Asociatiile din domeniul forestier considera ca suma de 220 de milioane de euro prevazuta pentru sectorul forestier prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020 este insuficienta, fata de un necesar estimat de trei miliarde de euro.
"Suma propusa de Ministerul Agriculturii prin PNDR nu reflecta nevoile sectorului forestier din Romania. Prin PNDR 2014 - 2020 a fost prevazuta alocarea sumei de 220 de milioane de euro. Noi sustinem ca suma este foarte mica", a aratat presedintele Asociatiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii in Silvicultura (APPSS), Dan Popescu.
Acesta a precizat ca este pentru prima data cand aceste organizatii si-au unit fortele "sa lupte pe un front comun - PNDR 2014 - 2020", pentru obtinerea alocarii de sume adecvate prin PNDR.
"Analiza comparativa a indicatorilor statistici specifici agriculturii si silviculturii reflecta in mod obiectiv nevoia reala de finantare a sectorului forestier in functie de contributia la economia nationala. Un raport al Bancii Mondiale arata ca suma de 1,93 de miliarde de euro este insuficienta domeniului silvic pentru perioada 2014 - 2020", a spus Popescu.
Participantii au adresat o scrisoare deschisa primului ministru si Ministerului Agriculturii in care arata ca din cauza subfinantarii sectorului forestier se vor acutiza taierile ilegale de paduri, in cuantum de 8 milioane de euro anual, se va accentua lipsa accesibilitatii masei lemnoase in peste 30% din fondul forestier cu distante de... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 17:56
Romania va avea la dispozitie, in urmatorii sapte ani, aproape 400 de milioane de euro pentru infiintarea fondurilor mutuale si gestionarea riscurilor din agricultura, bani care vor fi alocati prin noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR), a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Prin noul PNDR avem alocata o suma de 397 de milioane de euro pentru infiintarea fondurilor mutuale, un concept la care eu tin foarte mult si de care Romania avea nevoie inca din 2007. Ordonanta pe care am dat-o pentru infiintarea fondurilor mutuale este in prezent la nivelul Parlamentului pentru a o imbunatati si ulterior pentru a fi aprobata, iar pana la 1 martie se vor putea depune documentele", a spus Constantin.
Acesta a precizat ca si-ar dori sa existe in Romania un singur fond mutual pentru gestionarea mai eficienta a riscurilor din agricultura.
"Mi-as dori sa avem un singur fond mutual pentru gestionarea eficienta a acestor situatii, dar daca se vor infiinta doua, nu e niciun fel de problema. Aceste sume pe care le avem alocate prin PNDR pentru gestionarea riscurilor merg catre fermierii care au pierderi de venit din cauza riscurilor neacoperite de societatile de asigurari si aici ma refer la seceta, grindina, diverse boli neprevazute si care nu intra in raza de acoperire a societatilor de asigurari", a subliniat seful MADR.
Presedintele Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice a Camerei Deputatilor, Nini... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 11:34