inflatiei, politica fiscala si reformele structurale menite a impulsiona cresterea economica pe termen lung pareau cele mai bune masuri, alte impedimente au facut ca planul... mai mult
Joi, 04 Decembrie 2014, ora 13:15
Sefii bancilor centrale din Japonia si Marea Britanie anticipeaza ca propriile masuri de stimulare a economiei vor fi suficiente pentru a sprijini cresterea economica globala dupa ce Rezerva Federala a SUA va incepe sa reduca programul de relaxare cantitativa.
Programul prin care Banca Japoniei preia active din piata pentru a spori lichiditatea a inceput sa-si faca efectul in economie, a declarat guvernatorul institutiei, Haruhiko Kuroda, la finalul conferintei anuale a sefilor de banci centrale de la Jackson Hole, Wyoming, gazduita de Rezerva Federala, transmite Bloomberg.
Viceguvernatorul Bancii Angliei, Charlie Bean, a afirmat ca angajamentul asumat recent de banca centrala a Marii Britanii, de a mentine dobanda de politica monetara la un nivel minim pana cand somajul va cobori la 7%, va facilita un cost redus de finantare pentru guvernul britanic si va creste increderea companiilor si consumatorilor.
"Nu credem ca toate bancile centrale vor renunta la politica monetara neconventionala. Mai este mult de lucru in Europa si Japonia", a declarat pentru Bloomberg directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
Declaratiile celor trei lideri ar putea sa amelioreze temerile investitorilor referitor la reducerea iminenta a programului de relaxare cantitativa de catre Rezerva Federala, temeri resimtite in principal pe pietele emergente.
Principalele monede emergente, in frunte cu rupia indiana, au scazut puternic in ultimele saptamani,... mai mult
Duminica, 25 August 2013, ora 17:02
Premierul japonez Shinzo Abe a lansat vineri un program de stimulare a economiei care presupune cheltuieli publice de 10.300 miliarde yeni (116 miliarde de dolari), guvernul estimand ca initiativa va creste Produsul Intern Brut cu aproximativ 2%.
Circa 3.800 miliarde yeni (42,7 miliarde dolari) sunt destinati pentru prevenirea dezastrelor si reconstructie, iar 3.100 miliarde yeni (34,9 miliarde dolari) vor fi directionate catre stimularea investitiilor private si alte masuri, potrivit unui comunicat al guvernului nipon, citat de Bloomberg.
Pachetul reprezinta prima initiativa majora de politica eonomica a guvernului Abe, ales recent cu mandatul de a revigora cresterea economica a Japoniei, aflata in cea de-a treia runda de recesiune din ultimii 5 ani, de a combate deflatia si a crea noi locuri de munca.
Pe de alta parte, noul program de stimulare a economiei prin investitii publice ar putea reprezenta un motiv de ingrijorare pentru investitori in privinta angajamentului guvernului japonez fata de reforma fiscala.
Datoria publica a Japoniei este deja de peste doua ori mai ridicata decat Produsul Intern Brut, iar derapajele de la reforma fiscala ar putea declansa o crestere a dobanzilor catrastrofala pentru o tara care cheltuieste un sfert din buget pentru serviciul datoriei de stat. mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2013, ora 14:18
Guvernul japonez a aprobat a doua runda de masuri de stimulare in decurs de o luna, in valoare de 11 miliarde de dolari, premierul Yoshihiko Noda incercand sa impulsioneze economia inainte de alegerile generale din decembrie, relateaza Financial Times.
Masurile, finantate din fonduri de rezerva ale Executivului, includ activitati de reconstructie in regiunile afectate de cutremurul din martie 2011, sustinerea pietei muncii si a companiilor mici, care duc lipsa de lichiditati.
Valoarea programului este aproape dubla fata de un pachet de masuri anuntat la sfarsitul lui octombrie, destinat in special lucrarilor de reconstructie.
Masurile de stimulare au fost aprobate in conditiile in care Japonia este in pragul unei recesiuni tehnice, a cincea din ultimii 15 ani, producatorii reducand productia din cauza scaderii vanzarilor si inrautatirii perspectivelor de profit.
PIB-ul Japoniei s-a contractat cu 0,9% in perioada iulie-septembrie, principalul factor negativ pentru economie fiind declinul exporturilor, iar analistii anticipeaza ca tendinta negativa va continua a ultimul trimestru al anului. mai mult
Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 14:37
Reprezentantii bancilor centrale considera ca este mai usor sa sustina economiile tarilor decat sa stimuleze expansiunea, pe masura ce perspectiva pierderii inregistrate de Japonia se intrevede la orizont in viitor.
O noua runda de stimulare globala slab corelata a inceput dupa ce Federal Reserve si-a extins programul Operation Twist si organismele similare din Japonia si Europa intentioneaza sa realizeze o relaxare monetara, potrivit Bloomberg.
Greseala consta in faptul ca, desi isi reinnoiesc eforturile de salvare, creatorii de politici monetare amana previziunile de revenire completa si risca expunerea ultimelor actiuni la cele mai mici lovituri. Acest lucru favorizeaza perspectiva extinderii slabe pe termen lung, asemanatoare cu stagnarea suferita de Japnia incepand cu anii '90.
"Experienta Japoniei arata ca bancile centrale pot sa diminueze cele mai grave efecte ale mediului economic actual, dar va fi foarte greu pentru aceste institutii sa stimuleze cererea", spune Peter Dixon, economist in cadrul Commerzbank AG din Londra. Acesta prezice o perioada indelungata de "crestere lenta si rata ridicata a somajului", in randul tarilor industriale cu datorii mari.
Investitorii ar trebui sa se pozitioneze in sensul actiunii pe piata monetara, chiar daca acest lucru nu va fi de ajuns, spune Jan Loeys, reprezentant al JPMorgan Chase & Co. Oficialii JPMorgan anticipeaza o crestere de 1,4% la nivel global anul acesta.
Bancile centrale evita sa actioneze pe piata... mai mult
Luni, 25 Iunie 2012, ora 18:31
Guvernul japonez a coborat luni previziunile de crestere economica, estimand ca produsul intern brut (PIB) va scadea cu 3,3% anul viitor, iar un oficial al partidului de guvernamant a precizat ca vor fi necesari mai multi stimuli economici, relateaza Reuters.Cabinetul a aprobat un pachet de stimuli record, in valoare de 15,4 miliarde yeni (159 miliarde dolari), finantat in mare parte prin emiterea de noi obligatiuni, jucatorii din piata avertizand ca scaderea veniturilor din taxe si majorarea cheltuielilor de stimuli vor duce la alte emisiuni de obligatiuni.
"Avem nevoie de masuri pentru a sustine economia pe termen lung", a declarat Hiroyuki Sonoda, din cadrul partidului democrat liberal, aflat la putere.Guvernul vrea sa vanda obligatiuni suplimentare de 16.900 miliarde yeni, majorand valoarea totala a emisiunilor cu 13%, la 149 miliarde yeni, si ducand la extinderea programului de licitatii.
Majorarea face ca fondurile din vanzarea noilor obligatiuni sa fie aproape egale cu veniturile din taxe, in cadrul bugetului guvernamental de baza, potrivit cifrelor oficiale.Oficialii guvernamentali au avertizat ca si noua estimare este supusa unor riscuri semnificative, intarind previziunile legate de un nou pachet de stimuli si de noi emisiuni de obligatiuni."Va fi un eveniment urmarit indeaproape spre sfarsitul anului. Desi in prezent nu este un factor major in piata, exista un usor sentiment de neliniste in legatura cu emisiunea suplimentara de titluri de stat", a declarat... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2009, ora 12:07